Bullmastifi napadli človeka!

MIŠA · 609531

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1320 : 24 Februar 2010, 14:02:59
vzamem cajtnge v roke in prvo kaj preberem je:

http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2010022405515167

to je to

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

saba

• *
Odgovori #1321 : 24 Februar 2010, 14:14:48
to je to
Praviš, da je to to  :D

Ni važno, kdo jih bo šolal, kako jih bo šolal, kdo bo preverjal kaj so jih našolal, nič. Važno, da je zakon in da so pildki in ti boš varen  :D

Paragrafar! Važno je samo, da imamo zakon, pa tudi če ga nihče ne upošteva, nihče ne preverja in če ne deluje! YEEESSSSS!  :o

Sam še 29.999 podpisov ti manjka za uvedbo referenduma  :o

Jana*

• *
  • Tery & Brie
Odgovori #1322 : 24 Februar 2010, 14:19:48

to je to

Že 100. vprašano - kaj pa so to "nevarne pasme"? Če so to, po tvoji teoriji, psi, ki so sposobni ubiti odraslega človeka, je to zlahka tudi zlati prinašalec (glede na velikost, recimo)  ;) Pa ga kdo šteje pod nevarno pasmo?

citiram iz linka
"naštete pasme psov niso nič bolj nevarne kot tiste, ki veljajo za "prijazne". Tako so med drugim opozorili, da "prijazne pasme" pravzaprav povzročijo največ ugrizov"

If an animal does something we call it instinct. If we do the same thing for the same reason we call it intelligence…

http://never-endingdreams.deviantart.com/

saba

• *
Odgovori #1323 : 24 Februar 2010, 14:33:58
Kar sem hotela povedati z zgoraj napisanim:

za to novico je večina, ki spremlja dogajanje v kinologiji zvedela že včeraj. Reakcija večine je bila približno taka: V redu, načeloma podpiram obvezno šolanje VSEH lastnikov in njihovih psov, ne samo zahtevnih pasem. Vendar me ob tem zanima, kaj zajema to obvezno šolanje, kakšen je program, kdo ga bo izvajal in kdo ga bo preverjal?
Če je to nekaj ala naš Bbh, potem vse skupaj nima nobenega smisla in je pesek v oči tako nekinološki javnosti kot tudi tistim, ki bojo ta izpit opravljali. Pika.

In kaj si se ob prebiranju te novice vprašal ti? Zgleda, da NIČ.

n+n

• *
Odgovori #1324 : 24 Februar 2010, 14:39:28
tako kot pri vseh ostalih stvareh je prebral samo tisto, kar je želel videti.  ::)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1325 : 24 Februar 2010, 14:45:36
Oh odziv ljubiteljev psov je pa bil ja pričakovan, kakor je zame tule. Zakonodaja pak predstavlja osnovo, izvršitev le te pa je stvar "sposobnih" organov, Nemara pa imajo Avstriji tudi za krc nadzor  :P

na vprašanje, glede mojih izkušenj z navarnimi psi in krdeli pa malo pozneje ko bo več časa

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Šapa

• *
Odgovori #1326 : 24 Februar 2010, 14:52:53
Jaz pa ne razumem tega fenomena, da se na takih listah vedno znajdejo samo terrierji tipa bull, rottweilerji in še par drugih molosov, nikoli, ampak res NIKOLI pa še nisem videla na seznamu npr. nemškega ovčarja, kavkaškega ovčarja, srednjeazijskega ovčarja, šarplaninca in podobne pasme, ki so karakterno dosti bolj zahtevne od povprečnega terrierja tipa bull. ::) Če se že gremo neke sezname zahtevnih pasem. Čeprav zakon naj bo napisan za vse ali pa za nikogar, pred zakonom naj bi bili vsi enaki.  :-\

n+n

• *
Odgovori #1327 : 24 Februar 2010, 14:58:41
Berem na avstrijskem pasjem forumu.. sicer je znanje moje nemščine čisto osnovno, ampak kar mi je pa uspelo razumeti je pa to, da sam zakon obsega še veliko več, kot je napisano tamle v Večerovemu članku (zavarovanje, takse, bivalni pogoji, max. število psov...). Nisem pa sigurna ali je to mišljeno za vse pse, ali samo za določene pasme...
Če je kdo bolj domač z nemščino, bi se toplo priporočala za kakšen uporaben link.

winni

• *
Odgovori #1328 : 24 Februar 2010, 16:33:55
Saj je učeraj lepo povedalo po dnevniku na poptv, je govorila neka expertinja, ki naj bi imela izkušnje in šolanje v veliki britaniji... zakon je bil sprejet v kar nekaj evropskih državah, pa so ga skoraj povsod že umaknili.
Mislite, da bo na Dunaju trajal več kot 1 leto  :-\ ?

