Avtor Tema: Erlihija  (Prebrano 191472 krat)

ulafreja

• *
Erlihija
« Odgovori #150 : 08 Februar 2008, 18:31:09 »
hvala za pomoč.

maja01, psička živi v Ljubljani. Z njo bili v Italiji v začetku oktobra (na obali Tirenskega morja).
Sama res več ne vem kaj naj naredim. že 14dni se vleče čudno vedenje. Na kliniki pri Zaninoviču (dr.Šimundič Metka) sva bili teh 14dni (predvsem 1.teden) praktično po cele dneve ali pa večkrat na dan. Začetni simptomi so bili: nekje 25.1. je na polju ulovila miš in ji na žalost nisem mogla prepečit, da bi izpljunila. Pojedla jo je. Ker ni ne jedla, ne pila, ne kakala dva dni in je večinoma spala smo šli po dveh dneh k veterinarju (do takrat hodili na kliniko Trstenjak Zajc), dr.Zajc ni polagal velike pozornosti in dal Primotren. Nato se je stanje la slabšalo, šli k dežurnemu, dr.Saviču, dal Efloran, na našo željo vzel kri. Še vedno so bili mnenja, da gre za prebavne motnje. Pristop me je zelo zmotil 28.1. sem odšla k dr.Šimundičevi. Vzeli kri, naredili test za erlihijo. UZ pokazal povečano bezgavko nekje pri trebuhu, mislim. Levkociti bili nizki, trombociti tudi, v urinu nitriti, bilirubin. Dobila z/d konzerve, od takrat dalje psička je, pije, redno kaka, a je zelo apatična. Zunaj se trudi biti živahna, a se kar hitro utrudi. Večkrat na dan ima zelo blede dlesni (skoraj bele). Rezultati testov: erlihija 1:128, leishmanija 1:80, borelija, leptospira, babesia negativno.
Zdi se mim da gre na slabše. Manj je tistih aktivnih trenutkov in več teh, ko spi. Ne vem ali naj dam Clinofug ali ne. Včeraj je šel fant k doktorici po tablete, a je rekla, da ona svojemu psu ne bi dajala. Mučim se, si razbijam glavo, ne vem kaj narediti, časa pa nam počasi zmanjkuje za ugibanje. Priporoča kdo kakšnega strokovnjaka? Saj je res zadnje in najmanj pomembno (važno nama je le, da najina 3leta in pol stara psička ozdravi), a stroški so bili že preko 600eur, še vedno pa ne vemo na čem smo  :'(

hvala za odgovore, vsa pomoč zelo dobrodošla

Felina

• *
  • Spol: Ženski
Erlihija
« Odgovori #151 : 08 Februar 2008, 18:53:17 »
Ja, glede Clinofugov...mojega so uničli bolj kot erlihija......in poznam še par takih...žel predtem mi noben ni svatoval injekcij in tako smo se nekako pregurali z bruhanjem in slabim počutjem, jemali dodatne tablete za zaščito jeter Epato Cani, če se ne motim se rečejo....je pa res, da bolj kot je šlo proti koncu, bolje je prenašal clinofuge...žal takrat še nisem vedela za injekcije. Je pa Živa na tem forumu svojega psa zdravila z injekcijami, ker je bil njen kuža tudi bogi zaradi clinofugov...mogoče če jo kontaktiraš, ti bo znala več povedat...sedaj je njej kuža spet isti stari divjak.

Držim pesti, da boste odkrili vse vzroke in uspešno pozdravili...

alenkab

• *
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
    • Elaeth
Erlihija
« Odgovori #152 : 08 Februar 2008, 18:58:00 »
Naša psa sta terapijo s Clinofugi dobro prenesla.

Psica z erlihijo, zdravljena s Clinofugi - ni več težko vztajala in lokaliziran demodex se ji je v parih tednih pozdravil. Pri psu smo sicer imeli borelijo, vendar je bilo po Clinofugu veliko bolje - konec driske, težkega vztajanja, izcedkov iz oči ter lokaliziranega demodexa. Prej so mu zdravili vsak simptom posebej in ni bilo nekega učinka.

