Ej Tina, kaj pa ko bi morda padla v debato iz naslova ne v tričtrače iz kd.
Kaj sta s psico uporabljali kot kazen / nagrado oz kaj sta uporabljali za jačanje/slabenje vedenja. Kakšne oblike? Pa mirno lahko res kakšno še o generalizaciji vedenja rečemo.
O tem, kaj uporabljava za kazen/nagrado sem pa že pisala..nagrada je odvisna glede na situacijo v kateri sva. kazen pa prav tako. moj cilj psa šolat ni, da bom hodil ana tekmovanja in podobno (pa da ne bo mislil kdo, da tiste, ki se s tem ukvarjajo, da tega ne odobravam). Moj cilj je-psu omogočiti čim več svobode-če bo upoštevala odpoklic v vseh situacijah-ji bom lahko zaupala-in tako bo lahko večkrat spuščena. Enako velja doma-nimamo nobenen ograje, pa je vedno zunaj spuščena (seveda če sem zunaj tudi jaz). Jo imam še vedno na očeh, ampak sem jo naučila, do kam lahko gre in to je zdaj zmenjeno. In ostaja na naši parceli, okrog hiše, dalj ne gre. Kazni so pač primerne prekuršku-

-če ne upošteva odpoklica, je potem nekaj časa na povodcu. ko sem jo učila doma, dokler ni upoštevala, da mora na klic priti k meni, je pač bila na dolgi gurtni. ko jo učim, da se ljudi ne rabi bat, prosim par neznanih ljudi, da pristopijo do nje na pravilen način in ji dajo kakšno pohvalco. in tako pač spoznava, do kje so meje in seveda, da se ne rabi ničesar bati. enako jo učim poleg-če hodi ob meni (brez vrvice seveda) potem je lahko na fraj nekaj časa-do odpoklica. edino kar še morava poštimat je, da hoče it takoj do psa, ko ga vidi, ker se hoče igrat. če ustane sama in hoče brez mojega dovoljenja do psa-jo dam nazaj na svoje mesto in igranja pač potem ni. če pa me "pogleda za dovoljenje" potem pač lahko nastopi igra.