Avtor Tema: Težave pri srečanjih z drugimi psi  (Prebrano 121213 krat)

čara

• *
  • Spol: Ženski
  • Obožujem pse!
Težave pri srečanjih z drugimi psi
« Odgovori #180 : 30 Januar 2012, 11:55:43 »
Tista z mesom je bolj podkupovanje in izsiljevanje, daleč od pozitivne motivacije.  ;)

pidog

• Pod Lupo
  • *
« Odgovori #181 : 30 Januar 2012, 14:46:28 »
Odvisno, katero metodo šolanja uporabljaš  :o

"Prosciutto smell"..................vprašaj v knjižnici če imajo  ;)

ursa_9

• *
« Odgovori #182 : 01 Februar 2012, 22:49:52 »
Sicer tale vprašanje glih ne spada pod to temo ampak vseeno...doma imam prepotrebnega labradorca, ki že nekaj časa vsako psico, ki se igra z njo poskuša samo še naskakovati...pač dajem ga vsakič dol z nje, ampak nič ne pomaga...je pa dosti močan, da se mu nobena psica ne more ubraniti...vem da je sedaj v tisti fazi, ampak bi vseeno rabila kakšen pameten nasvet kako malo bolj preprečiti to naskakovanje medtem, ko so spuščeni...ali bi se to dalo rešiti samo še s kastracijo - to imam pod zadnjo možnost?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #183 : 02 Februar 2012, 12:41:57 »
Močno dvomim, da bo kastracija rešila zadevo.

mimi89bu

• *
  • Smisel zivljenja je imeti pasjo ljubezen.
« Odgovori #184 : 02 Februar 2012, 12:54:50 »
Mislim, da je za kastracijo malo prepozno - ne mislim nasploh prepozno, ampak za tole vedenje. Poskusaj s tem, da prekines vse skupaj in gres. Mogoce si pride gor, da s tem obnasanjem ne pride nikamor oz ne pride niti do igre.
Ali pa, naj sede in da mir. Ce te uposteva, seveda.

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #185 : 02 Februar 2012, 13:03:31 »
Je to kar na lepem začel delat ali je imel že prej tak stil igre, da je skakal po drugih? Zdaj pa je to še dodatno okrepil?

Joj, jaz moram pa Waia celo malo pohvalit. Včeraj je popolnoma ignoriral enega NO, ko ga je zagledal (prvič sva ga srečala). En pogled v psa in je začel vohati grmovje. Običajno gleda celo večnost in se obrača nazaj itd...
In danes je samo gledal eno spuščeno psičko, ki je bila 3 m stran, enkrat zalajal in to je bilo to. Nič skakanja, nič zaganjanja, pa sva stala na mestu :o In tudi proti znanim psom ne vleče več kot največji norec, ampak pol manj. Še vedno je dobro napet povodec, ampak nisem več "Superman"  :o  Da ne omenjam, da se vmes kdaj  malo uleže ali naredi "priklon", se pravi ni samo hiter in direkten "napad" na psa. To govorim za znane pse, s katerimi se tudi potem povoha in poigra.
Počasi gre na bolje... :D
Ne vem pa, kako bi se lotila odpoklica ob pasjih motnjah...ne iz igre, ampak takole, pred srečanjem npr.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #186 : 02 Februar 2012, 13:21:57 »
Glede naskakovanja psic. Jaz mu sploh ne bi več pustila proste igre, druženja s psicami oz. samo s takimi, ki ga bojo ostro in brezkompromisno kaznovale za tako predrznost.

Potem se mu mogoče posveti, da ni vljudno, naskakovati psice. Naj proba Bino naskočit-ga bo nazmirjala in po potrebi tudi opozorilno šavsnila, če mu ne bo jasno prvič in ga z velikim veseljem tudi napodila stran.

Drugo je če so to pasji prijatelji, kjer jih to med sabo ne moti. Tam mene naskakovanje niti ne moti.

