Avtor Tema: Angleški koker španjel [English Cocker Spaniel]  (Prebrano 654419 krat)

nezzek

• *
  • Spol: Ženski
  • Moja Bella in Murka :-*
    • My Dog & Junior Handling
Angleški koker španjel [English Cocker Spaniel]
« Odgovori #630 : 05 September 2010, 14:28:45 »
Iva Muffin je tak lepotec, komaj čakam da ga vidim na Evropski!!  :-*
Holly sem pa včeraj videla v živo, nikoli ji ne bi dala njenih let, res je krasna!!

Me veseli, da ste se javili z vašo punco :) Še ena B&T punca  :o

*viva*

• *
« Odgovori #631 : 26 September 2010, 17:17:53 »
Hej hej!

Končno sem se "opogumila" in napisala ta post.

Naša Luna je stara skoraj 5 mesecev, spada med "kuker" španjele, čeprav ima popoln karakter koker španjela.

Je razigrana navihanka, trmasta kot vsi otroci, predvsem pa naša razcartanka  ;D Ampak sej zato pa so ti naši kosmatinci, da se z njimi crkljamo, a ne.

Zanima me nekaj. Do sedaj smo jo hranili s Hillsom, večinoma z jagnjetino. Pojedla je vedno manj kot pa je predpisano ampak je kljub vsemu ravno pravšnje teže in velikosti. Kakšna je vaša izkušnja z ješčnostjo vaših kokerčkov?

Ko smo že pri hrani. Sedaj jo hranimo z Versele laga. Ima kateri to hrani in kako ste z njo zadovoljni?

Veliko kosmatinskih trenutkov in dosti cartanja z našimi štirinožci.

dunchy

• *
« Odgovori #632 : 26 September 2010, 18:24:30 »
Zdravo
tudi jaz imam doma 5 mesečno "kukr" kva ;D, pa če je kdo iz Ljubljane, gremo lahko na kakšen sprehod..... druhače jo pa hranim z Royal Cannine in je super glede dlake in ostalih stvari.

piTonka

• *
« Odgovori #633 : 03 Oktober 2010, 18:41:51 »
Hoj!
Da se zopet malo oglasim;)
Nezzek, si bila kaj na razstavi v Celju, ker sem opazila da rada razstavljaš, imaš mogoče kakšne slikice,...

Drugače pa kar se tiče kuker španjelov, imam pa eno pripombo (se v naprej opravičujem, če bo kdo užaljen,  post ni žaljive narave temveč izobraževalne), ker se je ravno o tem pisalo nekaj postov nazaj, pa vidim da se ljudi ne da prepričat, da je kvaliteto potrebno plačat, včasih niti ne tolko več kot za psa pri čnih rejcih, ki poleg tega da služijo na račun psov in jih izkoriščajo, dovolijo da ima psica mladiče dvakrat letno in da je cele dneve v kletki s šalco hrane na dan.  Upam da je ljudem ki kupijo takega psa jasno da s tem škodujejo pasmi, pravim vzrediteljem in svojim psom, sej veste, več povpraševanja, več črnih rejcev, naj vam potem takega psa vsaj podarijo zastonj. Po mešance pa raje pejte v zavetišče, boste vsaj kaj dobrega naredili, kot pa da se hvalite s tem da ste kupili psa pri šalabajzarju.

Kar se tiče prehrane, je pa moja psica zelo ješča, če je kaj kuhanega, surovega, kar pade vanjo, potem pa rine skledo po kuhinji, ker bi jedla non stop.  Če so briketi, jih pač poje, bolj z občutkom. Se pa izogibam zvenečih imen proizvajalcev briketov, ker proizvajajo svinjarijo. Pa briketov poskušam dajat čimmanj,....verjetno več piše v temi s prehrano,...

