Pozornost , ubogljivost ter vodljivost psa na sprehodu

Samoyed lover · 11417

Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Lep pozdrav vsem forumašem !  ;D

Upam, da podobna tema kje že ne obstaja. Če pa slučajno je kje, pa se opravičujem.
Temo sem odprla z namenom svetovanja ljudem o pravilnem sprehajanju psov na povodcih in brez povodcev, izkušnje lastnikov kako s(m)o dosegli pozornost, vodljivost, ubogljivost na sprehodu kot tudi prihajanje na klic, v razno raznih okoliščinah jezik

Kajti roko na srce, dandanes je še vedno OGROMNO sprehajalcev psov, ki nimajo niti osnovnega "pasjega bontona" takšen primer so v naši okolici večinoma manjši psi - psi manjših pasem ( družni psi).

Vedno znova me razjezi ko sprehajam mojo psičko denimo ob cesti, in kaj se zgodi? Na skoraj vsakem vsakem vogalu, ovinku se pojavi neizkušen lastnik s psihično nestabilnim psom z razno raznimi oblikami agresivnega vedenja. Rada bi posebej povdarila : NIKDAR ne obsojam psov za takšno neuravnoteženo vedenje! Vedno je lastnik tisti, ki je deležen mojega besnega ali "čudnega" pogleda. Dandanes je žal ŠE PREVEČ psov z vedenjskimi težavami, preveč psov katerrih lastniki jih nadomeščajo za lastne "otroke" in z njimi tudi tako ravnajo, z preprosto besedo - počlovečenost! Ljudje misliijo, da s tem ko psa razvajajo, ga npr. prekomerno hranijo, mu puščajo denimo preveč svobode, nekateri celo dopuščajo zaganjanje v ljudi in pse in se še smejijo ko njihov majhen pes napada mojo v tem primeru uravnoteženo psico in se čudijo, da se ne brani. Jaz pa si mislim, da so še kako srečni lahko, da je moja psica takšna kot je, da ne "šavsne" nazaj, kar bi mimogrede lahko, a je na srečo "otroštvo" preživela v družbi drugih psov ( smo se vsak dan zbirali na travniku ali gozdu) in se tako naučila pravilnega vedenja, potrpežljivosti in nedominance.

In presneto me razjezi, ko psička hodi tik ob moji levi nogi, pa jo iz nenada napade mimoidoč mešanec ( ali pa kakšna majhna pasma) lastniki pa psu še prigovarjajo " joooj, kaj se jeziš? saj ti ne bo nič naredil. ni to ta pes, ki te je takrat napadel. saj bo šel mimo!"

Ko človek psu prigovarja samo potrjuje njegovo ( v tem primeru) negativno vedenje in tako dejansko še pripomore k temu, da se bo njegov že tako ali tako neuravnovešen pes zagnal v kakšnega drugega psa... A žal, morda takrat NE bo naletel na miroljubnega psa, temveč za psa, ki bo mimogrede ugriznil nazaj. Kdo bo pa potem glavni krivec? JA, VELIK PES, KDO PA DRUG.
Potem so pa lastniki večjih pasem krivi, da se je njihov pes v samoobrambi postavil nasproti manjšemu psu, kateri jo je "skupil" in odnesel s poškodbami, ki so lahko velike ali majhne. Odvisno od situacije in intenzivnosti ugriza, pa tudi od same pasme in posledično velikosti psa.

Največja napaka, ki jo počne človek pri majhnih psih je ravno to, da jim NE posveča dovolj pozornosti, ali pa sploh nič misleč " ah, saj je samo majhen kuža, se ga nobeden ne boji"
Ja, res je, je telesno majhen a v sebi ima prav vse lastnosti velikih psov, oz. v nekaterih primerih kakšna agresija izbruhne še hitreje pri manjših pasmah.

In ne samo to! Takšne neodgovorne lastnike lahko potem stane življenje njihovega majhnega psa ( NAJ IMA SVOBODO  :-\ :-X ::)  )

Kot že povedano VSI PSI NE BODO PRENAŠALI majhnih nevzgojenih psov, sploh psi z nižjim pragom tolerance.

Ok, to je vse kar bi želela povedati o majhnih psih.
Da ne bom "pljuvala" po samo majhnih psih, bi rada dodala, da tudi psi velikih pasem imajo ENAKE težave. No, celo hujše kadar pride do ugriza psov večjih pasem.

Največja težava pri tovrstnih psih se mi zdi osamitev bodisi v pesjaku ali kje drugje, npr. na verigi.

