Kako izpiliti odpoklic?

rooxye · 32787

rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
: 02 December 2012, 14:03:09
Rad bi začel psa spuščati(v gozdu, na travnikih,...) pa me matra odpoklic.

Na slednem povodcu imava odpoklic 99%(lahko teče zraven 10 srn pa se bo odzval na odpoklic), problem je, da ko odpnem povodec postane drug pes(kar se tiče odpoklica).

Razlage, ki sem jih slišal do sedaj so da na pozitivno motivacijo ne bo šlo - naj poskusim z negativno posledico. Češ, da pes, ko se ne odzove na odpoklic počne toliko lepih stvari, požre vse živo in mu je vseeno če za "kazen" ne dobi piškotka.

Problem je, da ne vem kako naj to izvedem. Ujeti ga je nemogoče, če pa ga pošpricam z vodo ko pride domov to on verjetno dojema kot kazen, ker je prišel domov.

Rabim ideje, nasvete, vaše izkušnje...

P.S. Elektricna ovratnica je možnost samo, če nič drugega ne bo pomagalo. Ker ko gledam dolgoročno je bolje da ga v 2 dneh recimo 10X strese kot pa da je celo življenje na 2m povodcu. Ampak kot pravim, res zadnja možnost - najprej želim preizkusiti vse drugo.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 02 December 2012, 15:08:17
moja psička ima komaj 5 mesecev in se tudi trudim z odpoklicem. je pa res, da moža uboga takoj, z mano pa je malo problemov :-).
sama nimam nikoli izpuščene, živimo čisto blizu ceste in me je vedno strah, da mi steče za kakšnim mačkom, pa pod avto.
sem pa imela prej 14 let psa, ki ni poznal povodca, boksa ali verige, niti ne vem kako mi je uspelo, da se ni oddaljil niti 3 m , pa ni važno, kje sva bila, na travniku ali v gozdu ..pilimo, vadimo, upam, da bo nekoč tekla poleg mene, kot je to počel bivši pes :-), če pa ne bo, pač ne bo   :D



rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #2 : 02 December 2012, 15:40:42
Verjetno je mož izpostavil večjo avtoriteto.

Pri nama ni problem avtoriteta, ker sva jo močno popravila. Moj je dominanten(zaradi moje volje ni agresiven) in hiperaktiven. (Na zalost ni kastriran, pa tudi prepozno je zdaj, ko je ze odrasel.)

Ima kdo kako idejo?

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #3 : 02 December 2012, 15:43:04
Naj nekdo ta post izbrise, ker sem po nesreci dodal citiral mojo zgornjo objavo.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #4 : 02 December 2012, 16:04:16
1. NIKOLI ne spuščaj psa, ki ima tako slab odpoklic, da ti uide in ga moraš čakat doma.
2. Piškotek zagotovo ni dovolj močna motivacija, da bi pes samo zaradi nje prišel, sploh če dela nekaj zanimivega
3. treba je najti boljšo motivacijo in spremeniti povelje za odpoklic. Primer: ko je bila Laki pubertetnica, jo je občasno kaj premamilo, da ni prišla takoj na povelje "sem". Sva pa imeli na kliker že prej narejen trikec "tač" - da se je s smrčkom dotaknila dlani (to vedno začneš učiti v okolju, kjer ni motenj). Temu trikcu je vedno sledila zelo dobra nagrade in še več takih trikcev, ki jih je imela rada in so bili dobro nagrajeni, potem pa še igra in če je bilo le mogoče zatem spet prostost. Namesto povelja "sem" sem iztegnila roko in rekla "tač", psica je vedela, da temu ne sledi samo piškotek ampak cel izjemno prijeten in zabaven sklop trikcev in igre. Če se je hotela dotakniti dlani, pa je morala najprej priti k meni. Torej se ji je splačalo pustiti pri miru tudi drek ali drugega psa.
4. pri Laki odpoklic ni bil zelo slab, ni pobegnila, samo preden je prišla na "sem" si je šla še pogledat tisto kar jo je zanimalo. Zato sva lahko vajo popravljali brez povodca. Pri tebi to ne bo šlo. Treba bo najti ograjen prostor in/ali sledni povodec/vrvico. Vendar je ta povodec treba uporabljati drugače, kot si ga doslej. Slednega povodca ne smeš držati v roki ampak ga pes prosto vleče za seboj. Na začetku ga imaš lahko zaradi varnosti privezanega okrog (tvojega) pasu, kasneje ga pes vleče za seboj. Psa vodiš na kratkem povodcu, dolgega ima že od prej pripetega. Ko ga spustiš iz kratkega povodca v rokah nimaš nič. nagrada za to, da pes pride ni (samo) piškotek, ampak s psom počneš nekaj, kar mu je zelo všeč (igra s pedmetom, iskanje igrač, trikci) in ga potem spet pustiš. Ko pes pride vedno z največjim veseljem k tebi, si (na mestih, kjer ne pričakuješ motenj) dolgi povodec odpneš, tako da ga pes vleče za sabo. Če na odpoklic ne uboga, na povodec stopiš (če je le mogoče, ga ne jemlješ v roke)
Ponavadi se na ta način da odpoklic narediti v približno dveh mesecih, vendar samo pod pogojem, da mu nikoli ne uspe pobeg. Od vsakega uspešnega pobega je se začne potrebni čas šteti od začetka.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #5 : 02 December 2012, 16:10:12
Kaj se ne da! Seveda se da, je pa treba ogromno delat, delat, delat. Sistematično in po korakih. Ne prehitvat stvari in psa imej za zdaj na varnem, na povodcu.
Pa v zakup vzeti, če ima pes nagon lova, bo moral biti na povodcu zelo dolgo. Čim ti enkrat pobegne za srno/zajcem. Mu ne moreš nikoli več zaupati brez povodca v bližini divjadi.

