Bullmastifi napadli človeka!

MIŠA · 609483

tyna

• *
Odgovori #1650 : 07 Marec 2010, 00:52:23
Davor, podpisov je že skoraj 5000 :P Preveč, da bi se jih dalo kar tako ignorirat. A ni to tudi že "magično število" za uvedbo referenduma?  ::)

Okrogla miza je pa kar lepo pokazala, da je baza enotna in da je več kot nezadovoljna z delom in ravnanji vodstva KZS in njenih "strokovnih" organov.

referenduma o čemu  ???  pa sej se vi sploh ne zavedate, da smo ljubitelji psov še vedno v manjšini  :-[

pa še to, najlaže je zamenjat predsednika  :-[ , izvajat vse po pravilih, spoštovati predpise, ki smo jih sami sprejeli, to je naš osnovni problem  >:(
ker kdorkoli bo predsednik, se ne bo mogel zavzemati samo za eno pasmo, eno kinološko disciplino, eno ...., zato imamo v KZS strokovne komisije, ki pokrivajo vsaka svoje področje  ;) , problem je v teh strokovnih komisijah oz. organih :-[

in prav to se lepo vidi pri izdaji vzrejnega dovoljenja  :'( , pravilnik o vzreji govori nekaj, oseba zadolžena za izvajanje tega pravilnika pa naredi drugo   ???

tyna

• *
Odgovori #1651 : 07 Marec 2010, 01:05:43
Veliko pasem ni v nobenem klubu...
KZS je za moje pojme krovna organizacija in če klubom ne more predpisat določenih zadev, lahko izda vsaj smernice. Ne pa samo denar pobirat... In dober vzreditelj doooooosti raje plača za strokovnost, kot pa za mešanje megle pa čeprav za pol cene.

kdo pa potem njim izdaja vzrejna dovoljenja  ???

pa saj KZS smo mi vsi, vsa društva, vsi člani društev  :-[ (pa saj smo imeli volitve za predsednika nedavno tega, volili so ga predstavniki društev, torej društva, oz. člani društev, torej vsi ki smo kakor koli včlanjeni v neko društvo - drugo pa je če so te v društvu sploh kaj vprašali za mnenje)

pa ne more lovski sodnik predpisovat smernice za športno kinologijo, če se z njo ne ukvarja in obratno  :-[ , zato so v okviru KZS oblikovane komisije, ki naj bi predpisovale smernice, ki pa se jih držimo  ??? , nekateri že mogoče  ;)

tyna

• *
Odgovori #1652 : 07 Marec 2010, 01:15:07
sem šla pogledat, in še vedno piše:

Pristojnost organiziranja vzrejnih pregledov je razdeljena po pasmah oz. pasemskih skupinah funkcionalno in teritorialno; za strokovno izvedbo vzrejnega pregleda so zadolžene vzrejne komisije KZS oz. strokovni organi pasemskih organizacij (v nadaljevanju: strokovni organi)

Yo

• *
Odgovori #1653 : 07 Marec 2010, 07:19:18
tudi to so naredili zaradi zmanjšanja stroškov "vzrediteljem", ker včasih so bili vzrejni referenti po pasmah  >:( ampak, če si bil iz KP vzrejni referent pa iz MB si mu moral pokriti stroške poti, zdaj si pač lahko izbereš najbližjega, in če je ravno strokovnjak za tvojo pasmo o.k., če ni je pa rezultat takšen, kot si napisala  ::)

Ni res, ker sem mu morala plačat potne stroške... In vse ostalo, pa čeprav bi bilo isto, če bi mi samo poslali tiste obrazce in bi jih spisala sama. Itak ni imel pojma.

saba

• *
Odgovori #1654 : 07 Marec 2010, 08:13:35
referenduma o čemu  ???  pa sej se vi sploh ne zavedate, da smo ljubitelji psov še vedno v manjšini  :-[
Tyna, brez panike!  ;) Govora je bilo o številu podpisov peticije in o tem ali je to cifra, ki se jo lahko kar tako ignorira.

