Avtor Tema: Kače Slovenije  (Prebrano 71907 krat)

zoe

• Moderator
  • Spol: Ženski
    • Ginny
Kače Slovenije
« Odgovori #60 : 15 September 2010, 15:53:13 »
To je gad (Viper berus) (http://www.google.si/images?q=vipera%20berus&um=1&hl=sl&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1280&bih=909), ena izmed treh strupenih vrst kač pri nas. Živi pa v višjih legah. Se jo je kar fajn izognit, ja. Za odraslega človeka sicer niso smrtno nevarne, je pa huje, če ugrizne psa.

Drugi dve vrsti sta še laški gad, ki je zelo redek in pa modras, ki je tudi v nižinah.

http://sites.google.com/site/plazilcislovenijejihpoznamo/nasi-plazilci

Nobena od teh kač ne bo psa ali človeka napadala v smislu lovljenja plena. Ugriznejo pa lahko, če se počutijo ogrožene, zato moramo gledati pod noge, da kakšne slučajno ne pohodimo. Pa pazit je treba na pse, ki radi stikajo naokoli.

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Kače Slovenije
« Odgovori #61 : 15 September 2010, 16:06:30 »
Fotko sem poslala Griši - zdaj moram določit koordinate najdišča - upam, da mi uspe.
Je rekel, da je to gad, ja do višine 8oo m - ta je bil malo više. Karje mogoče

Ruby je videla tega gada ob poti - pogledala vanj, stopila stran nekaj korakov in s telesom dala vedet, da ne smemo do tja - na jaz, ne Chip in sploh ne Lisa.
Prepričana sem, da je ne vem kako, ampak je vedela, da se ne sme blizu, sploh na liso je bila pozorna in preperečevala približevanje, ker ve, da Lisa povsod vtakne svoj nos.
Gad ni napadal, malo se je zvijal, potem se je pa napotil proti gozdu - Ruby tudi ni niti lajala, niti silila vanj..
To je ta zgodba,... druga ta teden.
Prva je bila, ko je Ruby potencialni vlomilki preprečila prit v hišo, ki je bila odklenjena, mi zadaj na vrtu in je ona pritekla pred vhod - ni videla, niti slišala ženska - ČUTILA JO JE. Sem prepričana.

Ruby čuva svje krdelo pred vsemi nevarnostmi

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
Kače Slovenije
« Odgovori #62 : 15 September 2010, 16:21:41 »
Jaz sem si to zapomnila, kar je cikcakasto po hrbtu je pri nas strupeno.. Tako da, ce vidite cikcakast vzorec, brz stran  :P

Pa upam, da nikoli ne naletim na katero izmed teh treh strupenih, sploh pa ne moja zvau, ker on tudi povsod nos vtakne, in bi jo sel verjetno lovit  ::)

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Kače Slovenije
« Odgovori #63 : 15 September 2010, 19:32:45 »
Če mogoče kdo ve - strokovno oz doktrino - kaj je najbolje storiti v primeru, da psa ugrizne kača.
Če ne, bom vprašala preventivno vetrinarja - teh izkušenj res nimam in ne vem, kaj se stori.
Verjetno je prav, da lastniki psov to vedo.

zoe

• Moderator
    • Ginny
Kače Slovenije
« Odgovori #64 : 15 September 2010, 20:20:54 »
Pes se mora čim manj premikati, da se strup čim počasneje širi po telesu. Treba je tudi preverjati utrip in gledati, če diha.

To je moje laično mnenje, je pa fajn napisano tule: http://www.gore-ljudje.net/novosti/44607/
Sicer piše za človeka, a ukrepi niso drugačni, saj strup na enak način vpliva tudi na pse. Razlika je le v tem, da so psi mnogo lažji in strup nanje močneje vpliva kot na odraslega človeka.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Kače Slovenije
« Odgovori #65 : 15 September 2010, 21:22:57 »
Ja Zoe, imaš prav. Pes naj se čimmanj premika in takoj it do veterinarja.

V bistvu piki kač sploh niso tako redki..to poletje smo na kliniko dobil ene 3..

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
Kače Slovenije
« Odgovori #66 : 15 September 2010, 22:28:32 »
V bistvu piki kač sploh niso tako redki..to poletje smo na kliniko dobil ene 3..

