Pravzaprav ni dobro dovoliti psu, da pobija tuje mačke na tvojem vrtu, če ne za drugega pa zato, ker vsak uspešen uboj močno okrepi tovrstno vedenje. O tem, da lastniki mačk po zakonu niso dolžni imeti pod kontrolo, niti jih ni prepovedano spuščati, pse pa zdajle niti ne bi.
Meni je sicer uspelo psico, ki sem jo dobila odraslo in je pobijala kokoši in mačke zelo hitro navaditi na mačke (za kokoši sem rabila veliko več časa), vendar sem imela svoje mačke in svoje kokoši. Mačke so bile navajene bivanja v hiši in se niso niti najmanj bale psov. Psico sem preprosto pripeljala v sobo v kateri je bilo več mačk. za vsak slučaj je vlekla špago za seboj, če bi morala posredovati. Ok. psica stopi v sobo, ki ji je bila tuja. V sobi so bile mačke, ki so imele sobo za svoje ozemlje. Mačke mirno opazujejo psico. Vse mačke so na takih mestih, da so višje od psice. Psica zagleda mačko na klopci in jo hoče potegniti dol, mačka ji brez ceremonij primaže krepko klofuto. Psica se presenečena umakne, zagleda drugo mačko in jo hoče potegnit s stola. Dobi par res nemarnih klofut (siamka je bila pač od vraga žleht, če se je kdo vtaknil vanjo). Tretji mački se je že previdno približala, mačka se je primerno vljudno odzvala...da skrajšam zgodbo - ta psica je zares vzljubila mačke takoj, ko so te uspele vzpostaviti komunikacijo z njo (in so s tem prenehale biti plen) Šlo je tako daleč, da je kasneje igrala vlogo varuške, ko je imela ena od mačk mladiče in da je posvojila par dni starega mačjega mladiča, ki ga je nekdo vrgel v njeno ogrado. Z mački ni bilo nobenega problema več, ne z domačimi, ne s tujimi, celo ne če so bežali pred njo.
S kurami je bilo precej težje. ker so se vedno vedle kot plen in ker jih je prej psica lovila za preživetje, ne samo iz veselja. Pa sva šli na to, da so kure moj plen in da jih mora zato pustiti pri miru. Vselej, ko sem šla po jajca, je šla z mano. če je bila mirna, je dobila jajce, če je poskusila potegniti kuro iz grede, pa je dobila opozorilno po nosu in seveda z jajcem ni bilo nič. Ko je bila mirna do domačih kokoši, sva vadili mirnost na tuje. zadeva je zgledala ok, psica je v moji prisotnosti pustila kure - domače in tuje povsem pri miru.....Celo stran je pogledala, če so preveč vabljivo frfotale....Ko pa ji je nekoč nekdo v moji odsotnosti odprl vrata, je šla direkt k sosedu in mu zadavila pritlikavo putko in petelinčka, ki ju je imel za hišna ljubljenčka.