Tole je cilj: http://www.rescuedog-burja.com/solanje/220-socializiran-pes
Nasa situacija je povsem drugacna, ker nimamo le enega psa. Vsak pes je zgodba zase. Prav tako ne poznam drugega psa, in nocem, da mi psa pokvari. Mi je mojo mesanko napadlo eno majhno pezde od psa, kar sva sanirale par let, pa ne bo nikoli kot je bilo prej - je sicer bistveno bolje, a ko njo spoznavam z novim psom (ce ze moram), moram biti zraven tudi do uro, da usmerjam spoznavanje; ko dela, ignorira pse, sicer bom pa vedno morala paziti, da ona ne pokvari koga drugega, kar se lahko zgodi, ko ima cas - to je bilo sicer bolj verjetno nekaj casa nazaj, a... - skratka, dovolj, da so mi tuji cucki unicili enega psa - ker psov nimam za animacijo tujim psom, temvec za to, da se z njimi ukvarjam - zakaj ima kdo psa, kaksne bo imel meje, mora vsak sam postimati pri sebi. Druge vecje psice druge pse ignorirajo, se umaknejo... taksna pasma in tudi ze imajo svoje krdelo in svoje pasje kamerade za igro - zato ne rabijo drugih. Par ta malih bi se rado igralo z drugimi, a no-go, ker cilj je zgonji link. Ce po treningu sledi igra med psi, je to nekaj drugega (se tudi poznajo med sabo, in ti poznas druge pse, drugi pa tvoje).
Situacije, ko ti v tvoje krdelo, ki je ali na povodcu, ali privezano nate (tukaj, kjer sprehajamo doma, ni nikogar drugega; tako srecujemo druge pse, ljudi, le ko gremo na kaksen ciljni trening kam - in mi res drugi psi ne pridejo prav, ker kvarijo trening), resujes vsako po sebaj in se trudis, da ne bo prislo do kakrsnegakoli konflikta - pazis na povodec, da ni napet, z ustreznim glasom vodis spoznavanje, oci imas na pecljih, da beres signale (tujega psa ne poznas, kar ves je, da je sila drzen, da ti po petelinje vleti v krdelo psov... lastniki so pa velikokrat nesposobni obvladati tistega enega psa). Sem kar nekajkrat ostala sama s psom, ki ni bil ne na povodcu, ne slisal lastnika, bil vecji od mojih punc (navezanih name), z grbo... Ali pa da se ti majhna cucketina zmota pod noge, ko s psom teces, ko je le-ta spet navezan nate. Skratka, ljudje so s svojimi psi velikokrat popolnoma nevljudni do okolice - ne samo nevljudni, ogrozajo jo.
Poleg tega, ali je drugi pes cepljen, razglisten, zdrav... Ce imas enega psa, ni tako hudo. Ce imas vec psov, pa ti kuzni kaselj (ali pa bolhe) ne pridejo niti malo prav.