Avtor Tema: Šepanje  (Prebrano 236785 krat)

čara

• *
  • Spol: Ženski
  • Obožujem pse!
Šepanje
« Odgovori #210 : 07 Junij 2011, 17:31:50 »
vse skupaj te pride nekaj čez 100 eur. In v takem primeru bi jaz delala polni test, odvzamejo kri in ošljejo v analizo mislim, da v LJ ali postojno-na rezultate čakaš od 1 do 3 tedne.

Hitri test te pride okoli 24 eur, je pa okoli 90% zanesljiv.

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Šepanje
« Odgovori #211 : 08 Junij 2011, 13:01:28 »
Testirajte klopne (pa ne hitrih testov, ker so nezanesljivi), naredite hemogram in osnovno biokemijo. Pametno je pogledati tudi urin, se posebno proteini-kreatinin razmerje.

rina

• Mali Pesjanar
  • **
Šepanje
« Odgovori #212 : 08 Junij 2011, 22:32:59 »
Anaplazmo imamo... So nardili kar hitri test (očitno, glede na to da je trajal 15 min??) in ker se očitno simptomi ujemajo, je to najbrž to in je že dobil antibiotike. Če pa slučajno ne bo bolje, bomo pa potem delali dodatne preiskave.

lp

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #213 : 30 Junij 2011, 16:47:14 »
Evo, pri nas se je pa šepanje danes ponovilo. V nedeljo zjutraj, ko je vstal, je prvič šepal (nekaj minut) in sem to pripisala sobotnemu tekanju s psi. Druga opcija pa je bila, da si je malce ranil šapo na čereh, ko smo bili na morju.
Potem je bilo kar dobro te dni, tudi pazila sem ga, da ni preveč skakal in divjal... Danes zjutraj pa je spet zašepal, potem je bilo dobro, po dopoldanskem spancu pa ponovno :-\ Šepa sicer ne zelo očitno, ko se ogreje, se komaj opazi. Mogoče hodi malenkost navzven oz. po zunanjem delu šape, v primerjavi z desno nogo.
Jutri sva že naročena pri veterinarju za pregled.

Kakšna ideja? Ne verjamem, da je vnetje pokostnice, ker ga stiskanje nog ne boli. Šape sem temeljito pregledala, pretipala vse prste in sklepe, da bi ga kaj bolelo ni videti. Mogoče manjša reakcija, če prijemam zapestje.
Nategnjene vezi? Klopne bolezni? Kar iščem odgovore...danes me pa zdaj resno skrbi, prej sem čakala izboljšanje :(

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Šepanje
« Odgovori #214 : 01 Julij 2011, 11:54:18 »
Pelji psa do ortopeda, ki bo naredil klinicni pregled, po potrebi slikal in napravil se kaksno drugo diagnostiko.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #215 : 01 Julij 2011, 12:01:56 »
No, takole je trenutno.
Včeraj ga pregledala veterinarka. Med blazinicama na tej šapi ima temno rdečo dlako in kožo, če ga malce dlje tam tipaš, ga začne motit (je rumen pes drugače). Nič pa ni noter ali karkoli drugega videti. Potem mu je malo raztegovala in tipala taco, sklepe...nič posebnega, nobene reakcije.
Je pa zjutraj zdaj spet šepal, malo že zvečer, domnevam, da prav zaradi pregleda. In ni bil najbolj navdušen nad dotikanjem "zapestja", je umikal taco.
Sicer zdaj nisem doma, ampak mami pravi, da je pa spet ok in ne šepa.
Sem klicala na kliniko v LJ, na dolgo opisala, in so svetovali naj čez vikend zdaj miruje, ampak res striktno, in če ne bo bolje, se v ponedeljek naročiva pri ortopedu za podroben pregled, morebitno slikanje.
Se zdi to ok?

čara

• *
  • Obožujem pse!
Šepanje
« Odgovori #216 : 01 Julij 2011, 12:56:57 »
Vem za dva psa, ki sta šepala-razlog je bila pa majna travica zarita precej globoko, oblikovana kot kopje, ki je samo rila naprej in naprej. Veterinar je dolgo, dolgo, stiskal, odpiral, in potem je končno tisti majhen stvor prišel ven.

