Predvem pa upam, da bo ta primer vsem, ki imajo problematične pse doma in ki imajo z njimi probleme dovolj velik razlog, da bodo jutri začeli delati na prevzgoji psa.
zgolj kot iztočnico sem vzela tale komentar, lahko bi katergakoli, ki govori o prevzgoji ipd.
Namreč ne morem da ne bi povedal svojega mneja o prevzgojah takih in drugačnih, pri ljudeh in psih.
Prevzgoje ni, prevzgoje niso možne, nikogar se ne prevzgoji

.
Da se z vzgojo marsikaj doseči v času odraščanja, ko pa osebek take ali drugačne vrste pokaže, da je sfaljen primerek pa ni boga in sistema, ki bi ga prevzgojil

.
Psa se da izšolat, da se ga dobit v povelje, da se naučit (nekatere) lastnike,da znajo varno živet in s takim psom ( in preprečit škodo v okolju)

.
NE da pa se spremenit značaja psa ( ali človeka)

.
Edini pravi rek je tisti , ki pravi:
"Pijanc se spreobrne, ko se v graben zvrne".
In znana resnica, da alkoholik ni nikoli ozdravljen ampak vse življenje zdravljen alkoholik (kar pomeni, da lahko vedno le 100% abstinira NIKOLI pa ne mogel živet tako, da bi lahko zmerno pil).
Enako z napadalnimi psi- vedno bodo psi v prevzgoji, nikoli prevzgojeni!
Pa ne mislim s tem mnenjem, da programi "za prevzgojo" niso smiselni. Nasprotno. Samo imenovani so napačno in iz tega izvirajo napačna pričakovanja. Večina takih psov bi morala zamenjat lastnika vsi pa sodijo v skupino, ki bo vedno potencialno nevarna in za katero bo potrebno vedno spoštovati drugačne ukrepe in režim življenja kot za "običajne " pse.
Čist osebno stališče do evtanazije pa imam precej ohlapno- poslala bi na ono stran tudi vse zoprne cucke, ki se zagnajajo v vse mimoidoče, čeprav so na vrvicah in za ogradami in vse cucke , ki resno poškodujejo drugo žival ali tudi brez poškodb neprestano napadajo. Npr primer bokserja,ki ga redno srečujemo na sprehodu in katerega lastnica tuli : "ne blizu je nevaren" in potem teče oz ko jo pes odvleče mimo bližnjega drevesa se ga oprime ter tam navije okrog debla vrvico ,da ga lahko zadrži

U bistvu me ne prav nič preveč sočutje ne daje, čeprav so večini primerov lastniki krivi za njihovo vedenje- pač selekcija, nekaterim se ne izide

. Naj ljudje, ki kao "ljubijo svoje pse" realno razmislijo česa so sposobni in kakšne pse res rabijo in kaj so pripravljeni vložit.
Ne verjamem v termin nevarne pasme, zagoto pa v termin zahtevne pasme in na K*** mi gre ,da si folk čist brez neke potrebe nabavlja krave namesto psov In ravno te populacije z molosi, eksotičnimi ovčasrji in borilnimi pasmami človek nikoli ne sreča na nobenih spiskih izspitov, RO tekem poslušnosti itd. ( z eno svetlo izjemo v RO, ki me je posebaj razveselila).