Avtor Tema: Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]  (Prebrano 228591 krat)

čara

• *
  • Spol: Ženski
  • Obožujem pse!
Dalmatinec [Dalmatinac,Dalmatian]
« Odgovori #180 : 04 Januar 2008, 17:29:29 »
To pomaga psu, da se ne zdavi. Glejte, kadar psica vleče-okamenite. Niti koraka, dokler vrvica ni opuščena. Pa ne mislim POLEG, samo popuščena. Psica je mlada VELIIIIKO lahko naredite. Za začetek povejte od kot ste in v kateri KD hodite. Res priporočam kliker sistem, se hitr napreduje in je psu pijazno. Je pa res da boste morali biti dosledni.

Lažjo vodljivost pa dosežete s vsakodnevnim doslednim delom-bližnjic ni, so le potuhe ;). Poglejte si temo o klikerju in šolanju, so uporabni nasveti, vendar ne vsega po vrsti sprobovat na psu.

Če je psicca 9 mesecev vlekla, ker ste ji to pustli oz. niste znali pokazati da z vlečenjem nikamor ne pride (dobesedno) bo pač treb več časa kot, pri dvomesečnem madiču.

kleo

• *
« Odgovori #181 : 07 Januar 2008, 15:08:37 »
Živjo!
Za začetek najprej prošnja! Ne me vikat!
Drugače pa moram reči, da sem se najbrž čudno izrazila. Moja pikica v bistvu ne vleče. Tega smo jo odvadili že ko je bila majhna. No ja, vleče samo ob določenih momentih, npr. ko vidi drugega psa, mačko, ali pa zjutraj, ko hitiva lulat! Drugače pa res samo občasno, takrat se ustavim, ji rečem, naj počaka in ko se umiri, greva dalje! Pravzaprav se za oprsnico zanimam predvsem zato, ker se mi je ob novoletnem pokanju snela z ovratnice in jo v strahu popihala nazaj domov! Se mi je zdelo, da se pri uporabi oprsnice to ne bi smelo zgoditi. Pa za vožnjo v avtu se mi tudi zdi pripravna!

Drugače pa sem iz Novega mesta, hodiva pa v Klub za šolanje psov Prečna. Inštruktorica je ga. Cvetka! Se mi zdi kar v redu!

Kar pa se sicer tiče sprehajanja moram reči, da najbrž delava napako, ko zdajle (ko je tako hitro temno) hodiva na sprehod na flexu in ugotavljam, da skoraj ne zna več iti POLEG, ampak je vedno nekaj metrov pred mano in okoli mene! Ali misliš, da bi morala  na daljše (enourne - vsakodnevne) sprehode hoditi s kratko vrvico? In pa še - koliko ti hodiš s svojim psom?
Lp

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Re: Dalmatinec
« Odgovori #182 : 08 Januar 2008, 06:45:38 »
:D :D Kakšna ironija, standard prepoveduje modre oči, meni so pa ravno taki najlepši :)
Ja modre učke so res prepovedane, a meni so tako lepe in takega dalmatinca bi skoraj  že vzela. Res rezerviranega že imela, a potem je iznenada prišlo do par okoliščin  takih, da do tega ni prišlo :-\   So mi pa pa ful lepi dalmatinco tud :D Mogoče mi je bil un pes usojen, a žal takratne okoliščine so mi prepovedovale, da ga nisem vzela :(  No malo za hec, a žal resnični, da so enkrate ni izjavili o moji pesjankio, da je dalmatinec :-\

lp

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #183 : 08 Januar 2008, 08:33:09 »
Oj!

Koliko jaz hodim? Naš je že starejši v mladih letih smo pa delali 30 km in več na dan. Seveda smo mi bili bolj utrujeni. Če psica pride na klic jo imejte kar odvezano pa se z njo igrajte, vadite trik... Če ne pač fleksi.

kleo

• *
« Odgovori #184 : 08 Januar 2008, 09:31:20 »
Hudo!
30 km in več! Dobro da si imela toliko časa! Jaz sem namreč že mal "stara" - tako da služba, familiy,  pa potem kosilo, pa šele potem....AJDA in njen sprehod! Dnevno narediva samo 3 do 5 km! Med tednom, mislim...... Za vikend si skušam vzeti več časa. Pa tale tema mi tud para živce. No ja, saj bo kmalu pomlad pa poletje....... Koliko je pa star tvoj dalmatinček?