Te travice so na morju značilne.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #217 : 01 Julij 2011, 13:02:19 »
Ja, tega je bilo ogromno. Vse, kar je raslo, je bilo bodeče >:(
In ravno kam tako sem ga morala peljat na potrebo in je že prvič poštudiral, da ni prijetno in je šel kar sam drugam, če je bilo možno.
Kako pa naj potem to vidim? Sem mislila danes še enkrat sprati šapo, poskusit očistit in namazat s čim. Kakšna tista črna krema, ki ven potegne gnoj itd.?

Pa bi zato enkrat šepal, drugič ne?

Jaz imam tudi z morja poškodbo na podplatu in je nadvse zoprno :-X

čara

• *
  • Obožujem pse!
Šepanje
« Odgovori #218 : 01 Julij 2011, 13:41:03 »
Švicarka-bele barve, nič niso videli, ker se je zarilo med prsti in potovalo navzgor-je pošepavala enkrat ja, drugič ne, za mačko je letela, nazaj prišepala. Tako nekako.

Pri airedalcu je blo pa tako; naprej rahlo šepal, so mislili da je pač nerodno stopil, potem pa sploh ni uporabljal noge, no ko je začelo smrdet, če so dali nos blizu tace, so spokali do veta, ki ga je pobril, in je itak blo očitno vneto in je razkužil, in verjetno malo zarezal, iztiskal pa je res dolgo, če se prav spomnim 15-20 minut. Pes pa je potem mel še kuro antibiotikov.

Pravijo, da med pomaga-namažeš gor in poviješ taco, če bo delovalo.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #219 : 01 Julij 2011, 13:52:43 »
Aha, aha.
Hvala za nasvet in primere. Res bi znalo biti kaj takega prav zaradi sumljive temne barve med blazinicama. Plavalno kožico ima v bistvu tako...na spodnji strani, seveda.
Revež, spet bo imel tretma 8)
Glede na zapovedan počitek bova imela vsaj kaj počet...oba v njegovi ogradici ali pa na odeji pod drevesom. Bo nadvse srečen, ko se bova lahko stiskala ;D

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #220 : 01 Julij 2011, 16:20:17 »
Čara, mogoče je pa tvoja domneva prava. Sem šla zdele še enkrat gledat mesto med blazinicama in "v nulo" primerjat z ostalimi ... in čisto noter, v spoju, je malo zadebeljeno - bulica, kar pri drugih ni ??? :o Ne vem kako, da nihče ni opazil oz. otipal, mogoče nismo dovolj natančno ali kaj...zdaj grem pa najprej dlako tam postriči, potem očistit in namazat z ihtiolom. Pa malo povezat, vsaj za nekaj časa, upam, da ne bo takoj "zdrl", da se vsaj krema vpije.
Sem še mami zatežila, da je primerjala in je isto ugotovila. Upam, da je to to

čara

• *
  • Obožujem pse!
Šepanje
« Odgovori #221 : 02 Julij 2011, 19:38:21 »
Verjetno je res tujek nekje globoko, najbrž bo pes dobil pomirjevalo, ker to špikanje po taci ni ravno prijetno. Te trave lahko gredo precej globoko in so res zoprne, lahko pa vmes še vzamete kri za hiter test klopnih-te stane okol 25 eur.

Zoprno je, ker za tele trave neke preventive ni, edinole postrižena dlaka med prsti, da hitro vidiš kako ranico in lahko še sama takoj iztisneš in razkužiš.  Povej potem kaka bo dokončna diagnoza.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #222 : 03 Julij 2011, 10:56:27 »
Sva bila v petek potem še enkrat pri veterinarju.
Je tudi ona začutila bulico in jutri ima mini operacijo.
Včeraj je še malo bolj šepal, zvečer je imel bulico velikosti manjšega grahka. Očitno se nabira gnoj.
Pišuka, ne verjamem, da bi videla travico ali ranico, četudi bi porezala dlako. Po drugi strani pa je ta dlaka tudi zaščita in je raje ne bi strigla.

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
Šepanje
« Odgovori #223 : 03 Julij 2011, 13:04:19 »
Sicer ne pase direktno v to temo, ampak ok..