Trikci, nagrajevat pozornost, delat na cufanju, trik nos (dotaknit dlani z nosom in bogato nagraditi) (play together, stay together, Control unleashed).
Igra food circuit je zlata vredna. Pogooglaj malo.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


sanch

  • *
    • Prispevkov: 8
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 02 December 2012, 16:32:14
Čim ti enkrat pobegne za srno/zajcem. Mu ne moreš nikoli več zaupati brez povodca v bližini divjadi.

Tole je pa malo pretirano. Pri psih, ki nimajo izrazitega lovskega nagona, če res intenzivno delaš na tem da preganjanje divjadi odpraviš, sploh od začetka, ko se pojavi, se zagotovo da sčasoma prit do tega, da psu lahko zaupaš. Je pa seveda treba bit dovolj vztrajen in delat tudi sicer na svojem odnosu s psom. Jaz in moj pes sva en tak šolski primer ;)
Pišem samo zato, da ne bi tisti, ki se ukvarjajo s tem problemom po nepotrebnem izgubili motivacijo  ;)

If it's not a Border Collie it's just a dog ;)


LacenS

  • Gost
Odgovori #7 : 02 December 2012, 16:44:55
Meni pa moja, če jo imam spuščeno, ko zagleda ptiča pobegne za ptičem. Ko se dovolj oddaljim sicer pride, ampak sliši pa v tistem trenutku nič.
Tudi na povodcu, ko zagleda ptiča želi prit do njega.
Kako je možno to odvadit.
In ali obstaja možnost, da bo keaj lahko prosto spuščena?
Trenutno jo imam spuščeno samo, ko sem s kolesom. Takrat sem ji dovolj zanimiva, da teče ob meni.
Hvala za odgovore!
Lp



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #8 : 02 December 2012, 16:57:26
Citiraj
Tole je pa malo pretirano. Pri psih, ki nimajo izrazitega lovskega nagona, če res intenzivno delaš na tem da preganjanje divjadi odpraviš, sploh od začetka, ko se pojavi, se zagotovo da sčasoma prit do tega, da psu lahko zaupaš.

Pri takih psih moraš imeti tudi potem, ko dosežeš soliden odpoklic oči na pecljih, da opaziš divjad ali spremembo v vedenju psa dovolj zgodaj. Pes z dobrim odpoklicem bo ubogal na klic, če ga odpokličeš v trenutku, ki ga imaš na voljo med tem, ko zagleda divjad in preden steče. Ko enkrat steče, lahko samo čakaš kdaj se bo naveličal, saj te niti ne sliši več.
Ptiči so manj huda nadloga kot divjad, saj odletijo in se pes hitro vrne, zajca pa lahko sledi zelo daleč. In ja seveda je moč psa odvaditi, da lovi ptiče.



Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 02 December 2012, 17:03:31
Meni pa moja, če jo imam spuščeno, ko zagleda ptiča pobegne za ptičem. Ko se dovolj oddaljim sicer pride, ampak sliši pa v tistem trenutku nič.


tudi moja je nora na ptice, sploh race v reki,zato ni šans, da bi spustila iz povodca, ker sem prepričana, da bi šla v vodo :P :D



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 02 December 2012, 17:54:07
Jaz imam z Dinotom tudi probleme z odpoklicem... Od malega nisem delala z njim, ima veliko lovskega nagona (jazbečar, z lastniki gre tudi na lov), včasih sploh ni bil pozoren name in zunaj ni dosti ubogal brez priboljškov, zdaj se pa stanje izboljšuje. Ves čas ko naj bi bil spuščen je ne slednem povodcu (če nama ne uspe dovolj naučiti odpoklica pa me niti ne moti da ga pač dam na sledni povodec in sem čisto brez skrbi), ampak včasih ko ga pokličem še vedno ne pride. Ko sem ga včasih spuščala sicer meni zbežal ni (je pa nekajkrat lastnikom, a me ni bilo zraven), ampak je nabijal kroge :D in me izzival, jaz pa sem ga seveda lovila. ::) , zdaj pa ga nisem spustila na kakem travniku da bi sam divjal že zelo dolgo (pa ga tudi ne mislim še nekaj časa). Ko vadiva trikce ali RO ga imam brez težav spuščenega (ampak vseeno tega zaradi varnosti ne prakticiram pogosto), ampak da bi se igral z drugim psom ali pa sam divjal in potem prišel pa verjetno ne bi uspelo. Food circut se s psom igram večinoma vsakodnevno, to res obožuje in je potem zelo zainteresiran za trikce, igro, RO dela veliko lepše, tudi odpoklic je še nekaj časa super... Med sprehodi ga večkrat kličem in vedno pohvalim in če se le da nagradim, vedno, ko ga pokličem zahtevam, ga pride in ga poskušam ''privabiti'' (počepnem, ga pokličem s piskajočim glasom, stečem nazaj in si pomagam s povodcem). Kaj bi lahko še naredila.
Tisto kar je napisala Lanabela - da naj bo pes pripet na obeh povodcih in samo kratkega odpneš se mi zdi super, ampak v mestu po pločnikih ni izvedljivo :-\ Kajti sedaj točno ve, kdaj je zavezan na kratkem, zdaj spuščen in kdaj na slednem in potem izkoristi. Se pa zelo dobro odziva na povelje ''okrog'' (gre okrog mene) zato ga pogosteje kot s ''sem'' pokličem z ''okrog'' ali pa samo z imenom in počepnem pa pride veliko raje. Je pa pri njemu priboljšek zelo močna motivacija (je pravi požeruh :-*), pa tudi igra (cufanje in s piskajočimi) in tek (to dvoje odvisno od razpoloženja), zato poskušam to čim večkrat uporabiti. Kaj bi lahko še naredila, razen, da s tem nadaljujem?  :-[ Ograjenih površin pa žal tukaj nimamo nič... :(
Je pa viden velik preobrat odkar uporabljam kliker - med sprehodom je zelo pozoren name, na sprehodu brez priboljškov uboga bolj navdušeno kot prej, trikce dela hitreje, prav lažje je z njim delati... :o :-*


Citiraj
P.S. Elektricna ovratnica je možnost samo, če nič drugega ne bo pomagalo. Ker ko gledam dolgoročno je bolje da ga v 2 dneh recimo 10X strese kot pa da je celo življenje na 2m povodcu. Ampak kot pravim, res zadnja možnost - najprej želim preizkusiti vse drugo.
Če ti ne uspe imaš psa pač na 15 m slednem povodcu in ga včasih spustiš v ograjenih površinah, ni nujno da je samo na kratkem povodcu. Res pa ne razumem, zakaj nekateri ne uporabijo povodca pri psih ki niso 99% pri odpoklicu. Jaz sem lahko brez skrbi in ga ''spustim'' v parkih, tudi, če smo na travniku in je v bližini cesta, ker sem zaradi slednega povodca sigurna, nekaj prijateljic (s katerimi grem večkrat na sprehod) pa ima pse vedno razen na res odročnih krajih na povodcih, ker niso sigurne za odpoklic, namesto da bi psa dale na sledni (saj ni tako drag :-[) pa bi bilo rešeno, ne pa, da se pes ne more niti v miru poigrati s prijateljem in tečeš s flexyjem za njim. ::)



rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #11 : 02 December 2012, 19:17:17
Lanabela, saj delava na slednem povodcu tako, da ga prosto vleče za sabo. Problem je, da tocno ve, kdaj ima na sebi (sledni) povodec in kdaj ne.

