Moj pes NI moj prijatelj

Nokia · 64296

Lunette

• *
Odgovori #120 : 09 Julij 2013, 07:56:06
Lunette, vedno je nekdo glavni...
Pa upam, da ni dominanten  >:D Dva ''vodilna'' partnerja v familiji si načeloma ne dominirata (no vsaj pri nas ne  :P). Prav tako so vsi ostali v sorodstvenem razmerju, kjer se ne gremo dominance. Otrokom (ali ostalim ''šibkejšim'' članom) se prav tako ne dominira ampak se jih vzgaja.
Velika, ogromna, bitna razlika med dominiranjem (šefovstvom) ali vodenjem (učenjem).  ;)
http://imgur.com/Sm3blE2
http://www.tackinternational.com/uk/blogs/are-you-boss-or-leader

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Weaver

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #121 : 09 Julij 2013, 09:54:31
Mislim, da zdaj že vem, kdo dominira... ;D

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #122 : 09 Julij 2013, 10:11:05
Velika, ogromna, bitna razlika med dominiranjem (šefovstvom) ali vodenjem (učenjem).  ;)

Izjema so psi, ki zaradi nevzgoje gredo cez vse meje (in ne le cez meje). Pri teh ne sme biti veliko milosti, ker oni nimajo milosti do drugih...

Lunette

• *
Odgovori #123 : 09 Julij 2013, 10:24:42
Ni izjem.  ;) Pač to, da mu ne daš šanse, da ga ponovno userje še ni dominiranje (dosledna uporaba povodca in pri možnosti ugriza pač nagobčnik). Milost pa tud ne.
Delo brez dominance (npr. brez fizičnega dokazovanja kdo je bolj močen z uporabo averzivov) pravzaprav zahteva kar nekaj več možganov in premetenosti za vodenje težavnih psov. Da ne bo kdo mislil, da delo brez dominance pomeni ''milost''. Daleč od tega. Okrog riti v žep al kak že. 8) Pol ko ga ''okol prneseš'' pa vajo že zna in ni potrebe po dokazovanju ''kdo bo koga''. Je že narjeno.  :P

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
Odgovori #124 : 09 Julij 2013, 11:04:20
Z dominanco ne, z jasnimi mejami pa ja in nedovoljevanjem ponovitev, z ustreznimi prekinitvami nedovoljenega, z "ne"-ji, ki jih pes mora slisat in upostevat. Nekateri psi so ze tako zafurani, da "ne" niti ne poznajo... So ze tako dalec, da preden lahko zacnes delati z njimi, jih moras postaviti na trdna tla takoj, da lahko zacnes graditi odnos in da vejo, da "sranja" pri tebi ne bo delal. (To se gre za prepotentne nevzgojence brez meja in brez strahov, ki povzrocajo probleme vsem naokrog.)

Te pse, preden bi jih lahko "vodil", moras postaviti na zacetek z enako silo, kot jo oni povzrocajo ostalim.

Lunette

• *
Odgovori #125 : 09 Julij 2013, 11:57:40
Te pse, preden bi jih lahko "vodil", moras postaviti na zacetek z enako silo, kot jo oni povzrocajo ostalim.
To pa lahko naredi samo nekdo z izkušnjami in nikakor ni tole priporočilo za nekoga, ki je sam uspel psa pripeljat do te meje. Takšni bolje, da se ne poslužujejo iz danes na jutri to izvest na svojem psu  ;) Psa, ki ga prvič v dobiš v roke in veš kakše je, pes pa ne ve na koga je naletel to lahko strezniš za veke vekomaj pri tebi. Lastnik kateri pa je dopustil (ali se do danes celo bal svojega psa) pa lahko z očitnim neznanjem naredi sranje še večje. Ker težko rečit, da je kar v nekaj urah dozorel z znanjem tako daleč, da bo psa uspešno prizemljil. In je tole praktično zelo nevarno. Moraš kar pošteno poznat pasji maneverski prostor in dozirat pravilno ostrino.

Za povprečnega lastnika (z očitno pomanjkljivim zanjem o vzgoji) je bolje začet previdno z novim pristopom. Začne se pa tako, da vse dosedanje konflikte postaviš ob stran in začneš z možnostjo izbire. Itak pa splaniraš tako, da je možnost izbire '' ubogat '' ali ''dobiti nič, nada, zero...'' Z doslednostjo. Ukineš pravice.