Zelo zelo nevarne so trave, ki se jim rece "spear grass", ena izmed vrst teh trav je "foxtail": klik do wikija (http://en.wikipedia.org/wiki/Foxtail_(diaspore)).. Tale trava je pogosta pri nas, zadnja leta sem opazila, da se je zelo razrastla, je pa zelo zelo nevarna za psa. Namrec narejena je tako, da se veselo prime dlake, in potem leze skozi dlako/kozo samo naprej. Se en clanek (http://petsareourpassion.com/clients/3668/documents/Spear%20Grass.pdf) na to temo, pa tudi google najde svasta, ce vpisete spear grass alpa foxtail. Sama tudi osebno poznam primer, ko je imel zlati prinasalec to travo prakticno v notranjosti glave, so morali operirat, h sreci pravi cas, kajti lahko bi bilo usodno. Ven so potegnili ene 5cm velik del te trave, s tem da se na zunaj ni videlo nic, samo pes je imel zateceno glavo okoli oci, tam kjer je trava zlezla naprej skozi kozo.. :( :-X

Aja, se to.. Nevarna je trava potem, ko se posusi in postane rumena (to je ravno zdaj), takrat zacnejo tudi te "sulice" odpadat stran. Dokler je zelena je ok..

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #224 : 04 Julij 2011, 16:31:44 »
Evo, pa smo doma.
Žal je tako, da ni veterinarka ničesar odkrila noter bula pa je izgledala kot reakcija na nekaj in jo je odstranila. Kanalček je bil tudi viden. Lahko, da je tujek šel ven, lahko pa, da potuje dalje, ampak ni upala pregloboko gledati, ker bi lahko kaj poškodovala. Videti pa ni bilo nič. Dobil je antibiotik in proti bolečinam,  sedaj pa bomo opazovali.
Mnenje je, da je šepal zaradi tega in je tudi najbolj logično. S testiranji na klopne bolezni in slikanjem bomo sedaj počakali, da vidimo, če se bo šepanje prenehalo. Upam...upam...

m_tejch

• *
Šepanje
« Odgovori #225 : 04 Julij 2011, 22:49:47 »
Saj ne da bi kaj strašila, ampak pri našem se je iz bulice razvilo grozno kronično vnetje tačke. 3 veterinarji so bili prepričani, da je za operirati, da je sigurno kaj notri, pa ni bilo razen tega, da je tkivo naredilo 'kapsulo' in par dlak nič. Na žalost mi z odprto taco živimo naprej sedaj že kakšna 4 leta. Je pa baje to pogost problem pri psih iz 'moje' psarne. Več je napisano tudi v temi mislim, da je naslov težave s tačkami. Saj pravim, res mi ni cilj nikogar prestrašiti in tudi pri mojem se je to pojavilo kasneje, ne kot mladiču ampak okrog 4 leta privič. S tem, da se je najprej taca odprla na asfalutu in smo potem šele tipali bule. lp in čohec za malega rumenega bolnika  ;)

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #226 : 05 Julij 2011, 08:26:37 »
m_tejch, pa je šepal?

Drugače bula je bila reakcija na nekaj, ne kot novotvorba ali kaj takega. Lahko ga je pičilo kaj, tujek,...
Saj je rekla, če je bilo kaj čisto majhnega, samo špička travice, lahko, da je celo odstranila skupaj z bulico.

Vzrok za šepanje bi bil ta najbolj logičen in očiten, to je pa tudi res. Samo sem upala, da se bo videlo :-\

m_tejch

• *
Šepanje
« Odgovori #227 : 05 Julij 2011, 11:40:02 »
Seveda je šepal, ker preden smo ugotovili, da je kaj narobe je imel že odprto do krvavega, samo saj pravim, pri nas se je drugače začelo, tako, da pomoje more biti pri vas res kakšen tujek ali pik. Je pa grozno, ko bi moglo bit kaj notri pa ni  :-\. Upam, da uredite to čimprej oz ugotovite vzrok. lp

čara

• *
  • Obožujem pse!
Šepanje
« Odgovori #228 : 05 Julij 2011, 12:04:23 »
Iz te psarne kot je pes od m_tejch je cel kup psov z konstantno odprto rano na taci + še druge težave. To je res njihova značilnost, skoraj nemogoče, da bi Wai imel isto. Razen če sta si v sorodu, imata skupne prednike.  :-\

