Vretje po pasjem črevesju

m_tejch · 38785

m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
: 15 Januar 2013, 19:32:46
Upam, da je ok, da sem odprla novo temo, če bo bolje jo lahko tudi združite s kakšno drugo....zadeva je takšna. MoJ dobrih deset let star labradorec mislim, da je v zadnjem letu imel rekordno velikokrat drisko, za katero je bilo na koncu treba jemati tudi antibiotik....Nekaj dni nazaj zopet...dejstvo je da mi kljub povodcu velikokrat kaj požre, vendar nimam v spominu nobenih posebnih stvari v prejšnjih dneh...Ker je imel istočasno še hude težave s hrbtenico, na kateri ima degenerativne spremembe smo zaradi primernosti protibolečinskih in protivnetnih zdravil pregledali še kri in tista zadeva, ki kaže na jetra, ledvice,...je ok...osnovna krvna slika pa ne...kaže na vnetje, zato mu veterinar ni dal optimalnih zdravil za hrbtenico ampak le movalis in antibiotik zaradi driske, sedaj pa zadeva, ki me najbolj skrbi trenutno...že 4 dni mu dajem antibiotik in driske res ni več, nekako normalno kaka ampak zakaj zaboga mu že drugi večer zaporedoma nenormalno vre po črevesju? To vretje je res grozno in me prav srce boli od poslušanja, ampak driska se vsaj včeraj ni 'skuhala'...Mogoče kdo ve od česa prihaja do teh zvokov? Naj povem še, da je seveda an dijeti...kombiniram piščanca in riž ter eukanubo az občutljivo prebavo...zjutraj dobi linex zvečer pa Enroxyl in movalis (movalisa mu že včeraj nisem dala, ker ga očitno hrbtenica ne boli več). Še nekaj informacij pred dvemi meseci je imel isto ful hudo sluzasto drisko (zato je dobil Efloran), jedel je takrat totw briketke, ki so mu načeloma  zelo odgovarjali, a sem se po tistem napadu driske odločila za menjavo...sedaj sem poiskusila acano adult dog...in 14 dni je bilo vse ok (prvi teden kombinirano s staro, en teden pa že čisto) do spet tega napada driske (ki pa tokrat ni bila sluzasta)...problem pri izbiri hrane je ta da je alergičen na prehransko pršico in zato mi že iz tega stališča nekako eukanuba za občutljivo prebavo ni včeč, saj menim, da je vsa tista koruza glede pršice še sploh problematičan....a po drugi strani se mi zdi kadar kupim 3 kg vrečo, da res lepo kaka po njej....Vem spet sem dolga...a mogoče se najde kdo, ki bo dal še kakšen nasvet, odgovor,... Mene njegove težave povezane s kožo, alergijami, glivicami, ušesi, smrdečim gobčkom....nekako spominjajo na kandidozo....verjento je možno to tudi pri psu ???, čeprav po drugi strani pa mu praktično ne dajem nobene svinjarije saj že kar nekaj let zaradi alergij zelo pazim na prehrano....lp,m



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #1 : 16 Januar 2013, 01:01:39
Si dala blato na parazitologijo? Ker stane nekaj čez 20 €, pove pa veliko. Druga možnost pa je bakteriološka preiskava prav na VF, oddelek za mikrobiološke analize, če imam prav v spominu, tudi na Gerbičevi. Samo, če daješ antibiotik, potem sedaj bakterij ne bo pokazalo. Osebno bi dala pogledati blato za parazite (giardija mi pride na misel) in morda bi bilo smiselno dati od Dorwesta lubje. Ko bo nekaj časa dol z antibiotika in če parazitološka preiskava ne bo pokazala nič pametnega, pa še bakterije pogledat.


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #2 : 16 Januar 2013, 01:11:24
a po drugi strani se mi zdi kadar kupim 3 kg vrečo, da res lepo kaka po njej....

Vsekakor je pri alergiji na pehransko prsico faktor tudi velikost vrece. Ker pac je razlika med tem ali imas 3 kg vreco in ti traja en teden, ali pa tavelik, 13 kg zakelj, ki je odprt vec kto mesec dni. Tudi ce hrano potem shranjujes v hoboku ali jo prej tesno zapres ... ni isto. Ko enkrat odpres, je pac dostop zraka in s tem omogocen razvoj prsic.
Mogoce bi pomagalo, ce hrano takoj razpakiras na manjse porcije in zamrznes ali pa prelivanje z vrelo vodo pred vsakim obrokom.

