Avtor Tema: Šepanje  (Prebrano 236682 krat)

Inanna

• *
  • Spol: Ženski
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #270 : 19 Avgust 2011, 09:35:49 »
Ja, to morje tudi mene skrbi. Tja, kamor običajno hodiva s psom, se kar bojim iti...ker je res polno te trave in grmičevja s trnjem :-\ Pa do sedaj sploh nisem opazila, šele s psom...ker nekam mora iti na potrebo...

No, evo... tudi tebi je trajalo pol leta. Meni isto, sicer je bil zlom in potem skoraj leto kasneje še artroskopija. Ampak ti kar ostane v podzavesti, da je na to nogo treba pazit ::) Zato pa še zdaj ni čisto ista kot ta druga, kljub športu in krepitvi.

Ne vem pa, koliko bi ga dejansko lahko motila tista brazgotina na plavalni kožici. Zgleda čisto lepo, je pa vseeno malce zadebeljeno (logično) in s tem verjetno manj prožno. Da ga zateguje...
Ali pa je so res mišice tiste, ki so poškodovane. In to menda zelo dolgo traja,da se obnovi, vsaj tako pravijo.

Maja3000

• *
Šepanje
« Odgovori #271 : 19 Avgust 2011, 11:00:25 »
Ali pa je so res mišice tiste, ki so poškodovane. In to menda zelo dolgo traja,da se obnovi, vsaj tako pravijo.
Če je tako kot pri ljudeh, potem do ozdravitve preteče precej časa predvsem pri natganih, počenih ipd. mišicah/vezeh.

Moja je v tem mesecu tudi šepala. Sicer to ni nič novega (je pač divjak in je že večkrat prišlo do šepanja, ampak običajno po max 3 dneh močno omejenega gibanja šepanje izzveni), ampak ker je tokrat trajalo dlje, me je že malo zaskrbelo, čeprav je bila normalno živahna in ni bilo videti, da bi jo na otip kaj bolelo. Po enem tednu kar se da omejenega gibanja (samo umirjeni kratki sprehodi na kratkem štriku, ravno toliko, da je opravila potrebe) in po še enem tednu malce manj omejenega gibanja (dobre pol ure dnevno, na fleksiju) je stanje videti normalno. Večurni sprehod ni noben problem, sem pa za vsak slučaj še vedno pazljiva pri žogicah ipd. ...

Upam, da bosta vajina pobalina tudi kmalu v redu.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #272 : 19 Avgust 2011, 11:15:31 »
Saj to je sedaj vprašanje...koliko časa... Res pa je tudi, da v popolnem mirovanju nikoli ni bil. Prva dva dneva in potem po posegu 3 dni. Ostalo pa lepo počasi.
Res je pa tudi to, da je prvi dan šepal, potem nekaj dni praktično nič, potem komaj opazno, po pregledu pri 1. veterinarju pa zelo... Potem je bila opažena bulica in opravljen poseg...od takrat pa ves čas nekako konstantno...

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #273 : 20 Avgust 2011, 09:17:22 »
No, takole...smo včeraj naredili hitri test za klopne bolezni in je vse negativen...potem je rekla, da sicer lahko naredimo še ta dolgega, ampak se ji ne zdi smiselno, če je ta vse pokazal negativno in tudi pes ne kaže kakšnih posebnih znakov, da bi lahko sumili, da pa vseeno...

Še ona je ponovno pogledala šapo in jo moti, ker ima pod brazgotinico (od posega) še vedno/spet bulico oz. zatrdlino. Ta je tudi mene mučila, ampak je prejšnjič Miklavžin rekel, da je to normalno ??? Poleg te zatrdlinice ima pa tudi še vedno tam rdečo dlako...povsod drugje je lepo svetlo rumena ???

Zdaj razmišljam celo o menjavi hrane, kupila sem še lososovo olje z omega3...za podporo.

Je kdo slišal kaj o osteopatiji? Kdo preizkusil? Tu so mi jo priporočili, v kratkem bo tudi predavanje na to temo in pregledi. Menda se zelo obnese.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Šepanje
« Odgovori #274 : 20 Avgust 2011, 09:24:12 »
Ma te hitri testi sploh niso zanesljivi, tako da se jaz ne bi zanašala na njih..

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #275 : 20 Avgust 2011, 09:34:58 »
100% res ne, ampak večinoma pa menda zadanejo. Saj si lahko še premislim, ampak mislim, da bomo šli kar lepo do Matka. Se zdi boljša ideja.
Klopov je imel tako in tako samo nekih 5, pa še to le enega malo napitega...noben ni bil prisesan več kot 6 ur, če sploh toliko...

