Avtor Tema: Izpit jahač 1 in jahač 2  (Prebrano 31335 krat)

cici.bobnar

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« : 22 April 2013, 16:15:56 »
Imam vprašanje ki zahteva zelo natančen odgovor, in sicer, kaj vse moraš znati za izpit jahač 1 in jahač 2?
Želim vedeti čisto vse ker nameravam it delat čez poletje oba izpita, vendar pa še nisem v nobenem klubu da bi inštruktorji "preverili" moje znanje, saj trenutno nisem finančno sposobna dat toliko denarja za jahalne ure, trenutno pa jaham na enem zasebnem ranču vendar le rekreativno. Sem pa jahala po klubih več kot leto in pol, seveda po različnih, ubistvu sem "potovala" skupaj s svojo inštruktorico, vendar je zdaj šla predaleč in ji žal nisem mogla "slediti", saj še enkrat, finančno nisem zmožna se voziti iz enega konca Slovenije na drugega vsak teden po 2x

Želim pa odgovor ki bo zajemal vse znanje za izpita, torej ne odgovora ala: Ja no mal kasa, prehodi, kšn krog itd..
Ker meni ta itd. ne pove veliko :)

cici.bobnar

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #1 : 23 April 2013, 17:42:54 »
Kdorkoli?Prosim?

Ovcka

• *
  • Spol: Ženski
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #2 : 23 April 2013, 19:20:26 »
Google ima kar nekaj odgovorov: Klik (https://www.google.com/search?q=jahac+1+jahac+2&aq=f&oq=jahac+1+jahac+2&aqs=chrome.0.57j0.4917j0&sourceid=chrome&ie=UTF-8#sclient=psy-ab&q=izpit+jahac+1+jahac+2&oq=izpit+jahac+1+jahac+2&gs_l=serp.3...3384.5483.0.5616.10.8.2.0.0.3.157.1061.0j8.8.0...0.0...1c.1.9.psy-ab.nZOgDLhISLs&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&fp=89ea5e4067f02c13&biw=1366&bih=681)

No, pa tale link (http://www.kkkarlo.si/16/vsebine.html) se mi zdi precej uporaben.. ;)

Za tvoj primer mogoce pride v postev tale odgovor: https://sites.google.com/site/okoljeinzivali/opisi/konji/izpit-jahac1 (https://sites.google.com/site/okoljeinzivali/opisi/konji/izpit-jahac1)

Kaj vec pa zal ne morem pomagati, ker (nazalost) nimam izkusenj s tega podrocja..  :-[

katajuska

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #3 : 23 April 2013, 19:57:12 »
prijavi se na konji.com, tam boš dobila več info, tudi glede klubov v bližini.
Načeloma pa izpita nista težka, zahtevata osnovno znanje jahanja - obvladovanje osnovnih hodov. Tisti link ki ga je prilepila Ovcka od KK Karlo je zelo uporaben, za kaj več pa se boš vseeno mogla pozanimati pri klubu preko katerega boš opravljala izpit.

cici.bobnar

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #4 : 24 April 2013, 08:04:29 »
Meni so pa rekli v klubu, da se ne rabim včlanit, da moram zakupit samo eno uro jahanja da me inštruktorica oceni, potem opravljam teoretični del, če tega naredim pa tudi praktični del, prijavim pa se naj samostojno? Je to res mogoče? Ker nebi ravno se samo zarad izpita včlanila v klub ki niti ni nekaj posebnega in je bolj na koncu seznama mojih zaželjenih klubov...

Scarlett

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #5 : 24 April 2013, 22:16:42 »
Vse znanje, ki ga moraš obvladat je opisano v knjižicah "jahač 1" in "jahač 2". Te ti priskrbi inštruktor, pri katerem opravljaš izpit (in se ponavadi tudi pripravljaš na izpit). Knjižice izdaja KZS. Gradivo za jahača 1 pride letos 25 eur, za jahača 2 pa 35 eur. Veliko info boš našla tudi na strani od KZS: http://www.konj-zveza.org/ (http://www.konj-zveza.org/)

animal lover

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #6 : 26 Maj 2013, 18:41:43 »
Jaz sem naredila jahača 1 in zanjga sem morala znati skrtačiti konja,''spucati'' kopita,osedlati in zauzdati konja,voditi konja na roki,zajahati,razjahati,veliki in mali krog (vsi trije hodi),menjavo v krogu (hod,kas),menjavo iz kroga (hod,kas),menjavo po celem jahališču (hod,kas),obrat na sprednjih nogah,jahanje prek kavalet (hod,kas) in še par vprašanj,k jih pa dubiš od tizga,pr katermu boš delala izpit
 :)
srečno pri opravljanju izpita

