Zdravo!
Mineva eno leto od kar sem prevzela oskrbo nad sosedovo psičko. Je odrasla mešanka s pudljem, stara 5 let. Biva zunaj v pesjaku in ni sterilizirana, njene lastnike še vedno pregovarjam v sterilizacijo. Sem ji pa že lani hrano spremenila iz Lidlove na Barking heads. Zelo hitro sem jo navadila na čistočo, da potrebo opravlja izven pesjaka, na sprehodih
Psička ima kar nekaj težav z obnašanjem, saj ni imela pravilne vzgoje in jo je vsak vzgajal posvoje, tako da je glede tega zelo zmedena. Ker je dolgodlaka jo zadnja dva meseca poskušam navajati na česanje (imela je zelo dolgo in gosto dlako), ker je nisem mogla razčesat, imela je popolnoma zavozlano dlako, sem jo postrigla. Po trupu s česanjem ( z nežno krtačo) in striženjem nisem imela večjih problemov, največji problem predstavljajo tačke in glava saj postane čisto nervozna in me je strah, da je nebi poškpdovala. Imate kakšen nasvet kako naj jo navadim na osnovno nego (česanje, striženje, kopanje)?
Probleme imava tudi z drugimi psi, še posebej s takimi ki silijo vanjo. Psička je bila pred leti napadena iz strani dveh psov ki sta bila spuščena (en v velikosti nemškega ovčarja, drug manjši). Ljudi, ki jih srečujeva na sprehodih že v naprej prosim naj privežejo svoje pse, iz preventive. Tukaj me zanima bolj za kakšne nasvete glede individualnih ur v pasjih šolah (najbljižja mi je Fajn pes v Ljubljani)? Bi bilo dobro da se jo sterilizira pred ali po tem, ko odpraviva to težavo? Opažam tudi da razen domačih otrok, drugih otrok ne mara in tudi do tujih ljudi, predvsem do moških je zelo previdna (pri nekaterih da rep med noge).

Tudi glede kalšnega gradiva, ki bi mi lahko pomagal bom vesela. Doma imam sicer enciklopedijo o psih, skripto o psih iz šole (bolj vzreja psov, notri piše tudi nekaj o negi) in dobila sem pa tudi tisto knjigo, ki se jo da naročito preko revije Kužek. Razmišljala sem da bi si kupila tudi knjigo Psi za telebane, mislite da bi pomagala?
Za kakršne koli nasvete bi bila res zelo hvaležna, saj sem se čisto zaljubila v to psičko, kjub njenim težavam in sem pripravljena zanjo res veliko naredit (vsaj kolikor je v moji moči). Sem se pri njej znašla na čisto neznanem terenu. Upam da sem razumljivo napislala.
Najlepša hvala že v naprej.