Bullmastifi napadli človeka!

MIŠA · 609319

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1380 : 25 Februar 2010, 14:53:46
Citiraj
Kar se pa tiče mojega psa, sem zapisal, jo spustim na travniku  tudi ko se igra z drugimi psi, ampka   zgolj na površini ki so varne in izven obče javnosti ;

Citiraj
Je na povodcu in če bo zakonsko potrebno tudi dobi nagobčnik.

A samo meni tole ne gre skupaj?

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1381 : 25 Februar 2010, 14:56:30
na javnih površinah je pes vedno na povodcu (ja tudi v gozdu na sprehodu), na travniku ki je v lasti znanca in izven poseljenih krajev pa brez. Bolj jasno?

to vključuje tudi površine društev

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Kurja vas

• *
Odgovori #1382 : 25 Februar 2010, 14:57:10
Pa si kdaj prijavil koga od teh, ki tebi in celemu okraju grenijo življenje ali misliš, da jih bo strožji zakon kaznoval sam od sebe?

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1383 : 25 Februar 2010, 15:02:30
Da, (poleg kupice ljudi ki so imel pse na ketni), enkrat je bil odgovor da ni pravne podlage za pregon (vsaj če pes prvo ne poškoduje... ), drugič pa je bila piškava položnica, pa še to vprašljivo; je pa od kolega pes ščipnil otroka v nemčiji in še sedaj odplačuje odškodnino, kot primer kako bi moralo biti. Prvi pa drugi napad...pa dajte no že to je izjema v zakonodaji

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

saba

• *
Odgovori #1384 : 25 Februar 2010, 15:08:28
na javnih površinah je pes vedno na povodcu (ja tudi v gozdu), na travniku ki je v lasti znanca in izven poseljenih krajev pa brez. Bolj jasno?

Ccc, zdaj pa sam sebe zapletaš  ;)

Travnik, ki ni ograjen in opremljen s tablo "privatno posestvo" je prav tako javna površina, ki je "brez omejitev ali pa pod enakimi pogoji" dostopna vsem ;) Prav tako gozd ;)

Citiraj
Da, (poleg kupice ljudi ki so imel pse na ketni), enkrat je bil odgovor da ni pravne podlage za pregon (vsaj če pes ne poškoduje ), drugič pa je bila piškava položnica, pa še to vprašljivo.
Te je razočaral zakon ali sistem in organi nadzora in pregona?? ;D

martinca

• *
Odgovori #1385 : 25 Februar 2010, 15:10:37
Pa si kdaj prijavil koga od teh, ki tebi in celemu okraju grenijo življenje ali misliš, da jih bo strožji zakon kaznoval sam od sebe?

In kakšna razlika bo, ko bo po novem zakonu koga prijavil? Spet bo treba dokazat, kaj ti pol pomaga pravna podlaga. Glede na to koliko slabih izkušenj si imel v pol leta odkar imaš psa, najboljše, da te kar dva policaja 24 ur na dan varujeta, fotografirata vse okoli tebe, da boš imel tudi dokaze, ne samo pravno podlago in seveda pridno pišeta položnice (vključno meni, ker tudi, če bo zakon sprejet psu ne bo dala gor nagobčnikov, prej bom si kakšen hektar zemlje kupla in tam počela kaj bom želela, z belo kredo bom zarisala meje, ker ograje že ne bom delala in pse odpoklicila, ko bosta stopila čez mejo ), pa veliki kombi naj imata zraven, da bosta te pse, ki jih v tvoji okolici kar mrgoli lahko zasegla. ???

feltna

• *
  • my friend
Odgovori #1386 : 25 Februar 2010, 15:14:28
Za ta zakon naj razpišejo referendum ker se tiče vseh ljudi, predvsem pa njihovih ljubljenčkov.

Ljudje ki nimajo psov, ki niso nikoli živeli s psom po mojem mnenju nebi smeli imeti velike besede o tem kaj je prav in kaj ne, lahko samo povejo svoje mnenje; dobre in slabe izkušnje.