Love Horse

• Gost
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #7 : 02 Junij 2013, 17:15:21 »
če želiš narediti izpita moraš za 25 evrov kupiti knjižico in tako dobiš zravenše test in tam ti vse piše pa moraš znat pripraviti konja pa segreti ohladiti korak kas galop( samostojno ) pa prehode držo dele opreme in konja

lencica

• *
  • TOLE SI POGLEJTE NUJNO!!!: http://m.youtube.com/#/
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #8 : 12 Avgust 2013, 13:47:57 »
Oi mislim da to ne bo šlo tako na izi v enem Samem poletju oba izpita?! No nevem koliko znaš ampak upam da neboš ena izmed tistih ki enkrat padejo iz konja pol pa nehajo. Imam pa za tebe celo knjižico jahač 1(2 jke na žalost nism našla).
https://sites.google.com/site/konjijahac1/home

Pojdi in si preberi VSE TEME!

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #9 : 12 Avgust 2013, 19:32:59 »
Ali kdo ve kje (na gorenjskem) bi se dalo opravljati jahača 1 & 2 (brez da zahtevajo da prej narediš pri njih ogromno ur..). Ker včasih sem jahala v nekem konjeniškem klubu, potem pa sem malo zamenjala za cenejšo opcijo, kjer jaham po terenu, samo bi vseeno rada naredila izpite. Večino stvari ki so potrebne za jahača 1 in 2 znam (glede na zahteve ki sem jih na internetu našla, čeprav se očitno močno razlikujejo od kluba do kluba...) tako da bi mi bilo super da bi imela recimo nekih 10 ur da se na konja privadim in malo obnovim jahanje v maneži, glede na to da že leto nisem bila v njej, potem pa bi čim prej naredila izpit :)

Hugo.Boss

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #10 : 13 Avgust 2013, 13:00:43 »
Meni je rekla ena punca, da je ona jahač1 naredila v enem tednu, 2 pa potem po še šestih urah jahanja - amapak ne na gorenjskem, no s tem da razumljivo, je prej jahala že dve leti ali še več. Po mojem nekdo ki uči lahko hitro oceni tvoje znanje in se zmeniš. Ti pa povem, da osebno mi zelo prav pride, da me trenira nek trener z licenco, tudi če je v maneži in da te popravlja, ker je vedno kakšna stvar za popravit, to mi je bolj pomembno kot izpit, ker vsaka stvar že pride ob svojem času. Sem tudi prej dosti jahala po terenu, pa je to tako po mojem - dobiš lahko kake navade, ki jih težko odpraviš. Razen če se ti iz kakega razloga res ful mudi in rabiš ta izpit. Če imaš kakšne višje cilje boš itak morala nekje naprej trenirat.

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #11 : 13 Avgust 2013, 22:53:59 »
saj že okoli 3 leta jaham, od tega 2 leti v maneži, samo so potem ful mutili z izpitom, v bistvu se jim je ful šlo za denar, je mel pol take fore: če hočeš izpit delat moraš hoditi 3x nateden (saj ne da ne bi hotela, samo 60€ na teden si pač  ne morem privoščiti...). Zato me je zanimalo če kje mogoče organizirajo izpit, ker se mi zdi da bi (kolikor poznam klube v okolici) vsi čim dalj vlekli čas do izpita da bi zaslužili....

Drugače pa seveda, vedno je fino da te nekdo popravlja, ker sam težko opaziš kakšne stvari, samo trenutno rajši izberem cenejšo opcijo in grem tako pogostejše....

Nekih višjih ciljev niti nimam, samo zdi se mi da bi ju lahko opravila in bi ju pač rada naredila, da imam pač nek papir "da znam jahati", če ne drugega, v primeru kakšne nesreče (seveda upam da ne, samo marsikaj se lahko zgodi) je fino ometi nek dokaz "da znaš jahat".

niniel

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #12 : 15 Avgust 2013, 09:29:42 »
Koliko pa kaj staneta J1 in J2 tam, ko vi jahate? Jaz jaham v enem klubu na štajerskem, pa se mi zdijo cene ogromne... Mislim, da je J1 70€, J2 pa celo 80€... Tako da zaenkrat ta denar raje porabim za kakšno uro jahanja več.

