no ok...
torej, preživela sem 1 teden v vročem in sončnem Izraelu.
žal winny ni mogla zraven, je pa protestirala in se sama spokala zraven(ponavadi ko pakiram točno ve, da nekam grem...

) po 3h vožnji v Tel aviv smo se z avtobusom odpeljali v Betlehem. Naslednje jutro smo odšli na okoli po mestu, si ogledali nekaj cerkev, popoldne pa odšli še do pastirskih planot (tole ime mi je malo ušlo iz glave, nisem ziher če se res tako reče...

) in še malo naokoli spet pogledat nekaj 'pomebnih' cerkva... Tako se je dan kmalu končal.
naslednjega jutra smo se že zgooodaj odpravili proti Jeruzalemu, se vmes na hitro usavili še v cerkvi, kjer je bil Marijin grob in se potem povzpeli na Oljsko goro, kjer se je dalo jahati celo kamelo

.
Tretjega dne je bilo po mojem mnenju še najbolj zanimivo. Odšli smo prav do Črnega morja, do kamor smo se peljali skozi puščavo, kjer smo se kopali (kar je mimogrede zelo zanimiva izkošnja, saj je morje zaradi soli 10x bolj gosto in sploh ne moraš plavati, ker te nosti na površje

), tam smo si ogledali tudi Masado. To je staro mesto na gori, kamor so se zatekli židje (?) pred rimljali. rimljani niso mogli do njih, zato so 1 leto gradili nasip ob gori. ko so prišli nekaga večera na goro in podrli vrato, so ljudi tam pustili v strahu in odšli spat. Ponoči je celo ljudstvo naredilo samomor in vse, kar so našli tam rimljani naslednjega jutra so bila trupla. zvečer smo se namestili v nov hotel v jeruzalem.
četrtega dne smo si ogledali to mesto, (spet) cerkev kjer naj bi bil jezus križan (zagrajena je cela gora

), je pa izredno zanimio to, da si to cerkev lastijo kar vsa verstva, tako da je notranjost izredno zanimiva.
peti dan smo se odpravili prav do sredozemskega morja do Cezareje, in se kasneje namestili v Nazaretu.
šesti dan smo odšli do gore blagrov in naokoli (do reke jordana...), osmi dan pa so si ogledali še nazaret (so si zato, ker sem jaz z vročino obležala v hotelu), zvečer pa smo se odpravili nazaj v Tel aviv in proti domu

no, Izrael je izredno zanimiva dežela, z izredno zanimivo kulturo. Država se sicer deli na dva dela.
Zelo zanimivo so tudi trgovinice in trgovci, ki silijo vate da bi kaj kupil dokler česa ne kupiš ali skorajda zbežiš

.
potovanje je bilo zelo lepo in vroče, ko smo prišli domov pa je tukaj snežilo

fotke pa v kratkem na mojem albumu