Heeej, moje drage »prijateljice«…
Hvala za lepe besede in čestitke, ki ste nam jih namenile…. Tončku, Milanu, meni….
Ja, res ste mi »pobožale« dušo… Polepšale dan, teden.. Čisto zares.
Vsaka od vas mi je posebej draga… O vsaki izmed vas sem si ustvarila podobo. Najlepšo.. Vem, da ste krasne punce, gospodične, gospe….Da ste tudi ve »zaljubljene« v pse… In da prav tako kot jaz, tudi ve rade prihajate na »obisk« na Pesjanarja. Morda pa vas nekoč spoznam tudi osebno. Ja, to bi pa bilo lepo…
Saj bi večkrat rada prišla. Morda vsak večer… Ob večerih se zalotim, da bi vam rada kaj povedala…. Takrat , ko se moj dan »umiri«… Rada bi delila z vami svoje občutke, zadovoljstvo, srečo, veselje, žalost… Tudi prigode… Pa čeprav jih je veliko še iz prejšnjega tisočletja… In se »bojim«, da jih bom zopet dobila po nosu… Zaradi »starih, meni lepih in dobrih časov«.Češ, zbudi se… Saj vendar živimo v drugačnem ,»modernejšem« veku… Podprtem z moderno informacijsko tehnologijo, »virtualnimi« prijatelji… Pusti »zgodovino«.
Prav tako bi rada delila z vami svoje »poglede« na pse… Izkušnje, ki sem jih pridobila z leti…. Vendar se velikokrat zaradi "ljubega miru kresnem po prstih" in ne napišem, kar bi želela... Ker se bojim (namernega ali nenamernega) cinizma…. V povratnih postih. Zato pravzaprav ne napišem NIČ… Ker me nekatere ne (ali pa nočete) razumeti... Sprejeti. Ne, nisem neka arogantna, sitna babnica… Ki vse ve, ki misli, da ima vedno prav… Ki vam »soli« pamet… Ki je konfliktna… Hudobna… Ki hvali samo svoje… Nasprotno.. Zadovoljna sem. V glavnem… Živim na »polno«.. Počnem to, kar imam rada.. To, kar me osrečuje in navdihuje. In spoštujem tudi »drugačnost«.
My name is Happy….
Pa vendar moram povedati, da sem vesela, da sem »našla in pripeljala « domov Tončka.... Po tistem, ko je Mister prečkal mavrični most... Resnično sem bila pred dilemo… Veliko… Slabo spala.. Tudi »slaba« vest je bila prisotna… Dvom… Je prav? Ni prav? Bo Milan »sprejel« novega psa? Novega pubeca… Bo zadovoljen s »spremembo? Nekateri ne maramo prevelikih sprememb…
In nenazadnje, ni zanemarljivo dejstvo, da je z Misterjem živel skoraj 17 let… Skrbel za njega kot družinskega člana....Da sta bila povezana z nevidno nitjo, da sta »dihala« kot ena duša.. Da ne bo pomote… Saj ima svoji dve pasji punci tudi rad, ampak njemu je vedno srce »bilo« bolj za pubece. Sinonim za moč, energijo, vztrajnost neustrašnost…. Kot pravi kavalir je svoje punce vedno »šparal«… Vedno je v vodo, v trnje in robido najprej »povabil« pubeca…. Punce naj bodo raje lepo doma in čuvajo otroke….. Mi, moški svet pa čimprej od doma… Do teme…. Tako nekako je bilo….
Veste, kaj je rekel, ko je pokopal Misterja: » Zdaj sem pa jaz na vrsti«… Ja, tako je rekel. Ni bilo prijetno slišati… Jaz sem samo »potegnila gas«… Se skrila.. In tulila od bolečine. Svoje in njegove….
In hvala bogu, je bila moja »odločitev« pravilna… BINGO… Prvi teden sta se malo »tipala«… Potem pa ga je Milan »posvojil«… Uh, veliko olajšanje. Zame. Ker se je s Tončkovim prihodom tudi Milan "prebudil"... In sta začela… Od začetka… Z malo šolo….In prišla skupaj do« fakultete in diplome« Ponovno je Milan "mlad"... Zopet prehodi kilometre in kilometre... S svojim psom.
Tako kot je počel že desetletja…. Uživata oba... Skoraj vsak dan greta v lovišče na "kontrolo"... Izgineta popoldne in se vrneta s temo… Ja, navada je pa res železna srajca… Kaj počneta? Ne vem…
Sta pa skupaj… In to je pomembno.