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #13 : 15 Avgust 2013, 09:41:13 »
vau  ??? ??? kolikor jaz vem se naj bi plačalo večinoma za gradivo KZS (okoli 35€ za J1 in okoli 40€ za J2) potem pa recimo še par € za tisto uro ko delaš praktični del.....

niniel

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #14 : 15 Avgust 2013, 23:16:25 »
Uff, potem pa imajo v našem klubu res pretirane cene.  :-\ To je tudi razlog, da še nimam izpitov... Se mi zdi res stran metanje denarja (vsaj dokler sem študentka)... Po drugi strani pa brez J2 skoraj nikjer ne moreš na terensko ježo (kar se mi sicer zdi prav). Oh ja...

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #15 : 18 Avgust 2013, 12:29:26 »
saj to je edini razlog da si želim opraviti izpite, da potem ni komplikacij, če bom kdaj šla jahat kam drugam, da ne komplicirajo. Ker definitivno znam dovolj da jaham po terenu, če že 2 leti hodim po terenih...

Hugo.Boss

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #16 : 18 Avgust 2013, 16:30:57 »
Jaz sem sama vprašala, če bi bilo npr. fajn, če jaham vsak dan in odgovor mojega trenerja je bil, da ne - da je dovolj dvakrat na teden, da se nekaj novega naučiš in hrkati ohranjaš to znanje. Trikrat, če mene všprašaš, bi bilo idealno amapak če pa ne moreš, pa po mojem z dvakrat ni nič narobe. Za en tak bogi izpit naredit... Kriteriji niso nekaj visoki, če mene vprašaš in sploh če si že jahala na terenu, ne vem zakaj bi komplicirali...  Drugo so tekmovalci, tu bi rekla, da je pomembno, da jahaš čim več. Tudi jaz bi imela izpit samo zaradi terenskega jahanja, ker zdaj komplicirajo, sicer pa že vidim, da bom morala imet svojega konja v vsakem pirmeru in pri nas je itak ful lepih terenov. Ko imaš svojega konja, tako niti ni časa, da bi še šel drugam, sam zaenkrat se jaz tudi izogibam eni taki obveznosti, si ne bi upala...

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #17 : 18 Avgust 2013, 17:36:10 »
kar se mene tiče bi mi bilo idealno čim večkrat, samo mi pri takih cenah enostavno finančno ne znese... Zato sem tudi zamenjala bivši klub za nek ranč kjer jaham samo po terenu in je pol cenejše, tako da hodim zdaj za 2 uri vsaj 1x na teden za isto ceno kot bi tam šla za 1 uro....

(sicer ne spada ravno v to temo, ampak se mi zdi zanimivo: ker sem grozno hitro rasla (po 10+ cm na leto) imam že tako rekoč od malega precejšnje težave z držo, zaradi tega imam tudi krivo hrbtenico.... No za izboljšanje drže sem poskušala vse mogoče, od fizioterapije, do vse tistih pripomočkov, žog za sedenje.... Prej se mi v letu jahanja drža ni skoraj nič popravila, odkar pa jaham po terenu se mi je RES izrazito popravila, pri tem da sem nad vsemi drugimi metodami že obupala in nimam več fizioterapije.... Ko sem razmišljala o tem se mi zdi, da je to zato ker v nekem povprečnem klubu poteka učna ura nekako tako: 3 maneže koraka, zamenjaj smer, 3 maneže koraka v drugo smer, 2-3 maneže lahkega kasa (mogoče z velikimi krogi) v obe smeri, spek malo hoda, malo polsedečega kasa, maksimalno 3-4 maneže galopa v vsako smer, še malo kasa in to je to. Medtem ko  v dveh urah terena pregalopiraš veliko več (seveda po pameti, kjer je ustrezna podlaga....) in se mi zdi da na terenu dejansko veliko bolj uporabljaš mišice....

Glede izpita: meni se kriteriji tudi ne zdijo visoki, samo ko sprašujem po okoliških klubih vsi pravijo da izpite lahko opravljaoj samo njihovi člani, ali pa da moraš prej pri njih narediti tečaje, čeprav že znaš... v glavnem imam občutek da pač želijo pridobiti stranke...