Naj tudi pri nas ustanovimo "policijo proti mučenju živali" naj ljudje plačujejo za zanemarjanje, bomo posledično imeli tudi manj ljudi, ki si psa ne zaslužijo.

Kar se tiče teh bullmastifov.. mi gre že pošteno na bruhanje kar se v Sloveniji dogaja in kako napihujejo vso zadevo!! Za dobro psov in nas lastnikov pa se pridružim kakeršnikoli stavki!! Naj vlada izve za nas, da nam ni prav!! Naj se razve resnica... kakeršnakoli že je!

Resnični prijatelj je nekdo, ki ve, da si dobro jajce, četudi si malce počen!

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1387 : 25 Februar 2010, 15:20:06
Citiraj
Travnik, ki ni ograjen in opremljen s tablo "privatno posestvo

Ah sedaj pa že iščeš samo luknje  :P

Citiraj
Te je razočaral zakon ali sistem in organi nadzora in pregona??  

Zakon, se nikakor ne strinja kako se trenutno obravnavajo navarni psi. Ob prijavi se policija vsaj mora odzvati, pa če to tko za en krc pomaga. Veliko ljudi tudi ob omembi "prijava", mal pokažejo večji interes.

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #1388 : 25 Februar 2010, 15:21:10
Citiraj
Bolj jasno?

Am.. ne?

Citiraj
Pa tudi bolj varno se mi zdi, saj vidim kje hodi in kaj pobira. Bom videl kako bo po šoli, dokler ni odpoklic 100% bo kar na povodcu

Citiraj
na javnih površinah je pes vedno na povodcu (ja tudi v gozdu (- pozabil si omenit "razen ko lovi"  ::)), na travniku ki je v lasti znanca in izven poseljenih krajev pa brez.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1389 : 25 Februar 2010, 15:28:04
v gozdu ko je na sprehodu je seveda na povodcu , in ja  redko jo spustim, ravno zaradi naštetih razlogov razen občasno travnik kjer vem da pa ni ljudi ali živali, da lahko z njo delam

In ja, odpoklic še ni 100%, delama na tem, tudi če bi bil popolnoma prepričan je ne bi imel izven povodca; tudi ne vem kaj ima to s to temo ?  da sma še juniorja in mal razvajena?

feltna se strinjam glede referenduma (sem tako za to) in policije oz. vsaj organa ki bi delal bolje kot VURS

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1390 : 25 Februar 2010, 15:48:13
A veš kaj Davor, nehaj se zapletat. Pač sodiš med tiste dvoličneže, ki navijajo za ne vem kakšno hudo zakonodajo, pa trobijo, kako morajo biti psi privezani vedno in povsod, pa po možnosti bi jim še nagobčnike gor nabasali - velja za vse brez izjem, razen za njih same. Razen ene same izjeme se je izkazalo, da prav vsi paranoiki in tulečniki, ki drugim pridigajo,  svoje pse spuščajo - tam, kjer se njim pač zdi primerno. Večinoma tam, kjer mislijo, da ni nikogar. In prav takim se nesreče najraje naredijo  - ker svojega psa niti slučajno ne obvladajo, ko se pojavi nepričakovana motnja (na tavnikih je več zajcev in srn kot v gozdu, otroci se skrijejo v visoki travi, al pa kakšni zaljubljenci, da o tistih, ki lazijo srat v koruzo ne govorim.)
aja, ne pričakuj preveč od šole. Tisti, ki nima narejenega odpoklica pri mladiču, ga v šoli tega ne bo naučil. Sploh pa ne pri pasmah, ki so za odpoklic problematične (in sem prav gotovo sodijo goniči, ti si verjetno lahko razdelijo prvo mesto s polarci)