V Italiji so v začetku za nevarne označili čez 70 pasem, kasneje so zmanjšali na 14, nato pa zakon popolnoma ukinili. Zakaj torej ne sprejet zakona v Sloveniji, pokurit kup davkoplačevalskega denarja, ko pride nova vlada pa itak use ukinit? Davor se mi zdi, da je tipičen pripadnik takšnega razmišljanja......

lp

Šakal

• *
Odgovori #1329 : 24 Februar 2010, 18:11:25
Noben zakon in nobena lista nevarnih psov ne bo rešila problema, da med nami pač obstajajo psihopati, ki uživajo, da s svojimi psi terorizirajo druge. Seveda se večina bolj boji recimo enega rottweilerja, kot pa recimo zlatega prinašalca.

Takšna zaostrena zakonodaja bi prizadela samo skrbnike, ki so že tako odgovorni, tako da nima smisla tu kaj spreminjat.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #1330 : 24 Februar 2010, 19:15:57
Odvisno od kje bi prišel... če bi iz strani kakšnih železniških tirov...potem bi ga pohvalilile in nemudoma vrtele 113 po mobitelu ... ker je našel ponesrečenca >:D
Do tacajt ko bi prišli bi pa ponesrečencu poizkušale po najboljšem znanju nudit prvo pomoč, če ne bi bilo že prepozno..... :-9

In to se je že zgodilo na realni iskalni akciji.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

ŠEPPER

• *
Odgovori #1331 : 24 Februar 2010, 19:56:57
In presoja učinkov je v primeru takihle predlogov zelo enostavna. Pogledaš učinkovitost podobnih predpisov in vidiš, da učinkovitosti ni bilo, oz da je bil učinek celo kontradiktoren.

Nasploh je v Sloveniji mnogo zakonov sprejetih tako da jih je potrebno spreminjati celo večkrat na leto. Vsakič se spomnejo kaj novega, pa potem da tisto novo ne bo delovalo pa gremo nazaj na staro.... In jasno da če se meša že tisitm ki zakone izvajajo da so občani čisto šokirani ko je postopek danes popolnoma drugačen kot je bil prejšnji mesec.
En ful dober primer zakona ki je pisan brez ozira na prakso:
V zakonu o javnem redu in miru je prepovedno imeti spolni odnos na javnem mestu. Ampak kaj ko za spolni odnos šteje samo odnos pri katerem lahko pride do zanositve. Torej se lahko dva tipa sredi btc-ja na polno žgeta ampak pod ta člen to ne paše  ::) Pa lahko si predstavljate kaj vse še ne paše pod to. In kako zgleda ugotovaljanje tega na terenu???

In ta zakon je tudi zastavljen na ta sistem, brez upoštevanja prakse!

Kurja vas

• *
Odgovori #1332 : 24 Februar 2010, 20:03:22
In potem, ko bodo imeli vsi psi nagobčnike, bo treba prekleto paziti, da ti kakšen vnet zagovornik takega zakona, ne bo nažgal psa... ???

winni

• *
Odgovori #1333 : 24 Februar 2010, 20:08:47
In potem, ko bodo imeli vsi psi nagobčnike, bo treba prekleto paziti, da ti kakšen vnet zagovornik takega zakona, ne bo nažgal psa... ???

:D

Smešno, sam žal resnično.....

xosmo

• *
Odgovori #1334 : 24 Februar 2010, 21:18:10
Jaz pa ne razumem tega fenomena, da se na takih listah vedno znajdejo samo terrierji tipa bull, rottweilerji in še par drugih molosov, nikoli, ampak res NIKOLI pa še nisem videla na seznamu npr. nemškega ovčarja, kavkaškega ovčarja, srednjeazijskega ovčarja, šarplaninca in podobne pasme, ki so karakterno dosti bolj zahtevne od povprečnega terrierja tipa bull. ::) Če se že gremo neke sezname zahtevnih pasem. Čeprav zakon naj bo napisan za vse ali pa za nikogar, pred zakonom naj bi bili vsi enaki.  :-\

Nemški ovčar je (ne vem pa, če to še vedno velja) na listi prepovedanih psov v Dublinu: in na več listah nevarnih pasem. Še en dokaz o "strokovnosti" pojma nevarne pasme: pasma, ki ni nevarna v Spodnjem Kašlju je nevarna v Zgornjem Kašlju

xosmo

• *
Odgovori #1335 : 24 Februar 2010, 21:20:15

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Odgovori #1336 : 24 Februar 2010, 22:40:23
Berem na avstrijskem pasjem forumu.. sicer je znanje moje nemščine čisto osnovno, ampak kar mi je pa uspelo razumeti je pa to, da sam zakon obsega še veliko več, kot je napisano tamle v Večerovemu članku (zavarovanje, takse, bivalni pogoji, max. število psov...). Nisem pa sigurna ali je to mišljeno za vse pse, ali samo za določene pasme...
Če je kdo bolj domač z nemščino, bi se toplo priporočala za kakšen uporaben link.

