Avtor Tema: Kastracija  (Prebrano 210565 krat)

Melizia

• *
Kastracija
« Odgovori #90 : 04 Marec 2007, 16:02:09 »
Naš je sedaj star 8 mesecev. V prihodnosti ga bomo peljali kastrirati ampak sedaj bo začel hoditi v malo šolo in zato bomo s kastracijo počakali. Mislite, da če bi ga dali kastrirati Junija ne bi bilo nič narobe? Mislim že zaradi vročine ipd....

kaskae

• *
  • Spol: Moški
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
Kastracija
« Odgovori #91 : 04 Marec 2007, 18:42:36 »
 :D :D :D A se men samo zdi, al pa se tukaj samo ženske pogovarjajo in odločajo o kastraciji  ???

zoe

• Moderator
  • Spol: Ženski
    • Ginny
Kastracija
« Odgovori #92 : 05 Marec 2007, 18:39:17 »
Glede na to, da je na forumu velika večina članov ženskega spola, kaj takega niti ni tako čudno, kajne? V večini tem se pogovarjamo v glavnem ženske. Sem pa tja se v kakšni zanimivi ali občutljivi temi oglasi kakšen moški  :P

Juja

• *
Kastracija
« Odgovori #93 : 05 Marec 2007, 19:19:46 »
Cacy:

podobno se dogaja našmu. Skos se grize tam kjer naj bi imel moda, sam da se očitno ne grize tako močno, zato ne rabi krožnika...
tose mu posebaj dogaja po hranjenju.
Ko smo to omenili veterinarki sploh ni vedela za kaj gre  ???
res, nevem kaj bi to bilo...

sabrina

• *
Kastracija
« Odgovori #94 : 04 Maj 2007, 08:51:19 »
evo za šona je bil danes DAN D.

Kastriran je bil v Podlogu, ker oče tam pozna veterinarja in smo do sedaj vedno tam zdravili naše pse in mačke. Kastracija je traja nekje pol ure. Ko sem prišla po Šona, mi je veterinar razložil, da sploh nima šivov, ker se rana tako ali tako sama zaceli. ??? Men se je zdelo to zelo čudno, ampak je rekel, da to vedno dela tako. Kaj vi mislite o tem?

Šon tudi tistega "ovratnika" ni dobil. Zelo čudno se mi je zdelo, ko sem veterinarja vprašala po tem ovratniku pa mi je rekel, da si mora pes lizati rano, ker se tako hitreje zaceli. A ni tako, da mora rana biti na zraku oz. ne sme biti vlažna? Proti bolečinam ni dobil nič. Tudi tablet za domov nisem dobila. Rekel je, da mu lahko dam aspirin. Mu res lahko dam aspirin? Kaj pa ketonal? kaj je najbolše? Šon se počasi prebuja, jaz sem pa zelo skeptična zaradi tiste odprte rane. :(

Prosim za vaše nasvete...:(

Bugz

• Bugz 4ever
  • Super Pesjanar
  • ...pasje življenje...
    • Bugz
Kastracija
« Odgovori #95 : 04 Maj 2007, 08:55:38 »
Jaz mislim da so mu dali tiste notranje šive, ki potem sami razpadejo. Sicer še nikoli nisem vidla kako to z notranjimi šivi zgleda - ampak mislim da rana vseeno nebi smela bit odprta ???

drugače pa tema že obstaja :

http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.0

Felina

• *
Kastracija
« Odgovori #96 : 04 Maj 2007, 09:04:54 »
Hmmm...to pa je zanimivo....kaj pa mu je ob kastraciji naredil, nekje ja menda moral zarezat ???......zanimivo, ker če zna opravit operacijo tako, da ni nikjer šivov svaka mu čast...še nisem slišala za takšno varianto.

Glede lizanja rane (no odvisno kako velika je) jaz nikoli ne paničarim...si moj hipeaktivc vsakih toliko poškoduje blazinico in si vedno zliže in ni panike.....baje je v slini nekakšno antibiotično sredstvo

aspirina pa mu jaz ne bi dajala, ker redči kri in sploh po operaciji se mi zdi to malo tak tak, ko ne veš kako se bo celilo in če je vse ok, da ne bi prišlo do kakšnih krvavitev

jaz mojemu nikoli še nisem dala tablet proti bolečinam (niti po kastraciji, niti po poškodbi tačke, ker bi se on normalno obnašal), ker itak ni kazal bolečin in se mi je zdelo boljše, da ga mogoče tu in tam kaj zaboli, da bo bolj pazljiv, ker je itak že drugi dan po kastraciji dirkal kot nor, tako da nisem videla potrebe....kako bi šele bilo, če ne bi resnično nič čutil-adijo šivi!