In da ju samo vidite…. Tonček obožuje Milana… Pozorno spremlja vsak njegov gib… In ko se pojavijo tisti zeleni škornji…. Niti slučajno mu ne more Milan »pobegniti«…. Drži se ga kot klop… Ko pa Milan odpre vrata avta in ga povabi… …. Tonček švigne kot raketa . In že sedita… In tudi Tončka prevaža tako, kot je prevažal njegove predhodnike… Spredaj, na podu, pri sovoznikovem sedežu. In oba imata nasmeh na »obrazu«….. Obljubim, da ju bom nekega dne ovekovečila in vam posredovala fotke. Tega se res ne da opisati…
Včeraj sta bila gosta. Povabljena v LD Voličino. In v soboto popoldne sta se »pakirala«… Privlekla še neke lovske stvari iz »naftalina«… In se vrnila okrog 17.00 ure popoldne… Utrujena, a zadovoljna…
Še malo, pa gremo na vzrejni pregled. In Tonček bo postal »polnoleten«… Sam bo odgovarjal za »svoja dejanja«.Tudi za »posteljne aktivnosti«….
Citat Damayanti : "Upam da bo Tonček od Dive uspel najti kakšno "gospodično" ki ga bo smatrala vrednega njene postelje". Damayanti, to pa sem se nasmejala.. Do solz… Bom »odprla« ženitno posredovalnico… Mu pomagala….
Ja, kaj naj rečem… Argumentov, ki mu govorijo v prid, ima kar veliko… Rodovnik je dober , (ga je pohvalila tudi Nezzek), zdravstveni testi opravljeni (vse je clear, kolki so A), čeden je tudi, pa še veliko zna…
No, moram pa povedati, da ima Tony tudi lepo spalnico… Sicer je podobna bolj mladinski sobi…, postelja je pa velika… In na sveže postlana z zimsko posteljnino… Udobna.
Sicer pa v današnjih časih« izbirajo« punce, oz. njihove lastnice, vzrediteljice… Si pa želim, da je katero od naših vzrediteljic Tony »prepričal«…. Saj ga je veliko tudi pod kužuhom…. Da ima vse, kar imajo veliki…. In da bosta prišli pogledati njegovo »spalnico«… Da bom lahko kdaj »počohala« njegove otroke….
Naši Divi pa bo sigurno všeč. V kolikor se bomo odločili za »otroke«… Kelly pa je že v 9. letu… Tako, da Tonček, »prste« proč….
Pravite, ja , razstavne linije se da vse »naučiti«... Živ dokaz TONČEK!!!!!! .. Mhm, nisem prepričana. Se ne strinjam . Ker eno je "izpit", opravljen 1x samkrat v življenju nekega razstavnega psa. In možnost pridobitve naslova slovenski razstavni šampion…. In s tem izpitom pridobljena »doživljenjska pravica« prijavljanja na razstavah tudi v razred delovnih.
Pri nas in ostalih lovcih pa je to način življenja… Vsakdanji ritual… In te preizkušnje (PNZ, UP) so pravzaprav »vstopnica« v lovišče… Tukaj se zgodba ne konča…, šele prav se začenja….
Tonček je pri mojem nadaljnjem razmišljanju popolnoma nepomemben… Razmišljala bom »širše«..
Razmišljam pa nekako takole:
To, da izoblikujemo in podamo neko trditev na podlagi enega ali majhnega »vzorca« psov, mislim, da to ni noben dokaz. Je zgolj neka trditev, menje… V najboljšem primeru bi te trditve lahko označili za hipoteze, ki šele čakajo na dokaze… Dokaze, ki bodo to hipotezo potrdili, ali pa ovrgli.
Da pa lahko izoblikujemo in »soočimo« hipoteze, moramo razumeti o čem teče debata…
V mislih imam naslednje: kaj je »delovni pes«, kaj so delovne zasnove, kaj je to vzrejna »selekcija«, kaj je delovna vzreja… Genetika…Zakaj je pomembna, čemu služi..
Mogoče že danes zvečer... Ta teden pa se sigurno še "vrnem"... Malo moram" urediti " še svoje misli...
Imejte pa se lepo in naj vas božajo še zadnji topli sončni žarki... Ja, jaz jih bom pogrešala.. In mojo dnevno sobo na prostem tudi....
Tatjana