Nerada srečam pogrižene, ki pravijo, da so slišali, da ga morjo prizemljit. ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #126 : 09 Julij 2013, 12:17:03
V bistvu to, da se ukine privilegije in si mora pes vse zaslužiti zelo lepo deluje. Pa da ugotovi, da z nespoštovanjem pravil, z izsiljevanjem ali z nevljudnostjo ne bo dosegel željenega ampak kvečjemu ravno nasprotno seveda tudi. In ni potreben nek silno dolg čas. Ko mu kapne bo sicer še poskušal a bo odnehal, ko bo ugotovil, da se mu nikoli, ampak res nikoli ne obrestuje. Za to pa je potrebna poleg potrpljenja predvsem doslednost. Če ni doslednosti, ne bo nič, ker bo pes z nami igral loterijo. Sila je (tudi pri psih, ki so zrasli vsem čez glavo) potrebna samo takrat, ko pride do krizne situacije in je treba v hipu preprečiti nevarno vedenje (do česar ob pravilnem vodenju prihaja samo izjemno redko - ker pač ne moremo imeti vse okolice vedno pod kontrolo)

In ja seveda Weaver ima prav, vedno je nekdo glavni. je pa vprašanje, na kakšen način ta taglavni vodi družino (podrejene, krdelo...) Tudi pri pasjih krdelih najboljši vodje vodijo tako rekoč neopazno, da ne zelo pozoren opazovalec sploh ne more ugotoviti kdi če sploh kdo je vodja, pa endar ima red in mu vse deluje kot je treba.

BlackDevil

• *
Odgovori #127 : 09 Julij 2013, 13:54:15
pes je pes, defirencira jih le karakter kar ni nič drugega kor varijacija stopnje moči nagonov, BlackDevil se tle sprenaveda ker je preko šolanja  psu spodbujala določeno vedenje, glej če bi jaz hodil z mojo psico gonit zajce bi tudi spodbujal takšno vedenje in ji ustvaril kunšt po tem; tako pa imaš psa ki si ga vzgojila za svoje potrebe, do te mere da lahko le ti ali kakšen aktiven lastnik ki se ukvarja z kinologijo vodi.

Edini ki se spreneveda tukaj si ti. Beagle se sploh ne more primerjati z hiperaktivnimi pasmami psov. Jaz sem preko šolanja spodbujala takšno vedenje? Pripelji si ti domov bokserja/Weimaranerja/mejnega ovčarja pa jo/ga šolaj da bo zadovoljna s istim kot tvoj beagle.

To da se pa nekdo naveže na psa ga smatra kot prijatelja itd. je pa popolnoma normalno. Psihiater takšni osebi ne bo pomagal ker pomoči dejansko ne potrebuje.
To kar pa ti počneš torej izpostavljaš kako narobe je to da se nekdo naveže na psa in blodiš o čustvenih nadomestilih pa dejansko ni normalno, ker kaže na to da imaš negotov način navezanosti, ki se prenese iz otroštva odnos otrok - starši na vse pomembne ljudi v našem življenju in tudi na živali. Pri tebi bi pa dejansko bilo pametno da obiščeš psihologa ki ti bo pri temu pomagal (in seveda ostalih težavah ki ti jih sodeč po pisanju ne manjka.)

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #128 : 09 Julij 2013, 16:16:59
in spet se izgovarjaš na pasmo, pes je zrcalo svojega lastnika, če ima  nagon in potrebe močnejše kot drugi psi, jih pač preusmeriš ne dodatno spodbujaš do te mere da pes postane nevodljiv; s tem de facto lastnoročno narediš šolanje za nesmiselno, razen za zadostitev tvojih lastnih potreb;

in da vsak psiholog vreden svojega naziva ti bo povedal, da iskanje človeškega nadomestila v psu ni zdravo, pa tud marsikater kinolog pravi da to producira nestabilne pse;

in imaš seveda prav, jaz se ne navežem na psa na enak način kot se na človeka, imam pa sicer teorijo zakaj se toliko žensk tle

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Odgovori #129 : 09 Julij 2013, 17:35:25
in imaš seveda prav, jaz se ne navežem na psa na enak način kot se na človeka, imam pa sicer teorijo zakaj se toliko žensk tle

in imas seveda za podlago svoje obsezno psiholosko znanje in znanje o svojih sogovornikih, da lahko iz par forumskih zapisov profiliras ljudi... (tudi potem, ko ti povejo, da se motis...)

battito animale

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #130 : 09 Julij 2013, 18:33:55
Ni stvari o kateri  ne bi imel obsežnega znanja ;D

Davar, a je boljši paradajz iz vrta al iz mercatorja?