Pri Clinoflugu moraš paziti le, da ne pride direktno v stik s sluznico. Najboljše je navrtat luknjico v košček hrenovke, dat vanjo tabletko in jo nato zapreti.

ulafreja

• *
Erlihija
« Odgovori #153 : 08 Februar 2008, 19:08:30 »
ja, saj je problem to s Clinofugi. Psička ima vedno drisko, če poje karkoli drugega razen kvalitetne brikete in konzerve, pa še to ni merilo. pa pogosto je imela drisko in prebavne težave in sem skoraj prepričana, da ji bi te tablete sesule vse kar trenutno ni sesuto, saj je iztrebek končno vredu obarvan in formiran. s hrenovko ji žal ne morem dati tablete, ker ji ne upamo dati nič drugega kot od hillsa z/d, tako da morda nekak s konzervo, a ona itak vse ven pljune. je že v osnovi bolj neješča. aha, torej obstajajo injekcije? nič, pol pa počakajmo do jutri pa zjutraj pokličem veterinarko, da se pozanimam. Trenutno smo pri starših v mb (je psička običajno zelo srečna tu, pa smo jo želeli razveseliti) a če bo treba, se bomo pač vsedli v avto in šibali proti lj. a kdo priporoča kakšnega res dobrega veterinarja? kjerkoli. morda bi bil čas za drugo mnenje.

hvala.

Felina

• *
Erlihija
« Odgovori #154 : 08 Februar 2008, 19:33:17 »
Jaz vem, da injekcije dobiš pri veterinarju v Moravskih toplicah, za druge ne vem....boš mogla poklicat okoli, tudi v mb ne vem, kje jih imajo, sem namreč iz mb in pred enim letom jih ni bilo nikjer...saj pravim...kontaktiraj Živo, ona je točno to dala skozi tam, pa ti bo vse znala povedat iz prve roke...mislim, da bo rada pomagala, ker ve kakšen pekel je to.

Mel

• *
  • ...moj sonček...
    • Maltezan.net
Erlihija
« Odgovori #155 : 08 Februar 2008, 20:09:39 »
Jaz sem slišala/brala, da so določeni psi, ki niso prenašali Clinofuga, začeli s terapijami z Ronaxan-om, kateri pa se dobi baje samo v Italiji.

artichoka

• *
Erlihija
« Odgovori #156 : 08 Februar 2008, 20:23:08 »
Pri nas smo imeli pri prvem psu (irskem  setru) malo tezav zaradi jemanja clinofuga, je imel en dan celo krvavo drisko. Sem panicna klicala na kliniko (Mestni  log) in so mi rekli, da bo bolje ce tablete poje do konca, da drisko samo lazje pozdravijo. Ce pa prekinem z jemanjem zdravil pa bo vecja stala.
Pri drugem pesku (border collie) pa je bila povsem druga pesem. Zdravilo je super prenasal, brez driske in razdrazenega zelodca, ... in stanje se je precej hitro izboljsalo.
Drzimo pesti in tacke, da se vam tole normalizira, ker je res zoprna zadeva (za cloveka in psa).

ulafreja

• *
Erlihija
« Odgovori #157 : 08 Februar 2008, 20:53:26 »
hvala vsem za nasvete, se še priporočamo za kak nasvet.

Felina, kako kontaktiram Živo? a prav Živa je ime člana?

Predvsem bi rada še kakšno drugo ali tretje veterinarsko mnenje, ker mi veterinarka zaenkrat odsvetuje Clinofug (glede na to, da je psička pred tednom imela želodčne, prebavne težave) in da mi večina, ki jih vprašam reče, da pa titer erlihije 1:128 itak imajo skoraj vsi psi in da marsikdo ve ne za to. ampak ne vem, a je to res tako nizek titer, da se splača čakat? vseeno je pozitiven! najbrž ta povezava psičkinih težav in še titra za leishmanijo bode v oči in bi morda Clinofug naredil več škode kot koristi. Jutri grem še na domačem, štajerskem koncu iskat kakšnega veterinarja - zgolj za mnenje. Felina, če si iz mb, a morda katerega priporočaš?
Drugače pa upam, da bodo drugi testi za erlihijo (vzeti so bili v četrtek) kmalu znani. Veterinarka predvideva, da v 3 delovnih dneh, upam, da bo res tako, da vidimo na čem smo.

hvala še 1x vsem.