Kar se pa drugega dela citata tiče, zakoni se sprejemajo in spreminjajo tudi zaradi manjšin  ;)

Kurja vas

• *
Odgovori #1655 : 07 Marec 2010, 09:02:39
Seveda smo KZS mi vsi, samo da ne moremo vedno biti povsod vsi, zato pa izbiramo predstavnike in predsednike in druge organe, da oni delajo v našem interesu. In tudi jaz sem proti temu, da se jih kar menja ampak sem za to, da svoje delo opravijo dobro in svoje napake sami popravijo. Potem pa lahko grejo, če hočejo... Saj imajo statut in druga pravila, dovolj bo že, če se po njih ravnajo.

Se zavedam, da je vedno še kaj več za stvarjo, kot izgleda in da ima javnost nekoliko drugačen pogled na to kot oni. Ampak težko bomo prišli skupaj, če bodo tiščali glavo v pesek in čakali, da se stvari pomirijo same od sebe. Če je bila okrogla miza premalo konstruktivna, so krivi sami. Mi imamo pač take informacije kot jih lahko dobimo iz časopisov in forumov, uradnih in uprabnih informacij s strani KZ je bilo bore malo. Če za svoje delo niso plačani, jih potem to ne skrbi in je še toliko bolj nerazumljivo, da se ne izpostavijo in ne nastopijo kot bi bilo treba v zagovor naših interesov. Najmanj kar bi lahko naredil Kavčič je, da osebno nese peticijo v parlament (ki bi jo seveda KZS kot prva morala izdat v javnost...) in tistemu veterinarju, ki piše zakone in se gre poslanca, pove, naj se briga za svoje stvari. S sabo naj vzame go. Mikuževo, ki naj jim pa priredi predavanje o vzgoji kužkov. 

Sleepy

• *
Odgovori #1656 : 07 Marec 2010, 09:12:52
Zbiranje podpisov peticije je podaljšano do 14. marca.  :)
Jeeeeee 

Ej Saba tole podaljšanje zbiranja podpisov ni nujno tudi razlog, da se losaš kave, a veš!? 

Ne vem sicer kako je z referendumom, 5000 predlagateljev pa je dovolj za vložitev predloga zakona, tako da 5000 niti ni tako majhna številka, sploh če se podpise zbira samo v živo.
Tudi nisem prepričana da je številčnost ljubiteljev psov pomembna, ampak bolj njihova "pojavna oblika". Kot rečeno, imam pogosto dobre izkušnje z ljudmi brez psov, s kakšnimi posameznimi lastniki manjših psov (recimo beaglov  ::) ) pa se nikakor ne znajdem na "isti strani", tako da, če smo pri že skoraj 5000 pa pejmo še do 10 000, a ne?   

Smile... Tomorrow will be worse. 8)

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1657 : 07 Marec 2010, 11:40:58
Se strinjam! V vodstvu rabimo take kot so ......... in vam podobni ali pa kar vas. Aktivni kinologi, seznanjenji s stanjem, problemi in pripravljeni na dvig kvalitete kinologije pri nas, pripravljeni držat hrbtenico, brezkompromisni tam kjer je treba biti.

Kaj je potrebno, da se zamenja vodstvo? Kdo lahko kandidira za predsednika ipd? Lahko tekmovalec? Kdo lahko voli? Tudi člani KDjev-najbrž ne?

Ej čara ne piši takihle, ker bo kdo mislil, da si res kdo od nas želi sedeti na teh stolčkih. Zase vem, da si ne.
Si pa želimo da bi tako državna kot kinološka politika delala v soglasju s stroko,ne pa kar nekaj na pamet.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

čara

• *
  • Obožujem pse!
Odgovori #1658 : 07 Marec 2010, 11:53:15
Sam, kako pa doseči, da bodo delali v soglasju s stroko? Verjamem, da funkcija predsednika KZS ipd ni pretirano privlačna ;D Tudi meni ni.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!

Urška

• *
Odgovori #1659 : 07 Marec 2010, 13:27:51
Mislim, da bi morali imeti na čelu KZS nekoga, ki ne postane osebno žaljiv v trenutku, ko mu nekdo postavi provokativno vprašanje.