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Odgovori #131 : 09 Julij 2013, 19:33:31

sama oceni  ;)

When distant and unfamiliar and complex things are communicated to great masses of people, the truth suffers a considerable and often a radical distortion. The complex is made over into the simple, the hypothetical into the dogmatic, and the relative into an absolute.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #132 : 09 Julij 2013, 20:49:29
No ja, velika večina tukaj pisočih žensk nima ne vem kakšnih težav pri medčloveških odnosih, večina jih ima tudi otroke, tako da filozofiranje o psih kot nadomestkih za kaj jaz vem kaj nima prav trdne podlage. Celo  če se navežemo tudi na živali. Pač pa me vedno znova čudi, kako butasti so lahko nekateri moški, ki so povem resno ljubosumni na pse. Očitno mnogi res ne znajo ločiti med človekom in psom. Pa to ni neka nova zadeva, da ne bo kdo mislil, moj ded je dobil psa od ženske, ki je bila prisiljena oddati psa zaradi očitno motenega ljubosumnega moža. Ki je v svojih besnih ljubosumnih izbruhih psa fizično predvsem pa psihično pohabil.

BlackDevil

• *
Odgovori #133 : 09 Julij 2013, 20:52:54
in da vsak psiholog vreden svojega naziva ti bo povedal, da iskanje človeškega nadomestila v psu ni zdravo, pa tud marsikater kinolog pravi da to producira nestabilne pse;

Ali se ti sploh zavedaš kakšne bedarije govoriš? Na temo povezanosti med psom in človekom je ogromno raziskav, in mislim da lahko brez skrbi rečem da na tem forumu ni ljudi, ki bi pse enačili z ljudmi. Je bilo jasno dokazano da čeprav imajo psi ogromno pozitivnih učinkov na posameznikovo življenje psi ne morejo nadomestiti interakcije z ljudmi. Ampak koliko ljudi to sploh dejansko potrebuje? Jaz imam več kot dovolj ljudi v svojem življenju in ne potrebujem nadomestila v obliki psa za njih, verjamem da enako velja tudi za ostale forumaše.

Overall, though it may come as no surprise to pet owners, this new research shows that people can derive joy and meaning from their pets even when they already have other friends and family to care about them.

http://healthland.time.com/2011/07/12/study-pets-give-us-the-same-warm-fuzzies-that-friends-do/#ixzz2YZhG7a4W

Kje si spet dobil idejo da se na pse navežemo na enak način kot na ljudi? Rekla sem da za živali in ljudi velja enak stil navezanosti to pomeni da če ima človek negotov način navezanosti do ljudi se bo podobno obnašal tudi z živalmi. 

"The relationship between pet owners and dogs parallels the deep connection formed between young children and their parents. The Vienna veterinary study was published in the journal PLOS ONE on June 21, 2013. This is the first study to trace the roots of this bonding between dogs and their owners back to the “Secure Base Effect.”

Lead researcher Lisa Horn was curious to take a look at the relationship between dogs and owners based on the Secure Base Effect. In order to do this she decided to examine the dogs' reactions under three different conditions: "absent owner," "silent owner" and "encouraging owner."

In her experiment, the dogs could earn a food reward, by manipulating interactive dog toys. Interestingly, Horn found that dogs seemed much less interested in working for food when their caregivers were absent. Whether an owner encouraged the dog during the task or remained silent, had little influence on the animal's level of motivation to earn a food reward.

In a follow-up experiment, Horn and her colleagues replaced the owner with an unfamiliar person. The scientists observed that most dogs didn’t interact with the strangers and were not much more interested in trying to get the food reward than when this person was not there.

The dogs were generally only motivated more when their owner was present. The researchers concluded that the owner's presence is important for the animal to behave in a confident manner based on Secure Base Effect. As Horn says, "One of the things that really surprised us is, that adult dogs behave towards their caregivers like human children do. It will be really interesting to try to find out how this behavior evolved in the dogs with direct comparisons."

Meni se je tale zgornja raziskava zdela zanimiva. Mislim da se moj pes tudi ne bi igral z interaktivnimi igračami s neznanci, ne glede na hrano, ampak je pa tako da  mojega moram prav spodbujat pri nekaterih stvareh (ki jih še ni nikoli počel in ni ziher kaj lahko in kaj ne sme)

Every now and then a dog comes along who is truly special, a dog who touches the heart so deeply and connects to the spirit so strongly that it's clear no other dog who comes after will ever affect us in in the same way. Some call this their heart dog or soul dog. My soul dog was Mojo." N.W.