Psi, ki so prepuščeni dalj ( ali večino) časa samim sebi lahko oz. v veliko primerih razvijejo razno razne vedenjske težave. Psihično "močnejši" psi (samozavstnejši npr.) najpogosteje razvijejo agresijo bodisi do drugih psov ali celo ljudi. Nesamozavestni psi pa so najpogosteje nagnjeni k plahosti ali celo k stereoplahosti.

Predvsem podpiram vsakodnevno ukvarjanje s psom ( če je le možno), čim več preživetega skupnega časa, sprehodov, psihične / fizične zaposlitve...

In predvsem zgodnje in kasnejše socializacije!! Ki se začne že pri vzreditelju!

Ne podpiram zapiranje psa v pesjak po nepotrebnem, še manj za kazen ali npr. zaradi pomanjkanja časa in naveličanosti - pes ni igrača katero bi postavili v kot, ko se je naveličamo!

Glede spuščanja psa s povodca...
Grozno mi je, ko ljudje spuščajo svoje pse s povodca, ti pa ne obvladajo niti osnov ubogljivosti --> Sem! Poleg! Stoj! Sedi!

Lahko se konča tragično! Že iz stališča kadar pes zagleda drugega psa čez cesto, in ta teče k psu na cesto in ga po možnosti zbije avto. Vsak si lahko zamisli posledice - > kratkotrajne, dolgotrajne ali celo smrtne!

Pomembno je, da psa naučimo odzivanja na ukaze in odpoklic V VSEH okiliščinah!
Tudi v primeru divjadi, drugih psov, mačk, kadar zmanjka priboljškov...

Da povem še za na konec nekaj mojih izušenj:

Imam 6 let staro "samojedko", v katero sem vložila ogromno truda.
Od začetka je seveda vlekla na povodcu in bila že na povodcu povsem neubogljiva -- > dobila sem jo pri 11 letih in si lahko mislite kakšen težak zalogaj je tak pes (samojed) za začetnika. Saj so ti psi ekstremno svojeglavi in inteligentni, kar pomeni sposobni razmišljati s svojo glavo ( ohranitev iz preteklosti) in prav tako obračanje vseh stvari sebi v prid!

Na srečo lahko rečem, da sva rešili prav vse težave.
Na razno raznih forumih zasledila podatke, da samojed NIKOLI ne bo pozoren nate kot kak ovčar. Medtem ko se bo ovčar neprestano oziral za teboj, bo samojec povsem neodvisno raziskoval okolico ali celo ušel po svoje.

No. Meni je uspelo :)

Psička ne preganja divjadi, perjadi, hodi poleg ob levi nogi v urbanem okolju, ( drugod jo imam itak spuščeno), pozornost 100%. Lahko rečem, da se ves čas ozira kje se nahajam, niti ne pomisli, da bi ušla, v moji družbi je bistveno raje kot v družbi ostalih psov, ( seveda ima redne stike tudi z njimi), ko jo odpokličem pride res v skoraj vseh primerih na 1. ali 2. klic.
Všeč mi je, da mi zaupa in da me jelje kot vodjo krdelo, je rada v moji družbi in se ves čas po samojedsko "smeji" in je prav tako sproščena ves čas. Seveda pa mi ugaja, da ne teče za ljudmi, psi, mačkami, kolesarji ( vse to sem jo seveda odvadila) in da se na vsaka 2-5 metrov ustavi in pogleda če sem za njo, khe sem.

Res poplona psička  :o

Odvadila sem jo tudi, da mi ne skače v potok ( kar mi je zaradi ogromne ljubezni do vode ves čas počela) in da izvaja trikce tudi v prisotnosti vseh ostalih velikih živali ( konji, ovcem krave).

To je iz moje strani vse...

Upam, da se bo tema kaj nadaljevala in da morda koga " ozavestimo" glede pravilnega ravnanja s psom in vodenje le tega, da bi bilo čim manj nevzgojenih psov in čim več srečnih ( prav tako lastnikov).

Ta problematika me pesti že dalj časa, razmišljam, da bi si "zrihtala" seminarsko na veterini na to temo wink

Lep pozdrav in veliko lepih trenutkov z vašimi psi! :)







Nes

  • *
    • Prispevkov: 44
    • Točke: 0
Odgovori #1 : 08 Oktober 2013, 19:38:18
Živjo!