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #185 : 08 Januar 2008, 20:55:36 »
skogkat, se tvoj Maj tudi tak drgne zjutraj ob tebe? Mislim prav muli in stiska, glavo da pod moje pazduhe, da je objet z vseh strani, zraven pa "mijavka".

:D Svašta  :D
Hm, odgovor bi bil: niti ne :P ! Moj Maj-muc tega ne počne le zjutraj pač pa all the time ::) ;D Moram pa priznati, da je nespodobno razvajen pseto in tako spi zraven mene v postelji, tako kot kakšen človek :-[ Obvezno se stiska pod odejo in to čist ob mene. Najraje leži kar pol na meni. Je hujš kot kakšen maček, res, taka maza je 8) Ti bom naložila eno sliko  ;) Sicer mijavka ravno ne, bolj godrnja in jamra od sreče.

Pa daj ti to enkrat posnami, ziher bo luškan posnetek za umret  :)

kleo - tudi moj Maj vleče kot budalo na flexiju, na navadnem povodcu pa gre lepo. "Problem" je ta, da točno ve kdaj je na flexu in ve, da ima 8metrov za koristit. Pametni so naši psi, ni kaj  ;) Je pa res, da so dalmatinci maratonci med psi. Tudi mojemu se 20km pohodi ne poznajo, bi šel takoj še eno tako rundo ;D Kadar pa ni časa ali vremena za takšne izlete se jih da zmatrati  le s pomočjo psihičnega dela - torej umsko delo, naprimer v obliki reševanje nalog ali učenje trikcev. Po enem takšnem treningu spi kot ubiti :)

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #186 : 08 Januar 2008, 22:50:28 »
No glej, čara ;D Na in pod, najraje bi se ovil okoli človeka ::)

Včasih se pa kar sam nase namesti :D

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #187 : 08 Januar 2008, 23:02:30 »
Še tale - dva mačja pozerja :)

kleo

• *
« Odgovori #188 : 09 Januar 2008, 09:06:51 »
Skogkatt, kako pa jih zmatraš s psihičnim delom?
Mislim, kaj počneta konkretno?

Lp

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #189 : 09 Januar 2008, 10:04:04 »
Večinoma delava na trikcih. Meni se zdi najbolj učinkovito, pa še koristno je. Prav vidi se mu, kako mu v možgančkih ropota, ko začne premlevat in gruntat kaj točno bi rada od njega ;D Ali pa mu kaj skrijem, pa mora iskat. Včasih mu priboljške zapakiram v škatlo, pa v drugo škatlo, pa v tretjo itn. in mora to potem razmontirat. Tudi kakšne kosti ali druge priboljške mu dam kar original zapakirano in on to z veseljem odpira  ;) Možnosti je ogromno.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #190 : 10 Januar 2008, 09:11:55 »
Oj! Ja bomo probali posneti enkrat tole. hehe

kleo dalmatinci so športniki, atleti, priporočam da jo navadite  tekati ob kolesu-za začetek daaaleč od prometnih cest, preblizu gozda spet ne. 5km na dan? Ah to se naredi v enem sprehodu  ;) Zjutraj cca 20-30 minut, po službi prav tako, na hitrco lulanje...Potem po kosilu uro po obroku taglavni sprehod 2 uri...Ni boljšega kot family na sprehodu in pohodih za vikend. Jaha kdo v družini? Dalmiji so bili vzrejeni za to-da so spremljali kočije.

pri psihičnem delu-je nujno da pes zraven uživa, učenje na silo je razdirajoče za vajin odnos. Psu mora bit to veeelik žur.

naš ma pa 12 let in 9 mesecev.

kleo

• *
« Odgovori #191 : 10 Januar 2008, 10:53:02 »
Midve zjutraj porabiva za "lulanje" 20 minut, pa jaz tud pod razno v tem času ne morem narediti 5 km - razen če bi tekla (jaz)!

Tudi v času enournega sprehoda naredim max. 5 km, Ajda sicer precej več ob njenem tekanju naprej, nazaj, mimo ipd. Nihče ne jaha, za tek ob kolesu se mi zdi pa z njenimi danes dopolnjenimi 9 meseci še mal premlada. Sem prebrala, da je tek ob kolesu priporočljiv šele od 1 leta dalje... Se motim?