Se mi zdi zelo verjetno, da je kaj podobnega kot pri Target. Poškodba je v bistvu edina logična razlaga...
Dvomim, da bi še vedno šepal zaradi tiste brazgotinice in zatrdline...

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Šepanje
« Odgovori #276 : 21 Avgust 2011, 12:28:38 »
srečno!

FB Lucy

• *
Šepanje
« Odgovori #277 : 21 Avgust 2011, 13:07:54 »
100% res ne, ampak večinoma pa menda zadanejo. Saj si lahko še premislim, ampak mislim, da bomo šli kar lepo do Matka. Se zdi boljša ideja.
Klopov je imel tako in tako samo nekih 5, pa še to le enega malo napitega...noben ni bil prisesan več kot 6 ur, če sploh toliko...

Se mi zdi zelo verjetno, da je kaj podobnega kot pri Target. Poškodba je v bistvu edina logična razlaga...
Dvomim, da bi še vedno šepal zaradi tiste brazgotinice in zatrdline...

Toplo peiporočam dr. Matkota. Imam prijatelje ki se ukvarjajo z vzrejo ameriških buldogov, in zanj slišim same pohvale! Res da je dražji....ampak naredi pa odlično  :) vem za primer, ko si je kuža zlomil kolk.... no sedaj pa mašira na sprehodu tako kot vsi drugi  :) s tem da tudi brazgotina ni preveč opazna  ;D

srečno

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #278 : 21 Avgust 2011, 16:50:46 »
Evo, takole zgleda ta šapa.
Pa še temnejše rdeče barve je v živo, ker je slikano s flashem...
Pod tisto pikico je zatrdlina.

idefix

• *
Šepanje
« Odgovori #279 : 21 Avgust 2011, 16:57:36 »
Osteopatija in osteopatinja je super.
Mojemu je Matko opreriral komolec, rekel, da čez en teden ne bo več šepal, potem čez 4 tedne, pa čez 4 mesece.....
Sicer pa tele rdeče dlake lahko pomenijo kakšno bakterijsko okužbo, ali pa se mu zaradi bulice dlake kam vraščajo, kar zelo moti. Tako da sprememb med prsti ni za zanemarjat kot vzrok šepanja.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #280 : 21 Avgust 2011, 17:47:55 »
Kaj pa mu je bilo oz. kaj mu je operiral Matko?
Katera osteopatinja? Kako je to zgledalo?  :)
Jaz sem kar precej za alternativno zdravljenje, na splošno...

idefix

• *
Šepanje
« Odgovori #281 : 21 Avgust 2011, 18:19:02 »
Dolga zgodba. Od manjše poškodbe ramena, potem zaradi erlihioze ni nehal šepati in si nakopal izrastke v komolcu, itd. Ko je bil na dieti zaradi zataknjene kosti v črevesju, je izgubil tudi vse mišice, ki so mu sicer pomagale pri gibanju; delček se je očitno okrušil - sklep je že na RTG izgledal zelo grdo, CT je nakazal tudi staro poškodbo. Na veterini VF so sicer odsvetovali operacijo, ker naj ne bi pomagala, pa sem vseeno šla v Topolšico, kjer so bile obljube odlične. Očitno napačne.
Osteopatija: https://www.facebook.com/pages/Osteopatija-za-%C5%BEivali/157225147659725

Janusa

• *
Šepanje
« Odgovori #282 : 25 Avgust 2011, 09:52:16 »
Jaz pa happy  :D  :D Sem pravkar izvedela da so testi na borelijo in erlihijo negativni, šepanje je pa, kot sem že takrat napisala po treh dneh nehalo samo od sebe. Najverjetneje je tisti dan kaj divjal in nerodno stopil.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #283 : 25 Avgust 2011, 12:01:48 »
Mi smo pa pravkar od Matka... Novice niso najboljše, ampak vsaj vem...in ne bo tako grozno.
2mm okruška ima na zunanji strani komolca, samo na levi nogi. Očitno je prišlo do poškodbe, verjetno ob rotaciji komolca ali nekaj podobnega.
Vsekakor ni dedno oz. genetsko pogojeno, to je zatrdil. Drugi komolec pa je, tako na RTG kot na CT, popoln.
Je naredil RTG, kjer se je že malo bolje videlo kot zadnjič, da nekaj ni čisto ok, potem pa še CT in je očitno.
Naslednji teden ima artroskopsko operacijo. Upam le, da ni v tem času že kaj poškodoval hrustanca, to pa izvem po posegu.

