Beračenje s psi

Dada73 · 16246

Dada73

• *
: 24 Junij 2012, 19:26:40
Nikjer nisem zasledila še te teme zato odpiram to.
Včeraj sma z partnerjem nakupovala in tako vedno pred kakimi trgovinami vidima te berače, ki prosijo na kolenih za denar. Vedno me stisne pri srcu, no včeraj me je še bolj. Oba berača sta imela vsak svojega malega psa. Me je tako stisnilo, da sem komaj danes prišla k sebi in se sprašujem zakaj nimamo živalske policije, ki bi kaj takega preprečla, oz. na koga se v takem primeru obrnit, ker se ti že človek smili, pol pa še ma zravn psa s tistim nedolžnim pogledom, da se ti trga srce. Toliko huje je ko veš, da tem ljudem dnevni izkopiček beračenje poberejo, ko pridejo po njih.
Bila pa sta v Maribor na pobrežju, en pred Tušem, drugi pa pred Hofer trgovino.
Se to pojavlja še kje drugje po Sloveniji?

Ria

• *
Odgovori #1 : 24 Junij 2012, 23:06:18
V Ljubljani jih ima veliko te boge, nič krive, pse zraven :'(

Once you go boxer, you never go back :)

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #2 : 25 Junij 2012, 06:36:50
In seveda vsi so spuščeni, nisem še videla kakšnega privezanega. Načeloma jim sledijo kot sence in drugim nič nočejo. A sem žal tudi že do ene ne preveč prijazne psičke naletela. Klošarčka pa lepo na klopci sedela, pijeta svojo ljubo pijačko in govorila mi, sej ne bo nič. Psica pa grdo renčala na mojo. Pa da ne bo pomote nimam nič čez te ljudi, ker dandanes je težka situacija in nikoli se ne ve kdaj pade kdo v to - žal :'( Vsakega nekaj je prineslo do tega. Ravno tako so spoštovanja vredni ljudje! Pa saj nimajo samo oni spuščene pse. Jih preveč videvam in to tudi po centru mesta. Ja ravno vsi tudi ne ubogajo svojih lastnikov. Če grem v Tivoli npr. izpadem čudna, ker med redkimi imam privezana psa. No ne bom lagala, sta bila tako polarka kot posvojenček tam tudi že spuščena (polarka, ko je bilo kako srečanje pesjanarsko, posvojenček pa na frizbi treningu), samo drugače pa na povodcu!

momokika

• Gost
Odgovori #3 : 25 Junij 2012, 10:53:26
Poznam to v Mariboru sem enkrat šla na sprehod z eno mojo prijateljico in ko sem se vračala v blok k moji babici je tam pred njim sebel en berač in je mel zraven enega tak SHIRANEGA psa,da sem se prav čudla,da je še lahko stal.Pol pa sem beraču v klobuk pač dala 2 evra pol je nakaj zmomljav mislim,da je reku hvala al nekaj takega pol pa se je zadr na psa naj naredi salto in jo je naredu pol pa nekaj zacvilil jaz sem misla,da me bo pobralo,ko me je tako pogledal z tistimi svojimi očkami polnimi bolečine.  :'(

Sleepy

• *
Odgovori #4 : 25 Junij 2012, 11:27:37
Mah kaj pa vem, no. Zloraba psov v namen beračenja (kar sicer po mojih izkušnjah znajo počet Romuni, ampak to ni prav pogosto in vsaj na našem koncu sezonsko pogojeno) zagotovo ni ok, bi pa rekla, da je marsikateremu klošarskemu psu pravega klošarja veliko boljše kot marsikateremu psu dobrosituiranih prebivalcev višjih slojev. Po večini klošarji s svojim psom delijo vse kar imajo (kar za tiste iz višjih slojev ne bi rekla), psi so non stop z njimi in če malo boljše pogledaš se od njih niti ne oddaljujejo (kar spet ne bi mogla reči za pse iz "višjih slojev). Prehitro se lahko zgodi, da na cesti skupaj s svojim psom pristane čisto običajen človek, ki mu še včeraj ni prišlo na misel, da bi beračil. Jasno, so tudi psi, s katerimi klošarji ne ravnajo lepo, po mojih izkušnjah predvsem tisti, ki imaji opravka z drogo ali težave z alkoholom in so že "po naravi" bolj nasilni, ampak spet - težko bi rekla, da gre za vzorec. Stvari žal niso črno bele...
Sicer pa velja, da je vurs pristojen za oceno bivalnih pogojev psa in ukrepanju ob sumu mučenja, in kadar se pač vidi psa, ki je očitno podhranjen ali mu fali kaj drugega, se pokliče OU vurs, 112 ali pa 113.

