Avtor Tema: Težave pri srečanjih z drugimi psi  (Prebrano 121215 krat)

margiela

• *
Težave pri srečanjih z drugimi psi
« Odgovori #240 : 08 Julij 2014, 09:15:03 »
Aha, super, hvala za pomoč!

JoninAna

• *
« Odgovori #241 : 05 December 2014, 16:52:53 »
Pozdravljeni!

Tudi mi imamo težavo pri srečanju z drugimi psi. Najbolje da napišemo našo zgodbo.
Pred 1 mesecem smo dobili kavalirja. Odraslega nekastriranega samca, ki ni bil naučen nobene stvari. Sedaj zna sedi in poleg ter lezi. Ter naučili smo se da se igra z namo. Več ga ne bomo učili. Prejšnji lastniki, ga niso imeli veliko na povodcu, v našem okolju pa mora biti polovico časa privezan. Imamo težavo, ker ko privezan na kratkem povodcu in sreča psa renči nanj, vleče tja. Najprej pa obstane z repom dvignjenim. V primeru, da je flexi popuščen ni nobenega problema, steče tja ga lepo povoha in gre naprej. K samičkam samo vleče kot nor ne renči ampak joka. Moram pa povedat, da ga zelo dajejo hormoni, tako da ga gremo v tem mesecu kastrirat ker je neješč ko se sosedova goni. Imela sem šolane pse in vem da bi morala preusmerit pozornost., vendar ne gre. Ne pomagajo priboljški, nič.
PS: z psom se naš kuža sploh ne igra :/

prosim za pomoč

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #242 : 05 December 2014, 19:10:23 »
desenzibilizacija: začni delati na razdalji pod vzdražnim pragom

JoninAna

• *
« Odgovori #243 : 05 December 2014, 20:18:58 »
Hvala za hiter odgovor.

BlackDevil

• *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #244 : 07 December 2014, 11:00:06 »
JoninAna http://careforreactivedogs.com/ (http://careforreactivedogs.com/)

JoninAna

• *
« Odgovori #245 : 09 December 2014, 10:50:58 »
Hvala :)..smo si na youtubu ogledali vse posnetke in nam gre že bolje...če je pes 15m oddaljen ne vleče več..bližje zaenkrat ne gre.

Boo

• *
« Odgovori #246 : 09 December 2014, 20:18:00 »
S tem ne prevec hitet. Vzemi si cas in res utrdi to, da je pes sproscen, predenj zmanjsas razdaljo.  :)

margiela

• *
« Odgovori #247 : 09 Marec 2015, 15:41:27 »
No naše težave se niso popravile, ampak so se še poslabšale. In to tako močno, da so mi sprehodi postali muka.
Iggy na povodcu vleče k satan, drugače ne morem reči. Ko sva na dvorišču, hodi lepo. Ko greva po gozdni poti ob naši hiši, hodi lepo. Na poligonu dela super. Greva po ulici dol do glavne ceste in začne vlečti, da se skoraj zadavi. Kar je debilno, ker pes zna hodit poleg. Ampak nekaj v njem klikne in on bezlja, vse mora povohat in ne more počakati, da prideva do tiste zadeve ampak je treba vlečti. Pa to še nekako odpravljam; treba bo začeti od začetka, kot da ničesar ne zna in pridno nagrajevati.
Težave so se povečali pri srečanju s tujimi psi. Odkar ga je napadel kolegov pes, je še bolj napet in vleče zraven. Ne laja, ne renči nanje ampak mora pa priti zraven. In to zgleda nekako takole:
1. primer: sprehajamo se po gozdu ob naši hiši in nasproti pride novi sosed s svojo psico. Iggy začne vlečti proti njej, ker jo mora na vsak način povohati. Seveda mu nisem pustila. Dala sem ga na položaj sedi in vztrajala, da čaka (sem mislila, da bo mogoče sosed prišel do nas, pa potem ni). Iggy je cvilil, ker je hotel do nje.
2. primer: sprehajamo se po industrijski coni. Mi smo bili na parkirišču, potem je pa zraven nasip in gor pločnik (2m višinske razlike). Prideta mimo dve punci z dvema psoma in to je bil konec. Iggy začne vlečti, se postavlja na zadnje tace, ker me ni uspel premakniti in na vsak način hoče priti zraven. Ne laja, ne renči, nič. Samo vleče. Jaz njemu odločno rečem ne in ga potegnem nazaj, pa ne pomaga. In spet ne, pa se postavi na zadnje noge. Potem mi je pa živce skurilo in sem zatulila dol in to je zaleglo. Iggy je se je ulegel na tla in ni več vlekel, samo gledal za njimi. In valda, on izpade kot en manijak na povodcu, jaz kot en psihič z napadalnim psom. Pa vem, da bi jih samo povohal, ampak zgleda pa kot da jih hoče požret.
Jaz pa sem že tako utrujena in obupana, da enostavno ne vem več kako naprej. Nimam energije, sprehodi so mi postali muka...
Edini način, da bo on ves čas hodil lepo brez vlečenja je, če se mi leva roka spremeni v hrenovko, ki mu bo dišala pod nos. Pa še ta rešitev ne bi pomagala, če srečava kakšnega psa.
Takrat gre on v zombi mode in ne sliši in ne vidi, pa če mu pršut molim pred gobec. Lepo prosim za nasvete kako reševati ta problem. Berem knjigo Control unleashed in upam, da potegnem kakšne dobre nasvete ven.