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 02 December 2012, 20:04:51
jaz pa sledni povodec še nisem kupila :(, mislim pa, da bo to dobra varanta, ko bo konec dežja, ker sedaj bi se tak sam valjala v blatu, je pa snežno bela  :D :D :D



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #13 : 02 December 2012, 20:15:29
Rooxie: potem pa sledni povodec skrajšaj na kratko vrvico, ki se komaj dotika tal, jo vedno vleče za seboj in je povsem nemoteča.

Citiraj
da naj bo pes pripet na obeh povodcih in samo kratkega odpneš se mi zdi super, ampak v mestu po pločnikih ni izvedljivo

V mestu po pločniku psa vodiš na navadnem povodcu in dolgega ne rabiš. V hiši ali na vrtu pa imaš lahko krajši (3-5m) povodec, če se norčuje iz tebe.

Pa še nekaj: v nekaterih situacijah se veliko bolj splača psa naučiti prostor na daljavo kot odpoklic.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #14 : 02 December 2012, 20:51:21
Rooxie: potem pa sledni povodec skrajšaj na kratko vrvico, ki se komaj dotika tal, jo vedno vleče za seboj in je posem nemoteča.

Tole ne razumem najbolj. A ni fora slednega povodca to, da stopim nanj, če gre kaj narobe? Kako to mislis: "ki se komaj dotika tal." Na foro, da ima vedno(tudi cez dan) pripetega nase in ga podaljsam(dostukam) med treningom?

http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #15 : 02 December 2012, 20:57:36
Če uboga vedno, kadar misli, da je privezan, potem zadostuje kratek trakec, pa bo mislil da je privezan. Ali pa to, kar trdiš ni res in ga moraš na dolgem povodcu še vedno korigirat. Kar pomeni, da odpoklica ne zna ne privezan ne odvezan.


rooxye

  • *
    • Prispevkov: 291
    • Točke: 0
  • I love dogs more than you do.
Odgovori #16 : 02 December 2012, 21:02:46
Če uboga vedno, kadar misli, da je privezan, potem zadostuje kratek trakec, pa bo mislil da je privezan. Ali pa to, kar trdiš ni res in ga moraš na dolgem povodcu še vedno korigirat. Kar pomeni, da odpoklica ne zna ne privezan ne odvezan.

Uh, razumem point. Do zdaj sva delal na 10m dolgem slednem in odpoklic zna. Bom jutri ga pripel in naredil hitro vajo ter potem med igro prerezal povodec cisto pri njemu. Upam da ne bo opazil, da nekaj ne štima  :P. Hvala!


http://ilovedogsmorethanyoudo.tumblr.com/

Progressive Reinforcement Dog Training
Founded in science, ruled by ethics.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #17 : 02 December 2012, 21:49:51
Škoda povodca, ga boš še rabil. Vzemi običajno špago ali gurtno.


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 06 December 2012, 09:16:04
Am a lahko samo povdarim, da tisti, ki ste se ali se še ukvarjate z avtoriteto pri psu nekako ne pridete dlje od tega da je psa še vedno treba korigirat (če pa te možnosti ni ga pa čakate)...Če bi sistem deloval korigiranja ni potrebno več izvajat po tolikem času  ;)
Sledni povodec striktno vedno kadarkoli je pes dol z običajnega povodca. Najprej 10-15m, kasneje oz. v okolju kjer ni toliko motečih dejavnikov sledi okoli 5m in postopno prideš na ''povodec'' dolg 50cm ali manj. Za občutek pripetega psa, ki to ni  ;). Ni drago in komplicirano. Kupiš npr. plezalno vrv 20m in jo razrežeš na 1x10m, 1x5m pa ti še vedno ostane 5m ki jih poljubno razdeliš na 2m-3m-50cm kakor ti paše. Nikar med igro rezat povodcev se ne splača  ;) Kimi za malega kužata si lahko privoščiš tisti sintetičen šiviljski trak (ko en svilen trak širok ene 12mm). Lahek in super pralen ter poceni po metru.  ;)
In pa delat, delat, delat...pa psa naštudirat. Večina res še lahko naredi odpoklic takrat, ko še ne štarta...ko steče...rajši ne piskaj in ga kliči ampak mirno počakaj. Konec koncev je krivda za možnost pobega bolj na strani vodnika kot pa psa. Če bi pes res znal odpoklic bi pršel. Tako pa tvoj pes zna odpoklic dokler se mu zdi da bo korigiran. Ti sam to dokazuje ''znam dokler vem da morem''. Njegove želje po pobegu za divjadjo so pa ipak bolj zanimive in večkrat ko se s tem samopotrdi težje je potem gradit odpoklic znova. Ne daš mu možnosti pa je to to.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


