Avtor Tema: Pes napada mačke  (Prebrano 12481 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Pes napada mačke
« Odgovori #30 : 20 Oktober 2013, 11:19:53 »
Pravzaprav ni dobro dovoliti psu, da pobija tuje mačke na tvojem vrtu, če ne za drugega pa zato, ker vsak uspešen uboj  močno okrepi tovrstno vedenje. O tem, da lastniki mačk po zakonu niso dolžni imeti  pod kontrolo, niti jih ni prepovedano spuščati,  pse pa zdajle niti ne bi.
Meni je sicer uspelo psico, ki sem jo dobila odraslo in je pobijala kokoši in mačke zelo hitro navaditi na mačke (za kokoši sem rabila veliko več časa), vendar sem imela svoje mačke in svoje kokoši. Mačke so bile navajene bivanja v hiši in se niso niti najmanj bale psov. Psico sem preprosto pripeljala v sobo v kateri je bilo več mačk. za vsak slučaj je vlekla špago za seboj, če bi morala posredovati. Ok. psica stopi v sobo, ki ji je bila tuja. V sobi so bile mačke, ki so imele sobo za svoje ozemlje. Mačke mirno opazujejo psico. Vse mačke so na takih mestih, da so višje od psice. Psica zagleda mačko na klopci in jo hoče potegniti dol, mačka ji brez ceremonij primaže krepko klofuto. Psica se presenečena umakne, zagleda drugo mačko in jo hoče potegnit s stola. Dobi par res nemarnih klofut (siamka je bila pač od vraga žleht, če se je kdo vtaknil vanjo). Tretji mački se je že previdno približala, mačka se je primerno vljudno odzvala...da skrajšam zgodbo - ta psica je zares vzljubila mačke takoj, ko so te uspele vzpostaviti komunikacijo z njo (in so s tem prenehale biti plen) Šlo je tako daleč, da je kasneje igrala vlogo varuške, ko je imela ena od mačk mladiče in da je posvojila par dni starega mačjega mladiča, ki ga je nekdo vrgel v njeno ogrado. Z mački ni bilo nobenega problema več, ne z domačimi, ne s tujimi, celo ne če so bežali pred njo.
S kurami je bilo precej težje. ker so se vedno vedle kot plen in ker jih je prej psica lovila za preživetje, ne samo iz veselja. Pa sva šli na to, da so kure moj plen in da jih mora zato pustiti pri miru. Vselej, ko sem šla po jajca, je šla z mano. če je bila mirna, je dobila jajce, če je poskusila potegniti kuro iz grede, pa je dobila opozorilno po nosu in seveda z jajcem ni bilo nič. Ko je bila mirna do domačih kokoši, sva vadili mirnost na tuje. zadeva je zgledala ok, psica je v moji prisotnosti pustila kure - domače in tuje povsem pri miru.....Celo stran je pogledala, če so preveč vabljivo frfotale....Ko pa ji je nekoč nekdo v moji odsotnosti odprl vrata, je šla direkt k sosedu in mu zadavila pritlikavo putko in petelinčka, ki ju je imel za hišna ljubljenčka.

Lunette

• *
  • Spol: Ženski
Pes napada mačke
« Odgovori #31 : 21 Oktober 2013, 17:00:06 »
Skrajno nesprejemljivo je imet psa med klanjem živali brez kontrole. Pa čist nima veze čigava je mačka in kje se nahaja. Ko lastnik zahteva, da se vedenje opusti se opusti in pika. Če te kontrole na besedo ni, je pa zelo na mestu fizična kontrola. Ker kar nekako dvomim, da se to dogaja na ograjenem delu. Po opisu sodeč ograje nimajo. Torej močno dvomim, da se psa ustavita točno na svoji meji na komando. Če bi se, bi mačko ne umorila ob prisotnosti svojih. Bi tud na komando znala odnehat. In kaj se zgodi na sprehodu, ko se sreča mačka? Spet močno dvomim, da psa pogon na mačko opusita na komando. Skratka - verižna reakcija - psi brez kontrole.

Tejch

• *
Pes napada mačke
« Odgovori #32 : 21 Oktober 2013, 19:03:59 »
Jaz tudi nimam nič proti, če moja zakolje žival, ki pride v njen pesjak, ko mene ni zraven. Ko sem pa zraven pa mora pustit katerokoli žival tudi doma, v ogradi ali pa v pesjaku, če ji jaz tako rečem. En vzrok je, da bi lahko mačka med begom zbežala izven ograde (ograda ni po celem) in psica za njo, prišla pa bi direkt na prometno cesto. Drugi vzrok pa je, da se potem navaja klat živali ne samo doma, ampak tudi drugje. Npr. ko je bila mladiček, je doma dobila enega vrabčeka. Nihče je ni skregal, se je lahko igrala z njim in vse. Vse lepo in prav, ampak naslednji dan je pa na sprehodu že kuro lovila (lepo laufala za njo in jo grizla, pol repa ji je opipala) ::) . To je bilo prvič, da se je zagnala za nečim. Zato ji sedaj doma ne pustim niti vrabčka lovit, kaj šele mačko.

čara

• *
  • Spol: Ženski
  • Obožujem pse!
Pes napada mačke
« Odgovori #33 : 23 Oktober 2013, 22:39:27 »
Jaz tudi nimam nič proti, če moja zakolje žival, ki pride v njen pesjak, ko mene ni zraven. Ko sem pa zraven pa mora pustit katerokoli žival tudi doma, v ogradi ali pa v pesjaku, če ji jaz tako rečem. En vzrok je, da bi lahko mačka med begom zbežala izven ograde (ograda ni po celem) in psica za njo, prišla pa bi direkt na prometno cesto. Drugi vzrok pa je, da se potem navaja klat živali ne samo doma, ampak tudi drugje. Npr. ko je bila mladiček, je doma dobila enega vrabčeka. Nihče je ni skregal, se je lahko igrala z njim in vse. Vse lepo in prav, ampak naslednji dan je pa na sprehodu že kuro lovila (lepo laufala za njo in jo grizla, pol repa ji je opipala) ::) . To je bilo prvič, da se je zagnala za nečim. Zato ji sedaj doma ne pustim niti vrabčka lovit, kaj šele mačko.

Raje uštimaj pesjak tako, da živali ne bodo mogle prit noter.  Se pravi daš ozko mrežo in še streho. Opcija, ki je meni ljuba (če že ravno ima pes pesjak) je, da je v spodnjem delu pleksi steklo oz nekaj prozornega, hkrati močnega, tam nekje do višine pasje glave-višje pa namontiraš močno ozko mrežo.

Tejch

• *
Pes napada mačke
« Odgovori #34 : 24 Oktober 2013, 18:54:42 »
Streha je, tudi mreža je vse okoli (med streho in mrežo je cca. 20 cm lufta), not lahko priletijo samo kaki manjši ptički (ki gnezdijo čisto zraven, ker pesjak stoji zraven žive meje). Pesjak je taki homemade, ni klasične oblike (torej taki v kvadratu ali pravokotniku). Vibstvu je zadnjič prišel jež not, verjetno pod vrati, tam pa nekih drugih stvari ne moremo dajat zraven, ker potem pes ne more ven ;)