Aja, a ste videli koliko varnostnikov je bilo na okrogli mizi? Ne-državnih, da se razumemo... Kaj so mislili, da bomo paradižnike ali pa pasje konzerve v njih metali?

isla

• *
  • ash
Odgovori #1660 : 07 Marec 2010, 13:53:19
Zanimivo 5000 podpisnikov peticije! Me zanima če bodo imeli vsi podpisniki peticije svoje pse na povodcih (to namreč obljubiš ko jo podpišeš) in pobirali drekce?  ::)

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1661 : 07 Marec 2010, 14:09:08
Kako škodljivo že sam predlog tega zakona vpliva na kinologijo se že vidi. Včeraj mi je ena punca rekla, da jo je vzreiteljica iz Finske vprašala kaj se gremo zdaj v Sloveniji neke omejitve , ter da ji ne upa dat mladiča, ki je bil že rezerviran dokler se ne bo vedelo kako bo z novim zakonom.
Danes izvem isto (slučajno sva govorili po telefonu) od druge znanke,ki je hotla psa kupit na Nizozemskem- vzreditelj jo je vprašal, koliko psov že ima in  če ima registrirano psarno,ker bi  to bil njen peti pes in je slišal, daj ga v Sloveniji ne sme imet, ji ga noče prodat.

Ali kdo ve če so tuji mediji kaj pisali o tem , ali kako sicer tujci vedo skoraj bolje kot mi, kaj se pripravlja?

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

tyna

• *
Odgovori #1662 : 07 Marec 2010, 15:23:58
Najmanj kar bi lahko naredil Kavčič je, da osebno nese peticijo v parlament (ki bi jo seveda KZS kot prva morala izdat v javnost...) in tistemu veterinarju, ki piše zakone in se gre poslanca, pove, naj se briga za svoje stvari. S sabo naj vzame go. Mikuževo, ki naj jim pa priredi predavanje o vzgoji kužkov. 

se popolnoma strinjam  ;) še tistih pet budnih poslancev bo definitvno zaspalo  :-[

tyna

• *
Odgovori #1663 : 07 Marec 2010, 15:27:40
Ni res, ker sem mu morala plačat potne stroške... In vse ostalo, pa čeprav bi bilo isto, če bi mi samo poslali tiste obrazce in bi jih spisala sama. Itak ni imel pojma.

seveda mu plačaš potne stroške, samo razlika je ali mu plačaš za 20 km ali za 200 km, ali  ???

tyna

• *
Odgovori #1664 : 07 Marec 2010, 15:43:12
Kako škodljivo že sam predlog tega zakona vpliva na kinologijo se že vidi. Včeraj mi je ena punca rekla, da jo je vzreiteljica iz Finske vprašala kaj se gremo zdaj v Sloveniji neke omejitve , ter da ji ne upa dat mladiča, ki je bil že rezerviran dokler se ne bo vedelo kako bo z novim zakonom.
Danes izvem isto (slučajno sva govorili po telefonu) od druge znanke,ki je hotla psa kupit na Nizozemskem- vzreditelj jo je vprašal, koliko psov že ima in  če ima registrirano psarno,ker bi  to bil njen peti pes in je slišal, daj ga v Sloveniji ne sme imet, ji ga noče prodat.

Ali kdo ve če so tuji mediji kaj pisali o tem , ali kako sicer tujci vedo skoraj bolje kot mi, kaj se pripravlja?

vsaka novica, če je pa tako "vroča" gre v medije z svetlobno hitrostjo, ravno tako smo bili mi obveščeni kaj se je skoraj istočasno zgodilo na Dunaju, ali ne? Samo razlika je v tem, da so oni v enem mesecu že izpeljali referendum in sprejeli zakon oz. odredbo  :-[

vedno pa je stvar novinarjev kako se kakšna stvar interpretira  :-[ , pri nas če mislijo spremnijat zakon, pa je itak procedura in objavljeno na uradni strani parlamenta oz. državnega zbora, kaj in kako sprejemajo, npr.  http://www.dz-rs.si/index.php?id=101

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1665 : 07 Marec 2010, 17:23:15
Čara, mene na kakšnem takšnem stolčku že ne boste videli.
V bistvu mi dol visi kdo so funkcionarji, dokler organizacija kolikor toliko v redu deluje kot servis članic. Bi pa od njih pričakovala, da zastopajo interese članov in ne svoje osebne, najmanj pa to, da ne delajo škode lastnikom psov in psom samim.  Tudi je neokusno, če predsednik na niti ne preveč provokativno vprašanje popi....i, še huje pa je če se laže tako nespretno, da se mu laž črno na belem dokaže že naslednji dan.
Pričakujem, da bodo tisti, ki so  zakrivili vzrejni pregled v Gmajnicah za to odgovarjali na disciplinski in izgubili vsaj vse funkcije v klubu, še bolje pa bi bilo, da bi izgubili tudi licenco za sodnika.