Vsi alergiki so, se toliko bolj, ce so na kortikosteroidih, so nagnjeni k glivicnim obolenjem. Kandida, malasezija, ... Vnetja na kozi (tace so najpogostejse mesto) in zunanjem sluhovodu so vsekakor tesno povezana s alergijo in spadajo k znacilni klinicni sliki. Seveda so prsice eden od tistih alergenov, ki se jim je tezko izogibati (poskusis z zgoraj opisanimi metodami), ce ne delujejo, suho hrnao zamenjas za doma pripravljano (ja, vem, je drago, je zamudno, sploh za vecjega psa, ampak ... tako je). Odpadejo tudi vsi suseni priboljski, pa sir in ostala zivila v katerih so obicajno prehranske prsice. Poleg tega to verjetno ni edina alergija, ki jo pes ima in efekti se sestevajo.

Psu, ki je itak obcutljiv, zretje svinjarije vsekakor ne koristi (ja, vem kako izgleda, ce imas sesalec na drugi strani vrvice) in seveda je driska lahko posledica tega. Lahko je preobcutljiv tudi na kaksno sestavino v prehrani, pa tudi same prsice in konstanten vnos alergena (cetudi v majhnih kolicinah) s suho hrano ravno ne pomagajo k izboljsanju stanja.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #3 : 16 Januar 2013, 15:57:34
Ooo hvala obema za odgovor...tole z parazitologijo res nebi bilo slabo, mogoče veš če to lahko v vsaki kliniki testiraš? Ker je pa res, da je že dolgo od tega, ko je bil razgliščen...vedno ko sem ga hotela je fasal neko drisko in sem prestavljala plus to da mi pobere skoraj vsak drek  :-\ in je tole super ideja....Ker vem da obvladaš zadeve me še zanima kakšno je tvoje mnenje o dorwest glukozaminu? Mene mogoče malo moti, da nima hialuronske pa ne vem, če je to nujno slabo.Ortoped je rekel, da zaradi hrbtenice ne bo škodil ne pomagal, da lahko mu pa dajem za sklepe sedaj ko je starejši...
 
Maja kar se pa alergije tiče pa odkrito povem  :-[ da sem zadnje čase malo zanemarjala skrb za pršico in sicer zato ker je spomladi in poleti itak skoraj dobro pa ker če se le da kupim vakumsko zapakirano hrano...in verjetno je tako kot pri ljudeh, da če alergen po malo in malo daješ, se sčasoma razvije še hujša alergija, mar ne? Hm mogoče bi spet po telih antibiotikih poizkusila za neko testno obdobje kuhano (1 mesec bi zadostovalo?)...sedaj pa kaj kuhati pri tako občutljivem psu...Test smo delali samo na zunanje alergene, saj sem sama takrat poizkušala z izločevalnimi dijetami in ni nekaj kazalo da bi bilo to....V zadnjih letih je v večini jedel acano pacifico, totw ribjo varijanto pa res občasno eukanubo sensitiv digestion... kadar mu kuham mu purana ali piščanca pa riž....misliš, da bi bilo primerno to? Ker ravno z nekim konjem in takšnimi zadevami rajši nebi...recimo da sem pripravljena piščanca, purana, ribo, govedino...kaj je po tvoje najprimernejše? Zanima me še če mi lahko razložiš zakaj je sir problematičen? Sem vedno mislila, da je ok, ker je 'vlažen' no ni suh kot briketi  :)...Zaenkrat se vama res najlepše zahvaljujem za pomoč, saj sta mi dali res obedve super ideje na katere sploh pomislila nisem...Najboljš, da temo preimenujem v vse Lorisove težave  :P



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #4 : 16 Januar 2013, 17:06:59
Jaz lahko napišem samo izkušnje s prejšnjo psico. Pri njej so se vedno ob izbruhu alergije pojavila še sekundarna vnetja tac in ušes (poleg očitnih izpuščajev in praskanja). Alergijskih testov sicer nismo delali, ampak ob prehodu na kuhano hrano se je vse nehalo (konj, kunec, riž in krompir). Poleg tega je tudi imela obdobja, ko je na istih briketih bilo vse OK, potem pa spet izbruhi - mogoče celo zaradi hormonskega neravnovesja (ni bila sterilizirana) in zelo dolgo smo rabili, da smo sploh ugotovili alergijo, ker je imela tudi težave s ščitnico in smo najprej mislili, da težave izvirajo iz tega (šele, ko smo dali pravo dozo zdravil, se je izkazalo, da ni samo to). Kljub temu smo sicer že vmes menjali brikete za vsak slučaj, ampak na nobenih ni bilo čisto v redu.