Felina

• *
Erlihija
« Odgovori #158 : 08 Februar 2008, 21:26:36 »
ulafreja...imaš ZS

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Erlihija
« Odgovori #159 : 09 Februar 2008, 01:00:16 »
Je bil ta prvi test za erlihijo "in-house" test (niso nikamor posiljali krvi ampak so kar na kliniki naredili t.i. hitri test)? V tem primeru bi jaz res pocakala na rezultate drugega testa.

Sicer se mi pa zdi trapasto delat paniko kako pes ne bo prenaal tablet, ze v naprej. Velika vecina nima pri tem nobenih tezav. Sicer se ti pa splaca temo prebrati od zacetka.

Kaj pa za L. - ste dobili kaksna zdravila?
m.

ulafreja

• *
Erlihija
« Odgovori #160 : 09 Februar 2008, 09:04:27 »
maja01, testi so bili poslani na fakulteto. za leishmanijo nisva dobili nobenih zdravil.
temo sem prebrala od začetka, večkrat, od spredaj nazaj in kontra. brala po mnogih tujih forumih, vse možne raziskave predvsem o leishmaniji, ki je pri nas precej neznana. če se je kakšno moje vprašanje prej že odgovorilo, se opravičujem, ampak preveč sem že zmedena, da bi mi spomin služil kot je treba.

felina, hvala za zs. poslala sem ti mail, ker sem za pošiljanje zs očitno preveč bebasta  :-[ saj se mi je 3x zbrisal namesto poslal in sem obupala...

danes gremo še po drugo in tretje mnenje, upam, da kaj ugotovimo, ko staknemo glave.

res hvala vsem za nasvete.

Živa

• *
  • Živa & Grom
    • Moji psi
Erlihija
« Odgovori #161 : 10 Februar 2008, 13:06:34 »
Evo sem že tukaj :)

Torej zdravilo v obliki injekcij je imizol in se uporablja predvsem za zdravljenje babezije in kot alternativa za zdravljenje erlihije (kjer je prva izbira clinofug).

Mi trenutno izgledamo zelo zdravi in v odlični kondiciji, Grom se je celo uspel zrediti za 1 kg, kar je za njega skoraj čudež.

Trenutno smo še vedno na imizolu (aprila dobi še eno injekcijo), potem pa bomo ponovili teste.

Kar se tiče clinofuga - Grom ga je pri prvi terapiji (lani spomladi - pozitiven test za erlihijo) dobro prenašal, pri drugi terapiji (lani jeseni - brez testov, čudni simptomi) pa sem morala po enem tednu prekiniti zdravljenje, ker je (kljub vsem preventivnim ukrepom) nehal jesti in začel bruhati. Zato sem bila prisiljena poiskati alternativo - v Moravskih toplicah so mi predlagali imizol in poleg tega še diagnosticirali babezijo. Žal nisem dala delati testov za babezijo, tako da 100% ne morem trditi, da je bilo to krivo, so se pa jesenski simptomi precej razlikovali od spomladanskih.

ulafreja

• *
Erlihija
« Odgovori #162 : 10 Februar 2008, 14:03:21 »
Živa, hvala za podatke o injekcijah. Moja psička je včeraj dobila Imizol (v Mb) in zdaj čakamo, da vidimo, če pomaga. Kako hitro se je poznal učinek pri Gromu? Me pa skrbi še leishmanija... Sva bili napoteni k dr.Tozonovi, ker bi naj imela največ izkušenj s to boleznijo, saj je ostali veterinarji baje v praksi skoraj ne poznajo. Ne vem, pač tipam kjerkoli se še da, da psički pomagamo. Zaenkrat je stanje približno isto. Večinoma apatična (torej že tretji teden teče!), zunaj poskuša noret, a predolgo ne more ali pa ji sploh ni za it ven. tako nekako.