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1391 : 25 Februar 2010, 15:50:05
Če odpoklic zdaj do 100% tudi nikoli ne bo. Si krepko zamudil. Za odpoklic izdelat je čas pri 8 tednih in nič kasnej.
Si tako dvoličen da je ogabno. Svojega psa uštimaj, predno druge sodiš.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

drim

• *
Odgovori #1392 : 25 Februar 2010, 16:01:54
Spreminjal bi zakon, istočasno pa si sam prišel do te ugotovitve v neki drugi temi:
tisti psi, ki niso na povodcu in vas ali vašega psa napadejo...kako to , da ne prijavite takšnega psa ? zakon tule kaj malo pomaga če ga ljudje ne uporabljajo
in jaz bi dodala še "in pristojni ne izvajajo"

LP, Nina

P.S. Se opravičujem za off topic, ampak me res zanima kdo je predaval in kdaj je bila predstavitev, ki jo omenjaš...
Predstavitev pasem pa je bila, na KD v začetku lanskega leta, (še preden sem imel svojega psa in se bil zategaj povabljen),
Na privat prosim, da ne smetimo.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1393 : 25 Februar 2010, 16:07:00
Ah tukaj pes taco moli, ker sem vsaj malo samokritičen (nekaj česar nekatere tukaj niti slučajno ne premorete), sem pa sedaj kar naekrat dvoličen in se mi polagajo izjave , katerih sam nikoli nisem trdil.
Da bo tole jasno, ker očitno nekateri vrtate v določeno smer , moj pes nikoli ni brez povodca kvečjemu na površinah kjer ni pretoka ljudi (kakor zahteva zakonodaja). Kar velja zame tudi pričakuje da velja za vse ostale  ker pač zakon je za vse.
Pes pa ima odpoklic narejen, se odzove na komando od otroških uric dalje, ne morem pa dati roke v ogenj ker ne precenjuje svojega psa ali tujih , enostavno. Fino , da imam tule okoli sebe sam odlične kinologinje ki imajo svoje pse preprogramirane, jaz v to pač ne verjamem.
Bilokakšne spremembe bo ta zakon prinesel, se ga bom kot lastnik psa tudi držal. In ne, ker smatram da psa obvladam  mi to daje božjo pravico da ga lahko sedaj vodim brez povodca, kot se forsira tule. Zakon je zakon
Če je obvezen povodec je to dejstvo,kakšen je vaš razlog da ga kršite je meni pak nebitno , Na tak način je kar nekaj ljudi prejšni teden skasiralo na Ptuju kazen

Sedaj kako vešč vodnik sem tukaj baš ne igra vloge, je pa tudi žalostna oblika podajanja mnenja, če res nimate kaj bolj pametnega povedati zoper predlog KZS
Velik del javnosti nima kaj dosti pojma o kinologiji, ima pa pojma da pes lahko pomeni tudi grožnjo

Citiraj
in jaz bi dodala še "in pristojni ne izvajajo"

Glej kje točno sem to zanikal ? dobra zakonodaja je zame prav tako pomembna, saj razumem, da nekaterim gredo drugačna mnenja v nos, ampak bi pričakoval vsaj da se me citira v celotne kontekstu  ;)

saba

• *
Odgovori #1394 : 25 Februar 2010, 16:14:05
Ah sedaj pa že iščeš samo luknje  :P
Neee, ti si mi par strani nazaj napisal, da kršim zakon, če imam psico spuščeno v gozdu in tam kjer ni ljudi!! Pa je moji zelo jasno kaj pomeni odpoklic  :P

Citiraj
Zakon, se nikakor ne strinja kako se trenutno obravnavajo navarni psi. Ob prijavi se policija vsaj mora odzvati, pa če to tko za en krc pomaga. Veliko ljudi tudi ob omembi "prijava", mal pokažejo večji interes.
Za prijavo imaš že sedaj vso pravno podlago in lahko zahtevaš ukrepanje policije. In vztrajaš. Tega ti pa očitno ne manjka  ;D

drim

• *
Odgovori #1395 : 25 Februar 2010, 16:18:02
Samo zanimivo se mi zdi, da bi istočasno ko trdiš, da je dejansko težava v izvajanju zakona raje spreminjal zakon, kot pa nakuril pristojne, da poskrbijo za izvajanje že obstoječega.