Inanna super. Mi imamo vedno redkeje "izpade" v obliki lajanja, odskakovanja v stran ali pa lovskega fiksiranja-pa še takrat ko se to zgodi jo veliko prej in lažje umirim. Tako da z veliko dela, vztrajnostjo se stvari popravljajo.

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #187 : 02 Februar 2012, 13:35:58 »
Pri nama je bolj vztrajnost kot delo...očitno samo to funkcionira pri določenih zadevah. Upam pa, da ne bo popoldne kaosa kje naredil. Ponavadi je kmalu kaj na kontra, ko ga pohvalim ::) 8)

Da ne omenjam, da sva prve mesece pogosto šla med sprehodom kam na kavo, v lokal, in je lepo ležal pod mizo in se brigal zase. Zelo priden, vedno sem ga pohvalila in tudi nagradila. In potem enkrat vse to pozabljeno...
Zdaj pa ne upam več tvegati. Ko sva bila pred nekaj meseci, so se eni usedli direktno njemu pred oči, 3m stran, z majhnim psom. In je bil Wai čisto živčen, hotel tja, celo cvilil ::) Kako ga umiriti in predvsem utišati? 

ursa_9

• *
« Odgovori #188 : 02 Februar 2012, 13:58:58 »
Ne, prej tega nikoli ni delal, sedaj ko je v tej fazi...saj meni bi bilo tudi super takšno psico staknit, ki bi se branila in zarenčala, ampak nobene takšne ni v okolici, ker potem bi jo sigurno pustil na miru...on ima ogromno psic za igrat, psov je res bolj malo...ga ustavim če to dela in dam na prostor, potem pa začne cvilt ...bom probala naslednjič če bo to še naprej delal prekinit, če bo pa še nadaljeval pa konec iger s psicami...čara najboljš da se enkrat dobimo, pa da ga Bina malo v tace dobi  ;)... In potem pridemo spet do vprašanja kje naj dobiva pasjo družbo?Ker tle naokoli kot vidim je zelo veliko psic in malo psov, pa še vsi ne nočejo imeti opravka s spuščanjem psov...

ursa_9

• *
« Odgovori #189 : 02 Februar 2012, 14:00:49 »
Pri nama je bolj vztrajnost kot delo...očitno samo to funkcionira pri določenih zadevah. Upam pa, da ne bo popoldne kaosa kje naredil. Ponavadi je kmalu kaj na kontra, ko ga pohvalim ::) 8)

Da ne omenjam, da sva prve mesece pogosto šla med sprehodom kam na kavo, v lokal, in je lepo ležal pod mizo in se brigal zase. Zelo priden, vedno sem ga pohvalila in tudi nagradila. In potem enkrat vse to pozabljeno...
Zdaj pa ne upam več tvegati. Ko sva bila pred nekaj meseci, so se eni usedli direktno njemu pred oči, 3m stran, z majhnim psom. In je bil Wai čisto živčen, hotel tja, celo cvilil ::) Kako ga umiriti in predvsem utišati?

Ko sva midva na kavo hodila skupaj, sem mu s sabo nesla konga pa sirčka notri...pa sem mela mir za eno urco, tudi kakšen pes ga takrat ni motil samo da je "cuzal"  :)

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #190 : 02 Februar 2012, 14:26:48 »
Hmm, pa je res porast psic, pri nas isto. Ampak so večinoma sterilizirane, tako, da ne vem, kako bi reagiral, če bi se katera gonila. Že tako vedno nos v riti rine, ne glede na spol ::)
Samci so res že redkost, pa še od teh je polovica "težkih".

ursa_9, moram kaj bolj zahtevnega odkriti ??? Bikovko pospravi v nekaj minutah, kost iz kože ni dovolj zanimiva v taki situaciji, na kong je nor, a ga ravno tako hitro sprazni... Kakšnih 20min bo najdlje trajala "kavica" :D

Roxy

• *
« Odgovori #191 : 02 Februar 2012, 15:41:41 »

ursa_9, moram kaj bolj zahtevnega odkriti ??? Bikovko pospravi v nekaj minutah, kost iz kože ni dovolj zanimiva v taki situaciji, na kong je nor, a ga ravno tako hitro sprazni... Kakšnih 20min bo najdlje trajala "kavica" :D

Kaj pa tiste kosti, vakumsko pakirane, posušene, ki jih imajo v petšopih? Roxy je imela precej dela z njo in po njej ni imela nobenih prebavnih težav (jih ima po "navadnih" kosteh).