Dej pošlj povezavo, pliz, da pogledam ;)

Yo

• *
Odgovori #1337 : 24 Februar 2010, 23:25:45
Jaz sem se pa prav za davorja in njemu podobnim potrudila in spravila na kup par slik... Takih, mojih domačih, da bomo malo lažje iz lastnih izkušenj pokomentirali, kako nevarni so določeni psi...

Kilaža in višina nista med najpomembnejšimi  :P (na slikah je takrat 9-letna vodnica, hehehe)

Odnos psice "nevarne pasme" do mladičev druge psice:

Odnos do drugih psov:

Same psice na kupu... Pa vse so "nevarne"...

Naša ta hecna komanda "stoj, tam, kjer si":

In strašni DA, ki pobija vsepovprek, kar leze in gre...

Tako, čisto malo za razmislek, ko imate nekateri experti s prvim psom toliko za povedat. Eto, tak je pa real life, ko so psi dejansko del tvojega življenja in jih zaštekaš. Neglede na kilograme in centimetre  :P

Yo

• *
Odgovori #1338 : 24 Februar 2010, 23:38:31
++

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1339 : 24 Februar 2010, 23:59:47
YO ko bi lahko celotno polemiko spredalčkal na par družinskih slik (lepi psički mimogrede)

Razumem, da se lastniki Pitbulov počutite neugodno glede na paniko, sem se ravno pogovarjal z lastnikom pitbula, ki je obupal zaradi sosedov. Ti mu stalno pošiljajo policijo na vrata zaradi psa. Tole bo spet zvenelo nerazumevajoče, ampak roko na srce kot lastniki stigmatizirane pasme (in to je postala v trenutku ko so jih uporabljali za boje) , ki spada v skupino potencialno navarnih psov, ste moral določene zadeve upoštevat ob izbiri psa tudi javni nemir in strah pred pasmo.

Mislim da tale "ekspert" z prvim psov, kar domišljavo  predstavlja javno mnenje in večjo ekskluzivo se boste šli bolj po to škodilo integraciji vaše ljubljene pasme v zavest družbe.
Slike pa so kljub temu super ;)

Šapa , se strinjam ,da nemški ovčar sodi prav tako na seznam

Ves da odpor zoper nagobčnik se mi ne zdi ravno produktiven, tudi če ne gre za najbolj efektivno rešitev. Bo pomirilo javnost in vrnilo občutek varnosti , sploh pasem, ki se sedaj znajdejo na raznih seznamih prepovedi in omejitev. Mislim kot ljubitelji, bi vam navsezadnje to moralo biti v interes.

Yo

• *
Odgovori #1340 : 25 Februar 2010, 00:04:49
Ves da odpor zoper nagobčnik se mi ne zdi ravno produktiven, tudi če ne gre za najbolj efektivno rešitev. Bo pomirilo javnost in vrnilo občutek varnosti , sploh pasem, ki se sedaj znajdejo na raznih seznamih prepovedi in omejitev. Mislim kot ljubitelji, bi vam navsezadnje to moralo biti v interes.

Po trenutnih idejah je nevaren tudi moj "kokr" škotski ovčar. Star, slep, gluh in brez zob. Kdo se ga zdaj boji? Nihče. Če se pojavi zunaj z nagobčnikom, bo pri mnogih ljudeh avtomatično sprožil precejšnje nelagodje. In roko na srce, govorim teoretično, če bi se v koga zaradi slepote zaletel s fajn nagobčnikom, bi pokasiral vsaj modrico...

Yo

• *
Odgovori #1341 : 25 Februar 2010, 00:10:16
YO ko bi lahko celotno polemiko spredalčkal na par družinskih slik (lepi psički mimogrede)

Saj smo govorili prej o %, kje se zgodi največ napadov in na koga, a ne? Torej?