No v večini se strinjam s tabo. Meni so požrli živce lastniki psov (majhnih ali velikih) ki so svoje pse sprehajali spuščene. Naš prejšni pes ni bil ljubitelj drugih psov če se mal bolj lepo izrazim :D in vsakič ko sem šla na sprehod sem bila živčna sto na uro, namesto da bi bila to sprostitev. Če je šel kdo z mano na sprehod sem ga prosila naj gre do lastnika in mu reče naj pripne psa jaz pa sem čakala s psom za kakšnim vogalom. In potem ti rečejo ah saj naš ne grize, tvoj mogoče ne pri našem se pa nikoli ne ve. In nisem ga jaz vzgajala tako da ne me prosim napadat kaj vse bi morala narediti. Sej v bistvu se nikoli ni stepel z nobenim psom ali ga ugriznil, tudi takrat ko ga je napadel en manjši pes in ga vlekel za rep, ampak vedno je renčal ko sva šla mimo psov, zato sem se bala.
Da sploh ne začnem o tem da se nekateri ljudje BOJIJO psov! Majhni, veliki..ko ga zagledajo jih je groza. In zelo neodgovorno se mi zdi da so psi spuščeni in kar letajo od človeka do človeka, ga vohajo po možnosti še skačejo...to me tudi zelo razjezi.
No moj je še mladiček in se še navajava na to da se ne skače ko gre kakšen kuža mimo. Počasi, nama gre vedno bolje. Ko ni nikogar v bližini je spuščen in ko vidim da gre kdo nasproti, s psom ali brez ga vedno pripnem. Imela sva tudi podvig da ne uide k sosedom, ki imajo njegovo sestro in pa da ne uide za mački pri eni hišo ob poti, kjer se sprehajava. Vsega tega se je odvadil hvala bogu! Je pa res da je super kar se sprehodov tiče na splošno. Nikoli ne gre daleč stran, vedno gleda kje sem, če mu rečem ˝počakat˝ se vedno vstavi, pa ga nič od tega sploh učila nisem, kar sam od sebe se je navadil. Moram rečt da imam res srečo ;D
Glede življenja v pesjaku. No če bi bilo po moje bi bil v stanovanju. Ker pa živim pri starših to ne gre in je zunaj v pesjaku. Kakšnih psihičnih posledic zaradi bivanja zunaj nisem opazila ne pri prejšnih psih, ne pri njem. Na sprehod gre najmanj zjutraj za pol ure in zvečer za pol ure/uro + pasja šola + ko smo zunaj je spuščen + ko sama malo trenirava ali pa se samo igrava.  Fora je v vzgoji ne v tem kje kuža biva, vsaj pomoje.  :)

Lep pozdrav!



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #2 : 09 Oktober 2013, 15:43:05
Glede živčnosti na sprehodu, bi rada poudarila, da psi to še kako čutijo. Moja npr. včasih sploh ni želela delat če je vedela,da sem jezna ( pa ne na njo), kadar sem bila živčna pa je storila kakšno pedarijo.
No, zdaj me itak uboga ne glede na energije, ammpak energija človeka izredno vpliva na psa.  :) In potem lahko sicer plašen pes postane še bolj živčen zaradi lastnika ( enako pri agresiji)

Glede pesjaka, je bilo v mojem postu govora o sami osamitvi, kjer se ljudje ne ukvarjajo veliko s psom in ga zapostavljajo.

LP


JaCi

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #3 : 09 Oktober 2013, 15:56:56
Zanimiva tema  ;D

Tudi mene zelo motijo tisti ki sprehajajo svoje pse spuščene. Nekateri so sicer uredu, pa jih pokličejo k sebi, velika večina pa žal ni takih. Enkrat je ena punca spustila psa ene 10 metrov pred mano - ker je lih prišla na makedamsko pot. Pes je pa seveda počasi pikiral do naju, ona ga je pa le nemočno klicala. Res ne razumem zakaj ga je spustila, svojega psa bi pa ja mogla poznat in predvidet kaj se bo zgodilo. No ja sej ga tudi jaz kdaj sprehajam spuščenega, ga pa vedno pripnem če vidim koga s psom, ali pa preusmerim pozornost (z igro) ko gre kak tekač/kolesar mim. Če pa to kdaj zataji ga privežem.
Velikokrat sem tudi na vasi, kjer vidim kar nekaj malih psov na vrtovih. Zagrizeni bevskači, nekateri imajo celo dostop na cesto. Na sprehodu sem pa samo enkrat srečala majhnega psa. Se mi zdi da veliko lastnikov majhnih psov sploh ne ve kaj pes zares pomeni. In veliko bolj se tolerira majhne nevzgojene kot velike. Zato jih veliko niti ne šola.
Jaz ne bi nikoli imela psa v pesjaku ali na privezu - ne glede na pasmo. Mogoče samo v času ko nobenega ni doma. Mislim da vsak pes sodi v bližino svojega človeka, oziroma krdela. S tem se vzpostavi tudi močnejša vez, kot če je pes v pesjaku. No v nekaterih primerih žau starši ne pustijo psov v hiši, jaz na srečo nimam te nesreče. Velikokrat slišim, da je pes prevelik za v stanovanje - slab izgovor. Psa pač tako vzgojiš da je v hiši mir, svojo energijo pa naj porabi uzuni - s sprehodi in skupnimi aktivnostmi. Oziroma v stanovanju na nemoteč način, z učenjem trikcov ali z samostojno igro. Zelo mi je všeč ker je moj podaljšek moje sence in si ne predstavlam da bi moral bit sam uzuni. Sploh pozimi - da bi bila lahko samo na mrazu z njim; ne hvala :/
Mislim da sem glede vzgoje in poslušnosti naredila ogromno z igro. Je pa sicer dobrih 6 mesecev star, tako da bom morala vložiti še kar nekaj truda v vzgojo. Sploh zdaj, ko se počasi začenja najstništvo :)
Lepo je slišat da je nekdo tako mlad zelo dobro vzgojil svojega psa - in to trmaste pasme. Ko bi bilo več takih!  :)