Glede naskakovanja. Jaz bi prekinila igro takoj, ko bi videla, da se pripravlja, da bo naskočil. Malo timeout in potem lahko nazaj v igro. Če spet poizkuša pa konec igre in domov.

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #192 : 02 Februar 2012, 17:28:00 »
Roxy, katere so to?
Jaz sem mislila tiste rjave, trde... Bele pa isto grejo v trenutku.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #193 : 02 Februar 2012, 17:59:09 »
Odvisno, katero metodo šolanja uporabljaš  :o

"Prosciutto smell"..................vprašaj v knjižnici če imajo  ;)

Hotela sem pravzaprav povedati, da pri pozitivni motivaciji, kliker sistemu...Nikoli in nikdar ne kažeš priboljška pred pasjim nosom, zato da bi nekaj naredil ali da ga zvabiš, da nekaj naredi. Tak način ne da dobrih rezultatov. Potem pa eni jamrajo, kako njihov pes nič ne uboga in nič ne naredi na besedo, ampak samo če mu s sirom pred nosom mahaš.  ;D

tista italjanska beseda pomeni pršutov vonj? Ma meni itak vsako meso smrdi, psici pa vse kar je podobno hrani diši.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #194 : 02 Februar 2012, 18:00:42 »
Roxy, katere so to?
Jaz sem mislila tiste rjave, trde... Bele pa isto grejo v trenutku.

Pri nas se dobro (dolgo) obnesejo Nobby prešane kosti.
Ursa_9 če bi bilo možno bi bilo super, ja. Nimam pojma iz kod sta vidva. Mi se držimo bolj na koroškem, poleti pa nas je povsod polno.

Lunette

• *
« Odgovori #195 : 02 Februar 2012, 18:01:44 »
 :D :D :D pri naši niti ni nujno da je podobno hrani. Je lahko tudi ovitek od hrane. Kante na hrano.  ::)

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #196 : 02 Februar 2012, 19:27:08 »
Ma saj pri nas tudi ni važno kaj je...vse je za pojest, čeprav v resnici ni. Itak ::) Ampak, če bi hotela mir v lokalu, če je kakšen pes kje v bližini, bi moralo biti pa res nekaj odličnega in še dolgotrajnega  :-\
Tole sem prej mislila

Tajckova

• *
« Odgovori #197 : 02 Februar 2012, 19:49:21 »
Hej!

Se opravičujem, ker to še enkrat objavljam na forum (sem že enkrat, sicer v drugi temi, a opažam da je ta bolj aktualna), upala sem, da bom mogoče dobila še kakšen odgovor več tu. :-\

Tudi pri nas imamo probleme z srečanji drugih psov in me zanima, če mi lahko kdo med vami kaj svetuje, kako rešiti problem. Imam nemškega špica, starega pol leta (star je bil 4 mesece, ko smo ga dobili).
Problem je v tem, da noče nobenega psa ovohati, niti ne pusti, da bi kateri ovohal njega. Kolikor vem, to ni naravno za pse? Ko srečava kakšnega psa ( ni važna velikost, starost ali spol) začne lajati ali cviliti, ali pa oboje.. Nikakor mi ne uspe odvrniti njegove pozornosti od drugega psa, ne glede na to kaj naredim. Ponavadi se, ko vidim da se približujeva kakšnemu psu, trudim ostati mirna in sploh ne posvečam nobene pozornosti ne mojemu ne drugemu psu. Potem, ko ga naš zagleda in začne takoj lajati mu skušam z glasovi odvrniti pozornost, a do zdaj to še nikoli ni uspelo :S Bojim se, da bo če ga bom spustila preblizu, ugriznil drugega psa in tako sprožil pretep.
Zdaj nekako vadiva navajanje na psico od mojega brata (ki je sicer res ogromna). Če ga držim na tleh pri miru, obrnjenega stran je sicer bol miren in se pusti ovohati, vendar pa tudi on ne gre sam ovohat nje, ga moram jaz postaviti tako, da jo on lahko.. Ampak še vedno laja na njo.. Smo šli že večkrat skupaj na sprehod in včasih sicer ne laja, ampak potem pa kot da bi se spet spomnil na to, začne krožiti okoli nje in lajati vanjo.. Hvala bogu da je psica tako potrpežljiva, do zdaj je samo enkrat zalajala nazaj vanj.
Bi mi mogoče kdo znal kaj svetovati?