Skogkatt, koliko se pa ti sprehajaš? Tud 20 in več km na dan?

kleo

• *
« Odgovori #192 : 10 Januar 2008, 11:18:04 »
Kar ne morem pozabit na tvoje kilometre! Kdaj ste pa nehali toliko hodit? Ker glede na to, da je on star skoraj 13 let, ti jih maš pa 19 (če sem prav opazila) me zanima, kdo je toliko hodil z njim?

Hvala in sorči, če sem preveč sitna!

Lp  ;D

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #193 : 10 Januar 2008, 11:29:57 »
Za psa dalmatinca in njegovo optimalno formo priporočajo ca. 10km dnevno ;) Več jim tudi ne škoduje.

Ker sem tudi jaz v službi, to malce težje dosežem, se pa trudim. Zdaj pozimi sicer manj, a drugače rada tečeva. 2-3 na teden imava trening na kinološkem društvu, vmes tudi doma povadiva pa še tu pa tam na trikcih delava. To vse poleg rednega sprehoda, kjer lahko dela in voha kakor mu paše. Nedelje so rezervirane za dolge izlete na razne planine, tako da ponedeljke ponavadi prespi  ;D Res so zelo aktivni psi, ampak zelo radi tudi lenarijo ;) Vsekakor se jim vidi, ko prekipevajo od energije pa tudi pokažejo ko se jim ne da iz postelje ::)

Imam pa to srečo, da sva skupaj tudi ko sem v službi in se tako lahko vseskozi ukvarjam z njim tudi takrat ko ni toliko časa za zunaj biti. Pa tudi on kdaj lahko pokaže kaj bi kaj rad od mene, ali se pride pocartat vmes ali kakšno kost ali igro ali ...

kleo

• *
« Odgovori #194 : 10 Januar 2008, 12:41:36 »
Huh, Skogkatt, si me potolažila! :D : ::) Sem se že prestrašila, da delava ful premalo! Čeprav ona res vsak dan naredi cca od 7 do 10 km! Torej nisva toliko pod povprečjem! Je pa kar v formi, rebra se ji vidijo ipd. Ma, pravi cukrček je!

Čeprav sem zdajle mal jezna na to packo, ker sem morala laufat domov iz službe zaradi nje! Očetu se je na dopoldanskem sprehodu snela z ovratnice, pa sem jo morala ujet, ker se njemu ni pustila (on jo samo dopoldne sprehodi, da se polula - drugač nimata ravno nekih posebnih stikov). Presneta pikica! Je pravi vražiček  >:D, če se njej zazdi. Pa ravno danes ima rojstni dan - 9 mesecev! Ne bo nič torte  :P, haha!

Hvala Skogkatt še 1x za prijazen odg.

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #195 : 10 Januar 2008, 13:10:09 »
Tudi moj piko se od drugih ne pusti nič rečt, če nimajo česa slastnega v roki ;D Zato ga razen mene nima nihče za spuščat in ni problemov. Saj v bistvu uboga, ampak včasih ne takoj  :D Na pohodih in podobnem sploh ni problema, gre zraven in pride na odpoklic. Le v domačem okolju, kjer si je siguren, bi nas pa včasih za norca imel ::) Ampak za take norčije jih imamo posebej radi  :)

Enkrat sva bila na KD-ju zdaj med praznikih, sama, kar tako za zlaufat se. Pa se njemu še ni dalo domov, ko je bilo treba it in se je pustil loviti po poligonu >:( Še dobro, da se mi ni nikamor mudilo ;D Prav dražil me je, dirjal okoli mene pa kao izzival z mešanico med laježem in renčanjem :D Tak mi je bil smešen, da sem skoraj pozabila biti huda  :-[

Kakorkoli, ker je to ponavljal 3x , sem se obrnila in šla proti avtu, ki je bil kar daleč stran parkiran in izven vidnega. Njega sem pusila zaklenjenega na poligonu. Prvih par korakov se je delal, kot da mu je vseeno. Naslednjih par korakov je že prilaufal do mreže. Potem je lajal in bolj kot sem se oddaljevala se je začel jokat  :'( Kolk mi je bilo hudo, ampak kako vesel je bil, ko sem se pripeljala z avtom :o Mulc mali, dolgcajt nam ni  :) Važno, da dogaja!

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #196 : 10 Januar 2008, 20:58:06 »
Mama se je z njim sprehajala in hodla v šolo. Kdaj smo nehai toliko hodit? To je odvisno od psa v kakem zdravju in kondiciji je, pa tudi od ljudi. pravzaprav niti ne vem kdaj smo zmanjšali. Vem samo da včasih sma hodla dve uri, pa mu ni bilo nič, zdaj pa po pol ure postan zadihan-sumin da mu malo srce nagaja, moramo preveriti.