LP



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #4 : 09 Oktober 2013, 19:19:41
Ne vem kaj imate vsi tako proti majhnim psom...  ::) Jaz imam jabecarja in ne spadam v prav nobeno od teh kategorij, pa se veliko odgovornih z malimi pasmami in neodgovornih z velikimi poznam. In mislim da to ni NIC odvisno d velikosti psa ampak izkljucno in samo od misljenja lastnika. Ampak sevedatisti ki imamo male pse niti ne vemo kaj pes je...
(To se posebej na zadnji post leti)



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #5 : 09 Oktober 2013, 20:24:22
Rebeka nobeden nima nič proti majhnim psom  ??? Sem še posebej povdarila:

 Rada bi posebej povdarila : NIKDAR ne obsojam psov za takšno neuravnoteženo vedenje! Vedno je lastnik tisti, ki je deležen mojega besnega ali "čudnega" pogleda. Dandanes je žal ŠE PREVEČ psov z vedenjskimi težavami, preveč psov katerrih lastniki jih nadomeščajo za lastne "otroke" in z njimi tudi tako ravnajo, z preprosto besedo - počlovečenost! Ljudje misliijo, da s tem ko psa razvajajo, ga npr. prekomerno hranijo, mu puščajo denimo preveč svobode, nekateri celo dopuščajo zaganjanje v ljudi in pse in se še smejijo ko njihov majhen pes napada mojo v tem primeru uravnoteženo psico in se čudijo, da se ne brani.   

V večini primerov je kriv prav lastnik.

Težave pa kot sem napisala se pojavijo pri velikih in majhnih psih  :)

Ne vidim ničesar spornega tudi v postu od JaCi  :) Se mi zdi, da ne obsojja majhnih kužkov ampak lastnike  :)

LP



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #6 : 09 Oktober 2013, 20:31:51
Se opravičujem za dvojni post  :)

Rada bi dodala še, da sem ZELO navdušena ko vidim vzgojenega psa majhne pasme, ker so svetovni  :P Tako, da res nisem mnenja, da so kužki malih pasem krivi.
 :-*


airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #7 : 09 Oktober 2013, 21:00:42
Citiraj
Na sprehodu sem pa samo enkrat srečala majhnega psa. Se mi zdi da veliko lastnikov majhnih psov sploh ne ve kaj pes zares pomeni. In veliko bolj se tolerira majhne nevzgojene kot velike. Zato jih veliko niti ne šola.
Meni je to tako delovalo.  :-[ Če je samo enkrat srečala majhnega psa  ??? (jaz jih redno srečujem in svojega vozim), pa no, če priznam sem bila prej na telefonu in sem spregledala tisto veliko lastnikov, sem prebrala samo da lastniki majhnih psov ne vedo kaj pes zares pomeni. Tako da se opravičujem  :-\