Jaz bi ti predlagala, da preideš na doma pripravljeno hrano. Saj lahko z ločevalno dieto počasi ugotavljaš kaj je v redu in kaj ne. Ker pri moji je bila razlika ob prehodu zares očitna. Po več letih ocufane, grde dlake je takrat imela končno spet lepe zavesice na tacah in repu in tapravo barvo dlake (irski seter - na dlaki se je na daleč videlo stanje njenega zdravja).
Težav s prebavo pa ni imela, razen, če je svinjarijo jedla, ampak so težave trajale največ dva dni.



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #5 : 17 Januar 2013, 18:26:56
Jaz bi dala psa vsaj za nekaj casa na doma pripravljeno hrano, da se vse skupaj vsaj malo umiri. Vsekakor bos najceneje prisla skozi z divjacino (Nimrod), kljub temu, da so zdaj podrazili, ce nimas ti sama "problemov" hendalti s takim mesom. Ce imas problem s krvavim mesom, potem bi bile za zacetek najboljse ribe, za zraven pa za zacetek (da izlocite se alergijo na dolocene vrste zivil) ajdova kasa ali kropmir. Ne vem kako striktno si se drzala izlocevalne diete - moras biti vsaj 3 tedne res priden, potem pa postopoma, eno po eno (recimo eno na teden) dodajati druga zivila. Ko dobis en normalen asortiman hrane (dve do tri vsrte mesa, vsaj en vir OH in kaksno zelenjavo), lahko potem postopoma probas brikete. Jaz imam z ribjo Acano in Orijeno res dobre izkusnje. Se pa obnese tudi Acana Lamb & Apple (res je samo jagnjetina, ni jajc in piscancjih mascob ali hidrolizatov, ima pa notri ovsene kosmice - pri nakterih je to problem), Acana Ranchlands in Orijen Regional Red. Jaz sem z obema tema zadovoljna tudi zato, ker je vecina vrec vakuumsko pakiranih. 

Glukozaminsko hondroitinski dodatki skodili vsekakor ne bodo, je pa treba biti malo pazljiv pri sestavinah, ce imas alergicnega psa. Meni je npr. Spela odreagirala na humani glukozamin od Nordpharme, ima izvlecke skoljk ali pa rakov (se ta hip ne spominm). Konkretno jaz dorwestovega preparate ne poznam, imam pa cisto dobre izkusnje s Flexidinom. Urska uporablja pa Cosequin (ameriski uvoz).

Sir - pac eno od zivil na katerem je ful prehranskih prsic. Problem je tudi suho sadje, pa seveda oreski, moka in podobna suha zivila. 

Iztrebek lahko pogledajo na vsaki veterini, je pa boljse, ce gre na en detajlni pregled na VF na institut za parazitologijo. Komplet pregled pride tam okrog 18 eur (+ zate verjetno se stroski posiljanja).

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #6 : 17 Januar 2013, 22:03:14
Maja res najlepša hvala za vso pomoč :-*, imam pa še nekaj vprašanj  :-[
Divjačina je res nekako težje izvedljiva, prvo ker živim doma in bi jih zadela kap, pa nekako imam žal težave s krvavim mesom  :P, no če bi bila na svojem bi še nekako šlo....za ribe pa ne vem, misliš, da so primerne, čeprav je dolgo jedel acano pacifico in totw? Če se odločim za ribo imam nekaj butastih vprašanj  :-[...kakšne ribe pridejo v poštev? Fileji? Kako je glede kosti? Nazadnje sem mu kuhala zamrzjenega osliča file (nekaj let nazaj) bi bilo to ok? Ajdova kaša je lahko prebavljiva, glede na to da je občutljiv? Žal bi me skoraj kap ko sem videla, da kg stane skoraj 5€, obstaja še kakšna cenejša alternativa oziroma kje ostali kupujete kašo ;)? Kaj pa meniš glede govedine, glede na to da jo praktično nikoli ni jedel, edino kdaj kakšen košček od našega kosila (mogoče 1krat na leto)? Do sedaj imam s kuhanjem izkušnje samo z piščančjim in puranjim filejem in fileji rib, pa še to vse kupljeno vedno v marketu sedaj če se odločim 1m res striktno kuhati moram očitno najti neko cenejšo alternativo od filejev  :P....Nočem pa mu dajati nobenih kosti, zato taka panika glede rib in butasta vprašanja glede mesa....