Lunette

• *
« Odgovori #198 : 02 Februar 2012, 20:01:13 »
Čimprej v malo šolo  ;) tam bo družba, kontrola nad dogajanjem, inštruktor...
Nikakor ni primerno, da psa dajaš za vohat ali pa, da drugega psa fiksiraš, da lahko tvoj voha.
Čim več družbe s skuliranimi psi in ti dajaj čim manj pozornosti na njegovo vedenje v smislu, da ga opozarjaš, ga siliš v družbo...ignor in v svojo smer. Najbolje je, če imaš koga s katerim se lahko skupaj sprehajata s psim na povodcih. Če začne žnarat v psico in skakat okoli nje ni glih ok.
Lahko najdeš primerne pse in si stran od njih na razdaliji kjer pes ne dela scene. Takrat mirnost nagrajuješ in delaš vaje pozornosti nate, igro...pozitivne stvari. Počasi to razdalijo zmanjšuješ. Tako pes dojame, da bližina drugih pomeni nagradice. Ne smeš pa mahat s šunkicam pred nosom zato da neha lajat. S tem ga vabiš in nagrajuješ dretje.
To da se pes ne želi preveč igrat, vohat, družit z drugimi ni nič narobe, če zato mirno sprejema njihovo bližino. Nikakor pa ni primerno, da jim teži.

Tajckova

• *
« Odgovori #199 : 02 Februar 2012, 20:15:39 »
Se pravi, ko se srečamo z drugim psom, in začne naš noreti, ga povsem ignoriram in hodim naprej, pa čeprav ga moram dobesedno vlečt za sabo? Za malo šolo pa tudi že šparam in komaj čakam, da se je bova lahko udeležila, ker bo obema koristila. (:

Roxy

• *
« Odgovori #200 : 02 Februar 2012, 21:11:58 »
Tako kost mislim:

ursa_9

• *
« Odgovori #201 : 02 Februar 2012, 21:20:54 »
Ursa_9 če bi bilo možno bi bilo super, ja. Nimam pojma iz kod sta vidva. Mi se držimo bolj na koroškem, poleti pa nas je povsod polno.

Midva sva Zasavčana, sigurno se pa lahko poleti kdaj na sred poti srečamo pa dobimo  ;)...

Lunette

• *
« Odgovori #202 : 02 Februar 2012, 21:32:46 »
Tajckova, psa ne vlečeš ampak ga usmeriš-vodiš. Nekaj o razliki kaj je vleči in kaj voditi sem nekje malo nazaj že pisala. Sicer pa če se ti zaganja v druge pse in se vleče na povodcu je manj škode, če parkrat ti vztrajaš v svoji smeri.
Kakšno opremo pa uporabljaš? Ovratnica, povodec sta kakšna?
Vsekakor imaš še mladiča s katerim moraš ogromno vaj delati v okolju kjer ni motečih dejavnikov. Recimo, da ti je največja vaja učenje pozornosti nate in hoja na popuščenem povodcu.

