Tibi, tisto s psihotesti ni bilo ravno resno mišljeno. ampak OK. če se ne bi goljufalo, bi odpadli tako Baričeviči kot Davorji in dmdmji.
kar se pa tiče spuščenega mladička in skakanja po ljudeh - mladiček po ljudeh skakat ne sme. Se ga da zelo hitro naučiti, da ga ljudje božajo samo, dokler ima vse 4 tace na tleh. Če se dvigne na zadnje tace, je zabave konec. to se da narditi z zelo majhnim mladičkom, ki bi ga vsi božali in mečkali (če jim razložiš, kaj hočeš psa naučiti, jih 99% z veseljem sodeluje). S samo par tednov starejšim mladičem tega delati več ne moreš, takrat je že čas za učenje tega, h katerega človeka lahko gre pozdravit in katerega ne.
jest sem eden novopečenih lastnikov, nesposoben nevešč nešolan skratka fuj in fej.
Se pravi ko 2 Bulterjerja dirjata proti meni se postavim kot zuperman da ne zmedem mojega JRT-ja
ki bi prepoznal moj strah in rastrgal bulterjerja? Roll Eyes
No tole gre malo drugače:
2 bulterierja tečeta proti tvojemu psu. Ti se ustrašiš. Tvoj pes zazna tvoj strah. Tvoj pes čuti, da te mora braniti, postavi se v napadalno pozo in grozi bulterierjema, česar ti kot neizkušen vodnik niti ne opaziš. (velika večina lastnikov ne opazi, da njihov pes izziva drugega toliko časa, dokler ne začne kazat zob in renčat). V strahu začneš krajšat povodec, kar tvojega še bolj razkuri in se začne zaganjat. Če sta bulterierja dovolj samozavestna (in če sta dva skupaj zagotovo sta) se jima zdi za malo ukvarjat se z malim ščenetkom in tečeta mimo. Če pa slučajno sprejmeta izziv, ti bo od psa ostal samo povodec.
Pa recimo da je v istem položaju izkušen vodnik s psom, ki se zna obnašat do drugih psov. Dva bulterierja tečeta proti psu. če je pes privezan, bo vodnik podaljšal jermen kolikor je mogoče, da bo imel njegov pes dovolj maneverskega prostora (če je spuščen toliko bolje). Pes bo ocenil prihajajoča bulterierja in se glede na oceno postavil v primeren položaj (v taki situaciji se navadno postavi pravokotno na prihajajoča psa in gleda mimo njiju, s čemer prihajajočima sporoči, da se ju niti ne boji, niti ju ne izziva. Tak položaj morebiten napad dobesedno blokira.) Sledil bo pozdravni ceremonial in ali povabilo v igro ali bodo šli skupaj naprej ali bodo šli drug mimo drugega.
In še tretji scenarij - izkušen vodnik s psom, ki se ne zna obnašat do drugih psov. ta bo ali se ustavil in dal svojega psa na sedi, tako da bo pes obrnjen stran od bulterierjev in bo gledal vodnika ali pa bo spremenil smer tako, da s psom ne bosta obrnjena direktno na prihajajoča. Ne bo dovolil, da bi njegov pes buljil v bulterierja niti pod razno. Možnost, da bi bulterierja v tem primeru napadla je izredno majhna.
PS če bi bil v scenariju en sam pes, sploh če bi bil manj samozavesten kot povprečen bulterier, bi bila možnost ravsa večja.
kar pa se tiče čivav: če niso vzgojene kot se zagre - to ni niti najmanj lahko - so žleht kot satan. v bistvu so bile tri žleht čivavce edine živali, pred katerimi so moje psice stisnile rep med noge iz zbežale.