Velika verjetnost je, da ko boš "kinološko dozorel" čez par let (če boš p/ostal aktiven v kinologiji), dojel, kaj ti želi tu cela horda "zmešanih bab" dopovedati.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1396 : 25 Februar 2010, 16:22:20
eh saba v gozdu (saj veš gozdne poti, kjer je veliko sprehajalcev) ob sprehodih je moj pes na povodcu, ti ga pak nimaš. Na to se nanaša moj komentar

Glede na to z kakšnimi strokovnimi, dolgoletnimi kinologinjami imam opravka tule, uporabljate kar nekaj osebnega nivoja.  :P
Saj ne da me  moti, dejansko dokazuje določeno pripadnost na katero sem ciljal na začetku, In zakaj tole ne bo prišlo dlje kot pa od prerekanja

Citiraj
kot pa nakuril pristojne, da poskrbijo za izvajanje že obstoječega

Sem realen in vem da pri nas do tega nikol ne bo prišlo

Yo

• *
Odgovori #1397 : 25 Februar 2010, 16:27:26
Sem realen in vem da pri nas do tega nikol ne bo prišlo

Aja? A novega pa bodo al kako?

drim

• *
Odgovori #1398 : 25 Februar 2010, 16:36:20
Glede na to z kakšnimi strokovnimi, dolgoletnimi kinologinjami imam opravka tule, uporabljate kar nekaj osebnega nivoja.  :P

Predvidevam, da me šteješ zraven, čeprav se zelo trudim, da bi ostala na "višjem" nivoju. Verjetno m ne uspe zmeraj  :-9

Me pa motita dve stvari:
- na noben argumentiran post ne odgovarjaš z argumentiranim postom (je že nekdo enkrat nekje napisal  ;))
- kredibilnost pri meni osebno si izgubil s temle
Predstavitev pasem pa je bila, na KD v začetku lanskega leta,
P.S. Se opravičujem za off topic, ampak me res zanima kdo je predaval in kdaj je bila predstavitev, ki jo omenjaš... Na privat prosim, da ne smetimo.
in še zmeraj ne poznam odgovora!

saba

• *
Odgovori #1399 : 25 Februar 2010, 16:36:53
eh saba v gozdu (saj veš gozdne poti, kjer je veliko sprehajalcev) ob sprehodih je moj pes na povodcu, ti ga pak nimaš. Na to se nanaša moj komentar
V našem gozdu in na naših gozdnih poteh je zelo malo sprehajalcev - včasih tudi nikogar  :P Mimo tistih ki pa so, pa gremo "poleg" in pripenjanje ni potrebno.

Saj vem,da je težko razumet, če tebi to ne uspeva  ;)

Še to: če ne prijavljaš nevarnih psov in ugrizov, si posredno sam odgovoren, če ti isti psi kasneje povzročijo hujše poškodbe komu drugemu!

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1400 : 25 Februar 2010, 16:55:41
Citiraj
in še zmeraj ne poznam odgovora!

predstavitev pasem ? podrobnosti ne vem ker se žal takrat nisem udeležil, ker sem pa si takrat zbiral pasmo in mi je par ljudi v KDM pomagalo z vzreditelji, so me tudi povabil na to predstavitev. (mislim da je bilo nekje po aprila). Lahko pa povprašam in pobrskam če je že takšno veliko zanimanje za tole

Citiraj
Še to: če ne prijavljaš nevarnih psov in ugrizov, si posredno sam odgovoren, če ti isti psi kasneje povzročijo hujše poškodbe komu drugemu! 

Se popolnoma strinjam

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #1401 : 25 Februar 2010, 16:56:59
Se mi dopade tale igrca  :D

Citiraj
In ja, odpoklic še ni 100%, delama na tem

Citiraj
Pes pa ima odpoklic narejen, se odzove na komando od otroških uric dalje

drim

• *
Odgovori #1402 : 25 Februar 2010, 17:01:26
Lahko pa povprašam in pobrskam če je že takšno veliko zanimanje za tole

Prosim.