Strupenih?? In, kaksen je bil rezultat?  :-[

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Kače Slovenije
« Odgovori #67 : 16 September 2010, 07:05:15 »
Na srečo ne ;) Rezultat: vsi živi in zdravi :)

lottika

• Pod Lupo
  • *
Kače Slovenije
« Odgovori #68 : 16 September 2010, 07:55:07 »
Ne vem, če strup kej bolj močno učinkuje na psa (no odvisno od teže). Je pa dejstvo, da pri nas kače niso tako strupene in da ne dajejo protistrupa, če je človek zdrav, če ni zdrav so drugi problemi. Protistrup lahko povzroči še hujše probleme če ga telo zavrne. Se mi zdi da je kšna črna udova bolj strupena, se je teh treba bat na morju.

Sm pa na TV gledala je v ZDA kužka klopotača pičla v smrček seveda in je preživel (mislim da brez protistrupa).

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Kače Slovenije
« Odgovori #69 : 16 September 2010, 13:44:45 »
Saj - jaz sem tudi nekje slišala, da se ne daje protistrupa, ne vem, če je res, se bom pozanimala.
Amapk vem za primer pogina labradorke, ki jo je ugriznila kača na planini - uro in pol hoda od avta.

KARMEN

• *
Kače Slovenije
« Odgovori #70 : 16 September 2010, 13:57:49 »
To je zelo težko, saj večjega psa težko preneseš do avta v popolnem mirovanju.

La.nula

• *
  • Aston
    • BLOG
Kače Slovenije
« Odgovori #71 : 16 September 2010, 16:21:36 »
Živjo,
no, to se je sicer zgodilo leto nazaj in na srečo je bilo to srečanje z nastrupeno kačo, ampak vseeno...
šli smo na sprehod in naša psica je nekaj stikala okoli nekih skal, in ker je zdvignila zadnjo taco da bi označila mesto je kača kar naenkrat siknila vanjo in jo ugriznila za taco...jaz najprej sploh nisem vedla zakaj se gre, če ne bi psica zatulila in začela se metat po tleh (dobesedno!), pa še staknila se mi je s povodca...začela je tekat sm pa tam kot da bi jo nakaj podilo, nisem je mogla ustavit...potem sem jo končno zvabila k sebi in smo počasi šli proti domu...ko sva počasi hodile je šepala in cvilila...en del poti sem jo nesla, več pa nisem mogla. :-\..ko smo prišli domov je babica ji dala nek obhladek na nogo in čez 2 dni je spet skakala za žogico...tisti del poti si je pa zapomnila in nikoli ni več šla blizu, vedno je bila na razdaliji vsaj 5 metrov :)...
Imela pa sem še eno srečo in sicer to, da je bil zmano dedek, ki je takoj preveril ali je kača strupena ali ne in bil je tam vsaj en ki ni zagnal panike  ;D

Zdaj me pa nekaj zanima, če bi morali it k veterinarju, kljub temu da jo je pičla nestrupena kača? :-\

LP L

rina

• Mali Pesjanar
  • **
Kače Slovenije
« Odgovori #72 : 18 September 2010, 22:49:24 »
Oj!

Tudi ugrizi nestrupenih kač so lahko nevarni, če rane ne razkužimo, zaradi infekcij. Kače se namreč hranijo (tudi) z malimi glodalci in lahko od njih prinesejo kakšno tečno okužbo. Kot pri ugrizih vseh divjih živali. Ampak kače običajno sploh ne predrejo kože, sploh pri kakšnem bolj kosmatem psu.

Za strupene sem pa enkrat slišala, da je ugriz gada lahko primerljiv piku sršena... Sam pomoje je ugriz gada vseeno malo bolj zoprna zadeva.

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Kače Slovenije
« Odgovori #73 : 23 September 2010, 16:40:35 »
Preverila sem pri vet-u kako , če psa ugrizne  kača. Torej:
naj se čimmanj premika, mesto ugriza se oskrbi lokalno - preprečiti otekanje
Obisk pri vetu , predpiše se tudi  antibiotik.
NE daje se protistrupa, ker so reakcije hujše kot od strupa samega.
Ni nujno, da po ugrizu pride v telo sploh/velika količina strupa. Strup sam naj bi ne bil zelo smrtonosen.

simonv

• *
  • Spol: Moški
Kače Slovenije
« Odgovori #74 : 23 September 2011, 14:22:26 »
Hvala za te koristne informacije. Pri kolegu v kleti smo torej našli navadnega gada, oz. njihovo gnezdo.