Na tole kot navdušen gornik, kolesar, tekač in še kaj, ki se redno srečuje s problematiko odvezanih psov pač moram odgovoriti.
Ne, ne bomo ostali doma! Vsaj jaz ne. Raje se oborožim z obrambnim sredstvom in ga tudi uporabim(poprov sprej npr.) Tudi vam nihče ne preprečuje hojo s psom kamorkoli in ne kliče k linču vseh pasjih lastnikov. A počnite to odgovorno. To je, da pazite, da vaš pes ne bo ogrožal drugih.
To pa je kot prvo to da imate psa privezanega tam kjer mora po zakonu biti, tam kjer pa ni treba(oz. če ga že spustite) pa poskrbite, da ne bo težil drugim ljudem in jih ogrožal oz. če vidite da se približuje človek. Vljudnost pravi, da se človeka vpraša če hočejo vašega psa pri sebi ali ne, ne pa da se ga kar preprosto pusti teči okoli, skakati na ljudi, se v njih zaganjati... Bo šlo?
Če hodite v gore s psom, hodite na ture primerne za pse. Triglav to gotovo ni pa še marsikaj ne. Prvo zaradi vašega psa, drugo zaradi sebe(se je že zgodilo npr. da je pes koga potegnil v prepad) in kot tretje zaradi drugih ljudi(npr. pesovo proženje kamnov). Domnevam namreč da so vaše prioritete nekako v tem vrstnem redu.
In še nekaj: Ni res, da tisti, ki ne maramo psov, ne maramo živali in da če ne maramo živali potem ne maramo ljudi kot velikokrat pravite. Kot prvo nekateri ne marajo psov ravno zaradi neodgovornih in oholih lastnikov, ki dajejo slabo ime ostalim odgovornim in drugo ima vsak pravico, da ima rad tisto kar on hoče. Nekateri imamo pač radi (še) druge živali, pa tudi pri ljudeh je tako, da eni so nam simpatični eni pa pač ne.
Upam, da sem bil razumljiv.
(kar se mene tiče )
popolnomaVerjel ali ne ... sicer neka navdušena ultra gornica ravno nisem ( če ni oštarije na vrhu , tak hrib je zame bolj en
"pimpek" vreden... mi še na pamet ne pade, da bi se zastonj matrala

)
Je pa res nekaj, odvezani psi "samostojni- pohodniki "... tudi mene motijo.
najbolj kar me moti je to; da grem npr. jaz v hrib z dvema psoma... na poleg in izza vogala se nam približa nek xy pes... kateri takoj, ko nas vidi začne renčat...in se postavi na sredino poti. In potem moram jaz svoja dva psa dajat na povodec in na prostor ter stat tam in grozeče gledat unega xy psa...in čakat kdaj se bo izza vogala slučajno pojavil njegov lastnik ( s povodcem čez ramena)...ponavadi pride čez kakšnih 15-20 minut... ko je situacija že hudo zaostrena, in mi takoj začne "rezgat" , da sej njegov pes pa
ne bi nič naredil . V takem primeru pa tud meni odpove vsa gorniška kultura, in "dober dan" pa prijaznost...in mu lahko samo zabrusim, da celih 20 minut njegov pes ,kateri naj ne bi nič naredil,
ni ,kazal tega namena - ampak vse drugo- in da naj ima cucka na povodcu ali pa naj o****
In čedalje več je takih... sploh za kakšen lep topel vikend...
Iskreno povedano ... včasih sem šla za vikend z veseljem v hribe, sedaj pa samo gledam , da ne bom šla za vikend in kako si bom našla čas za v hribe med tednom( ko so taki bunkeljni na šihtu)
Me pa nekaj moti... čisto tako na splošno.
In sicer to ,da se posplušuje... takoj , ko nekdo vidi človeka s psom( tudi če je pes na povodcu) se nekaj zgražajo, pa skačejo po grmovjih ali preprosto stojijo na sredi poti ko lipov bog.
Jaz imam svoje pse pod kontrolo... ko gremo gor- če je pot dovolj široka hodita poleg prosto in/ali na povodcu( ne flexu) -
ampak poleg) ko je pot strma in ozka .. če sem sama hodita oba psa
v liniji za mano. Ko srečamo nasproti približajočo klientelo se odmaknemo na stran in počakamo, da grejo mimo nas.( mirno- na stoj- brez ovohavanja)- in tud ne maram, da naključni mimoidoči po njima" stegujejo" roke... v smislu čohanja in crklanja "kje si kje si"... sploh ne na kakšnih ozkih skalnatih poteh...
Čisto tako pošteno- rečeno...
... tudi med tistimi ,ki se imajo za gornike, in športnike, ni ravno neke "gorniške" kulture... bolj ko nekdo misli da je športnik in gornik - bolj ima prepričanje , da on se pa ne bo nikomur umikal ali upočasnjeval svojega tempa( da mu slučajno ne pade "kardio-whatever" )

Kolesarji... no tukaj bi imela pa še kaj za povedat:
Kot prvo... že na cesti mi grejo na živce ker ne upoštevajo CPP !( sploh uni "sportaši"- te so itak extra - nekulturni )
V hribih- ponavadi ,ko gre gor in je ves zaripel - je ok ... na dol pa podn...Kot bi bil on en in edini lastnik tistega griča. Pot mu je pa rally proga, na kateri malo da ne sprobava kolk lahko zalaga ovinke.... no takega bi pa
jaz s poper sprejem napipsala
ampak

... so pa tudi izjeme ( ponavadi med tednom kot sem že rekla

)
Obnašanje ljudi v okolici je odraz osebne kulture in bontona. In se jih ne sodi po tem kaj ima kdo zraven sebe ali pod sabo... ( po moje)... zato posploševanje ni ravno na mestu. ( - to je sicer tudi vse kar me zbode v tvojem postu... načeloma se pa z ostalim , kar si hotel sporočit strinjam

)
zato pa tudi vi , ki že ravno ne marate psov, lahko včasih v svojih izjavah malo pribremzate... res je ,da je veliko nekulturnega folka med pasjeljubci, je pa tud veliko nekulturnega folka med pasje
neljubci.
A se strinjamo

?
p.s. wolfdang huda fotka

še kakšno tako ... da vsaj mi ,ki gremo nižje ( vsaj iz slike) vidimo kako izgleda na unih "tapravih" hribih.