Avtor Tema: Težave pri srečanjih z drugimi psi  (Prebrano 121206 krat)

mimi89bu

• *
  • Spol: Ženski
  • Smisel zivljenja je imeti pasjo ljubezen.
Težave pri srečanjih z drugimi psi
« Odgovori #210 : 05 Februar 2012, 12:22:12 »
Mogoce sem poste slabo razumela, ampak... razumela sem, da ce imas navadno ovratnico in povodec, lazje delas s psom. Torej. Imam navadno kovinsko ovratnico (no imava jih polno, uporabljava to), imam 3 povodce (fleksi, tisti najkrajsi, ko pes resnicno hodi ob nogi, in pa mislim da 1.5m). Uporabljam 1.5 dolgi povodec. Sedaj sem zacela fleksi, ker me le pri fleksiju psica ne vlece, torej s fleksijem dobro f/$cionirava s fleksijem. A kdo ve, zakaj pa na kratkem tako nenormalno vlece? Kratki povodec uporabim samo se, kadar peljem oba psa naenkrat ven.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #211 : 05 Februar 2012, 12:42:48 »
Zatezna ovratnica ni navadna.  ::)
Navadna ovratnica je najlonska, usnjena, na zaponko ali klipsno, vsekakor ne zatezna.

Sama imam najraje cca 1.8-2m dolgi povodec, ki ga po potrebi primem krajše.
Vleče te pa zato, ker je navajena dolžine fleksija, fiksne dolžine pa ne. Tudi moja je bila taka. Na fleksu lepo hodila, kje bližje pa ni znala. To se psa vse nauči-načini kako naučiti ne-vlečenja pa so na forumu že napisani, pobrskaj za temami.

Sčasoma se pes nauči, da ko se povodec napne, se upočasni korak, popravi pozicijo, da je ohlapen povodec in gremo dalje.

mimi89bu

• *
« Odgovori #212 : 05 Februar 2012, 17:17:14 »
Nimam zatezne - je kot navadna, samo, da je kovinska. Torej, je ne "davi", ko vlece.
Fleksija je bila v bistvu res navajena do 4 meseca starosti, potem sva kupili navadni povodec in pa tistega najkrajsega, kar jih imajo. Uporabljali sva 1,5m. Torej, fleksija nisva uporabljali malo manj kot leto. Sedaj sem ga zacela, zvecer, ko greva na zadnji sprehod, ko ni folka, ne psov, ne nic in ker sem ugotovila, da me s tem ne vlece, sem, priznam, zacela redno uporabljat. Gre naprej ene 3m in me pocaka.

Sva namenjeni letos v solo. Tako, da mislim, da se bom naucila jo nauciti, kako ne vleci. :)

Lunette

• *
« Odgovori #213 : 06 Februar 2012, 11:48:41 »
Jp psi načeloma bolje funkcionirajo na klasičnem povodcu. Flexi konstantno proizvaja pritisk na vrat in psa postavlja v neprimerne poze. http://www.4pawsu.com/flexi.htm
Poleg tega dejansko ta pritisk na vrat pomeni gibanje ali ''umik'' pred situacijo. S tem učiš psa da vsak dodan pritisk na vrat pomeni ''iti''. Tako psi začno vlečit. Če vlečem - grem.
Praviš, da ti na 3m fleksu ne vleče...tebe morda ne (ker je pes fizično premali) vleče pa sam s svojim vratom dolžino vrvice. Čisto enostavno preizkusi flexi blokirati na dolžini 3m (tako da bo trakec prosto bingljal) in ugotovi kje bo pes. In kdaj bo potegnil. Če bo vlekel takoj, ko pride do konca je to to. Ker konkretne razlike med 2m podaljšljivim povodcem in 3m flexu ni, če pes zna hoditi na popuščenem povodcu.
Kako funkcionirati med drugimi psi se pa pes najlažje nauči, če ti ne posegaš med njih. Seveda rabiš zato skulirane pse, ki tvojega ne napadejo za BV ampak mu pokažejo kako se stvari streže. Kakršno koli poseganje v smislu napetih povodcev in opozoril ter siljenja psa v pozdrave ni ok.