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #197 : 10 Januar 2008, 21:19:34 »
čara, mal sem pofirbcala v tvoje posnetke, karo je pravi cuker 8)
Iste gibe ima kot Maj, isto izsiljevanje, vse je tak kjut kot pri mojem  :o

Edino sem opazila, da nosita rep drugače. Maj ga nosi bistveno višje, skoraj kot anteno :D
A kdo ve kako je s standardom? Kako bi moral rep po standardu izgledat?

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #198 : 11 Januar 2008, 10:28:37 »
Si videla tiste na phtobucket in youtube filmčke?

No meni je tale fotka zelo všeč

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #199 : 11 Januar 2008, 13:42:48 »
Sicer ni nov trik, ampak sem pozabla posnet.

http://www.youtube.com/watch?v=2OcckUZGcY8 (http://www.youtube.com/watch?v=2OcckUZGcY8)

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #200 : 11 Januar 2008, 15:34:35 »
Prosim-trikec mi je ful všeč :o

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #201 : 11 Januar 2008, 17:22:41 »
Prosim-trikec mi je ful všeč :o

Pravzprav je kar "please", ga učim malo angleško  ;D

kleo

• *
« Odgovori #202 : 14 Januar 2008, 09:26:31 »
Ojla,

Čara in Skogkatt, a sta vidve delali izpit A in B-BH? Me zanima, če sta imeli kaj težav?

Lp ???

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #203 : 14 Januar 2008, 09:50:42 »
Ja sva naredla. Nekih posebnih težav nisva imela, oz. nič več kot vsi drugi  ;)

Majeva šibka točka je še vedno odlaganje, te vaje ne mara, ko je tako težko biti pri miru ::) Ampak na srečo je ugotovil, da mu ni treba dolgo in tako opravi tudi to. Najljubša vaja mu je odpoklic  :o priteče kot nor! Pa včasih se kdaj spozabi in bi vohal po tleh, ampak to normalno. Urbano okolje je tudi vajen od malega, agresiven ni, tak da sploh ni bilo krize.

Vse ostalo je stvar treninga in ni treba imeti strahu. Je še kar easy zadeva, vsaj v primerjavi z višjim stopnjam ;D

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #204 : 14 Januar 2008, 15:13:28 »
Ojla,

Čara in Skogkatt, a sta vidve delali izpit A in B-BH? Me zanima, če sta imeli kaj težav?

Lp ???

Glej,, dalmiji so zahtevni za šolanje, sploh pri začetniku. Zato bi jaz direkt vprašala inštruktorico, če je že imela kaj dalmijev v šoli in potem še lastnike kako so zadovoljni.

Mi smo imeli težave, ker se je delalo preveč na silo. Dalmatinec je pes, ki zahteva dinamičnost pri učenju, ne mara ponavljanj in NIKOLI je ne skušaj prisilit v nekaj-prej poskrbi da bo psica zmotivirina-ne se ozirat na druge tečajnike, če rabi psica odmor se poigrajta, če ima slab dan-pa pač nehajta.

Kake težave pa imata pri šolanju?
Poznaš kliker sistem?

kleo

• *
« Odgovori #205 : 15 Januar 2008, 11:15:20 »
O kliker sistemu sem že kar veliko prebrala, delali pa žal še nisva zelo veliko na tem! Zdaj začenjava, tako da zaenkrat še upam, da nama bo šlo! Sicer se mi zaenkrat zdi, da moram največ na tem delati sama - da bom hitro ujela tisti trenutek za klik! Ne bi rada preveč hitro zahtevala preveč!

Pri samem šolanju (v mali šoli) pa je moja pikica Ajda čisto drugačna kot sicer >:D! Grozno jo zanimajo vsi drugi psi, ves travnik bi prevohala... nič kaj dosti je ne zanima......tudi jaz ne! Res sicer je, da opažam (skoraj 2 meseca je že, kar se je končala mala šola), da se je ful spremenila. Postala je bolj ubogljiva, ne skače več tako na druge pse (da bi se igrala z njimi) - v glavnem, sprehodi z njo so pravi užitek - seveda, če se ji kaj ne sfuzla v glavi  :'( . Tudi to se zgodi od časa do časa, da je tako razigrana, da se ne zna umiriti. Tako da spomladi, ko se nama začne šolanje za izpit A mogoče ne bom imela več toliko težav! Inštruktorica mi je v mali šoli ves čas govorila, da morava delati na pozornosti - kako in na kakšen način mi sicer ni povedala, tako da sem skušala sama najti čimveč literature! Se mi dozdeva, da nama kar ratuje  8)!