Pa še vprašanje glede preiskav. VF in klinika (na cesti v mestni log) ni isto, drži? Za ta test naj kontraktiram prav VF?
Leeep pozdravček, M



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #7 : 17 Januar 2013, 22:32:56
Pa daj govedino.

Namesto ajdove kase lahko probas tudi proseno ali krompir.

Veterinarska fakulteta ima dve lokaciji - Gerbiceva 60 (kar je tudi uradni naslov fakultete), kjer je nekaj institutov in kjer poteka predavanje vecine predklinicnih ("teoreticnih") predmetov in C. v Mestni log 47, kjer so klinike. Med drugim sta v Mestnem logu Klinka za kirurgijo in male zivali (po domace psi in macke), pa tudi Laboratorij za parazitologijo. Mogoce bi bilo najbolje, da tvoj veterinar poslje (seveda, ce ti ne bo za to posiljanje zaracunal ne vem kaksnih stroskov).

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #8 : 18 Januar 2013, 07:27:34
Hvala še enkrat za odgovor  ;)....poizkusimo še to za en mesec pa javim kako in kaj....
glede govedine imam še eno vprašnje....Kakšene dele to vi dajete psom? Goveja prsa (to je verjetno s kostmi ???), mlado goveje stegno,...?
Bom šla še malo po trgovinah in se bom odločila ali z ribe ali za govedino....da vidim, kaj je dostopnejše...
lp



manchy

  • *
    • Prispevkov: 329
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 18 Januar 2013, 10:13:53
Govedino se ti splača kupit v Hoferju ali Lidlu, nekje 5,5 € na kg. Drugje, če ni akcije, je kg vsaj 2 € dražji...
Moj je tudi alergik, ki mu kuhana hrana prebavno ni uztrezala. Po ajdovi kaši, krompirju in kuhanemu mesu je imel zmeraj vodomet iz riti  :)
Zdaj dobiva od "briketov" (to je v bistvu bolj sušeno meso) Ziwipeak ali K9 Natural (freezedried). To je en obrok, drugi obrok pa surovo govedino (brez kosti, ker ima kosti vključene že v K9 Natural in tam jih je količinsko kar veliko zmletih, včasih ga kar malo zapre). Ali pa kuhano govedino in krompir in je prebava super.
Nimam želodca, da bi hranila samo surovo, niti nimam možnosti shranjevanja mesa. En predal zamrzovalnika imam komaj jaz dovolj  :) Tako da sem pač ubrala eno alternativo, ki je sicer draga, ampak pes je ok. In to je najbolj pomembno...

Ko sem jaz še kuhala ajdovo kašo, je pa bila najugodnejša v Mercatorju (pa niso je imeli v vsakem Mercatorju - v tistih večjih je bila), tako roza-vijolično pakiranje. Mislim da nekje 3,5 €. Drugje je bila po 5 € na kg.

Bulldogs... And nothing else...


m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #10 : 19 Januar 2013, 20:33:33
Bo mleto goveje meso vredu za prvič  :-[? Pa ajdovo kašo mam tudi, ampak bom prvi dan dala riž +govedino, da vidim, če bo po govedini vse ok...



Urška

  • *
    • Prispevkov: 2.619
    • Točke: 10
Odgovori #11 : 20 Januar 2013, 04:47:49
Mletemu se izogni, znajo vse sorte podturiti notri  ::) Najboljše bo, če vzameš nek prepoznaven kos mesa, ni treba, da je to najlepše stegno, bo tudi goveje srce čisto dovolj kvalitetna mišica.

Kar se rib tiče, jih jaz leta nazaj (8 ali 9), ko sem imela Ajko na dieti (ribe), nisem kuhala, ampak zmrznjene fileje oslišča vrgla v ponev na vroče oljčno olje, popekla 3 minute na vsaki strani in zmešala v riž, ajdovo kašo ipd. Za ajdovo kašo se splača do kakšnega mlina v bližini odpeljat, enako za proseno in pririno.