Lunette

• *
Odgovori #134 : 10 Julij 2013, 08:25:55
in spet se izgovarjaš na pasmo, pes je zrcalo svojega lastnika, če ima  nagon in potrebe močnejše kot drugi psi, jih pač preusmeriš ne dodatno spodbujaš do te mere da pes postane nevodljiv; s tem de facto lastnoročno narediš šolanje za nesmiselno, razen za zadostitev tvojih lastnih potreb;
Davor, BlackDevil se nič ne izgovarja na pasmo. Samo ti nočeš razumet razlike.  ;)
Je pa ena ogromna razlika med vama. To, da ti svojega zajčarja (rodovniška psica s kolikor toliko spucano glavo že po genih) preprosto ''preusmeriš'' s povodcem. Zagovarjaš teorijo vedno in povsod privezanih psov. Imaš poleg tega pasmo, ki ji edini nagon v glavi špila ''pogon za zajcom''. Obtežiš ga s preveliko opremo pa je.
Med tem, ko BlackDevil ima pa mešanca (samca) večih pasem. Temu primerno težjega v kilaži in pasmi od tvoje psice. Ko boš enkrat doma imel (aja ne boš, ker bo pretežko zate) ''kinderjajčko'' ti bo morda jasno (aja ne bo ti), da je v takšnega psa potrebno vložit nekaj več truda. BlackDevil ga vsekakor vlaga. Se trudi in celo razume pomen učenja psa.

Da pa ti psa naučiš vse tipi topi glede na njegove sestavljene nagone je pa potreben trud in čas.
Ne govorima sedaj o fiksaciji psa, da ne naredi p!"%arije (fizično pripet in obdržan na povodcu). Govorimo o tem, da psa naučiš bit v njegovi glavi pod kontrolo. Čar tega, da te zanima pes kot pes in ne kot kos pohištva.

Ni tu zdaj izgovor pasma je pa opomnik, da se pri vsaki pasmi (pravzaprav posamezniku) izražajo zadeve na povsem drugačen način in temu primerno se zadeva rešuje. In pri enih gre na izi pri drugih pa malce težje. In miks pasem je tukaj eno tako veliko presenečenje. Katere nagone boš imel pod kontrolo in kako, če pa so tako pomiksani in ''nespucani'' (nekompatibilni)...aja točno s tem se ukvarjamo tisti, ki nam je mar za psa. Pa tisti, ki nas zanima tudi pasja psihologija (poleg človeške). Aja pa tisti, ki si damo rečt, da pes je čuteče bitje. In se zavedamo, da je 15.000let življenja z nami selekcioniralo ene take specifične oblike nagonov, ki so daleč od ''črnobelo volčjih''.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Lunette

• *
Odgovori #135 : 10 Julij 2013, 08:41:55
Na da se boš imel še na kaj obesit.
Doma imam psico pri kateri mi lep čas ni šlo skupaj kwa ji ni jasno.  ??? Doker nismo odkrili njeno ''podlago''. Zgleda ko labi, žre ko labi, slini in odmetuje dlako ko labi, vpikne se v vodo ko labi, vlka ko labi...a u tri krasne ji nobeno ''delo'' labija ne sede. Fiksira s pogledom vse - nikakor tako kot labi. Zanima jo zganjanje - nikakor po labijevo. V šoli pa spodbujali cufanje (itak napačno izvedeno), zatirali njen pogled...skratka taka fina sitaucija. Ko se najdejo taki, ki gonijo svoje - ni fora v pasmi, same izgovore iščete... ::)
Ma zanimivo, da zdaj ko smo pa našli vse pasme v njeni riti ni pa nobenih težav več  8) Ker šele zdaj lahko balansiramo z njenimi nagoni. In temu primerno spodbujamo zatrte a potrebne nagone. Temu primerno ji dovolimo kontrolirano pucanje njenih nagonov. Vse BP. Zdaj lahko mirno gre mimo kokoši/krav/ovc. Pa lahko mirno živi s svojim ''naravnim'' pogledom. No celo uporablja ga lahko. :P
Ker je končno sproščena in ''spucana''. Se po domače povedano - dobro počuti v svoji dlaki. Ni ji treba živet v kalupu prepričanih, da pes je pes in k... gleda pasmo in njene značilnosti.