Smile... Tomorrow will be worse. 8)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #5 : 25 Junij 2012, 12:06:03
Tisti, ki jih je opisala Dada bi dejansko znali biti problem - ne berači sami ampak njihovi (sužnje)lastniki. Ne vem koliko jih je na obali, tukaj jih je precej, pretežno iz romunije, zjutraj jih pripeljejo na "punkte"  velike trgovske centre, pošte... s kombiji, tam preklečijo več ali manj ves dan, zvečer jih poberejo. Doslej niso imeli zraven otrok ali psov za boljši učinek, tako da bi znal to biti nov trend. Ne preveč razveseljiv. Tovrstno organizirano beračenje bi morali preprečevati enako kot druge oblike trgovine z ljudmi, pa se žal dogaja kot na vseh drugih področjih: revežem, ki so zaradi spleta okoliščin prisiljeni beračiti znajo hitro zaračunat, organizatorji pa brez problemov delajo. niti ne tako skrito.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #6 : 25 Junij 2012, 13:04:35
Se mi zdi, da se pojavljajo... Vsaj tujci so. Nikoli pa nisem vidla, da bi jih kdo pripeljal ali odpeljal. Najdejo se predvsem v starem delu Kopra - predvsem posamično, tudi eden s psom...

Mi mamo našo skupinico klošarjev, ki so čisto simpatični, tujcev pa praktično nič. Malo mesto...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #7 : 25 Junij 2012, 13:28:18
Jaz pa sem vidla, samo žal nikoli tako od blizu, da bi razločila registrsko.

Sleepy

• *
Odgovori #8 : 25 Junij 2012, 13:47:17
Hja zgleda da imamo na obali srečo vsaj kar se tega tiče. Se pojavijo ja, sem in tja, predvsem v prolazu in so precej mobilni. Letos ne vem za noben tak primer, lani pa za dva, ki sta se uspela izognit takšnim in drugačnim organom, ker so zginli tako kot so se pojavili.

V bistvu je tole sužnjelastniško razmerje res primerljivo z drugimi zlorabami zoper telo al kako se jim reče in je res za obveščat policijo, če na zaradi drugega pa vsaj zato, da se problem evidentira. Ker če ni nikjer evidentiran, ga pač ni, pa ni treba ukrepat. Psi in otroci pa znajo seveda vzbujat sočutje, pa mogoče še preprečit kakšen klic na policijo ker ali se pozabi, ali pa da se (predvsem psu) ne bi kaj zgodilo...

Hitro rinemo v "razviti svet", ni kej...

manchy

• *
Odgovori #10 : 25 Junij 2012, 14:47:34
V Mariboru je tako, kot je Lanabela napisala. Dostavijo jih na točke pred trgovkse centre, v center mesta itd... In morajo klečati in prositi za denar. In prejšnji teden sem videla enega takšnega s psom, malim "pekinčanom". Očitno so njihovi "delodajalci" ugotovili, da se tako nabere več denarja.
In ti psi so nekaj čisto drugega, kot psi, katerih lastnik je kakšen brezdomec ali nekdo drug, ki prosi za denar na ulici, ker se je sam odločil, da bo prosil. Ti ljudje in psi so pa v to prisiljeni s strani drugih oseb.

Bulldogs... And nothing else...