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1342 : 25 Februar 2010, 00:15:32
Citiraj
Saj smo govorili prej o %, kje se zgodi največ napadov in na koga, a ne? Torej?

brez zamere, ampak bi rekel da je imel tudi Baričevič album z psi, to ne dokazuje ničesar je pa fino videti, da je tvoj pitbul cukr :)

večje nelagodje predstavlja v javnosti pitbul -primer brez nagobčnika kot pa brez, kot trdoglavo poudarjam, potrebno je tu pa tam pogledat tud preko lastnega plota

Yo

• *
Odgovori #1343 : 25 Februar 2010, 00:28:52
Razumem, da se lastniki Pitbulov počutite neugodno glede na paniko...

Nisem več lastnik pitbulla, ker je moja psička žal preminula.

Tole bo spet zvenelo nerazumevajoče, ampak roko na srce kot lastniki stigmatizirane pasme (in to je postala v trenutku ko so jih uporabljali za boje) , ki spada v skupino potencialno navarnih psov, ste moral določene zadeve upoštevat ob izbiri psa tudi javni nemir in strah pred pasmo.

Moja psica je bila namenjena in "trenirana" za pasje boje, ker se ni obnesla, je šla za razplod. Ko se je tam zalomilo, je pristala v zavetišču in potem pri meni. Rezultati zgoraj, prve slike po cca 14 dni bivanja pri meni... Ne, nisem kinolog, samo očitno sem imela "srečo" al kako že?

Tole bo spet zvenelo nerazumevajoče, ampak roko na srce kot lastniki stigmatizirane pasme (in to je postala v trenutku ko so jih uporabljali za boje) , ki spada v skupino potencialno navarnih psov, ste moral določene zadeve upoštevat ob izbiri psa tudi javni nemir in strah pred pasmo.

Katere zadeve pa naj bi jaz morala upoštevat, če vzamem psa iz zavetišča? Zakaj je pa ta bil stigmatiziran? Na podlagi česa? Videza?
Al česa? Barve? Odlakanosti?
Zame je pes pes. In vsak zase svoja osebnost, ki jo moraš poštekat, če želiš kvalitetno sobivat.
Sem imela križanca med NO in "kuvašem", pudlja, perujske gole pse, škote, pitbullko, mešance... Pa še kaj, nekaj začasno in nekaj je bilo mojih. In če bi jih stigmatizirala, ne bi harali skupaj prav dolgo...

Kako se počuti človek, ko sreča psa na štriku in kako se počuti človek, ko sreča psa z nagobčnikom?

winni

• *
Odgovori #1344 : 25 Februar 2010, 02:44:29
Kako se počuti človek, ko sreča psa na štriku in kako se počuti človek, ko sreča psa z nagobčnikom?

Nenazadnje, dobro vprašanje. Jaz osebno bi se psa z nagobčnikom bal, ker ravno nagobčnik daje občutek da je z tistim psom avtomatsko nekaj hudo narobe. Sploh pa si ne predstavljam, kako bi bilo če bi se vsi psi sprehajali z nagobčnikom. Morda za vas v Ljubljani, ki ste bolj vajeni tega, da imajo ljudi za "nek se vidi", ampak pri nas pse zaenkrat tretiramo kot pametne živali in dokler ne kak Davor prilogovili, bo tako tudi naprej. Brez ene same žrtve.

lp

Yo

• *
Odgovori #1345 : 25 Februar 2010, 04:16:35
Nenazadnje, dobro vprašanje. Jaz osebno bi se psa z nagobčnikom bal, ker ravno nagobčnik daje občutek da je z tistim psom avtomatsko nekaj hudo narobe. Sploh pa si ne predstavljam, kako bi bilo če bi se vsi psi sprehajali z nagobčnikom. Morda za vas v Ljubljani, ki ste bolj vajeni tega, da imajo ljudi za "nek se vidi", ampak pri nas pse zaenkrat tretiramo kot pametne živali in dokler ne kak Davor prilogovili, bo tako tudi naprej. Brez ene same žrtve.

lp

Ne, nismo vajeni. Tudi v Ljubljani videvamo policijske pse na delu z nagobčnikom oz. pse, s katerimi je "nekaj hudo narobe". In ne vem oz. si nit ne želim vedet, kakšne bi bile reakcije ljudi, če bi vsi psi začeli hodit naokoli z nekimi hudimi nagobčniki... Mislim oz. si upam trditi, da ne ravno pozitivne...

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #1346 : 25 Februar 2010, 08:19:19
Davor, res te poskušam razumeti in se do določene mere celo strinjam s tabo.........Ampak vseeno moraš ob dejstvih, da je veliko držav tak zakon umaknilo, z njim očitno nekaj narobe, je neučinkovit.
Če prepovemo, bodo zaradi tega še zmeraj obstajali fanatiki, ljudje, ki psa ne bodo znali vzgojiti ali ga vzgajali za “neumnosti”, ga bodo imela zaradi zvoje zaostalost....... Bodo poiskali pa mešance z “grozljivim izgledom”........Samo rodovniške bomo prepovedali?.......Kdo bo ugotavljal “avtentičnost”?............ Manipulacij in raznih “dikcij” bo z novim zakonom še več. In zopet bodo siničke služile in ostali se bomo “sekirali” zaradi takšnih izmečkov.