Da pa zbalansiraš nagone v totalnem miksu je pa stvar toliko težja. Sploh, ker ne gre ''po šolsko''. So nagoni, ki so si v nasprotju. So nagoni, ki so različno izraženi in nekompatibilni. Koliko česa in kdaj bo pa psu prebilo ven je pa en mal loterije.
Aja tukaj so pa v prednosti lastniki, ki se posvetijo svojemu psu z glavo en mal bolj kot pa ''s povodcem''. ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

Weaver

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #136 : 10 Julij 2013, 09:32:41

Zelo težko vprašanje, ker nisi povedala v čem boljši niti s katerega vrta.  :P

če so vaš oča vašo njivico štupali s pantakanom, priporočam da greš po paradajz v merca...

BlackDevil

• *
Odgovori #137 : 10 Julij 2013, 09:58:34
Moj je prišel k nam predvsem zato ker se nam je vsem smilil živel je v slabih pogojih z osebo, ki ni bila sposobna skrbeti za njega. Včasih ne razmisliš dobro ko se odločiš za kaj takega, pes je bil res slabo socializiran da niti ne omenjam ostalih težav. Ko je on prišel k nam je minilo že 9 let od kar smo nazadnje imeli psa, tako da se je vse začelo na novo.

Jaz sem imela na začetku zelo slab odnos s psom, njega je zanimalo vse, nikoli se ni umiril, lahko sem ga peljala na 5 urni pohod pa je spal 20 minut pa je zopet bil poln energije, raje je bil sam zunaj kot pa z menoj - tu se mi je krasno naučil bedarij, poslušnost je bila katastrofa, če mi je pobegnil sploh ni hotel nazaj k meni ampak je raje tekel v krogih okrog mene ali pa šel sosedovega psa nadlegovat (ki je bil v boksu), v šoli se je tudi raje ukvarjal z drugimi psmi kot pa z mano...

Jaz res sploh nisem vedela kaj naj delam z njim, z njim sem šla v klasično šolo (velika napaka!) ni bilo všeč ne psu in ne meni, ampak takrat pač nisem vedela da bi ga lahko dejansko peljala v šolo ki bi nama obema bolj odgovarjala.

Nama se je preklop na pozitivno motivacijo + več dela/mentalnih zaposlitev za psa + in seveda spremembe pravil obrestoval še in še. Šele zdaj lahko rečem da imava s psom dober odnos (vsekakor veliko boljši kot neobstoječi ki sva ga imela pred tem). Pes zdaj gleda kje sem ko sva zunaj, pa tudi raje je z menoj - sem postala vir zabave  in ne samo omejitev :) določenih stvari sva se morala naučiti na novo in zdaj funcionirajo veliko bolje kot pa prej.

Pri eni raziskavi glede stopnje navezanosti na pse sem zasledila da se ljudje manj navežejo na bolj aktivne pse (ampak to je veljalo samo za svetlopolte, pri temnopoltih to ni imelo nobenega vpliva) in sem pri temu pomislila tudi na avtorico te teme. Jaz mojega psa tudi nisem kaj preveč marala na začetku, sem ga večkrat primerjala s prejšnjim in je sedanji vedno pogrnil. Zanima jih vse, vidijo, slišijo res čisto vse (kot da bi delal z otrokom ki ima motnje pozornosti), energije jim nikoli ne zmanjka ne glede na to kar delaš z njimi so čez 20 min zopet pripravljeni na še... to navezanost na lastnika dejansko težje opaziš kot pa pri drugih psih predvsem ker jih je vsepovsod polno.

Jaz predvidevam da so svetlopolti v tej raziskavi bili ponesrečeno izbrani in niso bili pripravljeni na tako visoko raven energije pri svojih psih in so to jemali kot "neujemanje karakterja / nenavezanost psa na njih itd.)

Lunette

• *
Odgovori #138 : 10 Julij 2013, 10:20:31
Hm mogoče pa so bili temnopolti bolj pozorni na svoje pse, ker se bolj zavedajo stigmatizacije in ne verjamejo vanjo  ;) Najbrž je bila raziskava opravljena v svetolopoltem okolju kjer so oni manjšina. Kjer je za ene stabilno okolje enakih se rahlo razvadijo pa mislijo, da gre vse tako na lahko. Instant.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

BlackDevil

• *
Odgovori #139 : 10 Julij 2013, 10:28:28
Na to sploh pomislila nisem, ampak je seveda tudi to možno.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #140 : 10 Julij 2013, 12:15:23
Ali pa dajajo svojim psom več svobode in manj komplicirajo in imajo temu primerno boljši rezultat.

Lunette

• *
Odgovori #141 : 10 Julij 2013, 12:47:53
Ob tem ne pozabit, da so preproste stvari TaKoooo ''zakomplicirane'', da jih zakomplicirani ne zmorejo razumet  8) PM pa take fore...