deteljica

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 4.353
    • Točke: 35
Odgovori #19 : 06 December 2012, 11:37:10
samo opozorilo- komur pes lahko pobegne za divjadjo nikakor ne svetujem, da kakršenkoli povodec- vrvico vleče za sabo kjer bi lahko naletel na divjad ali sled. Ker če ge po gozdu s priveskom, se lahko nerešljivo zafeclja in ostane kdo ve kje. Torej- v primeru  lovskih pobegov je treba vrvico trdno držati ali pa raje biti brez.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 06 December 2012, 11:50:24
Hja to pa res. Se čisto strinjam.
Morda tudi premalokrat poudarimo, da to da ima pes slednega na seb in ga vleče za sabo še ne pomeni, da lahko pohajkuje in hara s povodcem kaj dosti dlje od dolžine povodca. To, da ga ne držiš v roki je bolj zaradi tega, da te ne zasrbijo prsti po cuku psa  ;) in pri pohojenem povodcu psa sunek potegne navzdol in ne navzgor (kakor pri držanju v roki) tako, da pri potegu pes ne more z dodatno maso/težo telesa vodnika prestavit.

Sicer pa ali samo jaz vidim smisel domačega psa (torej ne delovnega, lovskega...) da nima na sprehodu kaj delat dosti dlje od 10-15m stran od vodnika?  :) Res mi ni smisel sprehoda to da laufa 50m okol mene ampak, da gremo Skupaj in se Skupaj zabavamo. Za tistih 50m okol mene imam sosedove spuščence  :P Za vse ostalo imam pa domače pse. Sej ne da moji kdaj niso dlje od mene ampak izključno, če grejo lulat pa je moj tempo hitrejši (npr. če tečemo, kolesarimo)...samo pri teh nimam problemov z odpoklicem, ker že sami brez besede ''sem'' štartajo za mano.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #21 : 06 December 2012, 12:06:50
Hja to pa res. Se čisto strinjam.
Morda tudi premalokrat poudarimo, da to da ima pes slednega na seb in ga vleče za sabo še ne pomeni, da lahko pohajkuje in hara s povodcem kaj dosti dlje od dolžine povodca. To, da ga ne držiš v roki je bolj zaradi tega, da te ne zasrbijo prsti po cuku psa  ;) in pri pohojenem povodcu psa sunek potegne navzdol in ne navzgor (kakor pri držanju v roki) tako, da pri potegu pes ne more z dodatno maso/težo telesa vodnika prestavit.


Pa še to je dobro, da ima sledni povodec na vsake toliko vozel, ker sicer lahko uide izpod čevlja, še posebaj, če je mokro zunaj.



Klaudija

  • *
    • Prispevkov: 124
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 06 December 2012, 13:20:48
Pa še to ... dobijo se sledni povodci iz takšnega materiala, ki te ne zažge po prstih če ga slučajno držiš ko pes zaštarta s 100 na uro. Jaz na žalost nimam takšnega in sem enkrat imela prste zelo požgane. Nič kaj prijetno.



Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 06 December 2012, 20:14:21
vse lepo in prav, sam naša je že lepo hodila ob meni, sicer na povodcu,ampak brez vlečenja, sedaj pa že drugi dan ko da je nora :P, vleče, da hodi kar po zadnjih nogah.
potem pa se ustavljamo, pa stojimo, pa spet neki časa vredu, ..nekaj jo trga, mislim, da ji začenjajo nagajat hormoni ;D ;D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 07 December 2012, 09:38:01
npr:

http://www.youtube.com/watch?v=sFgtqgiAKoQ
http://www.youtube.com/watch?v=ueE1S1k74Ao
http://www.youtube.com/watch?v=5Kt_pi1z1sA
http://www.youtube.com/watch?v=vIdeT5S9u4Y
http://www.youtube.com/watch?v=jJ-qvYh7TVU
http://www.youtube.com/watch?v=gUj_0jyjph4