Pa tudi tega ne bi smel narediti, da te je domov poslal s spečim psom...pes se mora zbuditi ob veterinarju na kliniki, ker ravno ob prebujanju zna priti do težav...mogoče, da se nikoli ne prebudi, ker mu nismo znali doma pomagati in nismo vedeli kdaj je čas za prebujanje in na kakšen način.....po takšni napaki, me ta veterinar ne bi več videl (o načinu kastriranja pa ne morem sodit, ker ne poznam vsah načinov....nisem iz te stroke, tako da bi kdo drug vedel kaj več)

sabrina

• *
Kastracija
« Odgovori #97 : 04 Maj 2007, 09:25:45 »
Bugz vem, da tema že obstaja. Sem tudi vse prebrala, ampak nikjer nisem zasledila, da bi kateri veterinar pustil kar odprto rano.  ???  ???

Tudi jaz mu za 1x ne bom dala nič...Drugače pa mu bom dala ketonal (50g) in ne aspirina. Sicer pa ne vem kakšen vpliv ima ketonal na kri...? Se je že skoraj popolnoma zbudil in že hodi naokoli, vendar ga še precej zanaša. Rane si še ni začel lizati, ampak mislim da mu še tak ni sploh jasno, kaj se je zgodilo.

Tudi jaz sem slišala, da ima slina neko zdravilno vsebino, ampak povsod, kjer sem brala o kastraciji je pisalo, da je bolše, če je na zraku oz. da se hitreje zaceli če je suha, kar je nekako tudi logično. Zdaj ne vem, ali mu naj pustim, da si jo liže ali mu to nekako preprečim?

Ja tudi meni se je zdelo to zelo čudno, ko je reku, da ga lahko kar domov vzamem in jaz definitivno več ne grem tja. Do sedaj še nisem bla nikol tam, ker je prejšnega kužka in mačke vedno oče pelal tja. Raje plačam več, ampak vsaj vem, da je vredu narejeno.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
Kastracija
« Odgovori #98 : 04 Maj 2007, 09:29:53 »
Sabrina - kaj če bi poklicala kakšnega drugega veterinarja, samo informativno, da ti pove svoje mišljenje.

Meni se ne sliši dobro, da bi pes lizal rano, ker menim, da se tako kasneje zaceli. Ne vem. Vem pa da skoraj vedno povdarjajo, da si pes ne sme lizati ran. Jaz bi na tvojem mestu res poklicala k drugem veterinarju - lahko jih pokličeš tudi več, da vidiš, kakšne odgovore ti bodo dali. ;)

katka

• Gost
Kastracija
« Odgovori #99 : 07 Maj 2007, 14:02:44 »
Živjo!!

Naš Bart je bil tudi kastriran že nekaj časa nazaj. Dobil je ovratnik in inekcijo proti bolečinam ( ali pa so bile tablete ne vem, ker je dobil kar pri vetu.), ampak je imel šive, katere sva šla kasneje tudi pobrat in prav tako je pod nujno dobil tudi ovratnik, da si ni lizal rane. Da je v slini antibiotično sredstvo je res, vendar ne vpliva na celjenje take rane, sploh take, kot nastane pri kastraciji. Moda in mošnja sta pri kastraciji odstranjeni in zato je potreben rez, ki povzroči odprtino-rano. Vse skupaj se ne zaceli lepo, če ni šivano. Predstavljaj si, da si na operaciji, pri kateri ti vstavijio železo v roko in ti pustijo rano kar odprto, češ, da se bo sama zacelila  ;)  :-X . Mislim, da tukaj vet ni bil popolnoma odgovoren  :-[

lp!!

LeA :)

• *
  • Nall
Kastracija
« Odgovori #100 : 14 Maj 2007, 20:26:04 »
Hej!
Jaz se ne znam odločiti za mojega Nalla ( kastracija)....Včasih razmišljam,da bi ga parla , sam bi me pa motilo,če bi ga recimo imela spuščenega in bi mimo slučajno prišla psica,pa bi jaz umaknila pogled  za sekundo in bi jo naskoču .. jaz pa sploh ne bi hotela  mladičev z njo... Drugače bo star 10 mesecov čez 8 dni.A je to že prepozno za kastracijo?