Lp

nezzek

• *
« Odgovori #634 : 17 November 2010, 18:49:44 »
Pa se res nisem nič oglasila  :-[ :-[

Da bili smo v Celju. Tam je bilo 151 prijavljenih kokrov.. izpostavim samo najboljše:

CACIB psica Roxicocker Luna (I)

CACIB samec (Caseins Calabria)

CACIB samec & CACIB psica

Najlepša veteranka, BOS in BIS veteran v nedeljo (Haradwater Supreme Touch)

Za mene je bila veteranka najlepša med vsemi za izbor BOB-ja, neverjetno lepa psica in za svoja leta (11 let!!). Imela sem jo možnost prečohat, in klepetat z lastniki (prihajajo iz Portugaleske) in moram rečt da so nevrjetno prijazni ter res odlično skrbijo za svoje pse. :) Imeli smo krasen dan in smo uživali v družbi vseh prijateljev. :)

Buxi je bil v razredu odprtih psov (13 prijavljenih, vsi bili prisotni) eden najmlajših (če ne celo najmlajši). Izvrstno se je izkazal, prišel v ožji izbor 7 ter pristal na 6 mestu. Premagal je vse pse, katere je imel dan prej v konkurenci na specialki (tudi 2 ki sta bila pred njim).
Buxi na EDS-ju

Najboljši 3-je na specialki iz njegovega razreda (bilo je mokro in blatno zato so imeli dlako po večini slabšo):

BOB na specialki pa je bil hrvaški pes Black Lord's I Have a Dream

Prejšnji teden je dopolnil 2 leti ;) Pravi norec in izredno priserčen kuža. Tudi njega sem uspešno prečohala ;)

Kar se "kuker španjelov" tiče pa sem imela pred kratkim grozno izkušnjo. Na FB-ju me je dodala punca, katera je od mene želela informacije glede psa, kako skrbeti zanj in podobno. Ker mi ni problem, sem z veseljem odgovorila na njena vprašanja, nato pa sem jo vprašala kje namerava kupiti mladiča. Ko mi je povedala, sem mislila da bruham. Res nevem kaj je z ljudmi, da ne razumejo kako se pravilno kupi psa. Nato sem ji povedala zakaj je bolje da ne, da lahko še vedno kupijo prav in dajo samo še malo več in imajo psa, ki bo zdrav, lep, pravilno socializiran,... žal ni zaleglo. Zdaj pa dobivam vprašanja, na katera bi ji morala odgovarjat vzrediteljica, ko pa omenim, da ni prav kar so naredili dobim za odgovor zmerljivke. Res lepa zahvala za moj trud in pomoč.
Žal se ljudje ne zavedajo pomembnosti rodovniških psov. Mislim pa, da bi morali malo bolj pritisniti na tiste, ki štepajo z višjimi organizacijami.  :-\

*viva*

• *
« Odgovori #635 : 18 November 2010, 14:39:30 »
Nezzek sedaj ko gledam slike mi je žal, da si nisem uspela it ogledat v Celje. Prekrasni so.

Kot lastnica "kukra" moram reči, da tudi mene zelo žalosti, da se dopušča take milo rečene svinjarije (sem se z marsičem srečala ko sem še iskala psa) in dejansko pri nas zadeve ne funkcionirajo nikakor kar se tiče vzreje in na splošno razmnoževanja psov.ČE mene vpraaate bi morala biti strožja merila najprej glede uvoza živali kar se pa tiče naprimer sterilizacij in kastracij pa občutno cenovno dostopnejše storitve. NAmreč marsikdo se ne odloči za dovolj hitro preprečitev breoti in nato to obrača v svoj prid. Sploh pa bi morale biti odgovorne službe veliko bolj pozorne na oglase tipa bolha in preverjati dejansko stanje.

Ne branim nerodovniških psov, vem kaj vse lahko gre narobe in ostale stvari. Na žalost se določene stvari dogajajo tudi pri rodovniških psih (videla na lastne oči tako zanemarjeno leglo da bi najraje popokala vseh 5 mladičev z mamico vred, pa so bili pregrešno dragi in z ne vem kakimi vse standardi ipd.).

Moram pa po drugi strani rečt, da sem sama imela več sreče kot pa pameti in danes bi se čisto drugače lotila zadeve. Želela sem rjavo španjelko, pomladansko leglo in takrat nikakor ni in ni bilo nikjer nobenega legla. Naletela sem na družino, ki ima 2 psički, obe taki cartljivki kot je naša, mali razvajenki in skoraj že več kot enakovredni družinski članici. Ena je pričakovala mladičke. Parjena je bila z namenom, da se pusti eno leglo pred sterilizacijo in to z rodovniškim španjelom čeprav sama ni imela rodovnika. In moram reči da sem jim res hvaležna, ker je naša Luna prava španjelka v vseh pogledih in ne bi mogla biti bolj zadovoljna kot sem. Tudi veterinar je bil nad njo navdušen (no, ne le en, kar trije, ker sem malo zbirčna pri veterinarjih, saj jim moram tudi jz zaupat predvem pa jih mroa naša luna sprejet in zdaj imamo končno ta pravega).

