Po vsem prebranem se strinjam: vsak, ki si želi imeti psa, ali pa ga že ima, naj bi opravil psihotest. izločili bi vse agresivne in paranoične wanabe lastnike in jim prepovedali posedovanje psov. S tem bi v naprej preprečili take ali drugačne pasje napade. Tisti, ki psa že imajo, bi imeli na voljo določen čas, v katerem bi se lahko socializirali, se naučili nenasilne komunikacije in odpravili fobije. če bi padli na popravnem izpitu, bi jim pse zaplenili. iz odvečnih psov bi skuhali kinološki golaž.
Me prav zanima kakšni bi ti testi bili, ker imam občutek, da bi razni Baričeviči še vedno opravili take teste z odliko......
Noben ni omenil da se tem našim ljubim, zlatim, socializiranim, z BBv HCF GRK testi in oh in sploh marcinam lahko enkrat za ternutek odpelje, kaj pa takrat?
Še vedno imajo živalski nagon, mogoče samo trenutek slabosti, minutka nezbranosti...
Takrat ne pomaga noben zakon.
Odpelje se še celo ljudem.. eni celo tudi grizejo (spomnimo se primera N. pred kratkim na eni razstavi

) .. ljudje imajo tudi celo zgodovino pretepanj, ustrahovanj in nadlegovanj drugih ljudi, pa še celo ko koga ubijejo, dobijo samo 5-15 let zapora...... Nekje je treba potegnit črto, trenutno ste pa vsi skupaj v nekih ekstremih

Dajte že dojet, da življenje je tako, da se dogajajo take situacije ko psi tudi grizejo, ko se prometne nesreče dogajajo,...... in takih situacij ne bo preprečil noben zakon, razen mogoče tak, ki bo prepovedal popolnoma vse pasme, potem vse avtomobile, potem vse nože, na koncu bomo okrog hodili goli in bosi, drevesa bo treba posekat in kamne zdrobit, pa še bo polno nevarnosti prežalo na vsakem koraku. Dobro osveščanje, splošen dvig družbene odgovornosti, ustvarjanje pogojev za izvajanje odgovornih dejanj,.. so stvari, ki naredijo veliko več kot pa sankcije in zakoni. Za primer si lahko vzamete samo ekološke otoke za ločevanje odpadkov.

pomaga pa
1. pravočasna in pravilna socializacija mladiča (ki ni mogoča, če je mladič vedno privezan)
No, jaz sem naredila ogromno napako, da z željo, da bi bila "odgovoren" lastnik, psice, ko je bila mladič, nisem spuščala - zaradi drugih in zaradi njene lastne varnosti, hkrati ji nisem dala možnosti da sama reši določene situacije,... Jasno, nisem vedela toliko, kot vem danes in zato imam še danes nekaj težav, povsem nenevarnih, a po mnenju nekaterih bi morala to psico dat evtanazirat (ker pač občasno laja - ni pa v treh letih napadla še nobenega živega bitja z namenom da bi ga poškodovala in ni 100% v odpoklicu - je pa zato privezana).. Sedaj me pa resnično zanima - če bi želela, ne glede na zakon, vzgojit mladiča po metodi, da je odvezan,.. in sam opravi z določenimi situacijami,.. kje je tu odgovornost, predvsem v smislu, da moj pasji mladič ne bo nadlegoval drugih ljudi s skakanjem po njih (to je počela dokler je bila mladič),... kot nekateri mladiči pač to počnejo,...?
Napakice pa nujno delajo tako kužki kot otročički, pravzaprav jih celo morajo delati, da se iz njih kaj naučijo. Če so pravilno vodeni, napakice nikoli ne bodo prerasle v napake.
.. in tudi vodniki, sploh če imajo prvega psa

agility. sedaj si pa predstavljaj, da ima takšen človek (in teh ignorantov je pri nas mnogo) prost dostop do celotnega spektra pasem, ki dejansko lahko ogrozijo človeška življenja in potrebujejo sposobne lastnike, da jih obvladujejo.
To si ne rabi predstavljat, ker tako danes je, pa vseeno ni tako zelo hudo. Huje je, da imajo vsi ti "ignoranti" možnost sedat za volan, odločat o živlujenjih drugih (na delovnih mestih,..) ipd.
in kot si prej omenjal, da se krivi VURS in KZS za vse -
bilo je podanih nešteto prijav mučenj, neustreznih pogojev, preprodaje... pa recimo vurs tudi s prstom ni mignil. Pa so to stvari, za katere je odgovoren vurs s svojimi inšpektorji.
In ja.. sicer nimam nič proti spuščenim psom, ki so lepo vodljivi, celo pozitivno se mi zdi, pa vseeno, če smo že pri obstoječih zakonih in izvajanju le teh, bi bilo dovolj že, da se pristojni državni organ samo eno soboto sprehodi po ljubljanskem Tivoliju in oglobi vse kršilce zakona, pa država ne bo imela več težav s proračunskim primanjkljajem, pa še .. kaj že.. ? Aja.. saj res.. pri taki populaciji spuščenih cuckov, kot jo najdeš tam, in če greš gledat statistiko bolj in manj resnih ugrizov na tem področju, se res lahko vprašaš ali je sploh potreben zakon, ki določa da je treba pse imet na vrvicah, kaj šele, da morajo psi (brez izjeme) nositi nagobčnike. In mimogrede, tu je že en odgovor na tisto vprašanje (spodaj), kaj bi se zgodilo, če bi stvari prepustili preudarku in odgovornosti posameznikov.
Zakona pa sam ne potrebujem, ga pa mnogo drugih in mi med drugim tudi omogoči da le te prijavim. Tudi večina kršitev hitrosti se ravno dogaja v naselju, predstavljaj si kako bi tole bilo brez zakona in kazni, zgolj na podlagi vestne odgovornosti in lastništva posameznika, Kar bi za pse radi videli nekateri tule.