Problem, pri vsej stvari je, da v naši državi veljajo dvojna pravila. In to je dejstvo. Oglej si na kakšen način se vsi vpleteni vlečejo iz lastne svinjarije (in čas jim pri tem pomaga)........tudi z raznimi novimi zakoni. Nič drugega ne vidim pri vsej stvari. Kdor je bil vpleten v vrnitvi naj najprej odstopijo in šele nato lahko pametno “razglabljamo”.

Ti povem primer, ki sem ga slišal včeraj.
Po dolgem času so lovci le dobili psa “na delu” ko je pes dobesedno odtrgal goltanec breja kozi (gams; pravijo 13+). Vprašaj kakšnega lovca če si takšnega psa “upa” ustreliti?
Pes je moril že prej (nekaj let so ga sumili)...........ampak, s fotoaparatom so ga morali dobiti na delu.
…..............in brez pardona bo pes usmrčen in lastnik plačal kazen; ker se ne piše Baričević.
V temu je problem, Davor.
Dobronamerno: spreglej.

martinca

• *
Odgovori #1347 : 25 Februar 2010, 08:28:47
Davor, na katerem kinološkem šolaš psa?

Kurja vas

• *
Odgovori #1348 : 25 Februar 2010, 08:54:10
V zakonu o javnem redu in miru, med drugim piše tudi tole:

"Kdor pri posamezniku s ščuvanjem ali razkazovanjem živali namenoma povzroči občutek strahu ali ogroženosti, se kaznuje z globo od 50.000 tolarjev do 100.000 tolarjev."

Mislim, da bi se moral Davor in drugi zaščitniki in branitelji javnega interesa, zavzeti tudi za določbo v novem zakonu o nagobčnikih, ki bi zahtevala, da se nevarne pasme prenaša v škatlah. Ker se mi ne zdi, da je ta določba dovolj stroga. Davor pa bi moral to že početi, čeprav njegov bigl ni nevana pasma ampak zagotovo pri kakem histriku vzbuja strah in ogroženost... kar je pa seveda nedopustno! 

damayanti

• *
Odgovori #1349 : 25 Februar 2010, 08:59:45

lp

točno to sem mu jaz že povedala ;)
Meni tudi pes z nagobčnikom avtomatsko pričara občutek , da je z njim nekaj hudo narobe.

Tudi policijski psi. Sem jih eneih par imela čast spoznati...in se obnašajo popolnoma drugače kot normalni civilisti.(Once a Cop, Always a Cop) :D

Glede nemških ovčarjev.
Tisti nevarni... ne vem če so ravno NO. Vse neprijetne izkušnje kar smo jih jaz in moji psi imeli z  takimi psi... niti en ni bil rodovniški.
Torej neupravičeno spet govorimo o Nemških ovčarjih
Tako da lahko kar nehamo govorit o nemških ovčarjih..... pri nas jim ( staroselci) pravijo " voukovci" ali voučjaki...in so mix..
Taki so dejavni tudi v gozdu. predvsem ketnarji..pa na poštarje..na bicikliste, motoriste in nenazadnje za vse ostale

Ti povem primer, ki sem ga slišal včeraj.
Po dolgem času so lovci le dobili psa “na delu” ko je pes dobesedno odtrgal goltanec breja kozi (gams; pravijo 13+). Vprašaj kakšnega lovca če si takšnega psa “upa” ustreliti?
Pes je moril že prej (nekaj let so ga sumili)...........ampak, s fotoaparatom so ga morali dobiti na delu.
…..............in brez pardona bo pes usmrčen in lastnik plačal kazen; ker se ne piše Baričević.

Edino pravilno. Pa imam zelo rada pse, samo pri takem se pa moja ljubezen do njih neha....
Kar pa zadeva lastnike.
Imam pa jaz svojo izkušnjo.

Tukaj smo na vasi... čeprav vsi poznamo vse pse... lastnik takega psa trdi, da to ni njegov pes.
In tudi dokazat mu ne morejo... čeprav vsi vejo da je njegov... ker ni ne čipiran in ne cepljen ;)
Mizerno delo VURSA... bi se temu reklo. :)

Včasih je take pse " vzela noč"... sedaj jih pa ne več... ker ga ne sme...

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.