P.S. Pa že vnaprej naj ti povem, da ne piši na e-mail KD MB, saj na maile odgovarjam jaz.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1403 : 25 Februar 2010, 17:04:14
zame pomeni 100% če se mi pes odzove ne glede kakšna nepridvidljiva situacija je, programirano na komando in glede na nagon; nisem toliko prepričan v sebe ali mojega psa, da bi lahko to zagotovil. Zdrava previdnost po domače
Sicer pa ne mislim se več spuščat na tale nivo, kot sem zapisal , povodec je zame samoumeven, če pa nekateri zavedno kršite zakon je to pač vaša stvar

drim potemtakem verjetno poznama osebo, ki me je tudi povabila  :)

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1404 : 25 Februar 2010, 18:34:21
a sem jaz tako glupa ali je res,kar se meni zdi , da  ta debata že nekaj strani nazaj sodi v drugo nit  >:(

npr semle:
http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=7861.0

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

_Dakota_

• *
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
Odgovori #1405 : 25 Februar 2010, 19:06:41
hm, vsem razumnim udeležencem foruma priporočam, da se ne uvarjajo s takimi (in podobnimi) kot je Davor. škoda časa za tipkanje, kr itak si taki ljudje nne pusijo dopovedat ama ništa. raje nadaljujte konstruktivno debato, ki se je odvijala pred vstopom teh osebkov v debato, ki sem jo, in verjamem da tudi smo vsi, z veseljem spremljali  :)

TibiQ

• *
Odgovori #1406 : 25 Februar 2010, 19:19:15
ali meniš, da  bodo takšni ekstremi odvrnili spremembo zakonodaje in validnosti zagovarjanja predloga KZS?

in mimogrede, tako hladno orožje kot alkohol sta pri nas zakonsko omejena in posredno tudi avtomobili (obvezno zavarovanje, cestnoprometni predpisi, cestnina..);
Pa saj prav to ti govorim. Ne moreš it v extreme in nadeti nagobčnik vsem psom je extrem. Jaz čisto razumem tvoje argumente za nagobčnike, ampak če gremo v take extreme zaradi varstva ljudi, potem ne vem zakaj bi se omejevali samo pri psih. Konj lahko prav tako poškoduje človeka z brco, pa se vseeno (vsaj na Vrhniki) sprehajajo po pločnikih. In ti iskreno povem, da rajši vidim da mi pridejo nasproti trije mastifi brez nagobčnika, kot pa en konj. Pa imam konje prav tako rada. In če nadaljujemo s konji, potem dajmo nadaljevat še povsod drugje. In kje se to konča? Prav to ti govorim. Pretiravat nikoli ni dobro, sploh ne na osnovi nekih domnev, ker to, da nek dobro socializiran pes lahko ugrizne je točno to, domneva in ne pravilo, na osnovi katerega bi se sprejemali neki taki drastični ukrepi.

Torej ponavljam.. jaz razumem tvoje argumente in se s takimi kot so celo strinjam (ne čisto z vsemi, ampak s tem, da vsak pes lahko potencialno ogrozi življenje ljudi), ampak točno to ti govorim.. veliko je stvari, ki lahko potencialno ogrozijo življenje ljudi, pa se iz razlogov ne sprejemajo taki ukrepi zoper vse te stvari.

In mimogrede, zavarovanje avtomobilov lahko kvečjemu primerjaš z zavarovanjem psov, CPP z izpitom za psa spremljevalca, cestnino s takso, ki jo plačamo ob cepljenju ipd. ne moreš pa tega primerjat z nošenjem nagobčnika. Nošenje nagobčnika lahko primerjaš s tem, da bi vsi avtomobili lahko dosegli maximalno hitrost 30km/h, pa če celo s tem ne.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #1407 : 25 Februar 2010, 19:43:53
Citiraj
Osebnih podatkov, pa ne mislim objavljati (me ninci že itako dovolj postrani gleda  Embarrassed )

Se nisem prebila čez vse pisanje, a vseeno se moram oglasit na tole ::) Ti imaš pa res velike fobije pred velikimi psi :P Očitno se še mojega avatarja bojiš :D Sploh se v temi ne oglasim, nikjer nisi dobil nobenega opozorila in me omenjaš :D A narišemo na slikco še nagobčnik?  >:D