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #248 : 09 Marec 2015, 16:30:32 »
To je zdej za v "Kazen naj bo vzgojna vs. PM" :)  Na eni strani zatezna ovratnica na drugi desenzibilacija,  Look at that in protipogojevanje.. Za premostitveno obdobje bi ti pa znal pomagat halti ali loop.

margiela

• *
« Odgovori #249 : 09 Marec 2015, 16:55:01 »
Nika, mi lahko prosim malo bolj razložiš tvoj odgovor   :-[

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #250 : 09 Marec 2015, 17:25:00 »
Iz katerega dela SLO si že?

Draga moja, če so se težave poslabšale je to idealna priložnost, da si poiščeš pomoč. Zdaj so se tudi tečaji večinoma šele začeli. Ogromno je v tajmingu nagrajevanja oz. kazni. Pa izberi tako šolo, kjer bo poudarek najprej na vzgoji (ohlapen povodec, mimohodi različnih psov, ljudi, delo v urbanem okolju) in vse težave zaupaj inštruktorju. Ne more pomagat, če ne ve za problem.

Niko bi samo dopolnila, da je halti potrebno znati uporabljati,  sicer lahko pride do poškodb vrata. Odlična navodila so tukaj http://www.kd-krim.si/dokumenti/krimcki/2005/krimcek%202-2005-a.pdf (http://www.kd-krim.si/dokumenti/krimcki/2005/krimcek%202-2005-a.pdf)

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #251 : 09 Marec 2015, 17:28:29 »
Imaš več opcij/metod po katerih lahko delaš in prideš do željenega rezultata, je pa od tebe odvisno koliko se imaš časa s tem bavit in kaj ti leži. Pojme poguglaj, na hitro je pa: desenzibilacija - nagrajuješ ko je še miren; Look at that - nagrajuješ za poglede proti določenimotnji; protipogojevanje (counterconditioning) - preusmerjaš pozornost na nekaj drugega, ustvariš pozitiven "inprint" na motnjo (Look at that je recimo točno to). Se itak vse tele lepo povezujejo, samo zna malo trajat, medtem ko z zatezno parkrat potedneš in je zadeva zaključena. Vmes, ko to delata si pa roko razbremeniš s haltijem - zadeva okol gobca, ali loopom - zadeva za okrog prsi, ki psu preprečuje vlečt.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #252 : 09 Marec 2015, 17:36:38 »
Mnja, potem bo pa pes na navadni ovratnici ali pa celo brez povodca. Bo pa kar pozabil "naučeno" z rukni cukni. Pa tudi pravi čas, prava sila. jaz že ne znam. Mi bolj uspeva nasprotno pogojevanje in desenzibilizacija.