Ne poznam Dorwestovega glukozamina, kot je Maja napisala prisegam na Nutramaxove izdelke, iz Cosequina sem prešla na novejši Dasuquin. Za preiskave pa Veterinarska fakulteta kot je Maja napisala. Ob zadnjem obisku parazitologije sem se bolj pozanimala kako preiskava izgleda pri njih v primerjavi z ostalimi klinikami in je bistveno natančnejša, tako, da priporočam prav njih.


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #12 : 21 Januar 2013, 07:33:06
Uh kako srečo imam jaz, da imamo "flajš mašin" kar doma in zmeljemo sami-tak da sigurno vemo kaj je noter in potemtakem primerno za psa. Zdaj je že praksa da en del pustimo nezačinjeno in zapakarmo za pseto.

Se splača poznati/najti kakega kmeta ali nekoga, ki ima veselje s tem in tako dobiš vredu stvari, preverjene, pri občutljivčkih je to še kako pomembno.

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #13 : 23 Januar 2013, 09:05:16
Hvala vsem za dragocene informacije,
da malo poročam, sedaj smo poizkusili že mleto goveje (žal sem ga že kupila), pa koveje kocke za golaž  :P oboje z ajdovo kašo...pa hvalabogu nima driske...ima pa takšen čuden iztrebek  ???....sem se pa tudi že dogovorila na parazitologiji za test, tako da v prihodnjih dneh uredimo tudi to...
Če bo še kdo rabil nasvet glede ajdove kaše...v mlinu je dražja kot v mercatorju  >:(....najcenejša je po mojih info mercatorjeva active life, 3€/kg...se mi pa zdi da pes manj smrdi...javim, ko pride do kakšnih sprememb...Lep pozdravček vsem  ;)



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #14 : 23 Januar 2013, 11:15:36
V Mercatoreju je verjetno zraven primešana pšenica ali je 100% ajda?

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #15 : 23 Januar 2013, 16:00:03
Ne, ne bo kar čista ajdova kaša, sem preverila... pakira jo pa mlinotest..



m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #16 : 24 Januar 2013, 11:15:39
http://www.zooplus.de/shop/hunde/hundesnacks/kaustreifen/rocco_kausnacks/175126
Ali kdo vidi kakšno oviro pri telih priboljških, glede na to da so 100% govedina in brez konzervansov,...



m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #17 : 06 Februar 2013, 17:18:00
Spet bi imela eno vprašanje, sedaj smo še vedno na dijeti, uživamo v kaši in govedini ;), sem pa začela nekaj opažat,...driske sicer ni še nikoli imel v tem času ampak iztrebek se pa zelo razlikuje od dneva do dneva in nekajkrat se je že zgodilo, da je bil milorečeno zelo čuden...kot, da bi bila neka sluz, ampak suha oz masten iztrebek oz kot takšna ovojnica čez :-[...ker drisko je imel velikokrat sluzasto, ampak kompaktnega iztrebka takšnega pa ravno ne...kaj bi to lahko bilo? Sem se pa na parazitologiji že vse dogovorila, nisem pa še uspela nesti vzorčkov, sedaj me pa zanima, ali se lahko poleg parazitov v iztrebku še kaj pogleda? Ker me že malo skrbi kaj bi to bilo...je možno, da se črevo čisti s pomočjo ajdove kaše?
Maja imaš še kakšen nasvet, ko začnem dodajati novo beljakovino, s čem bi začela? Sem razmišljala o svinjini, ki sem se jo vedno zelo branila ampak roko na srce je izmed vseh beljakovin ravno svinjine in govedine najmanj/oz sploh ni jedel...ker briketke sem vedno jemala bolj 'eksotične' od rib do ovc, rac,...
Lep pozdrav.



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #18 : 06 Februar 2013, 23:28:39
priboljski - jaz bi se jih zaenkrat izognila, tako kot vseh ostalih suhih stvari, zaradi prsic.

Lahko sluz s cim povezes? Npr. ce hranis razlicne kose mesa, kosti, ...? Sicer je tak sluzast ovoj znak, da je crevesje ziritirano, da se izloca prevec sluzi. Daj blato na pregled, ce bo kaj notri, tretiraj, sicer mu dodaj kaksne probiotike. Jaz bi ti priporocila eno kuro (tri dni) s Floryboostom, potem pa kuro s Fermactivom.

Ampak najprej parazitologija.

