In nyssa - tudi ovčke so živali ali ne? Če je bil pregrob do njih, mu je treba dopovedati, da to ne sme. Videti ni ravno lepo, ampak vsak pa sam ve koliko in kaj prenaša njegov pes.
Khm...jaz ne vidim kaj dosti napadov psa na ovce, ko je bil kaznovan...
A pa ta pes sploh ve, kaj hoče lastnica od njega? In ali ve, za kaj je kaznovan?
Recimo čisto na začetku...pes obkroži ovce, ovce letijo naprej, pes se uleže. Pride lastnica in ga z roko butne na bok.
Trešči ga po gobcu, pes še vedno leži.
Zakaj?
Drugi primer. Pes gre za ovcami, se uleže in...jih spet faše.
Mislim, ok, ne bom rekla, da sem puristka in bolj papeška od papeža. Seveda tudi moji psi dobijo kako vzgojno. AMPAK!
Takrat, ko vedo, kaj so naredili narobe in takrat ko vedo, da so naredili nekaj narobe.
Ni pa to mlatenje vse povprek.
Takega nasilja nisem videla nad psom že dolgo časa. Pa sem videla že kar nekaj treningov in agija, in IPO programov in RO-ja.
Pa nekateri psi delajo hude probleme. Probleme, kjer lahko še človek nasrka, ne samo ovca.
Obsojam tako ravnanje s psom. Pes mora biti nam v zabavo, mi pa njemu. Pri čemerkoli. Ne pa, da pes skasira vse slabo, kar se je v nas nabralo, samo zato, ker naredi napako. Upam, da se strinjamo, da pašnja ni neka velepomembna zadeva, ki bi jo pes MORAL opravljat. Če jima pač ne ustreza, naj si poiščeta zadevo, pri kateri bosta bolj uspešna in se bosta manj presekirala.
Sori, samo, če je lastnica tako živčna in očitno zelo nezadovoljna s psom, pa naj se ne gre več tega. Škoda zanjo in za psa.
Trening nečesa mora bit psu v užitek. Kako do tega pridemo, pa je v večji meri odvisno od odnosa pes-lastnik.
Kake posebne uživancije jaz tukaj ne vidim. Pes potegne ušesa nazaj, že ko dobi ukaz. In mu tepež škodi, ne koristi.
Tudi vzgojo z udarci je treba pravilno uporabljat. Ne pa kar tako...ker nam nekaj ne paše.
Potem najbolje, da mu natakne električno in ga strese, preden se ovc sploh dotakne

In ja, vsak ve, koliko njegov pes prenese. In jaz bi lahko Paxxa mlatila do onemoglosti, pa mu še kar ne bi bilo jasno, pa tudi čisto vseeno bi mu bilo, ker preprosto ne pali na udarce. A pa to počnem? Ammm...ne?
Pa Paxx še zdaleč ni tak občutljivček, kot so borderji. Niti grozim mu ne. In moj pes dela napake, seveda jih. Ampak jih vedno manj, ker uporabljam en bolj koristen način, kot pa grožnje in tepež. In bolj prijazen tudi. Predvsem pa uživava. In se ne sekirava. In se imava fajn, ko preživljava čas skupaj.