Pa kako si ti za časom... Pasme, ki jih omenjaš, že nekaj časa niso več eksotične in moderne. Danes si džek, če imaš čim bolj impresivnega križanca v katerem mora biti malo nekega mastifa ali doge, kakšnega bulija in ovezno še malo rotija. Vsaj na našem koncu se pojavljajo kot gobe po dežju.
ja sej ravno to sem mislila, da je res problem in da se celo strinjam , da
je problem. "Eksotične pa" , ker je pač nehigienično rečt "zahtevne", "potencialno nevarne" itd

Ker ti že na "eksotične" takoj nek osebno prizatet lastnik nalima slikico takega v objemu mladička ali dojenčk ali kako sladko spi na kavču

. Ne dvomim sicer, da je gospod B tudi imel obilo slik njegovih "muckov", kot jih je v intervjuju imenovala pokojna lastnica, na kavčih in v naročju in so imeli takrat prav tako nedolžen izraz na obrazu

in da bi ga tudi pol ure po "malici v garaži" meli spet, če bi jim le dali primeren kavč ob kaminu na razpolago

V glavnem- šolanje JA, preiskusi
JA.
U bistvu je meni čist vseeno, kdo se okliče za šolo, kdo ima licenco in kdo ne- dokler je to jasno znano in napisano in se stranke pač s polno zavestjo odločijo za tega ali onega inštruktorja.Navsezadnje kdor kupi hladilnik brez certifikata se tud nima komu žalit, če ne dela al pa trese elektrika.
Vseeno bi bilo če bi se izvajalo kar bi se moralo izvalati- namreč resni in nekorumptivno izpiti in testi vedenja. In če bi se pse, ki bi bili ocenjeni nezadostno vrnilo v šolanje(dražje in tokrat uradno seveda) , tiste, ki bili ocenjeni negativno pa napotilo na obvezno evtanazijo.
Nezadostno bi jaz ocenila vsakega psa, ki ne prišel na odpoklic iz raznih vsrt motenj- odvezan, vključno motenj s psi in žoganjem in npr v prisotnosti domače živali ala maček , kunec, negativno pa vsakega, ki bi ob tem pokazal še agresivnost oz resen namen poškodovanja

. Potem bi lastniki že sami poskrbeli ,da bi odšli v tako šolo, da njihov vložek ne bi bil čez pol leta zaman ali evtanaziran.
Obenem me tudi zanima kdo in kako bi sicer uspel izvajati kontrolo izpitov, če v 10 letih še niti enega usranega čipiranja ne uspemo sprovest tako, da bi bil vsaj kakšen pes, ki ga prilečejo v zavetišče čipiran in to tako, da bi bil čip pravi in da bi vodil do lastnika?
Dokler pa bodo na BBH izpitu spustili vsakega psa, ki so ga vodniki uspeli vsaj ujet, če jih že spremljal ni in dokler ne bo nobenega preiskus avedenja do psov in živali , nobenega preiskusa odpoklica v kritičnih okoliščinah pa lahko izpite izvaja kdorkoli in tudi rezultat bo enak z izpiti ali brez.
Aja pa šeto - ne samo izpit- tudi z aavto moraš delat tehničneg avsako leto- enako bi potem moralo bit za pse. Kaj mi pomaga če je pes naredil izpit ko j eimel 15 mesecev , čez tri leta je pa že razštelan ko kombajn in zraven končno odrasel ?
Kar se pa množičnosti pasem versus njihove "potencialne nevarnosti tiče" pa lahko rečem samo tole: ja res se da vsakega psa varno vodit, če že ne vzgojit v milega spremljevalca. Ampak In re sje v 99% kriv človek za nesrečo- (Ampak še vedno ostane 1%- in če jih je 1000 namesto 10 takih psov v Sloveniji je to 10 primerov namesto 0,1 in če ima že iz tega naslova in če ima 1000 ljudi eno pasmo, od teh 995 zato ker je moderno je med temi 995 zagotovo vsaj en, ki je nesposoben ali pa neresen. In en sam gospod B je dovolj za ves ta medisjski cirkus, ki smo mu priča in ne navsezadnje, če sem sem jaz ali moj pes med posledicami tega 1% mi je vseeno, če je bil to en od dveh ali en od dva miljona.