Isla, jaz peticije ravno zaradi tega ne mislim podpisati - stvari ne podpisujem s figo v žepu. Čeprav zakona v tej obliki, kot je napisan sedaj pravzaprav niti ne kršim.

Tyna: ljubitelji psov nismo manjšina, bili bi lahko tudi politično dovolj močna skupina,, na katero bi morali resno računati, če bi se vzeli skupaj. tako pa tisti, ki imajo majhne cucke privoščijo "potencialno nevarnim" še večjo omejitev svobode, tisti ki imajo eno mrcino bi tistemu, ki ima eno več iz srca privoščili da mu jo vzamejo....taki smo, kaj češ.

Jean

• *
Odgovori #1666 : 07 Marec 2010, 17:49:22
Zanimivo 5000 podpisnikov peticije! Me zanima če bodo imeli vsi podpisniki peticije svoje pse na povodcih (to namreč obljubiš ko jo podpišeš) in pobirali drekce?  ::)

Ne, ne piše, da obljubimo, da bodo naši psi na povodcih. Ta del sem jaz napisala in sem namensko napisala, da naj imamo pse pod kontrolo. To je nekaj drugega (in bolšega) kot da so na štriku. Pri tem sem imela ravno deteljico, lanabelo, Silvio, Polono itn v mislih, pa tudi sebe v primeru dveh svojih psov. Takšni psi s takšnimi vodniki lahko komot tekajo off leash, a so popolnoma nemoteči in ves čas pod kontrolo: obdvladajo odpoklic, prostor na daljvo, in hojo poleg brez vrvice, ne reagirajo na neznane ljudi/pse.

Za razliko obstajajo takšni lastniki, ki svojih psov nimajo pod kontrolo tudi če jih imajo na povodcih. Npr. Zora Roter, Sašo Baričevič, pa mnogo drugih.

Drekce pobiram, seveda, če kakajo tam, kjer bi bil drek moteč za druge.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1667 : 07 Marec 2010, 17:59:21
Ok, bom še enkrat prebrala, ker če je tako, takoj podpišem (v prvotni obliki je pisali o povodcih)

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #1668 : 07 Marec 2010, 18:10:42
verjetno ste pozabile, da uporaba povodca ni stvar osebne preference, ampak zakonodaje; kdor pač ima pse spuščene na javnih prostorih , krši zakon; je ironično da potemtakem na vso silo trdite ,da se trenuten zakon ne izvaja, čeravno je dober.
Je pa vsekakor tole dober dodatek, čeravno sam peticije  seveda nisem podpisal

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

saba

• *
Odgovori #1669 : 07 Marec 2010, 18:20:21
Je pa vsekakor tole dober dodatek, čeravno sam peticije  seveda nisem podpisal
Kaj še čakaš, davor?  :D

Na sobotnem shodu, so bili vsi "naši" psi lepo vzorno na vrvicah, vmes se je pa pojavila psica brez ovratnice in seveda brez povodca, ki je vesela letala od enega do drugega in lajala. Ko je bil lastnik - naključni sprehajalec na poti na tržnico - z naše strani opozorjen, je bil vidno užaljen in je pribil, da tak zakon ne obstaja ter da je to samo občinski odlok  ??? Btw, baje je bil to poslanec PS Zares  ;)

saba

• *
Odgovori #1670 : 07 Marec 2010, 18:22:50

Peticijo je podpisalo tudi ogromno ljudi, ki psov nimajo  ;)

saba

• *
Odgovori #1671 : 07 Marec 2010, 18:38:20
Si bom dovolila objaviti teks peticije, glede na to, da ga nekateri še prebrali niste  ;)

POZIV K TREZNEMU IN PREMIŠLJENEMU SPREMINJANJU ZAKONODAJE

Spoštovani poslanke in poslanci!