Dada73

• *
Odgovori #11 : 25 Junij 2012, 20:25:50
Pred Tušem je bil z malim psom podobnim pekinčanu, pred Hoferjem pa je bil z psom podoben ši-tzu.
To niso naši brezdomci, ampak mislim da tujci prisiljeni beračit. Vsaj tako govorijo nekateri obiskovalci teh trgovin, ki so tam blizu doma, ampak se bojijo poklicat policijo. Jaz nisem iz tega konca doma, vem pa da je bilo pred časom v časopisu omenjeno prisiljeno beraštvo in so jih v centru mesta hitro policaji popisali. Saj daš drobiž, kupiš sendvič, pa še psu kupiš kak priboljšek, konzervo, ampak se mi zdi da to ni rešitev za te ljudi, ker jim denar poberejo, verjetno z njimi tudi kruto ravnajo. Če jih pa kaj vprašaš, sploh ne odgovarjajo in se ti zdi da ne znajo slovensko, pa še občutek dobiš, da jih je strah, ko jih kdo ogovori, ker jih verjetno opazujejo.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #12 : 25 Junij 2012, 21:51:04
Psi in otroci pa znajo seveda vzbujat sočutje, pa mogoče še preprečit kakšen klic na policijo ker ali se pozabi, ali pa da se (predvsem psu) ne bi kaj zgodilo...

Hitro rinemo v "razviti svet", ni kej...

Predvsem o tem mora vsak pri sebi premislit in razcistit! Taksno je moje mnenje.
Tudi pri nas so le lokalni klosarji in so cisto OK............kdaj sem kaksnemu se nakazal za kaksen deci........seveda bi pa oni radi za drugo rundo kar pivo; nic ne bo s tega ;)
Druga zvrst je pa klosarija, ki je s tega naredila biznis; tudi domaca, se vec je pa tuje >:(
.............isto kot z mesanci, krizanci  ;D ;D
Ce je pa ze govora o klosariji s psi bi pa najprej zacel resevati tisto z otroki, ljudmi.......sele na to so na vrsti zivali. Ampak ocitno, da so tudi zivali postale vsaj toliko "cenjene" kot ljudje oz. otroci, kar ni v ultra moralno eticnem casu nic cudnega, nenavadnega. Ozrite se naokoli; brezmejni dobroti in pravicnosti ne konca ne kraja  8) :o

amonra

• *
Odgovori #13 : 25 Junij 2012, 22:26:38
Po tujini je to res biznis in niso vec samo psi tisi s katerimi beracijo tudi prasicke in mucke so ze imeli zraven, je pa tam samo en razlog zakaj imajo zraven zival ko beracijo, da jih policaji ne odpeljejo v pripor ampak jih samo prezenejo. Iz enega samega razloga, ker potem morajo poskrbet tudi za njegovega psa in oskrba le tega z vsemi cepljenji in pregledi stane vec kot oskrba beraca na dan v zaporu zato imajo zivali pri beracenju :'(

Sleepy

• *
Odgovori #14 : 26 Junij 2012, 08:22:40
Ce je pa ze govora o klosariji s psi bi pa najprej zacel resevati tisto z otroki, ljudmi.......sele na to so na vrsti zivali.
Jaz pa ne. Po moje se najprej pomaga tistemu, ki najbolj potrebuje pomoč, še najbolje vsem hkrati. Ker pomoč enemu ne izključuje pomoči drugemu. Nenazadnje ni treba, da vsi pomagamo enemu, kar je že iz prakse vidno. Imamo različne organizacije, ki pač svojo pomoč bolj ciljno usmerjajo, kar je okej.
Je pa res, da imamo vsi s čim za razčistit sami pri sebi. Pogled okoli sebe res razkrije brezmejno ljubezen in pravičnost  ;D

Kako že gre uno? "All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." (Edmund Burke)

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #15 : 26 Junij 2012, 09:43:42
All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing." (Edmund Burke)
Brez zamere, a vseeno, ali smo Slovenci ali Angleži ??? ??? ??? Tole je SLO forum, temu primerno objave zaželjene. Res ne vem zakaj tako radi v angleškem jeziku objavljate! Če pa že angleško, pa še za prevod se potrudite!