Lahko zacnes s svinjino, ampak spet - najprej naredi parazitolosko, ker ce bo kaj, ne bos vedela kaj je vzrok. Pa ce se nisi, zacni dajati tudi druge kose mesa, ne le misicnino. Zacni s srcem, potem pa manjse kolicine ostalih organov (poglej v temo o surovem). Pri teh, sploh na zacetku, res kar sparaj, da ne bo kaksne driske. Sploh po jetrih se zna "zlit" iz crevesja.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


m_tejch

  • *
    • Prispevkov: 674
    • Točke: 12
Odgovori #19 : 07 Februar 2013, 10:15:31
Hvala za odgovor, kar se tiče mesa mu dajem samo to kar se dobi v trgovinah, torej kocke za golaž, za zrezke, mleto, za juho,...nobenih kosti in nobenih organov, a to ni dobro? Bi mogli biti zaradi več hranilnih snovi organi? Kosti mu nikoli nismo dajali, ker jih kar pogoltne, pa ni važno kakšno, tudi mozogovo je že našel zunaj in jo pogoltnil... Če praviš, da je po jetrih  možna driska bi se jih sploh izognila....Bi pa počasi (prej kot s svinjino) začela s kakšnimim korenčkom med kuhanim in različnimi zelišči (peteršilj, česen,bazilika-vse te ki imajo antibakterijski, razstrupljajoč,...učinek...)

Floryboost imam doma, pa včeraj sem dobila dorwestovo lubje...me zanima samo, če mu lahko lubje pred parazitologijo začnem dajati ali raje potem?
Pa res ti ful hvala za vse tvoje nasvete, saj dobim takole več koristnih nasvetov kot pri veterinarju, kjer bi mi vsi porinili dijetno hrano in adijo....




JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #20 : 07 Februar 2013, 14:05:28
Vsem dekletom tudi iz moje strani iskrena hvala!
Kot pri tebi, M_Tejch, se tudi jaz pri Jenny zadnje cca leto dni mučim z njenim želodčkom.... Vglavnem zelooo se občasno oblizuje okrog gobčka, smrdi ji iz gobčka, občasno se ji "pretaka" po črevesju in mislim, da jo boli trebušček.
Vglavnem zdaj je bila tudi ona 10 dni na dopustu pri moji mami, ki ji striktno kuha. In takoj sem ugotovila, da se ne oblizuje več!!! Tako da sem se pred 5. dnevi tudi sama začela hraniti s kuhano (piščanec + kuhano goveje srce + veliko različne zelenjave + kaša ali polnozrnati makaroni ali ješprenj).  Se manj oblizuje, ampak vseeno se pa še! Je morda napaka to, da ji za jutranji obrok (ki predstavlja npr. 20% celotne dnevne kvote) še vedno dam brikete???
Tudi sama bom peljala psico na parazitologijo....
Hvala še enkrat in lp, Katja



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #21 : 07 Februar 2013, 23:39:40
Probaj ukinit brikete in bos videla.
Lahko ji tudi konkretni briketi ne ustrezajo. Vsekakor bi bilo fino narediti vsaj eno "kuro" na doma pripravljeni hrani, da se prebavila umirijo, sploh, ce vidis, da je stanje boljse in potem (ce prav zelis) postopoma nazaj uvajati brikete ali morda celo mokro, ze pripravljeno hrano.
Ce se take zadeve vlecejo (in sprememba hrane ne pomaga), je morda vseeno fajn stopit tudi do veterinarja, narest kuro z ranitalom, oz. celo z antibiotiki, je lahko kriv tudi bakterijski gastritis (npr.).
m.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


JennyK

  • *
    • Prispevkov: 524
    • Točke: 1
Odgovori #22 : 08 Februar 2013, 10:54:06
Maja1, HVALA za te koristne nasvete!
Ja, lani poleti sva že naredili kuro z antibiotiki - vet je sumil na gastritis. Tiste 3 tedne, ko je bila na antibiotikih je bilo vredu. Po tednu dni, ko sva kuro opravili, pa se je oblizovanje ponovilo....
Da, sedaj ji občasno, ko sumim, da jo boli želodček, dam ravno ranital. Je vet rekel, da je čisto primeren.
Hvala še enkrat za nasvet! Bomo res čisto ukinili briketirano prehrano. Aja, še eno vprašanje glede priboljškov. Meniš/te, da so priboljški - 100% naravna sušena račka ok? Menim, da  je ok, glede na to, da na deklaraciji piše, da je res 100% naravno....
Lp, K.



GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #23 : 10 Februar 2013, 19:14:25
Malo si bom izposodila temo zaradi težavic, ki jih imamo oz. bi prosila majo01 za nasvet...

Nekje od oktobra, novembra smo na surovem mesu, občasno mu še kakšen obrok ali dva skuham, trenutno predvsem organe, ker jih več noče jesti surove. ::) Opažam pa, da odkar je surovo, se mu dosti bolj pretaka po želodcu in črevesju in mu kruli, velikokrat, sploh zjutraj, se mu kolca, občasno se zgodi, da proti jutru tudi bruhne. Bruhanje smo sedaj nekako porihtali in sicer mu zvečer več ne dajem mesa, ki vsebuje kosti, ampak dobi govedino, divjačino, izkoščičene kurje bedre ali purana. Pretakanje in kolcanje pa je še zmeraj prisotno... :-\ :( Pes je razgliščen (nazadnje pred 1 mesecem z Zentelom), tako da paraziti niso. Je 2-3-krat dnevno. Meso dam ali čisto, z malo naribanega sira, ali pa vmes zmešam namesto sira ali namočene ovsene kosmiče ali malo skute ali malo grškega jogurta.

Glede na to, da je maja01 par postov višje dala link do Fermactiv praška, me zanima, če bi bilo mogoče dobro narediti kako kuro z njim? Zanima me tudi, koliko se ga dozira in če se ga dodaja me hrano ali kako drugače? Kuža je nemška doga s cca 83 kg...
Drugače imamo doma še probiotično pasto Lactiferm, ki nam jo je predpisal vet in jo dajem 1x dnevno 2 enoti kakšna 2-3 dni, če slučajno kdaj bruhne.

Lp, B.



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #24 : 10 Februar 2013, 19:54:54
Ko že ravno ''sumimo'' brikete...kaj pa zamrzovanje le-teh? Menda prehransko pršico uničimo z zamrzovanjem vsaj 3-7dni. Še preizkušam kako bo pri nas tole izpadlo , ker mi pa po pravici povedano ustreza vsaj nekaj obrokov psom postrežit briketiranih (imam eno psico na sumu s tole prehransko pršico ::)). Če pa ima kdo še kak upraben podatek v to smer pa se priporočam.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #25 : 10 Februar 2013, 22:02:02
GOSCH - je kaksna razlika kadar je surovo ali kadar je kuhano?
Fermactiv se dozira 1 zlicka do 1 zlica dnevno (za tako velikega psa, najvisja doza, seveda), 2-3 tedenska kura.

Si mu ze probala dat kaksen ranital?

Lunette - jaz z zamrzovanjem nimam dobrih izkusenj. Bolj se je obneslo prelivanje z vroco vodo (in pustis stati vsaj nekaj minut, jaz sem celo tako delala, da sem pustila, da se povsem razmocijo). Ampak v kasnejsi fazi, ko se je alergija vsaj malo umirila.

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #26 : 11 Februar 2013, 00:08:37
GOSCH - je kaksna razlika kadar je surovo ali kadar je kuhano?
Fermactiv se dozira 1 zlicka do 1 zlica dnevno (za tako velikega psa, najvisja doza, seveda), 2-3 tedenska kura.

Si mu ze probala dat kaksen ranital?

Ko je kuhano, mu ne žubori toliko po črevesju. Sumim tudi, da mu je bilo surovo meso malo premrzlo, ker sem ga do "serviranja" imela ali na balkonu ali v hladilniku, se pravi na 8-11 °C. Zato zdaj pustim čez noč meso na pultu in ga zjutraj splaknem s toplo vodo in precedim, potem pa mu še čez nalijem malo tople vode, toliko da pokrije dno posode in opažam, da je precej bolje. Včasih sem se ponoči zbujala, ko mu je revčku tako glasno krulilo po črevesju. :(
Ranital mu dam, če bruhne ali če se začne izogibati hrani, kar mi je znak, da mu nekaj ne paše. Ponavadi ga dajem kakšne 3 dni zapored 1-2-krat dnevno po 1 tabl, v kombinaciji z Lactifermom.
Kolca pa ne glede na to, če je kuhano meso ali surovo. Ampak zmeraj samo zjutraj, ko ima prazen želodec... ???



maja01

  • zverinica ;-)
  • Pesjanar
  • ***
    • Prispevkov: 1.735
    • Točke: 32
Odgovori #27 : 11 Februar 2013, 16:05:20
Hrano se pred serviranjem vedno ogreje vsaj na sobno temperaturo, ce gre za obcutljivca, pa lahko celo na telesno. Poskusi najprej s tem, sicer mu lahko meso vsaj malo pokuhas/popeces, ce je po toplotno obdelanem boljse (kosti seveda ne kuhaj).