Uporabljaj klasičen povodec (1,2m ali 2m). Zraven imej hrano, igrače... Začni uporabljati ''preusemritveni signal''. Recimo, da pocmokaš oz potleskaš z jezikom, potiho požvižgaš... vajo začneš učiti v stanovanju. Psa pripneš, spremeniš smer gibanja, pocmokaš, nagradiš prihod v tvojo smer. Ponavljaš vajo tolikokrat, da pes razume da tvoj ''signal'' pomeni spremembo smeri, ki ji sledi nagrada. S tem naučiš psa, da je sledenje tvoji smeri zabavno. Opisi vaje za pozornost so tudi dostopni. Vse skupaj začneš še nadgrajevati s trikci, osnovno poslušnostjo...kar ti domišljija premore  ;)
Za vsako, v stanovanju, dobro narejeno vajo začneš postopno dodajati motnje.
Kako vaditi bližino drugega psa pa tule... http://www.youtube.com/watch?v=opjGWAp_RAE
vredno ogleda ja od 2minute naprej. (ok vredno ogleda je od tte trenerke kar nekaj  ;D ampak ji že mal reklame delam. Se opravičujem, ampak ima nekaj uporabnih posnetkov. S posnetkom pa je lažje pokazat, kot samo z besedami.  ::) )

Predvsem je pa recept za uspeh sestavljen iz ogromo vaje, doslednosti, strpnosti in dobre pripravljenosti na potek učenja.  ;D Čim več vsega tega vama želim.

Tajckova

• *
« Odgovori #203 : 02 Februar 2012, 22:32:13 »
Tega da lepo hodi ob meni je navajen, prav tako ga z lahkoto prikličem. Razen, ko gre za pse, ki jih srečava, edino takrat me ne upošteva. Drugače uporabljam oprsnico, ali pa zatezovalno ovratnico. Trenutno ga imam na fleksiju, 3 m, ampak ga imam lepo na kratko na sprehodu, tako da hodi ob meni, običajno ni tako nobenega problema. Tudi priboljške imam sabo, sploh kadar se odpraviva kam lovit žogico. Res je drugač ubogljiv pes, veliko trikov že poznava, problem je samo, kadar prideva do kakšnega psa. Mogoče gre za kakšno travmo ali kaj takega...

Sicer pa res hvala za odgovor in za link, mi bo ziher prišlo prav.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #204 : 03 Februar 2012, 12:04:33 »
Zna bit da v najpomembnejšem obdobju ni imel stikov z drugimi psi. Njegove reakcije so značilne za nesigurne pse, ki jih drugi po eni strani privlačijo in bi šli radi zravn, po drugi strani pa se jih bojijo oziroma ne vedo, kaj storiti. Nikjer ne piše, da mora biti prav vsak pes družaen do drugih, lahko ga samo naučiš, da bse za njih ne bo zmenil (to se da narediti tudi v pasji šoli)
Če pa bi rada, da postane bolj "normalen" pa bo malo težja. Silit  v to, da bi navezal stik z drugim psom ga ne smeš. Idealno bi bilo, če bi dobila družbo (večih po možnosti, da se med seboj vohajo, igrajo, hodijo skupaj...tvoj jih pa opazuje in se po želji vključi zraven ali pa ne) psov, ki ne silijo vanj pa bi jih skupaj sprehajali in tudi spustili - tvoj bi sčasoma navezal stik, zna pa kar trajat (ko sem delala s psičko, ki se je bala drugih zaradi resnega napadaje bilo potrebno v družbo istih psov hodit mesec in pol, preden si je upala povohati prvega - pa je bila še mladiček in pred napadom navajena na druge pse.

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #205 : 03 Februar 2012, 12:55:34 »
Tajckova, če nista čisto na drugem koncu Slovenije, se midva javiva za kakšno "vajo" ;) 8)
Seveda od začetka bolj oddaljeno, na povodcu...

Lunette

• *
« Odgovori #206 : 03 Februar 2012, 15:57:54 »
Tajckova, lepo da že delata. Do večine šol je še slab mesec (ki je itak krajši kot običajno). Lahko že nekaj dosežeta, da bo potem lažje.  :)

Kar se tiče zateznih ovratnic-ne na mladiča! Še najmanj pa na nepokvarjeno mlado in majhno bitje. Če jo že kdo uporablja jo naj korektno in na psu s katerim resnično fizično ne zmore drugače. Čeprav verjamem, da je takšnih psov izredno malo, zatezno ovratnico ima pa vsak tadrug.  :-\ Nikakor pa ne v kombinaciji s flexom. Flex vedno vleče nazaj in zatezna ovratnica je konstantno napeta.
Oprsnik je vsekakor boljša varianta v kombinaciji s flexom. Pa vendar ti svetujem uporabo klasičnega povodca, ker ga ti držiš čisto drugače, pes na njem ima drugačen občutek...