Evo navodila za halti http://www.kd-krim.si/dokumenti/krimcki/2005/krimcek%202-2005-a.pdf (http://www.kd-krim.si/dokumenti/krimcki/2005/krimcek%202-2005-a.pdf)

margiela

• *
« Odgovori #253 : 09 Marec 2015, 18:01:06 »
Čara moj pes se že skoraj eno leto šola za reševalca. Tako da sva pri inštruktorju. Sam problem je, da mi tega sranja na treningih ne dela. Vse ostalo je super (odpoklic je treba še dodelat). Sej pravim, da mi na poligonu in doma hodi poleg kot najbolj šolan pes in to brez povodca. Težave se pojavijo, ko gre nekam kjer je kup novih vonjav.
Vedno sem se otepala ideje o zatezni ovratnici, to mi bo skrajni izhod. Bom poguglala te zadeve in poskusila. 

JaCi

• *
« Odgovori #254 : 09 Marec 2015, 21:22:23 »
Po mojih izkušnjah je halti super zadeva. Ne le da prepreči vlečenje, tudi umiri ga.

Konkretno: v živalskem vrtu vleče v vse smeri in ne je briketov, ker je toliko zatopljen v okolico. S haltijem je sprehod v zooju, tak kot povsod drugje. Ni mi potuha, ga kljub temu ga nagrajujem in brikete sprejme - sicer jih ne bi. Razlika z ali brez haltijem je ogromna.
Še en primer: veseli december. Brez haltija je biu ful živčen, rep je imeu rahlo med nogami, brikete je s težavo sprejeu, vleku je. S haltijem pa je biu samo na začetku rahlo napet, nato sva z delom v enmu večeru dosegla da se je sprostiu. Brez haltija tega nisva mogla dosežt :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #255 : 10 Marec 2015, 07:18:01 »
Potem pa obvezno povej inštruktorju za tvoj problem in delajte v neznanih območjih, na terenu.

margiela

• *
« Odgovori #256 : 10 Marec 2015, 09:08:46 »
Sem mu povedala za težave. Dejansko mi skoraj ne bi preostalo drugega, kot da hodi inštruktor z mano na sprehode  :)
Drugače pa pravi, da je velik del problema v meni. Ko me nihče ne gleda oz. ko mislim, da me nihče ne gleda, sem sproščena in se tudi pes odziva drugače. Ko imam "občinstvo" pa postanem napeta in nervozna, ker pričakujem težave.
No, da Iggy še malo pohvalim...včeraj sva šla na sprehod na težavni teren in se je res zelo lepo obnašal. Za lepo hojo in pozornost sem ga ves čas pridno nagrajevala in je bil res super. Edina težava, na katero sva naletela, je bilo srečanje mačke, ker sem ga morala odvleči stran. Še ko je videl enega psa, ki je bil precej bližje, ni bilo težko; 2x ga je pogledal, malo povlekel, ampak se je pustil prepričati, da sva šla stran. Opazila pa sem, da po takšnih srečanjih postane raztresen in bezlja, tako da ga moram ustaviti in pomiriti.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #257 : 10 Marec 2015, 09:35:41 »
Ja, saj. društbven sprehod v mesto. Pa mogoče greš kdaj še h kaki drugi skupini psov delat.  ;) Psi se psov v skupini navadijo in je BP.

Asja

• *
« Odgovori #258 : 10 Marec 2015, 09:45:16 »
Tudi moja psica se pogosto zaganja pri srečanju z drugimi psi, ne glede na to, da je šolana (ima narejen BBH) in ne glede na to, da v teoriji vse vem, kaj in kako. Takrat preprosto ni nobene pozornosti name, ko vidi drugega psa, lahko samo upam, da se ne bo zapodila. Majhni psi niso problem - problem so tisti, ki so tako veliki kot ona ali večji. takrat hodi tudi po zadnjih nogah in tudi njen zob sem že fasala skozi hlače, ko se je zakadila v drugega psa (jasno je bila na povodcu). V takih situacijah se opravičim in grem naprej. Bo pa treba delat na preusmerjanju pozornosti, vidim.