Hvala za pomoč!

Mel

• *
  • ...moj sonček...
    • Maltezan.net
Erlihija
« Odgovori #163 : 10 Februar 2008, 20:37:23 »
. Zato sem bila prisiljena poiskati alternativo - v Moravskih toplicah so mi predlagali imizol in poleg tega še diagnosticirali babezijo. Žal nisem dala delati testov za babezijo, tako da 100% ne morem trditi, da je bilo to krivo, so se pa jesenski simptomi precej razlikovali od spomladanskih.

Na podlagi česa pa so diagnosticirali babezijo, če ni bilo narejenih testov?

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Erlihija
« Odgovori #164 : 10 Februar 2008, 21:51:52 »
hmmm...kaj špa če se bolje posvetiš leishmaniozi? Kolikor vem, je to lahko zelo zahrbtana zadeva...in povzorča isto apatijo, utrujenost, slabokrvnost, hujšanje,... In ker tega psi nas ni, zato tudi veterianrji spregledajo oz ne spoznajo simptomo...

Mel

• *
  • ...moj sonček...
    • Maltezan.net
Erlihija
« Odgovori #165 : 10 Februar 2008, 23:13:40 »
Mogoče bi bilo pametno v stik stopit s kakšnim tujim veterinarjem, vsaj preko maila, ki ima izkušnje z leshmaniozo, če so naši tako izgubljeni. In potem skupaj potegniti neke rešitve.

Živa

• *
  • Živa & Grom
    • Moji psi
Erlihija
« Odgovori #166 : 11 Februar 2008, 08:24:12 »
Na podlagi česa pa so diagnosticirali babezijo, če ni bilo narejenih testov?

Simptomi + urinski test (eritrociti v urinu).

Živa

• *
  • Živa & Grom
    • Moji psi
Erlihija
« Odgovori #167 : 11 Februar 2008, 08:30:25 »
Kako hitro se je poznal učinek pri Gromu?

Težko rečem  :-\. Približno 1 teden po terapiji sem ga začela postono obremenjevat in ker ni kazal znakov pretirane utrujenosti, sva bila približno po enem mesecu na polnih treningih.

arkula

• *
Erlihija
« Odgovori #168 : 02 April 2008, 07:53:17 »
Živjo.

Kaj bi lahko še jaz prosila za kontakt za homeopatska zdravila za erlihijo? Sicer je zdaj že pol leta v redu, samo da imam za rezervo - ker sezona klopov je tu...

Lahko tudi na mail [email protected]

Hvala!

Lojze

• *
    • BRYNMOR
Erlihija
« Odgovori #169 : 02 April 2008, 12:46:24 »
Ulafreja,oprosti sem šele sedaj videla to temo in prebrala,da ima tvoja psica titer na leishmanio 1:80.To pri nas pomeni že pozitivno na leishmanio.V tem primeru bi jaz psico obvezno začela zdraviti.Opisala si tudi,da je imela zelo bele sluznice.Tudi to je eden od znakov leishmanie,še posebno visceralne oblike,ki je tudi najhujša.Sem namreč videla kar nekaj psov z to obliko bolezni,veliko pa sem jih z takim titrom kot ga ima tvoja psica tudi evtanazirala,ker je šlo z njimi samo navzdol.Običajno psi prenehajo jesti,močno shujšajo,so apatični,lahko se pojavi zadebeljena sluznica smrčka,poškodbe očesa,ki ga spremlja gnojno vnetje,psi krvavijo iz nosnic,izredno hitro jim rastejo kremplji.V zadnjem stadiju je njihovo blato večinoma podobno maleni(blatu,ki ga ima po kotitvi psica,ki poje posteljice).Običajno tudi močno pade TT,ki je več ne moreš dvigniti.Če se leismania ne zdravi,je vsekakor smrtna.Zdravila,ki se pri tem uporabljajo ne pomagajo do popolne ozdravitve,temveč samo preprečijo in zaustavijo razvoj bolezni.
Na žalost se bomo morali tudi v Sloveniji pripraviti na cel kup exotičnih bolezni,na katere do sedaj še pomislili nismo.Meni osebno je najbolj zahrbtna med njimi prav leishmania.
LP Tjaša