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #16 : 26 Junij 2012, 10:00:51
Vse kar je potrebno za zmago zla je, da dobri ljudje ne naredijo nič.

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Odgovori #17 : 26 Junij 2012, 13:34:34
andreja, hvala za prevod :)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #18 : 26 Junij 2012, 13:45:33
prosim  ;)

Bonnie_YT

• *
  • I stand for animal rights!
Odgovori #19 : 27 Junij 2012, 09:50:41
SHIRANEGA psa,da sem se prav čudla,da je še lahko stal.....pol pa se je zadr na psa naj naredi salto in jo je naredu pol pa nekaj zacvilil jaz sem misla,da me bo pobralo,ko me je tako pogledal z tistimi svojimi očkami polnimi bolečine.  :'(

o moj Bog :(

Since rescuing animals I lost my mind but I found my soul

momokika

• Gost
Odgovori #20 : 28 Junij 2012, 09:12:52
Bonnie_YT ja vem na žalost se take stvari pač dogajajo.  :'(

RokaRoki

• *
Odgovori #21 : 22 Avgust 2012, 12:46:16
Žal takšno ravnanje klošarjev, da čustveno izsiljujejo ljudi s svojimi psi, vzpodbujajo tudi Kralji ulice. Že pred časom sem jim pisala v zvezi s tem, naj poskušajo brezdomce odvračati od tega, da bi imeli pse, saj jih sedaj z zbiranjem hrane celo podpirajo pri tem ... odgovor: da ima tako pes vsaj lastnika kot da je brezdomen, in da bi bili oni veseli, če bi bilo za ljudi, v zavetiščih za brezdomce, tako poskrbljeno, kot je v zavetiščih za živali.
Odgovorila sem jim, da v zavetiščih za ljudi brezdomcev ne evtanazirajo po 30 dneh in da imajo tudi vso pomoč pri zdravstveni oskrbi, za katero so živali pogosto prikrajšane. Seveda sem nadaljevala s tem, da se z brezdomci kdo tudi ukvarja in da niso ravno zaprti v kletke ... Hja, antropocentrični um Kraljev ulice tega pač ne razume ...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #22 : 22 Avgust 2012, 12:57:12
Aja, a ni dovolj, da so na cesti, zdaj bi jim še pse jemali ali kali? A zdaj ni v redu, če se jim pomaga s hrano za pse? je mogoče narobe tudi to, da se jim pomaga pri veterinarski oskrbi psov? Eno so brezdomci, ki imajo svoje pse, zanje po svojih močeh skrbijo - nič ne de, če jim psi pomagajo pri fehtanju, saj od zbranega tudi kaj imajo, drugo pa je organizirano beračenje, kjer so enako izkoriščani tako berači kot psi.
človeška nadutost in domišljavost je res brezmejna. A se lahko vsak med nami znajde na cesti - tudi tisti najbolj napihnjeni.

Shiksa

• *
Odgovori #23 : 22 Avgust 2012, 13:34:22
To, da je na cesti, je dovolj hudo, a jim ne bo nič manj, če bodo imeli psa. Večina jih ima psa le zato, da čustveno izsiljujejo ljudi. Silom prilike se pač zbira hrano za takšne pse, tudi za veterinarsko oskrbo je bolje, da jo imajo, tega Rokaroki ni rekla. Narobe je le to, da se vnaprej tolerira, da pse sploh imajo.
Psu je čisto vseeno, če je del organiziranega beračenja ali je njegov lastnik posameznik - v obeh primerih bo enako prikrajšan in to je to, kar čuti.
Ne gre za napihnjenost. Gre za skrb, da bi bilo konkretni živali bolje. Najbolj napihnjeni ste prav največji moralisti. Lanabela, kaj si v doslej storila za brezdomce?