Lp Lea :)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
Kastracija
« Odgovori #101 : 14 Maj 2007, 20:34:11 »
Lea, nikoli ni prepozno za kastracijo. Je pa res, da čim prej, tem boljše (s tem preprečiš nastanek bolezni, do katerih lahko pride, če pes ni kastriran). ;)

• *
  • Nall
Kastracija
« Odgovori #102 : 14 Maj 2007, 21:36:28 »
A je med njimi katera zelo nevarna ? :(... kaj mi priporočate? ???

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
Kastracija
« Odgovori #103 : 14 Maj 2007, 22:11:52 »
Hej!
Jaz se ne znam odločiti za mojega Nalla ( kastracija)....Včasih razmišljam,da bi ga parla , sam bi me pa motilo,če bi ga recimo imela spuščenega in bi mimo slučajno prišla psica,pa bi jaz umaknila pogled  za sekundo in bi jo naskoču .. jaz pa sploh ne bi hotela  mladičev z njo...
Lp Lea :)
Psi se ne sparijo v sekundi  :o, glede tega ti priporočam, da se še malo poučiš kako to gre, potem pa razmišljaj o kastraciji  :P

• *
  • Nall
Kastracija
« Odgovori #104 : 14 Maj 2007, 22:18:17 »
Ja saj vem ja,samo recimo da bi šla nekam...ali pa da bi videl gonečo psičko in bi se pognal za njo...zelo težko ga je ujet...mah to razmišljam že 4 mesece o kastraciji ,ker ne vem če je res kot sem napisala ,da se požene za gonečo se psičko( odvezan je) ? Ko sem bila maja na morju in se je od naših sosedov mešanka med maltežanom pa še nevkom gonila,mu je vseskozi rit nastavlala..on ,ko je pa še majhen jo je pa kar v glavo khm....sej sm ga stran potegnla :) En dan je bil pa zelo žalosten ,saj jo je vidu čez oken in je poj začel cvilt...Ta moj pes :D

Nelly

• Mali Pesjanar
  • **
Kastracija
« Odgovori #105 : 14 Maj 2007, 23:15:21 »
LeA :), ce so v blizini gonece psicke ga pac ne spuscas iz povodca in ga drzis pri sebi in nima kam zdivjati.  Ni pa tvoj pes cisto nic cuden ampak se temu preprosto rece nagon. starejsi kot bo bolj lahko ta nagon postane izrazit. Ce postane motece za vas, ker ga hormoncki prevec mecejo in v koncni fazi tudi zanj (ko skozi okno prezi na nesojene ljubice >:D ) je najbolj enostavna resitev kastracija. Sparil se ti pa v sekundi sigurno ne bo, brez skrbi  ;) Bos morala malo dlje gledati stran kot samo za trenutek   :P

Glede bolezni, niso nedolzne.. lahko pride do raznih rakavih obolenj itd. Vendar brez panike, nikjer ne pise da vsak nekastriran pes zboli - se pa z kastracijo (sploh zgodnjo) te moznosti zmanjsajo na nizji procent. Zdaj ce ne mislite pariti (a ima kuza rodovnik?) in psu hormoncki res povzrocajo preglavice je najbolj enostavna in ucinkovita metoda kastracija. Za kastracijo pa sigurno ni prestar. Kastrira se lahko vsak pes v vsakem zivljenskem obdobju, ce mu to dovoljuje njegovo zdravstveno stanje (narkoza itd..)

KARMEN

• *
Kastracija
« Odgovori #106 : 15 Maj 2007, 08:20:16 »
Mi pa bomo našega Jona (8 let) kastrirali, ker ima težave s prostato (degenerirana) in sta to svetovala dva različna veterinarja.

katka

• Gost
Kastracija
« Odgovori #107 : 15 Maj 2007, 15:51:23 »
Upam, da bo vse dobro potekalo :) LeA, jaz mislim, da če ne misleš met potomcev, če se ne misleš ukvarjat z vzrejo in hodit po zarstavah je pametno ga dat kastrirat. Pri sosedih imajo psičko in če se je gonila je naš skoraj znorel, uglašal se je kot krava (lačna krava) Glede tega mi ni žal, ker bi imela probleme-uhajanje, in še na sprehodih bi ga težko zadržala ker so najine kile izenačene, s tem, da je on v prednosti, ker ima 4 pogone  :-[ Sej sem že napisala,da nam je včasih žal,ampak se vedno spomnimo dobrih strani kastracije in spet vsi z nasmeškom hodmo ukol. Tako, kot je že Nelly spisala, kastracija lahko prepreči kake okužbe in to...tudi pes (vsaj naš) se bolj zadržuje doma, bolj je poslušen itd. Edino kar je, je to,da je postal požrešen in se rad zredi.

lp!