ina11

• *
Erlihija
« Odgovori #170 : 05 Maj 2008, 13:18:42 »
Moj Tin pa je dobil samo 6,6 mg na kg. In to 25 dni! Malo sem že nejevoljna, ker se mi zdi, da veteerinarji kr malo po svoje odmerjajo te doze...
Poleg tega ima Tin še neko vnetje (krvna slika je pokazala povišano št. levkocitov, in je danes dobil še antibiotik (ne vem, nekaj na S-vsebuje penicilin...) Malo me je strah, glede na to, da je Tin šele danes dobil zadnjo tableto clinofug...
Ne vem, vse skupaj mi je že čudno. Upam, da ni celotna diagnoza napačno postavljena, glede na to, da mi je danes vet rekel, da je bil test za erlihijo negativen, da pa je vzporedni test pokazal, da je imel v krvi max število protiteles, in da je zato jedel clinofug... Kaj naj si zdaj mislim????

K.

italijancek

• *
Erlihija
« Odgovori #171 : 06 Maj 2008, 12:49:52 »
a kdo priporoča kakšnega res dobrega veterinarja? kjerkoli. morda bi bil čas za drugo mnenje.

sicer pozen odgovor, a vseeno.
z leishmenijo je seznanjem dr. matko v topolšici. kolikor vem, so tam že zdravili nekaj okuženih hrtov. pomoje je on dober naslov!
upam, da je s psičko že bolje!

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Erlihija
« Odgovori #172 : 12 Maj 2008, 21:29:45 »
Ta bolezen je nevarna samo za pse ali še za druge domače živali? Glede na to, da je prenašalec pasji klop bi bilo logično, da je samo na pse samo vseeno...

artichoka

• *
Erlihija
« Odgovori #173 : 12 Maj 2008, 21:31:23 »
Meni so pri veterinarju rekli, da je erlihija nevarna tudi za ljudi. :'(

Mucika

• *
  • Vita Vitae Meae
    • Niki
Erlihija
« Odgovori #174 : 12 Maj 2008, 21:50:54 »
Aja?No saj, pasjega klopa sem res že imela.. Kaj pa za mačke?

Živa

• *
  • Živa & Grom
    • Moji psi
Erlihija
« Odgovori #175 : 13 Maj 2008, 09:17:04 »
Pasji klop je relativno redek in ni glavni prenašalec česarkoli. Čisto navaden vsesplošno razširjen gozdni klop pa prenaša erlihijo, borelijo, babezijo in še kaj bolj eksotičnega. In ja, erlihija je problem tudi za človeka.

tesi

• *
    • Tesina stran
Erlihija
« Odgovori #176 : 26 Junij 2008, 16:06:25 »
Ne vem ali naj dam Clinofug ali ne. Včeraj je šel fant k doktorici po tablete, a je rekla, da ona svojemu psu ne bi dajala. Mučim se, si razbijam glavo, ne vem kaj narediti, časa pa nam počasi zmanjkuje za ugibanje.
Ulafreja...vem, da si to pisala že mesece nazaj, a sem sama zdaj v veliki dilemi. Moja psička ima erlihijo in so ji predpisali Clinofug. v tujini, kot sem prebrala, predpisujejo vibramicin. Ali ste ji vi dajali clinofug? predvsem sem v dilemi, ker sta mi dva veterinarja predlagala različno doziranje clinofuga. odločila sem se za manjšo dozo - vsaj zdaj za začetek...kako vam je šlo z zdravljenjem?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Erlihija
« Odgovori #177 : 26 Junij 2008, 16:39:16 »
Naša tamala ni imela nobenega problema. Antibiotik predpisujejo mulcem za akne, torej tako grozno grozen tudi ni. Meni je veterinar rekel, da je doziranje lahko zelo različno, midva sva vzela eno srednjo vrednost. Tudi čas dajajna tablet variira, vendar naj bi nikoli ne bil krajši od treh tednov. Pri psih, ki imajo erlijhijo že dolgo, pa lahko traja precej dlje. Jaz doze po svojenm okusu ne bi upala zniževati, ker s prenizkimi dozami antibiotikov tako na splošno lahko vzrejaš imenitne rezistentne seve.