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

BlackDevil

• *
Odgovori #142 : 10 Julij 2013, 13:54:01
Ali pa dajajo svojim psom več svobode in manj komplicirajo in imajo temu primerno boljši rezultat.

Ali pa dejansko izkoristijo to njihovo energijo sebi v prid kot ta družina na posnetku  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=nBxKgz4byto

vohlec

• *
Odgovori #143 : 11 Julij 2013, 12:59:11
Pri eni raziskavi glede stopnje navezanosti na pse sem zasledila da se ljudje manj navežejo na bolj aktivne pse

Hm, vsaj pri meni bi rekel, da to drži. Imam pitbulko in malamuta in čeprav malamuti veljajo za aktivne pse, se njihova energija/hiperaktivnost ne more primerjati s pitbulovo. Če bi se moral odločiti, kateri pes bo šel stran od hiše, bi brez razmišljanja odslovil pitbulko. In to kljub temu, da mi je kot pasma daleč najljubša in jo bom verjetno še kdaj imel. Pasme aljaški malamut, pa verjetno ne bom več imel.
Pa še to, za malamuta sem se dolgo časa bal, da mu ne bo kakšen pes na sprehodu kaj naredil in ga poškodoval, čeprav nikoli nisva srečevala večjih psov od njega, za pitbulko me pa tega ni niti najmanj strah (pa dvomim da zaradi pasme). Je pa res, da je sedaj malamut postal zelo, zelo spreten in okreten, odkar ima osebno trenerko (pitbulko). Če primerjam njuno inteligencu je malamut prof. dr. proti pitbulki. Še zdaleč da bi bila neumna in zelo hitro pokapira reči, ampak malamut je proti pitbulom genij (če predpostavim, da imam doma tipičnega malamuta in pitbula). V vseh pogledih. Eden od njih je npr. ta da pitbulka vedno, ko se igrata, ga napade na isti način in vedno išče enake dele telesa za njen ugriz. Malamut jo je zelo hitro pogruntal in sedaj mu skoraj ne more ničesar več narediti. Celo nasprotno, točno ve kaj narediti, da jo bo spravil na hrbet in začel dušiti (točno za grlo). Ampak vse to se dogaja v igri in nobeden nobenemu ne naredi ničesar.

En del sporočila je bil off topic ampak saj nisem edini.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Odgovori #144 : 11 Julij 2013, 13:08:29
Hm mogoče pa so bili temnopolti bolj pozorni na svoje pse, ker se bolj zavedajo stigmatizacije in ne verjamejo vanjo  ;) Najbrž je bila raziskava opravljena v svetolopoltem okolju kjer so oni manjšina. Kjer je za ene stabilno okolje enakih se rahlo razvadijo pa mislijo, da gre vse tako na lahko. Instant.

.........zelo podobno je pri Romih; stigmatizacija, neenakopravnost, raziskave ;D
Pomislite malo. Takoooo instant in takoooo zapleteno :o ;D

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #145 : 11 Julij 2013, 13:24:38
Točno tako. Zato je pa ni dobro teh zelo kompleksnih problemov nosit na pasji forum. Razen kadar se direktno ne tičejo psov. Tudi pri Romih bi se počasi lahko poslovili od stigmatizacije in poenostavljanja, ker samo na ta način lahko dosežeš kakršenkoli napredek. Da je temu res tako, dokazujejo članice Pomurskega društva proti mučenju živali, ki izjemno uspešno rešujejo problematiko psov in mačk po romskih naseljih v sodelovanju z tamkajšnjimi stanovalci.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Odgovori #146 : 11 Julij 2013, 13:41:37
Volhec: mogoče pa zelo aktivni psi porabijo preveč časa za zadovoljevanje svoje potrebe po gibanju/igri...in ne vlagajo toliko naporov v navezovanje svojega človeka nase. Namreč manj aktiven pes bo večino časa porabil za opazovanje svojih ljudi, prilagajal svoje reakcije njihovim potrebam (in iz tega pokasiral kasneje maksimalno korist). Poleg tega pa imajo manj aktivni (in ne vrhunsko z nagoni obdarjeni) psi čas razmisliti pred svojo reakcijo, izrazito aktivni in izrazito nagonski pa reagirajo brez premisleka. (en izmed poglavitnih vzrokov, zakaj imam tako rada samojede je ta, da izjemno redko reagirajo refleksno. Skoraj vedno delujejo premišljeno - kar seveda pomeni med drugim tudi, da pred reakcijo pretehtajo ali se jim bolj splača ubogat povelje ali pa narediti po svoje)
vse prevečkrat se namreč pozablja, da pes ni pasiven refleksni avtomat, ki bo reagiral tako, kakor mu bodo zapovedovali vplivi iz okolja (in okolje je za psa predvsem njegov lastnik) ampak lahko pes še kako aktivno vpliva in spreminja svoje okolje (lastnika).