Janusa

• *
Šepanje
« Odgovori #284 : 25 Avgust 2011, 12:34:11 »
Upam, da boste dobro zrihtali, da bo lahko mulc kmalu spet veselo razgrajal naokrog.

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Šepanje
« Odgovori #285 : 25 Avgust 2011, 12:36:09 »
Okruški niso dedni ????

maja01

• zverinica ;-)
  • Pesjanar
Šepanje
« Odgovori #286 : 25 Avgust 2011, 12:37:50 »
Lahko so, ni pa nujno. Povsem z lahkoto so posledica poskodbe.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Šepanje
« Odgovori #287 : 25 Avgust 2011, 12:43:59 »
Inanna glede na to, koliko je Wai še mlad ti svetujem, da se malo pozanimaš, če ima še kdo drug v leglu take težave, ali pa če ima kakšen mladič iz prejšnjih legel (od obeh staršev) take težave.. Matko načeloma zelo nerad trdi, da je nekaj genetsko, ampak mi je sumljivo, da bi tako mlad pes ob nekih normalnih obremenitvah in brez kakšnih poškodb, fasal okrušek  :(

Res je pa lahko to tudi posledica poškodbe - se ti kaj sanja, kdaj bi se to lahko zgodilo? Je kje tako čudno divjal?

Ni pa artroskopija noben bav-bav, edino res se bosta morala držat strogega počitka prve tedne (btw za hiperaktivce svetujem hišno kletko ;)).

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Šepanje
« Odgovori #288 : 25 Avgust 2011, 13:16:57 »
Ja sasha. Kolikor primerov tega poznam pri drugih pasmah v tem mladem obdobju - gre za genetiko.
Naloga veta je, da pozdravi. Ne da komentira. In prav je tako. Etika.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #289 : 25 Avgust 2011, 13:19:59 »
Ne, je rekel, da ni dedno, ker prav nič ne kaže na to in tudi drugi komolec je popoln.

Dan pred šepanjem so divjali z drugimi psi in bi lahko prišlo do poškodbe. Sicer sem prekinjala, ampak možno je marsikaj. Med drugim se je zapletel v povodec (ravno s to nogo) in nekam čudno padel, lahko bi bilo točno takrat.
Da ne omenjam, da je tudi na splošno precej štorasto bitje.

Sasha, pri psičkinih prejšnjih leglih ni bilo nobenih takih težav. Z nekaterimi sem bila celo v stiku že pred nakupom psa  ;)
Kolikor pa je bilo tudi preslikanih od njih, sem videla rezultate in imajo vsi ED 0-0.
Vzrediteljica je poštena...je tudi povedala, da so se pri eni njeni drugi psici (ki ni nič v sorodu z Waiem) pojavili mladiči z displazijo (čeprav je ona nima) in jo je takoj dala sterilizirat. Je sedaj izključno delovna psica.
Waievo družino pa mamini strani sem pa tudi spoznala...3 generacije psic, do 13. leta starosti in prav vse so bile videti povsem zdrave, brez gibalnih problemov. In tudi eno sestro ter 2 njeni hčerki 8)
In kar sem tudi vzela za + : veliko njenih psov doživi 15 let in več.

Po očetovi strani so pa tudi nekaj generacij nazaj pregledani psi in so vsi ED 0-0, prav tako njegovi bratje in sestre. Podatki so splošno dostopni, ker imajo Finci objavljeno bazo, prav tako tudi vzrediteljica. Mladičev še ni imel veliko, oz. je le nekaj že odraslih in slikanih...za te mi je njegova vzrediteljica sproti poročala rezultate in so vsi brezhibni. Eno psičko ima še v solastništvu.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Šepanje
« Odgovori #290 : 25 Avgust 2011, 13:20:03 »
Saj je tudi pri labijih kar nekaj primerov, ko se zelo mladi psi imeli okruške - po podrobnem pregledu se je našlo skupne prednike, za katere se že skoraj javno ve, da prenašajo okruške :-\

Inanna: saj psi po operaciji nimajo gibalnih problemov, zato to ne more biti mirodajen podatek, da res noben nima težav  ;)
Aja..pa zato imam jaz rajši vzreditelje, ki imajo obvezno slikanje kolkov in komolcev v pogodbi in rezultate tudi javno objavijo, ker če niso vsi potomci preslikani se lahko objavljajo gor samo dobri rezultati, slabi pa ne :(

Saj pravim, je možna tudi poškodba, ampak za moje pojme se kost ne more (niti se ne bi smela) kar tako odlomit ob nekih ne prehudih obremenitvah ???