Drug problem so spuščeni psi. Tipičen primer je bila znana ljubljanska izletniška točka ta vikend. Moja psica pripeta in tako še ostalih 10 % psov. Ostali VSI spuščeni, tekajo naokoli, pridejo moji psici od zadaj in se ji zakadijo v rit, češ, mal te bom povohal, lastnik se smeji, češ, lej kok je luštkan, moja se seveda ustraši, ker ne pričakuje naskoka od zadaj, in se zakadi vanj... potem pa slaba volja.

Sploh ne vem, kaj hočem povedat, malo sem se razpištolila  :)

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #259 : 10 Marec 2015, 09:58:25 »
Ja, moja na male zagnjače tudi ne reagira, jih ne jemlje resno. Večje pa. Kaj zdaj? Pozornost, nasprotno pogojevanje, izbiranje poti, kjer je možnost umika dlje stran, dajanje psa na notranjo stran, tako da sem jaz vmes med psoma, obračanje riti drugim psom (hoja vstran od njih) in slavni "Lepo prosim, ne pustite svojih psov do moje, ima zelo slabe izkušnje in bo hudičevo reagirala iz strahu" ali pa "Gospod, gospa, pokličite, primite psa, moja ima nalezljivo bolezen, kužni kašelj"... In zatem "Hvala lepa. Zelo ste bili v pomoč."Ni enostavno, je pa možno, če nimaš ravno kretenov naokoli.
Večina ljudi razume in sodeluje. Nekateri celo pomagajo in dajo pse na poleg, sedi in malo  povadimo mimohode. Več kot zvadiš, bolje je. Je pa res, treba preprečit, da drug pes prileti v tvojega, pa četudi bi "se samo igral".

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #260 : 10 Marec 2015, 10:02:34 »
problem so tisti, ki so tako veliki kot ona ali večji. takrat hodi tudi po zadnjih nogah in tudi njen zob sem že fasala skozi hlače, ko se je zakadila v drugega psa (jasno je bila na povodcu).

In kaj narediš? Stojiš in držiš psico? Js sm čist za lepo in prijazno, sam včasih pa kaka čez rit tud zna pomagat.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #261 : 10 Marec 2015, 10:08:50 »
Aja samo še to. Najslabše je, če napetega psa ustaviš in pustiš, da bulji v drugega psa. Hodit v stran in dam možnost umirjanja in spoznavanja situacije iz večje razdalje.

Napetost se z gibanjem sprošča. Sam ne direkt v drugega psa, mačko.

Asja

• *
« Odgovori #262 : 10 Marec 2015, 10:10:05 »
In kaj narediš? Stojiš in držiš psico? Js sm čist za lepo in prijazno, sam včasih pa kaka čez rit tud zna pomagat.

Po navadi stojim in jo držim na kratko, ja. Takrat je slepa in gluha zame in za okolico. Ali pa jo zvlečem stran. Zelo redko mi uspe ujeti tajming in preusmeriti pozornost. Tu mi šolanje ni prav nič pomagalo - ko si enkrat na terenu "v praksi" in so situacije nepredvidljive, tisti "polegi", vsaj pri meni, bolj malo zaležejo  ???

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #263 : 10 Marec 2015, 10:25:23 »
Verjetno je odvisno, kako sprejemljive so nam določene situacije. Pri nas je zaganjanje v pse prepovedano in če se slučajno spozabi, dobi s povodcem čez rit, kar se je v njegovem odraslem življenju zgodilo natančno 3x, nazadnje dve leti nazaj ko je bil tudi nazadnje fizično korigiran. Tolk, da ne bo zgledalo kot da ga mlatim doma, ker sem kot pravim čist za lepe metode, sam včasih ni pa nič narobe če svojemu psu vsaj Ne rečemo. In spet, pri nas je ne NE in če se slučajno spozabi, dobi s povodcem čez rit  :P

Asja

• *
« Odgovori #264 : 10 Marec 2015, 10:51:34 »
No, te vzgojne metode še nisem uporabljala in je ne bom, glede na to, da je psica zavetiščarka s travmatično preteklostjo.