Eno psico sem zaradi napake v komunikaciji učila trikca ''repek maha''. Pol smo pa mahali z repkom zarad trikca, posledično, pa je dojela, da takšno stanje vsak mimoidoč pes razume kot prijazno gesto zaradi katere ni bila napadena  ::) Prej pa je začela renčat iz strahu na vsakega mimoidočega in bila seveda temu primerno obravnavana.

Tajckova

• *
« Odgovori #214 : 06 Februar 2012, 18:55:06 »
Eno psico sem zaradi napake v komunikaciji učila trikca ''repek maha''. Pol smo pa mahali z repkom zarad trikca, posledično, pa je dojela, da takšno stanje vsak mimoidoč pes razume kot prijazno gesto zaradi katere ni bila napadena  ::) Prej pa je začela renčat iz strahu na vsakega mimoidočega in bila seveda temu primerno obravnavana.

O svašta! Noro dobr :D

mimi89bu

• *
« Odgovori #215 : 06 Februar 2012, 19:51:35 »
Tudi mi smo jo naucili z repkom mahat. No, pri nam miga bolj z ritko, ker ima kopiran repek. Nekje sem enkrat zasledila, da je tudi to moznost, da se psi ne razumejo, zaradi kupiranga repka?

Macika

• *
« Odgovori #216 : 06 Februar 2012, 22:22:26 »
Hmm, pa je res porast psic, pri nas isto. Ampak so večinoma sterilizirane, tako, da ne vem, kako bi reagiral, če bi se katera gonila. Že tako vedno nos v riti rine, ne glede na spol ::)
Samci so res že redkost, pa še od teh je polovica "težkih".

ursa_9, moram kaj bolj zahtevnega odkriti ??? Bikovko pospravi v nekaj minutah, kost iz kože ni dovolj zanimiva v taki situaciji, na kong je nor, a ga ravno tako hitro sprazni... Kakšnih 20min bo najdlje trajala "kavica" :D

Celo bikovko poje v nekaj minutah?!

Klaudija

• *
« Odgovori #217 : 06 Februar 2012, 22:26:34 »
Macika, moj Pako jo tudi v nekaj minutah. Tiste manjše pač. Ko se mu zdi da jo je dovolj obdelal se vstane in jo kar pogoltne. Seveda mu je več ne dajem.
Tisto metersko pa pospravi medtem ko si pogledam en film, dobesedno. To bi bil enkraten način, da ga zaposlim, če nebi te bikovke malce slabše prenašal in potem naslednji dan zmeraj dobi bolj tekoče iztrebke. Škoda  :(

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #218 : 06 Februar 2012, 23:04:34 »
Celo bikovko poje v nekaj minutah?!
Aja, ne cele, nisem bila dovolj jasna :-[, 12-15cm so narezane. Celo pa recimo v slabi uri ::), ampak se mi zdi za 1x preveč in raje narežem. Sem pa ugotovila, da slovenske dlje trajajo kot uvožene. Kupujem v Alerju in imajo dvoje različne.

Macika

• *
« Odgovori #219 : 07 Februar 2012, 09:35:27 »
Aja tiste male pa ja  :) Tisto moj Tai mal požuli po ustih da je mal mokra, pa pogoltne  ::)

psustar

• *
« Odgovori #220 : 04 Maj 2012, 18:36:15 »
Živjo,

potrebovala bi vaše mnenje. Imam 2 leti starega labradorca, ki je bil do nedavnega zelo miroljuben do psov. Res se jih je ob srečanjih pretirano razveselil ... imela sva težave s tem, da bi se mirno srečalo in bi jih zignoriral ... Ampak vse je bilo v miroljubnem smislu. Tudi drugi psi so bili do njega prijazni, če ga je kdo narenčal, pa je moj pes hitro pobegnil stran. Skratka, nikoli ni bil nič konflikten. Kakšen mesec nazaj, pa se je proti njemu na povodcu zagnal en pes in moj pes je enako na povodcu odreagiral podobno - se zagnal in opozorilno lajal, tudi zarenčal, se mi zdi. Situacija se je pretekli teden še dvakrat ponovila, z drugima psoma. In tak odziv mi nikakor ni všeč Vedno sem ga potem kar na ostro okregala z NEE!!!, vendar se bojim, da bi se navadil takšnega obnašanja. Ker že dolgo razmišljam in kar nekoliko odlašam s kastracijo, me zanima, ali bi tudi ta lahko pomagala, da ne bi ravil tega neželenega vedenja? Čudno mi namreč tudi je, da do sedaj nikoli noben pes do njega ni agresivno odreagiral, v zadnjem mesecu pa se je to večkrat zgodilo.