Ljubitelji živali, lastniki psov in drugi državljani smo pretreseni zaradi dogodka, ki se je zgodil 2. februarja 2010 v Ljubljani, ko so trije psi pasme bulmastif do smrti pogrizli svojega lastnika.

Ogorčeni smo, saj so številni strokovnjaki že po prvem napadu teh psov na človeka opozarjali, da so ti psi nevarni in da se jih ne bi smelo vrniti lastniku, saj jih ne obvladuje. Sprašujemo se, kako je lastnik dosegel, da so mu bili psi vrnjeni kljub dolgi zgodovini agresivnih napadov na živali in ljudi, ob dejstvu, da po mnenju stroke nobeden od lastnikov, torej gospa Zora Roter in gospod Sašo Baričevič, ni bil sposoben obvladovati psov. Ogorčeni smo, saj ni jasno, če bo sploh kdo odgovarjal za prevlado osebnih interesov nad strokovnim mnenjem in nad našimi temeljnimi pravicami?

Namesto, da bi pristojni prevzeli odgovornost, dopuščajo in sami celo prispevajo k temu, da se širi nestrpnost javnosti proti lastnikom psov, zlasti proti tistim, ki imajo več kot enega psa, in pod pritiski javnosti napovedujejo hitro spremembo zakonodaje brez strokovnih argumentov in tehtnega premisleka.

Podpisniki in podpisnice peticije menimo, da je zakone potrebno spreminjati s premislekom, tehtno in preudarno ter ob tem upoštevati javni interes.

Zato:

•- Zahtevamo takojšen umik vseh poskusov spreminjanja zakonodaje, ker je v takšni anarhiji in ob takšni nestrokovnosti in netransparentnosti nekaterih javnih služb malo verjetno, da bo nova zakonodaja kaj boljša od stare.

•- Nasprotujemo vsakršni uvedbi zakonodaje, ki temelji na pasemski pripadnosti psov, saj lahko po izkušnjah iz tujine sklepamo, da ni učinkovita pri preprečevanju napadov psov in ne zmajnšuje števila ugrizov psov, saj se omejuje na rodovniške pse in dopušča ogromno manipulacij pri mešancih in križancih.

•- Nasprotujemo dodatnemu omejevanju števila psov, saj v kolikor skrbnik deluje v skladu z ZZZiv, le-ti ne predstavljajo grožnje za okolico.

•- Nasprotujemo vsakršnemu spreminjanju zakonodaje, ki bi lahko ogrozila delovanje terapevtskih, reševalnih psov in psov spremljevalcev ter nevarno otežila ali celo onemogočila pasje športne discipline.

•- Zahtevamo transparentno, objektivno in pravočasno obveščanje o preiskavi dogodkov, pri kateri bodo odgovorni vsak v okviru svojih pristojnosti poskrbeli, da dogajanju z bulmastifi pridemo do dna, in da se bo ogorčenost javnosti prenesla s psov na dejansko odgovorne.

•- Pozivamo državni zbor, da v okviru svojih pooblastil in zmožnosti poskrbi za dosledno izvajanje zakonodaje s področja varstva živali.

•- Zahtevamo, da se pri pripravi in sprejemanju morebitne nove zakonodaje upošteva tudi stališča aktivistov za zaščito živali.

Podpisnice in podpisniki te peticije zagovarjamo odgovorno skrbništvo psov, ki po našem mnenju vključuje ustrezno šolanje, socializacijo in nego psov, ustrezno kontrolo na javnih mestih, čiščenje iztrebkov in skrb za mirno in varno sobivanje v vseh oblikah naselij ter javnih in drugih površinah. Naš podpis je naša zaveza, da bomo v zgoraj navedenem pomenu še naprej udejanjali in se zavzemali za odgovorno skrbništvo psov, od vas pa pričakujemo, da nas ne boste ''kaznovali'' za tujo neodgovornost z neustrezno zakonodajo, ki ne bo povečala varnosti na cestah, njene posledice pa bomo boleče čutili vsi skrbniki psov, ne glede na stopnjo svoje odgovornosti.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #1672 : 07 Marec 2010, 18:42:20
Davor:
Citiraj
verjetno ste pozabile, da uporaba povodca ni stvar osebne preference, ampak zakonodaje;
še nkrat:
Citiraj
psi morajo biti na javnih površinah na povodcih. piše pa tudi, kaj se smatra za javno površino in tam lepo piše tudi: razen tam, kjer ni oz ni pričakovati večjega števila ljudi.
glede na to
Citiraj
Čeprav zakona v tej obliki, kot je napisan sedaj pravzaprav niti ne kršim.