Lunette

• *
Odgovori #147 : 12 Julij 2013, 08:17:35
vse prevečkrat se namreč pozablja, da pes ni pasiven refleksni avtomat, ki bo reagiral tako, kakor mu bodo zapovedovali vplivi iz okolja (in okolje je za psa predvsem njegov lastnik) ampak lahko pes še kako aktivno vpliva in spreminja svoje okolje (lastnika).
To!  :)

Ma to, da nekomu pes ni prijatelj oz. tako navezan kot si je želel bi jaz bolj rekla ''iste sorte ptiči skup letajo''  ;) Tudi z ljudmi se vsemi pač ne ujameš, zakaj bi se s psom. Edina ogromna razlika je tu, da se za psa (pasmo) zavesto (ali pa tudi ne) odličiš, da ga boš imel in ga vzgajal (no naj bi bilo tako). Pa je fino, če se tega zavedaš. In se mu ali prilagodiš ali pa se prilagodiš aktivnemu učenju psa, da se bo on prilagodil tebi. Razne ideje ''ne morem se na psa tok navezat, ker je hiper'' meni pač ne zdržijo. Se pa potrudiš. Res pa je, da je s psom, ki je hiper potrebno precej več se aktivno ukvarjat pa svojo rit in možgane en mal premigat.
Razne ideološke ideje kako se je pes, kar skotil tak fajni, da bo pa zdj tisti ''PesOfLife'' je en mal hecno. Al pa da je pasma tista, ki bo avtomatsko zadovoljila vse potrebe po ideji o ''PesOfLife''. No-Go. Pasma je tista, ki ti pomaga pri vklopu v življenski slog vse ostalo je pa vzgoja (in miganje riti ter možganov pri aktivnih psih).

Lep pozdrav,
Lunette &Co.

TibiQ

• *
Odgovori #148 : 12 Julij 2013, 09:05:53
Kar se tiče romov, sem dve leti živela cca 300m od njihovega naselja in se čudila (ravno takrat sem dobila Jazz, ki je bila čisti hiperaktivec in jasno še nevzgojena,.. in z vzgojo sem se res namučila) kako romski 7-letni mulčki obvladujejo svoj spuščen trop psov. Sem veliko razmišljala o tem, pa prišla do zaključka, da najverjetneje zato, ker imajo tam psi pravzaprav vso svobodo, razen kadar je nekaj absolutna prepoved, hkrati niso razvajeni (psihično in fizično - v smislu da bi bili presiti,..). Hkrati s to svobodo so seveda prišle tudi raznorazne nevarnosti, kot nesreče na cesti, zaužiti strupi in verjetno tudi kakšen ustreljen pes, pa druge slabosti kot so glistavost,.. in v kakšnem primeru tudi pogin zaradi takih stvari, pa seveda se nihče od romov ni obremenjeval s tem, da njihovi psi obremenjujejo okolico z ustrahovanjem ipd. - govorim o tem, da če jaz psa ne bom imela privezanega v naselju, lahko pokasiram najmanj kakšen grd pogled in od tu naprej se stopnjuje, če ga ne bo imel privezanega rom, še celo grdih pogledov ne bo, ker bo ljudi preveč strah in se bodo ukvarjali s svojim strahom in ne tem da so ti psi spuščeni... In torej sem imela na izbiro biti manj odgovorna in zaščitniška (tu je pa razlika ja, med nekaterimi forumaši in romi in ostalimi, katerim je pes samo pes) in prepustiti svojega psa morebitni nesreči na cesti, ali pa "ustrahovanju" ljudi samo zato, ker je spuščen.. ali pa poskusiti nekaj skombinirati.

Lanabela, kar pišeš mi je zelo znano. VŠ so tudi taki, da pred reakcijo vedno razmislijo. Morda je malo razlike pri "delovnih linijah in psih v rokah ljudi, ki jih res imajo bolj za delo kot tudi crkljanje - da lahko psi spoznajo reakcije ljudi v vsakdanjem življenju,.., ampak v osnovi VŠ ne reagira in ne deluje enako hitro, kot npr. povprečna malina ali border.