Upam, da nikoli ne bo potrebno, da ti moja 45kg "zver" z nagobčnikom reši življenje kje izgubljenemu v gozdu ali v kakšni ruševini. Z nagobčnikom bi ti mogoče še betico razbila, brez pa kakšnega slinastega pritislna :P Ampak življenje bi pa rešila, no razen če te ne bi kap, od strahu pred tako maso od psa.  >:D

Razumljivo mi je, da ima predsodke pred pasmami človek, ki o psih in kinologiji nima pojma, manj logično mi je, da ima take predsodke nekdo, ki se kinološko izobražuje in svojega psa šola.
Iz prispevkov na forum bi ti bilo lahko jasno, da se tule pač ne zbirajo "dilerji" in mafijozoti, ki imajo pse kot statusni simbol. Da se tule zbiramo taki, ki nam je cilj - z našimi psi živeti kar se da kvalitetno in aktivno življenje, se družiti z enako mislečimi.. in da smo vsi proti takim, ki si pse oz. določene pasme kupujejo kot statusni simbol. In ni problem v forumaših, ki so se oglasili v tej temi, ker verjamem, da so njihovi psi pod kontrolo ;) Tako si začel čisto na napačnem koncu. Dejansko moraš prepričat NEODGOVORNE lastnike psov (pasma sploh ni pomembna, ker štalo lahko delajo vsi) - ki pa se na tem forumu žal ali na srečo ne zbirajo :P, da se morajo do lastništva psa obnašati ODGOVORNO in da pes ni samo statusni simbol ampak veliko več. Ko boš prepričal vse te, ko bodo dojeli bistvo lastništva psa, ko bodo pse šolali, spoznavali njihovo vedenje, govorijo in jo tudi  razumeli in predvideli pasje reakcije, pa nagobčniki sploh ne bodo več potrebni.
Do takrat pa lahko to debato kar zaključimo :P

Pa čisto za info, ker misliš, da bi morali popravit vtis o velikih in močnih pasmah z nošenjem nagobčnika, od začetka "garažne afere" in do danes, mi na sprehodu nihče ni rekel nič o tem naj privežem pse ali, da "imam kar tri" :o. No obstaja pa seveda tudi možnost, da se nas vsi tako bojijo, da noben nič ne upa rečt >:D

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #1408 : 25 Februar 2010, 19:50:26
Torej ponavljam.. jaz razumem tvoje argumente in se s takimi kot so celo strinjam (ne čisto z vsemi, ampak s tem, da vsak pes lahko potencialno ogrozi življenje ljudi), ampak točno to ti govorim.. veliko je stvari, ki lahko potencialno ogrozijo življenje ljudi, pa se iz razlogov ne sprejemajo taki ukrepi zoper vse te stvari.

Če jaz Davorja prav razumem Beagli recimo človeškega življenja ne morejo ogrozit ::)

TibiQ

• *
Odgovori #1409 : 25 Februar 2010, 19:57:08
Če odpoklic zdaj do 100% tudi nikoli ne bo. Si krepko zamudil. Za odpoklic izdelat je čas pri 8 tednih in nič kasnej.
No Čara, tule pa malo pretiravaš, ali te pa jaz ne razumem. Pes star 8 tednov pač zelo težko ima izdelan odpoklic, saj še niti vseh situacij ni spoznal, da bi ga lahko utrdil. Se pa takrat že začne delat na tem, to se pa strinjam ja.

Ninci, pomojem je mislil n+n  ;)

.. kar se pa tiče nevarnosti glede na tip (pasmo ipd) psa, se pa, šalo na stran, moram strinjat z Davorjem, da nasproti redkim primerom, ko hude poškodbe povzroči lahko tudi čivava ali ZP, dejansko večino hujših poškodb in takih s smrtnim izidom povzročijo.........  pa ne bom kazala s prstom na "bulle" ipd. naj si kar vsak zase dokonča tale stavek