La-yorki

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #8 : 09 Oktober 2013, 21:14:29
Mja, mogoče je več nevzgojenih manjših psov, predvsem zaradi mišljenja lastnikov-majhen pes ne potrebuje šole, dovolj je kratek sprehod ipd.
Imam yorkico, in se jo trudim obravnavati kot 'velikega' psa oz. drugače povedano, ne popuščam ji nikjer, kjer nebi popustila tudi velikemu psu. Sprehode ima redne, doma delava trikce in zna jih polno, za hišo večkrat na dan mečemo frizbi,žogice, se cufamo, trenirava tudi agility. Tudi malo šolo sva naredili, tako da, pri nas ni nič razlike med vzgojo majhnega psa ali pa če bi bila velika. Pred prihodom psa so starši sami želeli vpis v šolo in to smo tudi storili. Seveda, marsikaj morava popraviti, včasih je tudi ona ''malo razvajeno tuleče bitje'' ima pač čudne dneve vsake toliko. Prav tako je imela obdobje ko se je hudooo bala psov (posledica tega da jo je v mladičkastem obdobju napadel velik pes) spet drugič je imela čudno obdobje ljubosumja in (ne v veliki meri) agresije. Pa sva vse z veliko truda odpravili. Se vsake toliko pojavi kakšna grda muha, ali pa trma ampak mine hitro. Še vedno pa ima kar probleme s spuščenimi random psi ki silijo vanjo ;/ ob takem zna še kar zarenčati, sploh proti zp-jem ima nekaj :/ ne vsakim, da nebo pomote, tistim ki jih srečava brez lastnikov se okoli šetkati pa ja... To se še trudim odpraviti do te mere da jih bo ignorirala in mirno pospešila korak, včasih deluje včasih ne, se pa nasplošno ko vidim prihajajočega psa brez lastnika trudim umakniti čim bolj stran...



Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #9 : 09 Oktober 2013, 21:16:30
Rebeka saj ni panike te čisto razumem  :)

La- yorki huh se popolnoma strinjam  :-*
In pohvalno, da se tako trudita!!!  :-*


JaCi

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #10 : 09 Oktober 2013, 23:46:48
Da ne bo pomote -  v vasi sem enkrat videla majhnega psa na sprehodu. No sej mogoče jih več sprehajajo, po drugih poteh ob drugi uri, sam mislim da bi jih vseeno lahko več vidla. V Ljubljani jih pa res več vidim. Žal lastniki počlovečijo pse, tako da poleg fizične in psihične aktivnosti še red odpade.
Nimam pa nič proti mejhnim psom, ali nasploh psom katerekoli pasme. Ni mi pa všeč neinformiranost lastnikov o pasmah - tako malih kot tudi velikih. In počlovečenju psa - tako malega kot velikega.
Je pa res da je veliko lažje opaziti nevzgojene pse kot vzgojene. Vzgojeni so že tako neopazni, če so pa mejhni pa še težje ;)

Svojega sem najprej sama učila, potem sva pa začela hoditi v malo šolo. In sva se tam ogromno naučila - ubistvu sem teorijo veliko bolje spravila v prakso. Pa še kontrolirani distraktorji so - včasih je takoj zgubil koncentracijo v bližini drugih psov, zdaj je pa glede tega mnogo bolje. Ker je moj prvi pes sem se odločila da ga bom definitivno šolala. In to priporočam tudi ostalim - če ne pa težja pot samouka. :)

la-yorki; se strinjam - majhne pse bi se moralo obravnavati tako kot velike. Si kdaj probala spuščene pse odgnat? Da se postaviš med svojo in spuščenim in odločno rečeš "Ne! Pejt stran".



airedale10

  • *
    • Prispevkov: 1.163
    • Točke: 0
Odgovori #11 : 10 Oktober 2013, 15:25:19
Citiraj
la-yorki; se strinjam - majhne pse bi se moralo obravnavati tako kot velike. Si kdaj probala spuščene pse odgnat? Da se postaviš med svojo in spuščenim in odločno rečeš "Ne! Pejt stran".
Sicer nisem la-yorki, pa vendar  :-[ To je uporabno kadar je tvoj pes skuliran - če pa se tvoj boji in se zmika, ali pa napada pa to malo težje narediš, je lažji umik.  :) Jaz sem tudi tako poskušala, ampak ni prav nič pomagalo, ker moj pes ni mirno sedel za mano, ampak se je zaganjal in je bilo le še slabše, zaenkrat se najbolj obnese ignoriranje drugega psa oz. umik če vidim da je vsiljiv.



La-yorki

  • *
    • Prispevkov: 25
    • Točke: 0
Odgovori #12 : 10 Oktober 2013, 16:11:02
Jah, nažalost je tako da ima proti random spuščenim psom (brez lastnika v bližini) kar proti. Odgnati probam, samo ponavadi res ne učinkuje ker ona zraven dela zgago in ne gre, tuji pes pa večinoma sili v naju -.-'' Tako da večinoma če vidim psa samega že od daleč pospešim korak v drugo smer in se mu izognem.  Odganjanje, ko je zraven, mi je nesmiselno ker ne dosežem nič, razen tega da še bolj leze v naju.  :-\ Raje tako naredim, kot pa da bi bila kakšna nesreča... Načeloma bi ona dala mir spuščenim psom, če jih nebi bilo toliko ki bi njej v rit lezli. In potem vidiš lastnika, ki se 300m stran dere ''Sej nebooo niič!'' (ja mogoče tvoj pes že nebo nič, samo če sili v mojega in moj pes na koncu zarenči mam pa jaz nevzgojenega psa  ::) )