Že v naprej hvala za vaša mnenja. Lp

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #221 : 05 Maj 2012, 12:58:27 »
Si prebrala celo temo? Ker je že ogromno o tem napisano.
Pokukaj za "look at that dog", "Click to calm", pa še bolj odločne in krepke metode imaš.

Je pa normalna reakcija, da se drugi pes odzove enako ali še bolj zagnano. Ponavadi so signali že prej. Že tisto preveč navdušeno "pozdravljenje" psov ni bilo OK.

psustar

• *
« Odgovori #222 : 05 Maj 2012, 14:31:34 »
Živjo Čara,

ja vem, da že tisto veselo pozdravljanje ni ok (tudi delamo na odpravljanju in gre na bolje), pa vendarle je vsaj meni dosti manj problematično vedenje kot to, ki se je sedaj pojavilo. Povprašujem tudi o tem, ali bi v tem primeru takojšnja kastracija pomagala. Do sedaj namreč noben pes ni na tak način odreagiral našega psa, ki se je sprehodil mimo. Sedaj pa v tem zadnjem mesecu, kar trije primeri. Tako da razmišljam o tem, da je naš pes šele sedaj dozorel in "oddaja vonj", ki mimoidečim psom ni všeč in se zapodijo proti njemu - on pa vrne podoben odziv. In če razmišljam v tej smeri, predvidevam, da bi kastracija pomagala. Nikakor namreč ne gre za neko dlje časa ponavljajoče obnašanje.

hvala za nasvet - bom pogooglala nasveta.

Roxy

• *
« Odgovori #223 : 05 Maj 2012, 15:34:22 »
Si prepričana da tvoj ne izziva? Z držo, telesno govorico. V vsakem primeru bo treba delati na poslušnosti. Psa moraš opazovati in zaustaviti še preden se začne zaganjati, ne glede na to kaj tisti drugi pes počne. Težko je reči ali bo kastracija pomagala, ker se iz tvojega opisa ne vidi ali se hoče tvoj pes postavljati ali odgovarja na grožnje drugih, ker je nesiguren... Samo zaradi drugačnega vonja ga drugi ne napadajo. Je pa zdaj res že odrasel in drugi psi njegovih nesramnosti, tudi, če so veseljaške narave ne bodo več tolerirali in tudi on se jim bo kdaj postavil po robu. Vsekakor ne čakati, če se bo vedenje razvijalo, ampak delaj na poslušnosti zdaj. Ne razmišljat o kastraciji kot rešilni bilki.

psustar

• *
« Odgovori #224 : 05 Maj 2012, 15:46:01 »
Roxy, nikakor ne mislim, da bo kastracija rešilna bilka - bi pa verjetno lahko pozitivno vplivala na to, da se to neželeno  vedenje ne bi nadaljevalo. Vem, da bo treba še veliko delat in res je, da se vsakodnevno sprehajava na poteh, kjer ni psov ali jih je malo in zato težje trenirava take situacije. Ampak sicer dnevno vadiva poslušnost in vsekakor delava, je pa ta moj pes pravi hiperaktivec in vse ga zanima.

O drugačnem vonju sem razmišljala zato, ker takih situacij v preteklosti nikoli ni bilo. Možno, da izziva s telesno govorico oz. pretirano vznemirjenostjo. Ga je pa v tem mesecu napadel tudi en beagle, ki se je strgal s povodca, medtem ko ga on še opazil ni. In se v tem primeru niti branil, ampak je skupil ugriz v uho. In čudi me, zakaj v tem obdobju take spremembe ... smo imeli tudi v pasji šoli napadalne psa, ampak se nikoli noben pes ni spravil nanj, niti on nikoli nikogar ni narenčal. Nič, delat, pa bo :) Sem že pogledala malo o "look at that dog".