Kolcanje je lahko znak premocnega izlocanja zelodcne kisline. Se mu to dogaja ze od vedno? Tudi prej, ko je bil na briketih?

-- You become responsible, forever, for what you have tamed. --


GOSCH

  • *
    • Prispevkov: 289
    • Točke: 3
Odgovori #28 : 11 Februar 2013, 17:42:44
Hrano se pred serviranjem vedno ogreje vsaj na sobno temperaturo, ce gre za obcutljivca, pa lahko celo na telesno. Poskusi najprej s tem, sicer mu lahko meso vsaj malo pokuhas/popeces, ce je po toplotno obdelanem boljse (kosti seveda ne kuhaj).

Hrano že kakih 14 dni pogrevam na sobni temperaturi, pred tem sem mu nekaj časa dajala na hitro popečeno meso, ker je čisto začel bojkotirat hrano, potem sem nekje vsak drug dan začela počasi spet uvajati en surovi obrok (ogret na sobno temperaturo), zdaj je pa spet že kakih 14 dni na surovem, s tem da fejst pazim, kaj naložim v posodo, pa obroke sem razdelila na 3 dnevno, da toliko ne obremenjuje želodca in prebavil. Zaenkrat je bolje (knock-knock 8)), bruhnil še ni v tem času, le tu in tam kako jutro še kolca.

Kolcanje je lahko znak premocnega izlocanja zelodcne kisline. Se mu to dogaja ze od vedno? Tudi prej, ko je bil na briketih?

Ko je še bil na briketih (pred surovim), se mu je zelo redko kolcalo, mogoče 1x mesečno, pa še to takrat, ko je hrano dobesedno posesal in mu je zgleda obležala... Večkrat se mu je kolcalo, ko sem mu dajala kombinirano 1 obrok briketi, en obrok kuhano (makaroni in meso), ali oba obroka makarone in meso, ko pa smo začeli s surovim, pa je bila nekaj časa prava kolcalna in bruhalna katastrofa... Kolcanje skoraj vsako jutro, bruhanje pa nekje na 7-10 dni. :(



makko

  • *
    • Prispevkov: 47
    • Točke: 0
Odgovori #29 : 12 Februar 2013, 12:11:58
Jaz pa ne zastopim, zakaj psa hraniti s surovim mesom, če ga glede na vse simptome in težave očitno ne prenaša?

No, da ne bo izpadlo, da kar nekaj pametujem  ::) - po mojih izkušnjah z našim že skoraj 11-letnim psom, ki ima ravno tako že vrsto let težave z 'netoleriranjem' določene vrste hrane, je najbolje čim manj eksperimentirati -  čim manj mešanja različnih vrst hrane (surovo meso in mlečni izdelki - taka kombinacija pri psu z občutljivim želodcem in črevesjem kar kliče po težavah), veliko psov ne tolerira riža in perutnine!!!  (iz nekega razloga se ravno ta kombinacija pojavlja v raznih dietnih briketih/konzervah), ravno tako je smiselno iz pasje prehrane izključiti razne testenine (gluten in jajca!).

Pri našem psu se najbolje obnese dieta, ki bazira predvsem na ribah in krompirju - pri čemer nič ne kompliciramo - hrano sicer dobiva v vsaj treh do štirih manjših obrokih na dan - glavni del predstavljajo briketi (Eukanuba dermatosis - bazira na ribah in krompirju), dobiva pa tudi čisto običajen kuhan krompir v kosih, zabeljen z žlico ali dvema sončničnega olja, čemur se doda še tunino. Le občasno dobi tudi jogurt (vedno kot samostojen obrok) ali trdo kuhano jajce. Pes je normalno ješč, nobenih drisk, napenjanja, kožnih izpuščajev, ima normalno telesno težo in kar je najbolj pomembno  energije ima  za izvoz ;D