Hm, v vsaki malenkosti je natančno opisana moja psica

identični problemi vključno z identičnimi problemi v identičnih okoljih, haha. Naša psica tudi ni bila socialiizirana, ker je bila skotena od potepuškega psa in rastla gor v naravi. Je pa ni nihče napadel ali kaj podobnega.
Bom tule opisala kaj smo mi počeli, imamo jo od lani poleti in je zdaj po tričetrt leta čisto drug pes

1. začeli smo jo hraniti izključno z briketi, zato da smo jo lahko hranili iz roke, se pravi klik-briket, po nekaj dnevih smo nadgradili v očesni kontakt-klik-briket. Zdaj dobiva poleg briketov že tudi meso in še kaj
2. veliko smo jo čohali in crkljali in še enkrat čohali in crkljali in to še vedno počnemo
3. doma smo se itak igrali razne igrice, vključno z iskanjem, to ima itak najraje, pa to itak tudi vi počnete

4. sčasoma smo začeli s klikerjem klikati tudi druge stvari, ampak nismo se šli tega striktno, se pravi vzgoja po kliker metodi, pač pa kot se nam je dalo, pa včasih več, pa včasih manj pa potem nič, pa spet ...kliker sem začela uporabljati tudi zunaj, ampak zopet nič striktno ampak bolj tko

Pozornost zunaj stanovanja se precej časa ni nič popravljala, tako da zunaj z njo sploh ni bilo mogoče delati. Po določenem času (par mesecev) pa se je kar naenkrat začela odzivati tudi zunaj, vedno bolj in bolj in ko se je enkrat začela odzivati zunaj, se je to zelo hitro stopnjevalo, precej skokovito. Pred kakim tednom sem začela še s food circuit in to ji je bila sploh fora, se mi zdi, da je po parih dnevih ponavljanj postala še bistveno bolj pozorna. Aja, sčasoma so tudi priboljški zunaj postali aktualni, zdaj že nekaj časa tudi briketi, prej jo pa tudi šunka ni zanimala. S hrano oz. briboljški smo jo pa bolj kot ne podkupovali, ker nagrajevanje s hrano, pa četudi s pršutom, sploh ni bilo možno - zato sem jaz hitro nehala jo siliti z nagrajevanjem (pa čeprav so mi inštruktorji govorili, da je to edini pravilen način in da podkupovanje je čisto napačna pot) in sem jo pač probala podkupovati. Tudi s podkupovanjem dolgo ni šlo, potem pa je steklo, zdaj smo v fazi, ko jo lahko že tudi pogosto nagradimo. Danes zjutraj na sprehodu pa se je zgodilo še nekaj neprecenljivega, kar sploh ni bil naš cilj, namreč, zunaj je bila strašen mišolovec in jo razen miši ni nič zanimalo. Sčasoma jo je vsake toliko za kratek čas zanimalo še kaj drugega, pa nazaj k mišim. Danes se je pa prvič zgodilo, da se kopanja za mišmi ni niti lotila, od kje zdaj to, mi ni jasno

To sem spisala, da vidiš, kaki veliki napredki so možni, ne da bi sploh kaj delal po nekih pravilih, pač pa dostikrat očitno zaleže že to, da se psu pač posvečaš, na kakršenkoli način že.
Pa še to, kar se tiče čekiranje vsakega vogala, ker nikoli ne ve, kaj se tam skriva. Tudi naša je to počela, za vsak vogal, pred vsak vhod, pod vsako ograjo, za vsako živo mejo, skratka, kjerkoli je bila kaka prepreka. Samo da jaz tega nisem jemala kot strah pač pa kot firbec, pač novo okolje, dajmo pogledat, kaj se tam skriva. Zato nisem bila nič živčna in s tem potencirala pri psu početje. Tudi naša postane čisto nervozna zaradi: velike kepe snega, sneženega moža, utripajočih luči zaradi dela na cesti, kipa itd....In potem dretje in lajanje, včasih tudi cviljenje, v nobenem primeru pa se ne upa približat. In zopet, to jemljemo kot pozitivno, kot nek hec, najprej grem do tiste "strašne" stvari jaz, pa tisto pobožam, ji prigovarjam in počakam, da sama pride do mene. In potem kroži, pa vedno manjši krogi in na koncu tisto še enkrat nalaja in potem, ko vidi da je vse ok, prevoha in naslednjič sploh več nima hmerk. Po mojem se zaradi tega sploh ne rabite sekirati, ker veliko psov se boji teh raznoraznih "strašnih" stvari. Predlagam, da vi spremenite pogled in namesto da ste prepričani, da se tako obnaša, ker jo je strah, si raje domišljajte, da se tako obnaša zaradi firbca in nesigurnosti in vse to je popolnoma naravno

Čas in bližina ljubečega človeka na psu dela čudeže