Če ima še kdo kakšen dober nasvet, bi ga bila vesela.

Roxy

• *
« Odgovori #225 : 05 Maj 2012, 16:01:45 »
Ja, saj, glede na vse kar si napisala, se meni zdi, da gre mogoče za negotovost in v tem primeru ti kastracija ne bo pomagala. Če je imel še slabo izkušnjo, je še toliko bolj verjetno, da zdaj odreagira na grožnje. Moja tudi včasih ni na napade odreagirala, dokler ni bila deležna bolj resnega napada. Po tem je bila nekaj časa bolj občutljiva in reagirala na grožnje nazaj, ampak, če se dolgo nič ni zgodilo, je potem spet začela ignorirati grožnje. Sem pa jaz vsako tako napeto situacijo takoj prekinila, da se ni stopnjevalo do zaganjanja ali česa podobnega. Zdaj ima sicer precej izdelano mnenje o tem kdaj "mora" odreagirati in kdaj ne, ampak večinoma se drži tega, da ne reagira, če je drug pes pod kontrolo-lastnikovo ali mojo, če posežem vmes.

Drugi psi mogoče reagirajo tudi na njegovo pojavo, vznemirjenje, zdaj, ko je že odrasel verjetno še toliko hitreje. Mogoče on ne izziva, ampak drugi v njegovi drži vidijo grožnjo, ker je v pozornosti.  V mojo psico nesigurni psi zelo "radi" skačejo, ker ima preveč vsiljiv pristop. Če je za povrh še na napetem povodcu, je še toliko slabše.

psustar

• *
« Odgovori #226 : 05 Maj 2012, 17:35:42 »
Roxy, hvala za mnenja. Saj to ... doseči, da pes vsaj približno zignorira pse, to je moj cilj ... ker zna biti, da psi reagirajo na njegovo vznemirjenje, pokončno postavo - ker v vseh treh primerih je šlo za "grožnje" konkretnih mrcin ... tipa rotweiler, nemški ovčar ... in ja, moram ugotoviti, ali gre za negotovost pri mojem psu ali pa gre za željo po rangiranju in postavljanju. ker v osnovi je dominanten, že v leglu je bil glavni ... bomo vidl, danes smo šli mimo enega rotweilerja precej ok ... odkar imava harness oprsnico ga imam sploh lažje pod kontrolo, da ne vleče proti psu.

Kastracijo pa tako ali tako že nekaj časa načrtujem in z njo odlašam, ampak mislim, da ima v vsakem primeru več pozitivnih učinkov kot negativnih. Seveda ob vztrajnem nadaljnjem delu.  ;D ;D

Minana

• *
« Odgovori #227 : 22 Maj 2014, 10:24:42 »
Kaj sporoča pes, ki se ob srečanju z drugim psom:

- vkoplje na mestu, ko ga zagleda, da mu prihaja nasproti (še kar par metrov oddaljen)
- se vleže v prostor in čaka, ko pride drugi pes blizu pa plane v njegovo smer (brez agresije, prijazno in igrivo)

Ušesa so medtem normalno postavljena, rep sicer nosi navzgor (je taka pasma), ampak ne maha z njim, oz.minimalno (tudi sicer bolj redko). Izraz na obrazu je nespremenjen, je pa cel fokus samo na prihajajočem psu. Drugače so stiki z drugimi psi vedno igrivi, brez agresije, nikoli nobenih problemov.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #228 : 22 Maj 2014, 11:06:08 »
Sporoča, da se nikoli ni uspel naučiti normalnega rituala ob srečanju z drugim psom. Dokler prihajajoči pes to razume kot povabilo v igro ni problema. Zna pa bit problematično, če bo enkrat naletel na psa, ki je imel z ležečim psom, ki se nenadoma požene proti njemu, slabo izkušnjo (nekateri psi iz tega položaja tudi napadajo).