Katja & Bart

soncica

• *
Kastracija
« Odgovori #108 : 10 Julij 2007, 10:55:18 »
Imam 1 leto starega labradorca, ki je sicer iz rodovniškega legla, a nima rodovnika. Doma se vnema pravi prepir glede njegove kastracije. Naj omenim, da živimo na deželi (kmetiji) in da ima kuža zelo veliko svobode, vedno je pri ljudeh pri vseh opravilih je prisoten,zraven nas hodi v planine, v gozd.... ponoči pa ga zapremo v večji ograjen prostor. Zelo se bojim, da bi kuža začel odhajati na daljše nedovoljene sprehode (kot se je zgodilo s prejšnjim, ki smo ga potem dali evtanazirati, ker je bilo stanje nevzdržno(odsoten je bil tudi po več dni) postal je celo agresiven). Vedno ga imam na vrvici, kadar odidem z njim na sprehod, a pri prejšnjem to ni pomagalo, ker se okrog sprehaja veliko psov (in psičk), za katere lastnikom ni mar kje so. Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s kastracijo, bi to pomagalo, bo potem kuža še vedno tako živahen, kakšni so lahko zapleti in kdaj je najbolj primeren čas za to? Upam, da se nisem preveč razgovorila. Cenim vsak nasvet, ker res ne bi rada izgubila tega kužka, ker nam je vsem zelo prirasel k srcu. Hvala že vnaprej!

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
Kastracija
« Odgovori #109 : 10 Julij 2007, 11:21:58 »
soncica kar nekaj izkušenj si lahko prebereš že tule: http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.0
 Upam, da bo pomagalo k tvoji odločitvi. Moj odgovor v tvojem primeru bi bil kastracija da.

Lp nina

pika*

• Gost
Kastracija
« Odgovori #110 : 10 Julij 2007, 11:33:43 »
Tudi jaz bi rekla kastraciji da. Zakaj? Puberteta, neželeni mladiči (ti jih ne boš imela lahko pa bo lastnik psiščke ki jih bo mela zelo jezen in si jih ne želi imeti), v času gonitve so povsem svojeglavi in neposlušni, ponavadi postane boljši odnos med lastnikom in psom (vsaj tako je pri nas), v našem primeru tudi samo še občasno ko ima svoje dneve vleče na vrvici drugače pa ne več...
Tudi pri nas so bili doma ostali proti samo jaz sem bila za to, vendar ko smo hodili v pasjo šolo so tam še inštruktorji rekli besedo, dve o tem in odločitev je padla.
Preberite si kaj na internetu, poiščite informacije in nasvete pri veterinarju, kinologih...
Pa srečno, odločitev je na koncu vedno vaša.

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
Kastracija
« Odgovori #111 : 10 Julij 2007, 14:03:46 »
Kastracija ne !!!  :P

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Kastracija
« Odgovori #112 : 10 Julij 2007, 14:25:28 »
Po prebranem, bi rekla ja. Glede na to, da živite na vasi in je večina psov in psic spuščenih, je tako bolje. Nihče vam ne bo mogel očitat nezaželjenih mladičev, potepanja bo manj itd. Ampak izkušenj iz prve roke nimam, zato bo verjeto res najbolje, da si več o tem prebereš na linku, ki ga je dala Ninci.

soncica

• *
Kastracija
« Odgovori #113 : 10 Julij 2007, 15:18:55 »
Hvala vsem!! Upam, da se bo labi strinjal z mojo odločitvijo :)