Evo popis moje opreme za mladiča je: najlonska ovratnica, oprsnik, ki ima daljši hrbtni del, 1,2m povodec in štrik dolg 10-20m (sledni povodec). Omenjen oprsnik ima še spredaj en obroček na katerega lahko pripneš psa, ki vztrajno vleče naprej in je še dovolj ''mehek'' da ga s tem odvadiš vlečenja, pri tem ga pa ne daviš.

Tajckova

• *
« Odgovori #207 : 04 Februar 2012, 19:07:32 »
Jaz res upam, da mi bo to uspelo urediti no, ker me je že pred vsakim sprehodom vnaprej strah, kaj se zna zgoditi. In potem tudi Taj pomojem čuti, da sem bolj napeta kot običajno.. Sicer se potem kontroliram, ena dobra stvar, ki me jo je navadil Cesar :D

Z zatezovalno ovratnico nikoli ne greva ne srehod. Ponavadi je to najina tahitra varianta, da greva ven na wc, da mu ne natikam oprsnice za 2 minutki, ki jih potrebuje zunaj.. Tudi ne pride do tega, da bi se kaj davil ali kaj podobnega. Ali je potem še vedno narobe, da jo uporabljam? Ker tega do sedaj pa res še nisem slišala, da se ne uporablja na mladičih.. (: Se pravi, definitivno moram kupiti navaden povodec.

Inana iz kje pa sta? Lahko mi odgovoriš na zs (:

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #208 : 04 Februar 2012, 19:14:55 »
Zatezne ovratnice ne sodijo na pse, ki se fizično še niso razvili. To bi morali začeti v trgovinah opozarjat lastnike  in jim še svetovati, da pri psih z daljšo dlako obvezno izberejo take z dolgimi členi, ki ne lomijo dlake.
Kupi ovratnico, jih je malo morje, na klipsno, pa boš hitro nadela.

Še nekaj. Pes bo hitreje navezal stike, če bo spuščen, ali pa bo vsaj vlekel povodec za sabo.

Lunette

• *
« Odgovori #209 : 04 Februar 2012, 19:43:11 »
Za hitro natikanje ovratnice so takšne na klipsno še hitrejše in boljše.

To da pa niso zatezne za mladiče bi moralo biti splošno znano, pa vidim da žal ni. Pravzaprav bi moralo biti splošno znano, da so to samo in izključno šolska potrebščina za na izpit in nič več. Torej s čem in kako ga šolaš nima nobene veze z obvezno uporabo teh ovratnic. Žal je pa tako, da ima ogromno ljudi to na psu kot splošno ovratnico za vsak dan, po možnosti na flexu. In potem se čudijo zakaj pes vleče. ZATO ker mu vseskozi dajajo občutek da zategnjena ovratnica in do konca odvit povodec je žurka. Če si blizu te pa cukajo. Valjda da je potem bolje vlečit  :-\

Kratki povodci so v primerjavi s flexi zakon. Za navajanje na družbo, krepitev samozavesti, za učenje vodnika, da zaupa v situacijo ter, da se vodnik nauči držat povodec za zanko (in ne 15cm stran od ovratnice) pa so zakon sledni povodci. Tole s flexi pa njihovim ''freedom on the leash'' je za pridne pse, ki že znajo lepo na povodcih funkcionirat (in vodnike ki znajo psa na flexu kontrolirat).

Predvsem pa NO PANIC. Ni tu Cesar nobene tople vode odkril. Nas so še preden je on ilegalno imigriral v ZDA učili, da je povodec žica po kateri gre tvoja energija do psa.  ;) Če se vodnik nosi uvelo se bo pes in, če je vodnik nesiguren bo tudi pes....