Minana

• *
« Odgovori #229 : 22 Maj 2014, 13:53:37 »
Lanabela hvala za odgovor, imaš prav, ker je par mesecev (ko je bila stara ravno tam nekje okoli pol leta) imela zelo omejen stik s psi. Smo imeli tudi veliko težav z vlečenjem, še posebej proti psom, ampak smo jih že v veliki meri odpravili.
Zanimivo je, ker do nekaterih (večine) pristopi čisto lepo po pasje, se ovohajo in grejo vsak v svojo smer ali pa se malo poigrajo, v redkih primerih pa odreagira na zgornja dva načina, zato si nisem znala razložiti v čem je trik. Sploh ker ni nekega vzorca (velikost, barva, spol...) pa tudi slabe izkušnje še ni imela. Bomo morali še veliko delati na stikih, čeprav tu je to kar težko, ker redko kateri lastnik sploh pusti svojemu psu, da povoha drugega in jih kar odvlečejo naprej.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #230 : 22 Maj 2014, 17:58:53 »
To dela moja. Oz to je delala. Za njo sem 100% da je imela zelo švoh socializacijo-že zaradi obnašanja v drugih situacijah. 
Vsekakor pomaga šolanje (nos, sedi, poleg), igra "look at that dog". Tak pes verjetno nikoli ne bo normalen in bo vedno rabim pozornega vodnika, ki bo pravočasno preusmirjal pozornost nase etc, zna biti tudi, da bo brez povodca lahko samo tam, kjer je dovolj prostrano, da ni motenj ipd.

Ko pa najdeš pse, s katerimi se razume, pa čim več druženje in trening mimohoda, približevanja.

Je pa tako-jaz tudi mojo večinoma pokličem naprej. Če pa bi že kdo želel in če bi presodila, da je moja OK počutja, pa sem vedno za kak trening ipd. Samo treba je komu rečt. Večina ljudi kar radih sodeluje, kadar se gre za trening.

Saga

• *
« Odgovori #231 : 24 Maj 2014, 00:10:05 »
Katere pasme pa je? Ima tak pristop do psov, ki jih že pozna?

Minana

• *
« Odgovori #232 : 24 Maj 2014, 09:41:19 »
Je shar pei, stara 1 leto. Ne, tak pristop ima do nepoznanih psov, ki jih vidi prvič ali pa jih je mogoče  kdaj že videla bolj na daleč, a se še niso spoznali. Je pa nemogoče predvideti do katerega, ker včasih cel teden do vsakega ne glede na velikost, barvo, sploh, pasmo, itd. pristopi normalno, potem pa se naenkrat odloči za zgoraj opisan pristop. Večina stikov je sicer normalnih.
Mogoče je odvisno tudi od pristopa drugega psa (se ne zmeni zanjo, jo "napikira" s pogledom, začne mahati z repom...). Moram priznati, da sem v teh primerih, ko se odloči, da se bo vkopala ali vlegla v prostor, večinoma bolj pozorna na njene reakcije in ne toliko na prihajajoče pse..

Saga

• *
« Odgovori #233 : 24 Maj 2014, 14:47:16 »
Za pasmo sem vprašala, ker to dela večina bokserjev, vključno z mojo. Ko je bila mlajša je to počela bolj pogosto, zdaj pa samo pri tistih pesjanih, ki ji pozna.
Paničarila nikoli nisem zaradi tega, sem jo pa pri nepoznanih vedno dala na povodec in ga skrajšala (tako da ji je bil skok onemogočen), ker bi se kakšen lastnik lahko prestrašil in napačno slepal. S časom je to izzvenelo in kot sem rekla to počne samo še z znanimi.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #234 : 24 Maj 2014, 17:54:36 »
Plenska poza. Če to dela z znanimi psi OK-divji rukselj. Predvidevam, da je tudi igra bolj groba in da tudi med igro takole poleži in potem plane v dir?

Nekateri se vležejo iz povabila k igri. Ampak jaz vidim razliko, kdaj pes veselo leži za igro in kdaj je v preži za napad.