Bi pa tudi jaz najrajši imela svojega konja, ker več ko vem o konjih in jahanju, bolj me motijo določene stvari pri tako rekoč vsakemu klubu, predvsem to da nikjer ni nekega časa da bi preživel več časa s konjem ko ga ne jahaš, če bi imela svojega konja definitivno ne bi uporabljala brzd, imela bi ga barefoot, z njim bi več delala na tleh.... Samo trenutno si ga tik pred študijem ne morem omisliti, ker se mi ne zdi pravično do konja da bi se mogoče leto z njim res ukvarjala, potem pa grem pač študirati, najvrjetneje v Ljubljano in za konja ne najbrž ne bom imela toliko časa kot bi si ga zaslužil, tako da bom par let še "potrpela", takoj ko bom imela pogoje za svojega konja si ga bom umislila :)

Scarlett

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #18 : 19 Avgust 2013, 14:38:56 »
(sicer ne spada ravno v to temo, ampak se mi zdi zanimivo: ker sem grozno hitro rasla (po 10+ cm na leto) imam že tako rekoč od malega precejšnje težave z držo, zaradi tega imam tudi krivo hrbtenico.... No za izboljšanje drže sem poskušala vse mogoče, od fizioterapije, do vse tistih pripomočkov, žog za sedenje.... Prej se mi v letu jahanja drža ni skoraj nič popravila, odkar pa jaham po terenu se mi je RES izrazito popravila, pri tem da sem nad vsemi drugimi metodami že obupala in nimam več fizioterapije.... Ko sem razmišljala o tem se mi zdi, da je to zato ker v nekem povprečnem klubu poteka učna ura nekako tako: 3 maneže koraka, zamenjaj smer, 3 maneže koraka v drugo smer, 2-3 maneže lahkega kasa (mogoče z velikimi krogi) v obe smeri, spek malo hoda, malo polsedečega kasa, maksimalno 3-4 maneže galopa v vsako smer, še malo kasa in to je to. Medtem ko  v dveh urah terena pregalopiraš veliko več (seveda po pameti, kjer je ustrezna podlaga....) in se mi zdi da na terenu dejansko veliko bolj uporabljaš mišice....

Pravilno držo najlažje in najbolj učinkovito dosežeš na lonži, BREZ VAJETI in BREZ STREMEN. In s primernim učiteljem ki te uči. V dobrih šolah naj bi začetniki začeli jahanje točno tako, vajeti bi lahko dobili v roke komaj čez mesece... Žal se tega ne prakticira skoraj nikjer, tudi jahači so ponavadi preveč nestrpni in bi že po par urah radi galopirali ;) Koliko galopiramo ni merilo za to, predvidevam, da se pri galopiranju po terenu bolj tiščiš na konju in zato bolj uporabljaš mišice, ni pa to korektno. Pri korektni drži se uporablja bolj malo mišic, te morajo biti čim bolj sproščene, ne smemo se tiščat na konju :)

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #19 : 19 Avgust 2013, 15:06:16 »
Mogočesem malo nerodno opisala, nisem mislila da se oklepaš konja kot  da ti gre za življenje xD mislila sem bolj na hrbtne mišice, ker se na konju držim veliko bolj pravilno kot na tleh, niti ne vem od česa je to odvisno, ampak meni je pomagalo.

Brez stremen sem prejahala precej, sploh ko je trenerka ugotovila da imam precejšen strah v smislu: "kaj bo če v glaopu izgubim streme :-\?" in sem potem nekaj ur odjahala brez stremen, tudi zdaj jih včasih ne uporabljam, brez vajeti pa res nikoli nisem jahala....

ELČ

• Gost
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #20 : 20 Avgust 2013, 22:42:21 »
kot je rekla scarlett. pravilne drže se res naučiš tako. pa tudi jahanja v sedečem kasu (da ne skačeš po sedlu) vem iz lastnih izkušenj. galopiranje na tak način pa zelo pomaga do pravega gibanja v galopu.
res je. ko sem začela jahat, nisem galopirala 6 mesecev (1x na teden jahala). moja sošolka, ki pa je letos začela jahat (spomladi) pa že galopira 2 meseca, 3 ??? kje je logika? ne rečem, se mi sicer zdi da lepo jaham (glede na izjave učiteljev in drugih jahačev) in opazim napake drugih (ne kritiziram preveč, v bistvu sem tiho), sem pa danes malo učila mojo prijateljico, ki ni še nikoli zares jahala, ampak veliko bere in gleda jahalne videe ipd. mislim resno? punca obvlada!! enkrat rečeš, takoj dojame... takšni morajo bit jahači, ne pa nekdo, ki ima prvo uro jahanja svojo opremo in komajda ve, da obstajajo tut konjske PASME in ne vrste  ::) mogl bi met vpise kdo si zasluži. jaz in sestrca sva, da sva začeli jahat, čakali pol leta, danes pa prideš, vzemeš telefonsko in pokličeš da se zmeniš. ???
lp