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Šepanje
« Odgovori #291 : 25 Avgust 2011, 13:31:59 »
Aja pa Innana: pri očetovih prednikih (konkretno Tweedeledum Steamy Windows) se pri potomcih pojavljajo kar slabi komolci - tudi 2/2..

Pa Sidewild Down Under ima že pri bratih in sestrah rezultate 1/1, 1/2.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #292 : 25 Avgust 2011, 13:42:41 »
Saj se ni kost odlomila...samo delček hrustanca. To je cca. 2mm. Koliko so bile pa tisto normalne obremenitve, pa težko rečem. Prej je počival, potem pa skakal naokrog - neogret, tekel in naredil nekaj zelo majhnih in hitrih zavojev. Bilo je pa tudi nekaj skokov v vsem tem času...takih...visokih...lahk o, da si je že s tem malo poškodoval, potem pa z določenim sunkovitim gibom zaključil delo.
Saj je rekel Matko, da je na takem mestu, da je moral zarotirat komolec...

Bom vzrediteljico vprašala kako je s stanjem v tem leglu.
Kar precej psov iz prejšnjih dveh legel pa je v vzreji in imajo uradne podatke ;)
V pogodbi ni napisano, da moramo slikat pse, je pa izrazila željo po tem.

Drugače pa...jaz sem si odlomila velik del golenice (v kolenu) in to ob minimalnem padcu. Prav tako je prišlo do rotacije kolena ali pa do udarca, nismo ugotovili, ker me takrat niti ni zabolelo in sem mislila oditi dalje, pa še stopit nisem mogla na nogo ::) In definitivno za to vzrok ni bil genetski.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #293 : 25 Avgust 2011, 13:46:17 »
In ponavadi sta kar oba komolca...

Sicer pa, kaj je zdaj to tako pomembno? Pes tako in tako ni namenjen za vzrejo.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Šepanje
« Odgovori #294 : 25 Avgust 2011, 13:48:25 »
Inanna kalcija ti manjka :P  :D

Pa saj ni pomembno - ne vem a si zdaj to dojela kot napad nate al kako? Hotela sem ti samo pomagat, da bi videla kaj je lahko možen vzrok.. Ker kot sem rekla mi je čudno, da bi tako mlad pes mel okrušek ob normalnih obremenitvah..

martina.o

• Vzreditelj
  • *
Šepanje
« Odgovori #295 : 25 Avgust 2011, 13:55:13 »
Pa sploh ni res, da se pojavlja na obeh straneh.. ne
Tudi če ne gre za vzrejno žival -  je vendar pomembno - zdravljenje ni poceni in -  če bi šlo za delovnega psa še bolj.

Pustimo to.. ni važno.

Inanna

• *
    • Wai
Šepanje
« Odgovori #296 : 25 Avgust 2011, 13:59:49 »
Ja, zdravljenje res ni poceni, ampak vsekakor ni druge opcije. Ne bom čakala in upala na izboljšanje.

Ampak, kakorkoli obrnem, vse kaže na poškodbo. Predvsem zaradi lokacije okruška in tega, da je moral komolec zarotirat, da je do tega lahko prišlo, kar pa ni ravno običajno gibanje.
Bom pa vsekakor povprašala, kako je z drugimi mladiči. Jih je bilo vendarle 9. In če bodo vsi ostali ok...

Desobediencia

• *
Šepanje
« Odgovori #297 : 25 Avgust 2011, 14:48:13 »
Hecno mi je da zensko posiljate k Matku ker je oh in sploh najboljsi za te zadeve, ko pa da diagznozo in rece da ni dedno vsi zacnete dvomit v njegovo znanje.
Verjetno se je pac nagledal takih primerov in zna videti razliko..ne da ga branim, ampak cim je ena za vzrejo morda sumljiva stvar ze vsi skacete v luft da je pa to genetsko in je treba pol sveta vreci v luft ter preveriti, ce niso morda kar vsi v leglu napol kripli. Samo se manjka, da jo posljete na kastracijo psa da nebi hudicevega semena sejal naokrog 8)

Je kar nekaj stvari ki so lahko prirojene ALI pridobljene.

sasha

• *
    • Psarna Funkyland`s
Šepanje
« Odgovori #298 : 25 Avgust 2011, 14:55:48 »
Deso pa sej itak ni za vzrejo pes  :P >:D

idefix

• *
Šepanje
« Odgovori #299 : 25 Avgust 2011, 16:05:10 »
Pa res, končno spet en pes iz tujine - zakaj ne bo za vzrejo? Če bodo ostali v leglu OK, seveda?
Gene-pool pa to? Imamo plemenjake s po 12 skoki letno!!!!!!!