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #229 : 05 Julij 2011, 12:09:47 »
Čara, malo verjetno. Po eni strani rodovnika bi šla stavit, da nemogoče, po drugi strani pa mogoče nekaj rodov nazaj, če...ker ne poznam Olivland linij, težko potem komentiram.

m_tejch, pošlješ rodovnik? 8) Bolj iz firbca. Ali pa če poznaš kakšnega prednika... sej na ZS

Ampak ta bula ni bila takšne vrste, niti se ni odpirala, niti videla, samo čutila.

damayanti

• *
Šepanje
« Odgovori #230 : 05 Julij 2011, 12:52:05 »
Joj nehajte jo že strašit no :P
Naš divjak je imel kaj takega že stokrat. Ker je res štor svetoven , pa še copata ko hodi...
 ponavadi je nabasal kakšen trn... na začetku ni še  nikoli šepal šele potem kasneje... in takrat sem tudi opazila da  ima bulco.
Pa še pri setru in njegovih tacah je bistveno težje opazit kot pri kakšnem manj odlakanem psu.

Tipično tako kot ima Wai ponavadi nabaše med prste na šapi.  Tudi če se je samo napičil na kakšen trn( kar se ponavadi vsaj v zgodnjih poletnih dneh  ala takle čas) Ko trnje začne masovno odganjati.
Tudi  takrat ko je bilo najhuje in se mu je celo zagnojilo,  in ko se je stisnillo je vem pogledala majhna mini mini pikica... se je videlo kot  en mali olupek od nekega trnja.
 Velikokrat je bila pa samo bulca - nič videt... ali od pika( žuželke- tudi možno) ali pa od kakšnega trnja... še bolj možno

zadevo smo enostavno razkuževali, opazovali, in z antibiotik sprejem malo pošpricali vsakič....
 pa ima še danes vse 4 tace ;D
 ja  in na tacah ponavadi kar traja, taka zadeva, da se pozdravi ;)... sploh če si pes še non stop dreza v to  in liže pa cufa  tam dlako tako kot to zna naš delat ::).
 ali pa še z veseljem kaj  vrtnari po zemlji.
Bistvo vsega je da je čim bolj čisto, da se razkuži ( jaz ponavadi razkužujem s spitadermom- se ga kupi v vsaki lekarni ;) ) opazuje... če se pa zagnoji  in  nastane ranica pa jod ...

p.s. Inanna sej z leti če je to to bo to rutinski poseg :P ;D

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #231 : 05 Julij 2011, 13:05:06 »
Hahaha...rutinski...upam, da prvič in zadnjič :D Drugače dobi čeveljke, imam še bon za nakup Ruffwear opreme >:D :D

Komaj 5 mesecev ima...pa že nekaj...prejšnji pa 1x v 15 letih in še to samo pregled + antibiotik (ko si je pregriznil jezik med izvajanjem "kdovečesa")

Mami pravi, da je Wai danes zelo dobre volje in ga komaj zadržuje, da ne nori vsepovsod :o ::)

damayanti

• *
Šepanje
« Odgovori #232 : 05 Julij 2011, 13:23:55 »
jah eni so bolj dovzetni , drugi manj  ;)
Dina pri nas tudi še ni nikol kaj takega nabasala...  ker ona pač zna poslušat ko se ji reče  "ne lazi tam"... in gre lulat tja kamor se ji pokaže... un k more pa vsa grmovja in vse prešnofat in obscat, ga pa pokasira..
 tako je...

ursa_9

• *
Šepanje
« Odgovori #233 : 05 Julij 2011, 21:35:07 »
Inanna je bilo pri nas isto, prejšnji je bil pri veterinarju samo za cepljenje, s tem pa sem bila v enem letu že kar ene parkrat  ;D...nimaš kaj, če so divjaki so divjaki, sam mi smo pa tudi takoj panični in letimo takoj k veterinarju  :P