Če se navežem še na to kar je pisala Lunette o mešanih in včasih nasprotujočih si nagonih v enem psu, mi je sedaj tako jasno, da lahko ubesedim, tudi to, kar sem že ves čas vedela podzavestno - moja psica npr. je v oziru tega, kar sem pisala v prejšnjem odstavku (pa npr. v tem, da se nikoli ne bo zares podredila, kvečjemu samo navidezno), tipičen VŠ, vendar ima hkrati še druge lastnosti, ki znajo biti neprijetne, dokler jih ne dojameš, da veš na kaj moraš biti pozoren in kako reagirati - npr. plenski nagon (v večini primerov, ko bo ocenila da se ji ne izplača, bo prevladalo da ne bo reagirala, ko pa bo ocenila da se ji splača, zna ravno zarad redkosti takih primerov, presenetiti in narediti kakšno neumnost - tako mi je po tleh vrgla že dva člana družine, ker nista bila pozorna na okolico in se je privezana na povodcu zagnala za mačko, čeprav ob isti mački lahko sedi na meter razdalje in ne bo reagirala, enako kot ne bo reagirala če bo ocenila da je mačka predaleč in je ne more ujeti) in enako je potem tudi pri delu in iskanju primerne motivacije glede na točno določen trenutek njenega "počutja" (kar je pri njej zaradi hormonskih nihanj še toliko bolj problem - upam da sedaj po sterilizaciji tega ne bo več). Druga za VŠ netipična njena lastnost (in ker sem želela z njo delat IPO) je pa pomanjkanje obrambnega nagona. Dokler smo delali na plen je bilo vse ok (če izvzamemo stalna prej omenjena nihanja in s tem povezano nerazpoloženost za karkoli sploh). Takoj ko je prišlo do malo psihičnega pritiska (ki ga sama nisem niti zaznala, ona pa zelo dobro) pa je bilo konec, ker je pes, ki se izogiba konfliktom (za VŠ je sicer značilno da ne napadejo prvi, vendar če so napadeni se ne umaknejo in se borijo). Stisnjena v kot bi ona morda celo odreagirala, ampak tega pa jaz nisem nikoli (tudi v vsakdanjem življenju ne) dopustila, da bi prišlo do situacije, ko bi bila primorana pokazat ali zna in tudi sama spoznat da zna odreagirat na tak način, ker v osnovi jo imam za vsakdanje življenje in ne kinološke aktivnosti (ki so nama samo razvedrilo) in mi je zato prioriteta, da jo lahko kdo ponesreči pohodi, pa ne bo šavsnila, pa da se kakšen otrok skloni nad njo in jo pocuka (čeprav načeloma pazim kaj počnejo otroci v njeni bližini), pa ne bo skočila,...

In tole
Citiraj
ampak lahko pes še kako aktivno vpliva in spreminja svoje okolje (lastnika).
je npr. pri nas še kako res, pa ker vem, kako bodo nekateri spet hitro pograbili, dodajam še, da so spremembe lastnika ob takem psu velikokrat tudi pozitivne in ne samo negativne, npr. v smislu da ga pes vrti okrog prsta  ;)

Citiraj
Razne ideje ''ne morem se na psa tok navezat, ker je hiper'' meni pač ne zdržijo. Se pa potrudiš.
Ne vem če gre tule toliko za to, da izgradiš odnos s psom, kot za tisto razliko, ko te zna bolj umirjen pes (ki te ima nagruntanega), bolj sofisticirano zavrtet okoli prsta da se ti vklopijo tudi tista čustva, ki niso preveč "zdrava", medtem ko hiperaktivnemu dol visi in se ne ukvarja s tem da bi te "očaral",...  ;)

Nika

• *
  • Buda
Odgovori #149 : 12 Julij 2013, 09:36:42
Ne vem če gre tule toliko za to, da izgradiš odnos s psom, kot za tisto razliko, ko te zna bolj umirjen pes (ki te ima nagruntanega), bolj sofisticirano zavrtet okoli prsta da se ti vklopijo tudi tista čustva, ki niso preveč "zdrava", medtem ko hiperaktivnemu dol visi in se ne ukvarja s tem da bi te "očaral",...  ;)

"Sej vem, da sm mokr pa umazan in da mi takemu ne pusti na kavč, sam če ji bom pokazu da res res reeees hočem gor mi pa ne bo nč rekla". pa se mi spuza na kavč s tistim vlkim učkim in se mi tako smešno zdi kako me je nagruntu, da ga res ne morm dol vržt  ;D

off: zarad hormonskih nihanj si jo/jo boš sterilizirala?