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Kastracija
« Odgovori #114 : 21 Julij 2007, 00:01:38 »
No da še jaz povem svoje mnenje - tudi mi smo mogli dat kastrirat našega višavca.. rodovniškega, odlični starši, ponudbe za parjenje še preden je sploh zrastel, odlični rezultati iz poslušnosti,....  :(    zakaj kastracija? Ker se mu je pojavila bula na modih in tako je bila tole edina možnost..   Ok, js sem se sprijaznla s tem da pač nikol nebo mogu met mladičkov, sam ok, po drugi strani sm se pa tolažla, če ne bi bil kastriran - vrjetno nebi dosegala z njim vidnih rezultatov v poslušnosti   ::)

definitivno je po tem posegu postal nagnjen k debelosti, zato sem že od vsega začetka pazla da se mi ni zredil. Umiril se je glede agresivnosti (prej je znal pokazat tudi zobe), ni pa mu padla energičnost in živahnost. Tako da sem zadovoljna kako se je obrnilo in čeprav nebo mogel met mladičkov, bom vsaj jaz vesela z njim in njegovo poslušnostjo  :)

lp, Jana

don1

• *
Kastracija
« Odgovori #115 : 22 Avgust 2007, 20:09:11 »
Imamo eno leto starega zlatega prinašalca.Živi z nami v stanovanju in je res zlati kuža.Doma je priden, zunaj pa zadnje čase zelo vleče in označi vsak grmiček.Padla je odločitev, da ga damo kastrirat-jutri ima datum. Ko prebiram pogovore na forumu pa večkrat pomislim ali bo potem kaj boljše ali bo enako vlekel in ovohaval, ter označeval grmičke.Hvala za mnenja

kaskae

• *
  • Alaskan team
    • Alaskan Team
Kastracija
« Odgovori #116 : 22 Avgust 2007, 20:17:58 »
To kar ste navedli je normalno obnašanje psa in nikakor ne razlog za kastracijo. Jaz sicer nimam teh izkušenj, ampak naj bi se kastriralo pse z zelo problematičnim in dominantnim vedenjem.
Vem da se bo zdaj vsul plaz argumentov za in proti, ampak jaz predlagam, da tega ne storite, če to zares ni potrebno, pa nikar ne nasedajte izjavam, da boste imeli potem ful pridnega in ubogljivega psa  ;)

pika*

• Gost
Kastracija
« Odgovori #117 : 22 Avgust 2007, 20:26:56 »
Razpredelnica: plus pomeni da so to prednosti, minus pomeni da so to slabosti  :D

-slabost kastracije je, če je pes npr. rodovniški in nameravaš pariti
-možnost povečanja telesne teže, zato je treba paziti pri prehrani
+ kot je že napisala kaskae, dominanten pes bo s tem imel manj moških hormonov, ki pripomorejo k dominantnosti (poleg kastracije pa je potrebna še primerna vzgoja /avtoriteta)
+nimaš težav, ko so v bližini goneče psičke
+veliiiiko manj možnosti, da ti pes uide
+neželeni mladiči
+pri našemu se je spremenilo tudi obnašanje (prej je na povodcu vlekel sedaj veliiiko manj kot je prej, bolj poslušen-to je bil tudi prvotni razlog zakaj gre na kastracijo pri nas)
+manj "označevanj" ozemlja z lulanjem na vsakih 5 metrov (tudi to moramo izvajati-vsaj jaz delam tko- tako, da poleg kastracije ne pustimo, da se pes na sprehodu ustavlja in bere "časopis" ob cesti ter lula na vsakih 5 metrov, kaj hitro bo skapiral da se lula na začetku sprehoda večjo količino in je potem cel sprehod mir)

Tole sem se zaenkrat jaz spomnila in takole delamo pri nas, res pa je da se psi med seboj razlikujejo.
Pa srečno.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
Kastracija
« Odgovori #118 : 22 Avgust 2007, 20:29:50 »
O kastraciji že marsikaj piše tukaj (tudi dobra in slaba plat): http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=1283.0

n+n

• *
    • PISAN.si
Kastracija
« Odgovori #119 : 29 September 2007, 22:24:07 »
Za našega Nerota je bil dan D v četrtek. Danes smo mu z največjo muko odstranili obliž (so pomagali v vet. ambulanti).
Že v četrtek smo za domov dobili tudi jod in navodilo, da naj mu po tem, ko mu bomo odstranili obliž, rano 3-4x na dan umijemo z razredčenim jodom.
Nikjer nisem zasledila, da bi kdo posebej omenjal to umivanje in me zanima, koliko je sploh to umivanje nujno?  ???

Bi bila pa tudi hvaležna za kakršen koli nasvet, kako naj se k temu sploh spravim, saj kuža zažene celo paniko že ko samo malo bolj od blizu pogledaš proti "bivšim jajčkom", kaj šele, da bi se ga sploh dotaknil? Da ne omenjam tega, da se ti potem pol ure ne upa niti približati, pa tudi če z zrezkom mahaš pred njegovim nosom... :-\

Lp Nina