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #234 : 05 Julij 2011, 23:21:16 »
Inanna je bilo pri nas isto, prejšnji je bil pri veterinarju samo za cepljenje, s tem pa sem bila v enem letu že kar ene parkrat  ;D...nimaš kaj, če so divjaki so divjaki, sam mi smo pa tudi takoj panični in letimo takoj k veterinarju  :P
Upam, da je samo to, ja. Sem šla še na you tube gledat posnetke psov(jih sploh ni malo), ki šepajo iz različnih vzrokov...pa je še najbolj podobno enemu, ki si je prst zvil ali nategnil ali nekaj...se pravi sem spet pri šapi... ::) 8)

ursa_9

• *
Šepanje
« Odgovori #235 : 06 Julij 2011, 10:03:11 »
Moj, ko je prvič začel šepat, sem ga k vetu pelala in sem ga dala na hitri test zarad klopov, pa je pokazalo, da ima vse normalno. Potem mi je 2x po tem zašepal, ampak ga nisem nič peljala k vetu, samo počivali smo doma pa je bilo potem ok...očitno so res taki divjaki, da si kdaj kdo kaj sklecne ali pa nategne...tko da mislim, da res ni panike pri Wai-u...

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #236 : 06 Julij 2011, 10:09:33 »
Ursa_9: Aja, se je vam tudi to že zgodilo? Kaj so pa rekli prvič pri vetu?
Saj me kar boli, ko ga prime njegovo divjanje...in nikoli po travniku (ki je povsod okoli hiše!) kjer ni nič, ampak manjše kroge po dvorišču in je marsikaj nastavljeno ::) >:D
O padanju, zaletavanju, neizpeljanih ovinkih pa sploh ne bi izgubljala besed... ;)

Točno, ste že slikali kolke, komolce? Verjetno še ne...

ursa_9

• *
Šepanje
« Odgovori #237 : 06 Julij 2011, 11:11:05 »
Ja je bilo ga ful težko umirit, ker ko smo k vetu prišli sploh ni nič šepal ker je bil tolko vesel  :P...pretipal ga je, tam pri komolcu ampak ga ni nič bolelo, tako da je rekel, da če se bo to velikokrat ponavljalo, da bo treba k kakšnemu ortopedu iti, pa hotel mi je dati tudi Rimadyl ampak ga jaz nisem hotela vzeti, ker je pa mal premočan tablet za sedaj, po mojem mnenju...če bi bo pa slučajno začel kaj preveč velikokrat šepat, ga bom pa mogoče res h kakem ortopedu peljala,bomo videli kaj bo...Aja, pa nismo še nič slikali kolke in komolce, bomo pa enkrat sigurno v bližnji prihodnosti...

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #238 : 06 Julij 2011, 18:17:57 »
Kljub posegu v ponedeljek, Waia ni minilo veselje do veterinarjev. Skoraj je poletel iz avta, ko smo prišli tja :D
In tudi izgubil "čeveljček" ::) Dolgo je obstal v bistvu 8)

Celi se dobro, ni pa še čisto zaprto...malce dlje traja, ker ni nobenega šiva - namenoma, če je šlo slučajno še kaj ven.
Bule ali otekline ni, čez dva dni ne bo imel več povito in bomo videli kakšno je stanje, če bolje hodi. Pa še "zračilo" se bo lahko :)

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #239 : 12 Julij 2011, 22:28:44 »
Ker Wai še kar malo šepa, sva bila pri ortopedu...čeprav ima še malce odprto rano od zadnjič je, glede na razgibavanje nog, predlagal RTG - komolce, ramena. Vse ok, tako kot mora biti pri tej starosti... ;D Še nikoli se nisem tako dobro počutila... :o :D
Za vsak slučaj je slikal še spodnji del noge, kjer je imel prejšnji teden poseg, ampak tudi ni nič videti.
Torej za zdaj ostaja kar ta tujek in to, da rana še ni dokončno zaceljena in očitno je boleče. Bova pa morala natakniti nogavičko...
Tokrat sva dobila še Rymadil in čez en teden imava ponovni pregled. Do takrat pa še ena doza mirovanja. Ampak to je še najmanj...
Aja, pa malo manj hrane v tem času. Zadnjih 14 dni je normalno jedel, gibal pa se komaj kaj in je malce pridobil na teži :-[ Sploh nisem pomislila, da bi bilo dobro zmanjšat količine ::) :)