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #13 : 10 Oktober 2013, 16:45:08
Em...glede na to da je to RES problem Lastnikov in ne psov...bodimo veseli, da imajo taki lastniki Majhne pse! A si predstavljate, da bi pri toliko nevzgojenih lastnikih domoval (in prevzemal navade in nekulturo) en večji pes  ??? ??? ::)  :P Malega gremlina lah vsaj prostoročno odstraniš. :D

Sem lastnica mini kužata s sindromom Velikega psa  :) Ona za vse misli, da je velka pa se tudi temu primerno ''šolano'' nosi.  ;)

Sicer super tema, a imam občutek, da tisti, ki bi lahko kaj iz nje potegnili tud približno ne bodo iskali pomoči, ker se jim zdi njihov fifi čist ok. Itak da so bavci vsi ostali veliki psi ;)

Če pa že ravno komu utrne ideja da bi spremenil kaj - psa na kratko in na tisto stran, da sta oba vodnika med srečevanjem umes. Če se komu da magari šunko pod nos al pa zavoljo lepih mimohodov svojo renčečo zverino pod pazduho pa šus mim  :P
(OT na enem od sprehodov je omica vnučko pograbila s tal, dala za vrat vsa bojazljiva, ker smo šli mimo - da se razume s psi na kratko, ob robu in polno pozornostjo name-ma mi ni druga preostalo kot zinat ''hvala, da ste otroka umaknili, da neb preveč v pse rinala'') :D

Če pa se komu še da potrudit bit resnično kulturen sprehajalec pa kliker v roke in delat vaje ala ''look at that game'' v kombinaciji s klasično vajo ''učke'', ''poleg'', pred tem še seveda vaja ''pusti'' ali ''sem'', da psa sploh ob sebe dobijo...

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


JaCi

  • *
    • Prispevkov: 29
    • Točke: 0
Odgovori #14 : 10 Oktober 2013, 16:56:48
Aja škoda, pri meni se to dokaj vredu obnese. Je pa res da je miren.  :)

Če pa se komu še da potrudit bit resnično kulturen sprehajalec pa kliker v roke in delat vaje ala ''look at that game'' v kombinaciji s klasično vajo ''učke'', ''poleg'', pred tem še seveda vaja ''pusti'' ali ''sem'', da psa sploh ob sebe dobijo...

Se strinjam, ampak bi še nekaj dodala - veliko igre s psom na sprehodu!  ;D



Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #15 : 10 Oktober 2013, 17:06:10
Se strinjam, ampak bi še nekaj dodala - veliko igre s psom na sprehodu!  ;D
Maš prav. No ampak to bi znalo bit pa že hudo prezahtevno za ''začetnike''  :D
Ja delovni sprehodi so zakon:) Vse ostalo je vlačenje po parkih.  ;)

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #16 : 11 Oktober 2013, 12:49:33
A veste kaj...malo manj živciranja in jeze na sprehodih, pa nekaj več socializacije lastnih psov in strpnosti do tistih bolj nerodnih lastnikov, pa bo. Ne pozabite, da je prav vsak od nas, tudi tisti najbolj pravičniški že kdaj nredil kakšno neumnost (če je še ni, jo pa še bo, čeprav zdajle mogoče ne verjame).


čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #17 : 11 Oktober 2013, 14:21:43
Psi se sploh ne sekirajo toliko. Če jih kakšen nazmirja, se zaganja vanje..se pač, gazda poskrbi, da ne pride do stika, da si čimprej na "varnem" in je stvar mimo. Potem se pa spet šnjofa po svoje. Jaz včasih namenoma ostanem v bližini in psa zamotim s kakimi triki (če jo ravno že matra drug pes).

Tudi kadar pride do rohnenje-ajd MIR, pa ajdi naši, gremo po svoje. Psi si ne vzamejo k srcu kaj prida rohnenja med psi, renčanja in tudi kakega cofanja (se tem ne mislim na orng pretepe).

Mene ne moti če pridejo drugi psi frej kot ptiček na vej in jih ne odganjam. Če pa išče pretep in težave in hoče nonstop naskakovat-je pa druga reč, takrat nardim mir. Navadno pa lastniki že prej vidijo, da jaz svojo dajam na poleg, sedi, na štrik + rumeni trak ima in nekako skapirajo, da je pametno prej vprašat ali pa poskrbijo, da pes ne pride direkt do naju.

Sicer pa prišleka na extra povodec in ga odpeljem s sabo, na veterino, odčitat čip, včasih se kakšen dere "tooo je moooj pes".  ;D

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!