Če je že kdaj šolala dalmatince ne vem, mi je pa ves čas poudarjala, da ni psa, ki se ne bi mogel z vztrajnostjo in potrpežljivostjo naučit vsega, tako da niti ne dvomim vanjo! Malo me samo moti, ker raje dela s psi, ki hitreje vse naredijo!

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #206 : 15 Januar 2008, 12:03:13 »
 ;D haha, nič se ne sekiraj! Saj sta komaj bili v mali šoli ;)

Po tem kar berem, je bil moj Maj 100x večji pacijent :o Nič prmir in najslabši v razredu, razen pri odpoklicu, tam je bil piflar :D Saj naučil se je vsega v 1 sekundi, hitreje kot vsi ostali psi, ampak tisto ponavljanje pa čakanje, da prideva na vrsto (bila je kar velika skupina) je bilo obupno mučno zanj. To je smrt za dalmatinca, kateri odraste (en malo  ::) ) komaj pri 2 letih. Vidna razlika je bila že pri 1 letu, kot da bi naredilo klik, je bil čist drugi pes in komaj takrat dovzeten za pravo šolanje. Drugi klik je sledil pri 2 letih in tako mi vsi lastniki dalmijev, s katerimi sem govorila, potrjujejo, da so do 2. v najslabšem primeru do 3. leta obupni, potem pa najbolj zlati cukri :) Se splača potrpeti.

Torej, nič se ne oziraj na druge, do your own thing! Potrudita se intenzivno delat 5 min, potem pa iiigraaaa, pa spet 5 min pa zabava, itn.. Čimbolj raznoliko in mimogrede, komot večkrat na dan, pa bojo rezultati zelo hitro vidni 8)

Pri A izpitu je sodnik upošteval pasmo in celo pripomnil, da je s takim bumbarjem od psa težje delati kot z marsikaterim drugim. Pri B-BH mi je sodnik vrgel pod nos, da je šolal vodnico z dalmatincem, ki sta naredila celo najvišji izpit IPO3  :o Pri izpitu C je bil pa tretji sodnik veselo presenečen nad pasmo in pripomnil, da so zelo redki in ne ve če je trenutno še kak dalmi na sceni, ki se tako visoko šola. Pa ni mislil, da so nesposobni, pač pa samo, da jih ni :)

Torej, pasma je taprava, zelo vsestranska in dojemljiva, na nas je da jih znamo zmotivirat.

nutella

• *
  • Fedra, Lili in Misti
« Odgovori #207 : 15 Januar 2008, 21:19:29 »
Kopiram oglas za dalmatinko v mariborskem zavetišču:

DALMA (6198)
Sem čistokrvna dalmatinka, čipirana, živela sem pri eni družini 5 let. Preselili so se in me zapustili v tem pesjaku. Pa tako zvesta sem bila, ubogljiva in niti najmanjše priložnosti mi niso dali, da bi jim pokazala, da se tudi jaz lahko prilagodim novemu življenjskemu okolju. Pridna sem in rada se sprehajam. Znam biti tudi sama s sabo. Moji bivši lastniki ne razumejo, da smo mi dalmatinčki še posebej čustveni. Sem še vedno v šoku od naglih dogodkov.

Azil Maribor
Na terasi 2a, ZRKOVCI pri Mariboru
Tel. 02 480 16 60
Spletne strani nimajo, več o zavetišču pa lahko preberete TUKAJ (http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,20050.0.html)

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
« Odgovori #208 : 15 Januar 2008, 22:07:32 »
Kako žalostno   :'(  Mojemu bi se srce razparalo, če bi ga zapustili, zato verjamem da ni nič drugače pri njej  :(

kleo

• *
« Odgovori #209 : 16 Januar 2008, 09:11:13 »
Hudo  >:(!
Moji ljubici bi se  najbrž kar mal utrgalo, če bi jo pustili tud samo za en dan pri tujih ljudeh! Sploh si nočem predstavljat!

Kaj vaši ljubčki znajo? In koliko časa ste rabili, da ste jih naučili  :-[