Roxy

• *
« Odgovori #265 : 10 Marec 2015, 11:10:24 »
Tudi moja psica se pogosto zaganja pri srečanju z drugimi psi, ne glede na to, da je šolana (ima narejen BBH) in ne glede na to, da v teoriji vse vem, kaj in kako. Takrat preprosto ni nobene pozornosti name, ko vidi drugega psa, lahko samo upam, da se ne bo zapodila. Majhni psi niso problem - problem so tisti, ki so tako veliki kot ona ali večji. takrat hodi tudi po zadnjih nogah in tudi njen zob sem že fasala skozi hlače, ko se je zakadila v drugega psa (jasno je bila na povodcu). V takih situacijah se opravičim in grem naprej. Bo pa treba delat na preusmerjanju pozornosti, vidim.

Meni se zdi, da je v odebeljenem tekstu tvoj največji problem. Če že vnaprej misliš, da ne boš uspešna, potem seveda ne boš uspešna. Tudi zato, ker te bo psica prebrala in videla, da nisi prepričana v situacijo in bo stvari urejala po svoje.

Reagirati moraš preden se ti zabulji v drugega psa in jo čisto izgubiš. Nauči se jo opazovati, da boš ujela pravi tajming za preusmeritev in imej okolico na očeh, da bo čim manj presenečenj, ki vama bi kvarila napredek. In dokler stvari ne popravita na nek vzdržni nivo, se izogibajta destinacijam, kjer je ogromno spuščenih psov, ki mislijo, da se bodo družili.

Roxy

• *
« Odgovori #266 : 10 Marec 2015, 11:15:17 »
P.S.: Moja komuniciranja z lastniki drugih psov v zadnjem času so se precej omejila na "moj ni prijazen" brez dodatnih pojasnil... Me prav nič ne gane, če se jim zdim nesramna, opozorjeni so bili.. Če pa kljub temu ne uspejo preprečiti srečanja, lahko pa sebi pripišejo posledice. Jaz se vedno potrudim imeti svoje pse pod kontrolo in to pričakujem tudi od drugih. Če je treba, tudi fizično preprečim drugemu psu, da bi prišel bližje.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #267 : 10 Marec 2015, 11:16:27 »
Kakšna čez rit zna (mogoče) pomagat, ampak šele potem, ko je psu jasno, kaj je naredil narobe. Kakšna čez rit takrat, ko psu ni nič jasno, zna pa fejst poslabšat stanje.
Če se halti obnese, bi zaenkrat ostala pri njem, hkrati pa bi delo na poligonu počasi selila tudi na druge lokacije, Najprej na take kjer ni motenj, kasneje se motnje postopno povečujejo. Večje ko so motnje, večja mora biti motivacija in boljše morajo biti nagrade. V končni fazi so najboljše življenske nagrade: torej: če boš miren, če boš pozoren name...se boš lahko igral z drugim psom, se šel kopat, spodil vrano....

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #268 : 10 Marec 2015, 11:18:41 »
Ps: glede na to, da delata reševanje, ne bo zadostovalo to, da ga naučiš mirnosti ob srečanju z drugim psom, ampak se bo maral naučiti lepega vedenja tudi spuščen v družbi drugih, tudi neznanih psov.

Asja

• *
« Odgovori #269 : 10 Marec 2015, 11:34:56 »
Meni se zdi, da je v odebeljenem tekstu tvoj največji problem. Če že vnaprej misliš, da ne boš uspešna, potem seveda ne boš uspešna. Tudi zato, ker te bo psica prebrala in videla, da nisi prepričana v situacijo in bo stvari urejala po svoje.

Reagirati moraš preden se ti zabulji v drugega psa in jo čisto izgubiš. Nauči se jo opazovati, da boš ujela pravi tajming za preusmeritev in imej okolico na očeh, da bo čim manj presenečenj, ki vama bi kvarila napredek. In dokler stvari ne popravita na nek vzdržni nivo, se izogibajta destinacijam, kjer je ogromno spuščenih psov, ki mislijo, da se bodo družili.

Tega, da moje misli vplivajo na njeno reakcijo, se stoodstotno zavedam. A saj veš kako je, ne moreš si vedno pomagati. Ko gre nasproti majhen pes, se ne obremenjujem, ker vem, da je do njih prijazna ali vsaj zadržana. Ko pa vidim kakega labradorca ali prinašalca, ratam nervozna. Hvala za nasvet. Bom delala na tem.