Prvo se mi zdi super, da ste se "nakupa" psa lotili na tak način

-ste se začeli zanimat pred samim nakupom.
Če razumete angleško je testov za pomoč pri izbiri pasme veliko
recimo:
http://animal.discovery.com/breed-selector/dog-breeds.htmlv iskalnik vpišite npr: dog breed quiz
nekaj se jih pa najde tudi v slovenščini. S tem, da se mi zdi da niso najbolj realen pokazatelj, tako da se na njih ne bi preveč zanašala. Je pa mogoče zanimivo, da vidiš kakšne pasme vse obstajajo.
Zraven velikosti, tipa dlake...se mi zdi zelo pomembno, da veste kako aktivnega psa želite, oziroma koliko ste se pripravljeni z njim ukvarjat. In, če se odločate med pasemskimi si mogoče ne bi bilo napačno za začetek ogledat te strani:(zagotovo pa obstaja še veliko podobnih strani)
http://animal.discovery.com/breed-selector/dog-breeds/all-breeds-a-z.html tu boste našli opisane pasme psov s kratkimi videi, pa boste videli kaj vam je sploh všeč.
Če pasma ni pogoj je dobra izbira zavetišče, vendar pojdite v takšnega kjer vam bodo svetovali in ne bodo dali kar vsakega psa-to bi bil za mene dober znak-pomeni, da poznajo svoje pse in želijo, da gredo k primernim skrbnikom.
Odrasel pes ali mladič? Jaz sem vzela (pasemskega) mladiča. Vendar moraš zraven vseh plusov vzet v zakup na začetku lužice in navajanje na čistočo-kar pomeni na začetku zadnji izhod ob 11.30 prvi jutranji ob 5h(ali še prej) in tako nekaj časa-zraven tega pa čez dan vsaj na 2 uri ven-razen, da ga navadiš na kake pleničke. Mladič ima ogrooomno energije-odrasel tudi(seveda odvisno od psa in pasme), vendar se čez čas vseeno umirijo. Zdaj se spopadam s puberteto-kar v praksi pomeni, da me enostavno ne "sliši", me pogleda in ji rečem sedi(kar bi morala obvladat) in nenadoma ne ve kaj bi to naj pomenilo

. Tako, da je to potrebno vzet v zakup.
Kar se tiče odraslega psa pa nimam izkušenj-verjetno moraši pazit, da res dobiš to kar je bilo rečeno- da se ne izkaže da je agresiven ali kaj podobnega. Pa pri odraslem psu bi jaz želela, da zna počakat sam, da se na primer ne izkaže, da ima mislim da se reče "ločitvena tesnoba"?-ali nekaj v tem stilu.
Če je prvi pes bi zagotovo priporočala obisk kvalitetne šole, da dobite občutek kako s psom delat. Meni je bilo recimo zelo pomembno (in še mi je), da se razume z drugimi psi-da jo imam brez problema spuščeno, da ni agresivna do drugih ljudi in da odpoklic štima(zdaj me sicer včasih "ne sliši"-pa moram igračko uporabit, da jo privabim

).
Meni je bilo kar se pasme tiče pomembno, da je srednje živahna (ni recimo kaki ekstra lovski pes-kak ptičar, ki rabi res ogroomno ukvarjanja, fizično in psihično), da ne pušča dlake, da je srednje velikosti, nisem pa želela psa tipa pudelj ali kaj podobnega. Tako sem izbrala srednjega šnavcerja

.
lp