Saga

• *
« Odgovori #235 : 27 Maj 2014, 12:06:14 »
Ja, je dost divja in groba. S tem, da te njene fore niso glih klasično-pasje variante in jo raje privežem ali pošljem stran od psa in smo vsi mirni in veseli :)  Ne bi vsak lastnik razumel, da to ne predstavlja napada na njegovega psa.

margiela

• *
« Odgovori #236 : 04 Julij 2014, 11:12:46 »
Tudi jaz bi prosila za nekaj nasvetov v zvezi s to temo. Pri nas se pojavlja problem, da Iggy grozno vleče, kadar zagleda kakšnega psa. Če gre pes mimo recimo nekaj metrov stran od njega, se bo ustavil, vkopal in gledal, vlekel pa načeloma ne. Če gre pes proti nam, je pa konec. Vleče tako grozno, da bi si lahko vrat zlomil (imam ga na oprsnici). Vsakega psa mora it povohat. Slabih izkušenj nima, tudi ne renči in ne laja na nikogar. Mora ga iti pošnofati in potem ga pusti pri miru, če pa pes pokaže interes za igro, se pa začneta igrati. Moti me, ker izpade kot da je pes ponorel in napadalen in potem drugi lastniki svoje pse vlečejo stran. Jaz vsakega vprašam, če smeva priti blizu in potem vidijo, da ni problema. Vendar je moteče in ga želim odvaditi. Kakšen nasvet kako? Sprobala sem že s tem, da ga dam v položaj sedi - ne zaleže. Se vsede, ampak mi ne da pozornosti. Probala sem tudi drugo taktiko in sicer, da ga v trenutku, ko začne vleči proti psu, obrnem za 180 stopinj in greva nazaj. Ko se umiri, se obrneva in greva nazaj po poti in če spet vleče ga spet obrnem itd. Je malce zaleglo ampak je spet zadnji meter potegnil in skočil k psu. Tukaj je tudi težava, da drugi ljudje ne čakajo, da bi psa umirila in tako pes nima "nagrade" če gre umirjeno pozdraviti.

Roxy

• *
« Odgovori #237 : 04 Julij 2014, 11:41:09 »
Tukaj je tudi težava, da drugi ljudje ne čakajo, da bi psa umirila in tako pes nima "nagrade" če gre umirjeno pozdraviti.

V bistvu si si že sama odgovorila na vprašanje. Dobi pa nagrado kadar te privleče zraven... Seveda ni za pričakovati, da te bodo vsi mimoidoči čakali, da umiriš svojega psa. Lahko pa se s kakšnimi prijatelji ali sprehajalci, ki jih redno srečuješ, zmeniš in vadiš. Začela si pravilno, ampak te stvari ne grejo čez noč in vsakič, ko te uspe privleči do psa, izničiš vse kar sta se do takrat naučila o ne-vlečenju. Kadar veš, da sprehajalec ne bo počakal, da se s psom zmeniš kako se hodi na povodcu, pač ni srečanja s tistim psom.

margiela

• *
« Odgovori #238 : 04 Julij 2014, 14:18:55 »
Hvala Roxy :) Torej ga takrat lepo obrnem in greva po drugi poti. Ali so še kakšne druge vaje poleg te? Kaj recimo narediti, če se pes vkoplje in čaka, ko zagleda drugega psa, ki je npr. na drugi strani ceste?

Roxy

• *
« Odgovori #239 : 07 Julij 2014, 11:58:39 »
Hvala Roxy :) Torej ga takrat lepo obrnem in greva po drugi poti. Ali so še kakšne druge vaje poleg te? Kaj recimo narediti, če se pes vkoplje in čaka, ko zagleda drugega psa, ki je npr. na drugi strani ceste?

Če se vkoplje, je dobro da ga preusmeriš preden to stori. Ko se že vkoplje, ne moreš več drugega kot da ga na silo odvlečeš stran. Še preden se zagleda v drugega psa preusmeriš pozornost, držiš tempo hoje in gresta brezkompromisno mimo. Ne ga čakat ali se bo vkopal ali ne. Ti si se odločila, da psa ne bosta srečala in gresta mimo. Pri tem je malo od psa odvisno ali mu moraš čisto preusmeriti pozornost nase, da ga lahko odpelješ mimo ali je dovolj, da držiš tempo in se ne oziraš na drugega psa.