Vse tole je hoja na povodcu, pa še je tega. In ni tole OT, ker iz vsega tega izhaja vodljivost, pozornost na vodnika, odpoklic, nevleka, samokontrola, sproščenost...Lahko delaš na kratkem povodcu. Zraven imaš psa na slednega pripetega. Odpneš kratkega (sledni ostane za slučaj če bi pes hotel dlje od 10m stran) in delaš vaje brez občutka, da je pripet. Pa dobiš še prosto vodljivost. Simpl da bolj ni, samo delat je treba.  ;) Vsak dan.
In NE čakat da hormoni minejo. Ko bojo hormoni minal bo vedenje še bolj utrjeno potem moreš pa izbrat daljšo pot. Tokrat pa samo z nule začet in psa vzgojit v prijetnega sopotnika  :)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Kimi

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #25 : 07 December 2012, 22:09:53
hvala lunette, zelo uporabno.
izgleda pa tudi enostavno, sam je res, da s psom je treba delat, drugače ne gre.
sem pa gledala na posnetku, da dobi nagrado vedno na tla..zakaj pa ne iz roke?? to mi ni jasno, ker jaz ji vedno dam priboljšek iz roke  ???



Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #26 : 04 November 2013, 15:17:41
S psom piliva poslušnost in bi mi prav prišle ideje kako pridet do odpoklica v ravni liniji. Ne vem v čem je fora, ampak ko se oddaljim in ga pokličem, teče v rahli krožnici namesto v ravni črti proti meni. Z raznimi koridorji se ne bi ravno ubadala sredi gmajne, mogoče bi lažje neki pogruntala če bi razumela zakaj ne teče naravnost.. Odmik od ravne linije je nekje 2,3m, ravno toliko da je, vsede pa se potem lepo poravnano pred menoj.

Nekje je Igis dal link do bloga o šolanju športnih psov, mogoče bi se tam kaj našlo?



andreja

  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 7.101
    • Točke: 28
  • vedno z mano
Odgovori #27 : 04 November 2013, 16:10:56
Zanima me zakaj potrebuješ ravno linijo?
Prihod v loku je čisto naravno ("kulturno") pasje gibanje.

Če hočeš izbolšalat za kake tekme ali podobno pa bo treba malo drugače trenirat...

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P


Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #28 : 04 November 2013, 16:35:31
S psom piliva poslušnost in bi mi prav prišle ideje kako pridet do odpoklica v ravni liniji. Ne vem v čem je fora, ampak ko se oddaljim in ga pokličem, teče v rahli krožnici namesto v ravni črti proti meni. Z raznimi koridorji se ne bi ravno ubadala sredi gmajne, mogoče bi lažje neki pogruntala če bi razumela zakaj ne teče naravnost.. Odmik od ravne linije je nekje 2,3m, ravno toliko da je, vsede pa se potem lepo poravnano pred menoj.

Nekje je Igis dal link do bloga o šolanju športnih psov, mogoče bi se tam kaj našlo?

Nika, je odmik vedno v isto stran? Dve palici in vmesni trak dolg nekaj metrov, pa narediš prečno oviro na polovici, kakšen meter stran od idealne linije na tisti strani v katero je odmik. Pa veliko odpoklicev iz roke, da ti psa nekdo pridrži, ti pa stečeš stran in ga potem odpokličeš.

Osebno se mi zdi ključ do dobrega odpoklica sam sistem učenja:
1. pes ne sme nikoli ugotoviti, da se na klic ne pride (sem spada sledna vrvica dokler ni pes zanesljiv)
2. vajo se uči od zadaj naprej (najprej zadnji meter prihoda k vodniku, potem se jo podaljšuje)
3. ogromno odpoklicev iz roke, ko psa nekdo pridrži, vodnik pa se oddalji v teku in potem kliče psa
4. nagrada mora biti dana čim hitreje po prihodu, ne da se z njo čaka


Nika

  • *
    • Prispevkov: 2.826
    • Točke: 4
  • Buda
Odgovori #29 : 04 November 2013, 17:47:22
andreja sej ne da rabim v tekmovalnem smislu, ampak če se že grem picajzla se bom šla skozi celotno shemo in pri odpoklicu kot takem mi je čisto vseeno kako gre, samo da pride, šolski mora bit pa na polno direkt do mene. Če ga recimo na sprehodu pokličem pride naravnost in ne "kulturno"  :)

Urška hvala, točno tako simpl varianto sem potrebovala. Odmik je vedno v isto stran, za pridržat nimam nikogar, sam itak mislim da bo špaga dost pomagala.