Lunette

  • *
    • Prispevkov: 2.522
    • Točke: 0
Odgovori #18 : 11 Oktober 2013, 18:58:18
Oh ne do nerodnih lastnikov je vse ok in prav. Problem so Nesramni lastniki Pa niti ne toliko zarad ''problemov'' ki jih pravzaprav sebi ustvarjajo ampak zato, ker so skoraj po defoltu to splošno nesramni ljudje (tudi za volanom, kot pešci, biciklisti, sprehajalci...). Pa so mi samo tko  ::) Pač me skrbi za zemljo  >:D

Drugače pa ja vsekakor - svojega psa poštimat, pa je mir na celi črti. Ma ga ni bolj elegantnega mimohoda kot to, da ena mala pošast (ali velika konec koncev) žnara. Tvoji psi pa kulturno mimo  8) Ko lahko ponosno pogledaš nazaj pa si rečeš ''pha mala malica''. Sploh, ko veš da imaš v rokah pse, ki so bili prej (enako) problematični.   8)

Je pa res nadležno, ko imaš svojega psa v treningu. Ko včasih pač ne gre celo okolje pravočasno ''splanirat'' in kontrolirat. Za tiste, ki se tega šele lotevajo. Konec koncev moraš še ne dokonca pripravljenega psa vsaj iz bloka/hiše do avta spravit, da greš nekam kjer je mir za začetke. Ali pa ko mora pes res samo na hitro pipi lu kak in res ne delaš iz tega podviga. In ti uletavajo nesramni, čeravno jim daješ signale ''ne rabim tvojega psa direkt v riti svojega''. Pač tole z rumenim trakcem je super...samo ko opažam, da oni, ki so že v štartu kulturni itak dojamejo oni tanesramni pa pač ne bojo. Za skrajneže sem včasih imela pač že od daleč ''kužne razloge''  >:D (bolhe, bolan in nalezljiv...)
Vse res, da je treba tudi čez to, ampak se kaj hitro ustavi pri tem, da se pravica nekoga zaključi tam kjer se začne pravica drugega. In kakor koli je nesramno, da si vsak ljubi nesramni lastnik dovoli s svojimi idejami žnarat v vse mimoidoče s svojim psom.

Lep pozdrav,
Lunette &Co.


Samoyed lover

  • *
    • Prispevkov: 813
    • Točke: 0
Odgovori #19 : 11 Oktober 2013, 19:15:33
Neroden lastnik? Pa ja ni kot v mojem primeru takšen, ki se smeji in svojo čivavo namenoma spušča v mojo Nalo in se poleg hvali, da tako majhen pes " premaga" ta velikega  ???  No, saj na koncu sem mu direktno povedala svoje in je mir...In, da grem mimo pa imajo psa na flexy povodcu, pes 5m naprej in se smejijo ko se pes zaganja ali pa nič ne storijo? To ni nerodnost temveč malomarnost.

O takšnih lastnikih je bilo iz moje strani govora  ;)


TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #20 : 11 Oktober 2013, 20:04:09
Citiraj
preveč psov katerrih lastniki jih nadomeščajo za lastne "otroke" in z njimi tudi tako ravnajo, z preprosto besedo - počlovečenost! Ljudje misliijo, da s tem ko psa razvajajo, ga npr. prekomerno hranijo, mu puščajo denimo preveč svobode, nekateri celo dopuščajo zaganjanje v ljudi in pse in se še smejijo ko njihov majhen pes
Saj v osnovi se strinjam da je treba poskrbeti (tako ali drugače) da tvoj pes ni v breme drugim. Lapsuse spregledam in razumem, nikakor pa tudi jaz ne nesramnosti.

Edino kar me pri takih temah resnično moti je uporaba izraza počlovečenje psov, pa izjave kako si jih nekateri omislijo namesto otrok,.. in hkrati še govoriti da je počlovečenje psov krivo za to da so ti psi v breme družbi. Ne, ni krivo počlovečenje. Dejansko je počlovečenje psa do neke mere celo potrebno za to, da pes lahko biva z ljudmi v družbi oz. da biva v človeški družbi. Je pa problem v razvajenosti ja, predvsem pa nesramnosti, egoizmu,.. lastnikov. Ampak to nima nobene veze s počlovečenjem. A se boš nad nevzgojenim otrokom, ravno tako zgražala da je počlovečen in kaj boš takrat rekla, da so si otroka omislili namesto česa - psa?  ???

No, ne vzet preveč osebno, ampak veliko ljudi govori o počlovečenju psov, pa kako so psi nadomestek otrok,.. pa sploh ne razmislijo dobro kaj so pravzaprav rekli.

