Kar se tiče romov, sem dve leti živela cca 300m od njihovega naselja in se čudila (ravno takrat sem dobila Jazz, ki je bila čisti hiperaktivec in jasno še nevzgojena,.. in z vzgojo sem se res namučila) kako romski 7-letni mulčki obvladujejo svoj spuščen trop psov. Sem veliko razmišljala o tem, pa prišla do zaključka, da najverjetneje zato, ker imajo tam psi pravzaprav vso svobodo, razen kadar je nekaj absolutna prepoved, hkrati niso razvajeni (psihično in fizično - v smislu da bi bili presiti,..). Hkrati s to svobodo so seveda prišle tudi raznorazne nevarnosti, kot nesreče na cesti, zaužiti strupi in verjetno tudi kakšen ustreljen pes, pa druge slabosti kot so glistavost,.. in v kakšnem primeru tudi pogin zaradi takih stvari, pa seveda se nihče od romov ni obremenjeval s tem, da njihovi psi obremenjujejo okolico z ustrahovanjem ipd. - govorim o tem, da če jaz psa ne bom imela privezanega v naselju, lahko pokasiram najmanj kakšen grd pogled in od tu naprej se stopnjuje, če ga ne bo imel privezanega rom, še celo grdih pogledov ne bo, ker bo ljudi preveč strah in se bodo ukvarjali s svojim strahom in ne tem da so ti psi spuščeni... In torej sem imela na izbiro biti manj odgovorna in zaščitniška (tu je pa razlika ja, med nekaterimi forumaši in romi in ostalimi, katerim je pes samo pes) in prepustiti svojega psa morebitni nesreči na cesti, ali pa "ustrahovanju" ljudi samo zato, ker je spuščen.. ali pa poskusiti nekaj skombinirati.
Lanabela, kar pišeš mi je zelo znano. VŠ so tudi taki, da pred reakcijo vedno razmislijo. Morda je malo razlike pri "delovnih linijah in psih v rokah ljudi, ki jih res imajo bolj za delo kot tudi crkljanje - da lahko psi spoznajo reakcije ljudi v vsakdanjem življenju,.., ampak v osnovi VŠ ne reagira in ne deluje enako hitro, kot npr. povprečna malina ali border.
Če se navežem še na to kar je pisala Lunette o mešanih in včasih nasprotujočih si nagonih v enem psu, mi je sedaj tako jasno, da lahko ubesedim, tudi to, kar sem že ves čas vedela podzavestno - moja psica npr. je v oziru tega, kar sem pisala v prejšnjem odstavku (pa npr. v tem, da se nikoli ne bo zares podredila, kvečjemu samo navidezno), tipičen VŠ, vendar ima hkrati še druge lastnosti, ki znajo biti neprijetne, dokler jih ne dojameš, da veš na kaj moraš biti pozoren in kako reagirati - npr. plenski nagon (v večini primerov, ko bo ocenila da se ji ne izplača, bo prevladalo da ne bo reagirala, ko pa bo ocenila da se ji splača, zna ravno zarad redkosti takih primerov, presenetiti in narediti kakšno neumnost - tako mi je po tleh vrgla že dva člana družine, ker nista bila pozorna na okolico in se je privezana na povodcu zagnala za mačko, čeprav ob isti mački lahko sedi na meter razdalje in ne bo reagirala, enako kot ne bo reagirala če bo ocenila da je mačka predaleč in je ne more ujeti) in enako je potem tudi pri delu in iskanju primerne motivacije glede na točno določen trenutek njenega "počutja" (kar je pri njej zaradi hormonskih nihanj še toliko bolj problem - upam da sedaj po sterilizaciji tega ne bo več). Druga za VŠ netipična njena lastnost (in ker sem želela z njo delat IPO) je pa pomanjkanje obrambnega nagona. Dokler smo delali na plen je bilo vse ok (če izvzamemo stalna prej omenjena nihanja in s tem povezano nerazpoloženost za karkoli sploh). Takoj ko je prišlo do malo psihičnega pritiska (ki ga sama nisem niti zaznala, ona pa zelo dobro) pa je bilo konec, ker je pes, ki se izogiba konfliktom (za VŠ je sicer značilno da ne napadejo prvi, vendar če so napadeni se ne umaknejo in se borijo). Stisnjena v kot bi ona morda celo odreagirala, ampak tega pa jaz nisem nikoli (tudi v vsakdanjem življenju ne) dopustila, da bi prišlo do situacije, ko bi bila primorana pokazat ali zna in tudi sama spoznat da zna odreagirat na tak način, ker v osnovi jo imam za vsakdanje življenje in ne kinološke aktivnosti (ki so nama samo razvedrilo) in mi je zato prioriteta, da jo lahko kdo ponesreči pohodi, pa ne bo šavsnila, pa da se kakšen otrok skloni nad njo in jo pocuka (čeprav načeloma pazim kaj počnejo otroci v njeni bližini), pa ne bo skočila,...
In tole
ampak lahko pes še kako aktivno vpliva in spreminja svoje okolje (lastnika).
je npr. pri nas še kako res, pa ker vem, kako bodo nekateri spet hitro pograbili, dodajam še, da so spremembe lastnika ob takem psu velikokrat tudi pozitivne in ne samo negativne, npr. v smislu da ga pes vrti okrog prsta

Razne ideje ''ne morem se na psa tok navezat, ker je hiper'' meni pač ne zdržijo. Se pa potrudiš.
Ne vem če gre tule toliko za to, da izgradiš odnos s psom, kot za tisto razliko, ko te zna bolj umirjen pes (ki te ima nagruntanega), bolj sofisticirano zavrtet okoli prsta da se ti vklopijo tudi tista čustva, ki niso preveč "zdrava", medtem ko hiperaktivnemu dol visi in se ne ukvarja s tem da bi te "očaral",...