isla

• *
  • ash
Odgovori #1673 : 07 Marec 2010, 18:42:29
Ok, bom še enkrat prebrala, ker če je tako, takoj podpišem (v prvotni obliki je pisali o povodcih)

Točno tako, v prvi verziji je pisalo na povodcih in je iz tega razloga nisem podpisala, ker pač ne podpisujem nečesa za kar vem, da se ne morem držati.
Tole pod kontrolo je sicer stvar interpretacije, si bom pa mogoče tudi jaz premislila če je tako.

Jean

• *
Odgovori #1674 : 07 Marec 2010, 19:26:49
Točno tako, v prvi verziji je pisalo na povodcih in je iz tega razloga nisem podpisala, ker pač ne podpisujem nečesa za kar vem, da se ne morem držati.
Tole pod kontrolo je sicer stvar interpretacije, si bom pa mogoče tudi jaz premislila če je tako.

Ne, ni, ker prva verizija je v celoti šla iz mojih avtorskih rok.  :)

Takole je pisalo:

- Pozivamo vse lastnike psov, da poskrbijo za ustrezno šolanje, socializacijo in nego svojih psov; na javnih površinah naj jih imajo pod kontrolo, počistijo iztrebke ter poskrbijo, da ne omejujejo, motijo ali ogrožajo v kakršnemkoli smislu zasebnosti mimoidočih.

Nisem bila sicer avtorica peticije, to je bilo timsko delo, ampak ta del o odgovornem skrbništvu je bil moj predlog.  :) In sem se nalašč izogibala omembi povodca. Pred tem sem pobrskala staro temo iz leta 2006 po napadu na Megljiča, in prebrala nešteto zgodb o tem, kako je bulmastif na povodcu mesaril drugega psa ki je bil spuščen, a pod kontrolo lastnika.

isla

• *
  • ash
Odgovori #1675 : 07 Marec 2010, 19:30:57
Ne vem saj mogoče me je spomin resno zapustil, ampak, ko je bila peticija kakšen dan na mojpes.net je bilo zapisano nekaj v smislu da lastniki obljubljajo da bodo imeli pse na povodci ali privezane ali nekaj takega. Mogoče se res motim, ampak vem da zaradi tega nisem hotela podpisati peticije.

Jean

• *
Odgovori #1676 : 07 Marec 2010, 19:32:36
No, zdaj lahko podpišeš z mirno vestjo.  :)

lp

dmdm

• *
Odgovori #1677 : 07 Marec 2010, 20:06:40
Naj en že razloži kaj je problem povodca v urbanem naselju? a ego trpi al kaj?
Mi res ni jasno kaj je problem če imaš psa na povodcu?
Jest se ne počutim dobro če mrcine letajo po naselju supščene, še posebej je neprijetno
če ne vidiš nikogar ki bi lahko bil lastnik. Pa še daleč od tega da sem grinta.

LPD

isla

• *
  • ash
Odgovori #1678 : 07 Marec 2010, 20:25:32
Naj en že razloži kaj je problem povodca v urbanem naselju? a ego trpi al kaj?
Mi res ni jasno kaj je problem če imaš psa na povodcu?
Jest se ne počutim dobro če mrcine letajo po naselju supščene, še posebej je neprijetno
če ne vidiš nikogar ki bi lahko bil lastnik. Pa še daleč od tega da sem grinta.

LPD

Govorimo o psi, ki so pod kontrolo, se pravi da imajo narejen odpoklic in da je lastnik v neposredni bližini. Takšni psi po navadi tudi ne rinejo kar v vsakega psa ampak so ponavadi skoncentrirani na svojega vodnika oz se brigajo zase.

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #1679 : 07 Marec 2010, 20:54:30
Kdo se pa buni nad povodci v urbanem naselju? Ni nam pa všeč, da bi morali bit po nevemkaki logiki (aja, davorjevi  :P) naši psi vedno in povsod na povodcih.