Psa mogoče res lahko kdo celo ima namesto otroka, lahko ga celo tudi razvaja do onemoglosti, pa mu dokler se trudi tega psa primerno vzgajat ali celo ga primerno vzgoji in dokler se s takim psom nesramno in egoistično ne obremenjuje okolice, nima kdo kaj očitat in ga zmerjat s tem.



Roxy

  • *
    • Prispevkov: 953
    • Točke: 1
Odgovori #21 : 11 Oktober 2013, 20:12:57
Pa kje to sprehajate svoje pse, da srečujete gore nesramnih lastnikov? Večino lastnikov nevzgojenih, lajajočih bolj ali manj majhnih psov, ki jih jaz srečujem je vsaj sram, če že niso popolnoma stresirani, ker se njihov pes tako obnaša...



Lusi

  • *
    • Prispevkov: 138
    • Točke: 0
Odgovori #22 : 11 Oktober 2013, 20:17:41
Pa kje to sprehajate svoje pse, da srečujete gore nesramnih lastnikov? Večino lastnikov nevzgojenih, lajajočih bolj ali manj majhnih psov, ki jih jaz srečujem je vsaj sram, če že niso popolnoma stresirani, ker se njihov pes tako obnaša...

Arogantnega človeka pa že ne more biti sram, niti ga nič drugega ne gane, preprosto.



TibiQ

  • *
    • Prispevkov: 2.060
    • Točke: 0
Odgovori #23 : 12 Oktober 2013, 20:56:45
Ja, ampak Roxy pravi da ona ne srečuje (veliko) arogantnih ljudi. Tudi jaz priznam da jih le redko in se ob pisanju nekaterih zelo čudim, da jih imajo toliko v okolici.



Lanabela

  • Pravi Pesjanar
  • ****
    • Prispevkov: 7.316
    • Točke: 48
Odgovori #24 : 12 Oktober 2013, 21:42:34
Dejansko jih je zelo malo, nekaj promilov. Jaz sem na sprehodih v življenju srečala mogoče 10 (če) resnično nesramnih pasjih lastnikov. Precej več le teh je med lastniki psov, ki niso sprehajalci in jim psi izletavajo iz dvorišč, skačejo čez ograje in se trgajo s keten. Velika večina sprehajalcev je povsem obzirnih, dokler se do njih vedeš enako. Žal pa je vse več  pasjih sprehajalcev zagledanih v svoje nevzgojene in nesocializirane pse, ki se ne vidijo in za svoje težave krivijo okolico.  Njihovo število raste premosorazmerno s številom psov, ki si jih lastniki ne upajo spuščati s povodcev, ker so pri mladičih zašuštrali vzgojo in socializacijo - pa tega niti ne opazijo.


Target

  • *
    • Prispevkov: 270
    • Točke: 4
Odgovori #25 : 12 Oktober 2013, 22:57:07
To se tudi zelo pozna, ko imaš 3-mesečnega mladiča in porabiš kar nekaj energije, da mu najdeš nekaj stabilnih in "normalnih" odraslih pasjih primerkov za druženje.. takih, ki ga ne bodo podirali, naskakovali ali kar takoj pogrizli...  ???



čara

  • *
    • Prispevkov: 8.251
    • Točke: 7
  • Obožujem pse!
Odgovori #26 : 13 Oktober 2013, 11:28:38
.......

Drugače pa ja vsekakor - svojega psa poštimat, pa je mir na celi črti. Ma ga ni bolj elegantnega mimohoda kot to, da ena mala pošast (ali velika konec koncev) žnara. Tvoji psi pa kulturno mimo  8) Ko lahko ponosno pogledaš nazaj pa si rečeš ''pha mala malica''. Sploh, ko veš da imaš v rokah pse, ki so bili prej (enako) problematični.   8)

.....

Nesramni so pa druga sorta, ja. :) Ampak tale mimohod ob cucku ali pa orng psu, ki se vsaja in rohni. Praviloma potem vsi ostali naokoli "Lej k'k je t't vzgojen!" Meni pa nasmeh na  usta, sploh ker vem, da moja NI angelček in da se trud nekje le vidno obrestuje :P

Jaz vem za kake 3 res nesramne lastnike psov, dva sta take, ki imata odprta vrata na dvorišče in psi vletavajo ven in rohnijo-to JE nevarno in nesramno, ker je moja že skočila na cesto na ta račun. Ostale je vse v dno duše sram, se trudijo. No, eden tudi izstopa ker se NE trudi, ga ni sram, samo prime psa in te prosi, če se lahko umakneš. Ja kam le, če sem na pločniku ob škarpi?  ::)

http://tecem26.blogspot.com/
Le vkup uboga gmajna!