tesi

• *
    • Tesina stran
Erlihija
« Odgovori #178 : 26 Junij 2008, 16:48:25 »
hvala za odgovor Lanabela...sej nisem zmanjševala doze po svojem okusu veš :) torej vet, ki ji je odkril erlihijo je predlagal doziranje kot je predpisano (1tbl/10kg), drugi vet, ki sem ga vprašala za mnenje, pa je rekel, naj ji dajem dvojno dozo, pa si tega nisem upala narediti...sicer kot je videti jih tesi lepo prenaša, brez bruhanja, ješčna je kot ponavadi in še aktivna bi bila kot ponavadi, če je tu jaz ne bi malo zavirala (malo zaradi vročine, malo zaradi bolezni sem opazila težave pri dihanju in me je postalo strah)

mat xxl

• *
  • Pudlji so zakon !
Erlihija
« Odgovori #179 : 26 Junij 2008, 23:51:23 »
Da še sam povem svojo izkušnjo z Erlihijo.    Torej imel sem psičko Pudljico, katera je sicer imela še epilepsijo ....  in druge starostne težave. Redno sem jo vodil h kar 2 veterinarjem, občasno pa še k 3 drugim, psička pa je pri 11 letih začela decembra lani vidno nazadovati v gibanju, bila praktično precej brezvoljna ....
Ker sem tudi sam malo iz stroke (farmacija) sem po vseh možnih testih začel proučevati, kaj bi naši Aji še lahko bilo, in sem nekako po kar precej prebranih straneh na internetu začel sumiti na erlihijo.  No psa smo zaradi zelo vidnega pešanja peljali k veterinarju in je na moje domneve izjavil, tega pa sigurno nima, pa saj ni lovski pes  >:(
Samo denar boste stran vrgli tega sigurno nima.  Ker ni bilo več nobenega testa, pudlji pa živijo dlje, pa tudi epilepsija bi lahko bila povezana s tem sem vztrajal. Povedal mi je, da če že potem kri na Dunaj, kjer so precej boljši pri pregledih, cena je bila več, kot 100 EUR mislim, da 125 eur izvidi pa da bodo čez 14 dni.

In so bili, ves presenečen me je na GSM klical sam veterinar , ja pozitivno, pa borelija tudi pozitivno, bilo pa je sklepati, da je psička to že precej sama prebolela, verjetno se je okužila že kako leto ali dve prej ................  žal oćitno že precej škode ............

Ko povem za te izvide zaradi drugega mnenja še znancu Veterinarju, ki me je tudi servisiral mi pove, ja kar 75% je pozitivnih od vseh narejenih testov ? Ko sem ga vprašal, zakaj mi ni svetoval tega pregleda, saj je poznal vse težave naše Aje mi ni odgovoril, kar tiho je ostal.  Ja žal moraš vse sam pogruntati, za to pa imamo veteri narje  >:(

No Clifog ali nekaj takega je odlično prenašala in že po tednu dni se je kompletna klinična slika psa tako izboljšala, da je ni bilo za prepoznati, spet je bila aktivna, skakala sama v avto....   tako je živela kak mesec, potem pa se je stanje spet rahlo poslabšalo, živela je kvalitetno, do zadnjega dne maja letos, ko je dobila nenadne težave z dihanjem (popuščanje srca) zalivanje pljuč in se je zelo na hitro poslovila .... :'( :-*

Žal je to bolezen, ki je počasna in če ne ukrepaš dovolj hitro pusti nepopravljive posledice  :( :'( ???

Vsekakor pa če ste bolezen odkrili v začetni fazi in primerno zdravili, ni bojazni, da ne bi vaš ljubljenček živel normalno dolgo življenje !