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
Odgovori #24 : 22 Avgust 2012, 13:36:00
Shiksa in RokaRoki ne rabiš dveh računov za pisanje na ta forum. En bo popolnoma dovolj, če ne bosta izbrisana oba.  ::)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #25 : 22 Avgust 2012, 13:40:17
Citiraj
To, da je na cesti, je dovolj hudo, a jim ne bo nič manj, če bodo imeli psa.
Aja?????

Citiraj
Večina jih ima psa le zato, da čustveno izsiljujejo ljudi.
Aja????
Ne bi rekla.

Citiraj
v obeh primerih bo enako prikrajšan in to je to, kar čuti.
Aja???
Za kaj pa je prikrajšan klošarski pes? Za zlato kletko?

Citiraj
Narobe je le to, da se vnaprej tolerira, da pse sploh imajo.
Vau! A zdaj si bi kar prilastili pravico odločat kdo ima lahko psa in kdo ne? Na podlagi finančnega stanja, stalnega prebivališča ali česa?

Lunette

• *
Odgovori #26 : 22 Avgust 2012, 14:56:42
Aha. Blazno zanimivo mi je pa dejstvo, da v teh dneh začenjajo obirati hmelj. Delovna sila je uvožena iz tujine. Dobijo 3 obroke dnevno. Od tega je eden kuhan. Živijo v obnovljeni stari hiši. Imajo kopalnico, TV, mobi da pokličejo domov, proste nedelje in večje praznike. Vklopijo se v okolje pa so še na kakem pikniku zraven. Poleg tega dobijo plačilo konec meseca, ki sicer ne znaša 4eur+ na uro. Ampak okoli 1-2eur. Kar niti ni slabo, če računaš da delajo okoli 10-12ur dnevno, pa jim od tega ni potrebno odšteti niti centa za bivanje, položnice,hrano...ker vse to dobijo zastonj... Če pa med tistim par dnevim, ko so fraj letijo pomagat še h kaki hiši dobijo še pa kak dodatek. Zgolj banalen primer kako se da preživet izven ulice.  ;)

Aja pardon delat je treba za ta ''luksuz''  ::) Seveda dopuščam možnost, da kdo ne more fizično/zdravstveno delati tega. Obstaja pa kako drugo delo s katerim bi si olajšali življenje. Aja nimaš pa več naziva ''Kralj ulice''  ;) Nisi več umetniška duša, ki išče uteho s pisanjem v časopis.

Tako da beračenje s psi ali brez je za moje pojme isti ...pip... Psu je marsikdaj kljub vsemu bolje zram enga kralja ulice kot pa sam v pesjaku z top futrom in top vetom. Oni imajo vsaj 24/7 čas zanje.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Inanna

• *
Odgovori #27 : 22 Avgust 2012, 16:15:55
Tisti, ki jih je opisala Dada bi dejansko znali biti problem - ne berači sami ampak njihovi (sužnje)lastniki. Ne vem koliko jih je na obali, tukaj jih je precej, pretežno iz romunije, zjutraj jih pripeljejo na "punkte"  velike trgovske centre, pošte... s kombiji, tam preklečijo več ali manj ves dan, zvečer jih poberejo. Doslej niso imeli zraven otrok ali psov za boljši učinek, tako da bi znal to biti nov trend. Ne preveč razveseljiv. Tovrstno organizirano beračenje bi morali preprečevati enako kot druge oblike trgovine z ljudmi, pa se žal dogaja kot na vseh drugih področjih: revežem, ki so zaradi spleta okoliščin prisiljeni beračiti znajo hitro zaračunat, organizatorji pa brez problemov delajo. niti ne tako skrito.
Domžale :-X Videni tudi z otroki, psi...
(je pa eden, ki se je pred Lidl sam vozil, z ne tako starim mercedezem...)

Lunette

• *
Odgovori #28 : 22 Avgust 2012, 16:18:47
celjske oz šentjurske registracije?

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Inanna

• *
Odgovori #29 : 22 Avgust 2012, 16:21:01
Naša (LJ) zagotovo ne. Jih pa že nekaj časa nisem videla in se res ne spomnim. Mogoče bi se oče.