missnikamalik

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #21 : 15 September 2013, 15:16:46 »
Ja no, znati moraš osnove jahanja, kako konja osedlaš, dele sedla in uzde...kako sedeš v in iz sedla, držo na konju, kas in malo galopiranja....serpentine, velik in mali krog, diagonalo, leva nazaj, desna nazaj.....Pač vse ti po straneh pišeš, ampak ima vsaka šola drugačen pristop k delu izpita. Nekateri že morajo znati že preskakovat....povprašaš v klubu ali se pozanimaš preko spletne strani :D

ELČ

• Gost
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #22 : 15 Oktober 2013, 17:14:49 »
Končno! Imam pole za j2. Pišem, 43 vprašanj. Natančno piše, da praktični izpit poteka takole:
1. Priprava konja na jahanje (čiščenje, sedlanje, uzdanje)
2. Ogrevanje konja
3. Jahanje dresurne naloge: prehodi z mesta v korak, iz koraka v delovni kas, iz kasa v delovni galop in nazaj, zaustavljanje, obrat okrog prednjih nog na mestu, jahanje velikega in malega kroga v kasu, menjava iz kroga, levo-desno nazaj, serpentine, menjava po diagonali in prek pol maneže.
4. Jahanje prek drogov in kavalet v kasu - v lahkem jahanju in razbremenilnem sedu
5. Ohlajanje konja
6. Oskrba konja po jahanju

Piše pa tudi v knjigi, da je potrebno znati skakati čez posamezne ovire, da nas kakšna ne preseneti na terenu, saj z opravljenim izpitom j2 dobiš dovoljenje za teren brez spremstva.

Lp

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #23 : 15 Oktober 2013, 20:31:53 »
ok, to bi potem jaz lahko naredila že vsaj kakšno leto nazaj... no saj bom zdaj kmalu šla delati :)

ELČ

• Gost
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #24 : 17 Oktober 2013, 18:37:41 »
lucifix, jaz bi tudi to lahko delala že leto, dve nazaj, ampak mam zateženo trenerko ;) so pa vprašanja dosti bolj poglobljena, npr prva pomoč, prehrana, nega, deli opreme, največ vprašanj je iz terenskega jahanja, dosti pa tudi iz nadaljevalne šole jahanja. glede praktike sem pa mislila da bo težje ;)) :D

lucifix

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #25 : 18 Oktober 2013, 22:55:24 »
poznam to s trenerji  ::) čeprav rajši vidim malo počasnejše, kot pa neko prehitevanje...

Kar se pa teorije tiče, sem pa že toliko knjig in vsega prebrala, da pomojem ne bo problemov :)

ELČ

• Gost
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #26 : 19 Oktober 2013, 21:19:43 »
Jap, za začetek so res boljši počasnejši. Da se dobro naučiš dejstva in da se ti take stvari kot npr. pete dol usedejo v glavo in jih delaš avtomatično.

Vprašanja so lahka. Tudi jaz sem veliko prebrala iz knjig, sicer pa ti vse piše v knjižici. No sej se moram spravt pisat, še 10 (dooolgih :,( ) vprašanj. Priporočam nakladanje. Ali pa ne.

lp

ELČ

• Gost
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #27 : 01 November 2013, 18:06:31 »
Naredila ;D Čakamo izkaznico:)))

niniel

• *
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #28 : 10 December 2013, 23:49:04 »
Koliko časa se pa približno čaka, da popravijo pole?
Jaz sem tudi zdaj odpisala tako J1 kot J2 in sem že malo nestrpna.  :)

ELČ

• Gost
Izpit jahač 1 in jahač 2
« Odgovori #29 : 14 December 2013, 16:49:13 »
niniel: pri nas je tako, da jih učitelj popravi, pošlje, oni pregledajo in pošljejo izkaznico. To traja nekje en mesec. Jaz svojo dobim jutri, ko imam trening :P