Vem pa, da sem lahko srečna za tako izkušnjo in, da je veliko več takih, ki se jim zgodi ravno obratno.Če takrat ne bi bilo Lune bi najbrž še danes iskala ampak bi najverjetneje se odločila za rodovniškega psa.

Tako da razumem jezo in občutek besa, ki najverjetneje tudi mnoge od vas napade ob omembi "kukrov", ker je preveč negativnih izkušenj. So pa te lahko tudi pri rodovniških psih, čeprav upam da vsaj v manjši meri.

Pa še eno hitro vprašanje, ker sem prepričana, da me boste usmerile pravilno. Ker imam jaz ve čas strahe, da ne bi bilo kakih težav z ušeski me zanima ali uporabljate kakšne posebne preparate za v ušesa? Jaz sem naši kupila v zooticu čistilno tekočino, ki deluje preventivno proti vnetju ampak jo glede na to, da zaenkrat nimamo težav bolj redko uporabljamo. Več dam kar na vato in na redno brisanje ušesnega masla. So pa to borbe in boji, če ne naedim otega pred spanjem, ko je že malo utrujena je to prava đungla  ;D

Veselo crkljanje in dosti jesenskih sprehodov želim. Vreme je ta pravo!  8)

Aja, pa še to. Je katera zasledila kje pri nas tak kombinezonček kot ga ima Nezzek za njeno princesko? Nekaj takega iščem za našo razigranko, ker je drugače tako mokra ko pride s sprehoda da bi jo lahko dala kar v sušilec  :)

katajuska

• *
« Odgovori #636 : 18 November 2010, 17:21:43 »
Kot lastnica "kukra" moram reči, da tudi mene zelo žalosti, da se dopušča take milo rečene svinjarije (sem se z marsičem srečala ko sem še iskala psa) in dejansko pri nas zadeve ne funkcionirajo nikakor kar se tiče vzreje in na splošno razmnoževanja psov.ČE mene vpraaate bi morala biti strožja merila najprej glede uvoza živali kar se pa tiče naprimer sterilizacij in kastracij pa občutno cenovno dostopnejše storitve. NAmreč marsikdo se ne odloči za dovolj hitro preprečitev breoti in nato to obrača v svoj prid. Sploh pa bi morale biti odgovorne službe veliko bolj pozorne na oglase tipa bolha in preverjati dejansko stanje.

Meni se zdi vsak nerodovniski  'kuker', sproduciran na tak ali drugacen nacin, velik problem za pasmo. Videz (recimo da) ostane se podoben pasmi, karakter pa nekontrolirano odjadra v svojo smer in meče slabo luč na pasmo. In pol beremo o živčnih, bevskajočih, popadljivih kokeršpanjelih, na mesto o prijetnem, aktivnem družinskem psu, kar bi danes španjel moral biti. Da zdravstvenih težav sploh ne omenim...

Moram pa po drugi strani rečt, da sem sama imela več sreče kot pa pameti in danes bi se čisto drugače lotila zadeve. Želela sem rjavo španjelko, pomladansko leglo in takrat nikakor ni in ni bilo nikjer nobenega legla. Naletela sem na družino, ki ima 2 psički, obe taki cartljivki kot je naša, mali razvajenki in skoraj že več kot enakovredni družinski članici. Ena je pričakovala mladičke. Parjena je bila z namenom, da se pusti eno leglo pred sterilizacijo in to z rodovniškim španjelom čeprav sama ni imela rodovnika. In moram reči da sem jim res hvaležna, ker je naša Luna prava španjelka v vseh pogledih in ne bi mogla biti bolj zadovoljna kot sem. Tudi veterinar je bil nad njo navdušen (no, ne le en, kar trije, ker sem malo zbirčna pri veterinarjih, saj jim moram tudi jz zaupat predvem pa jih mroa naša luna sprejet in zdaj imamo končno ta pravega).

To da je morala psica pred sterilizacijo imeti leglo, pa danes (sklepam da je tvoja psičkaa stara nekje 7 meesecev) več ne bi smel biti izgovor za produciranje še enega nerodovniškega legla. Menda je že vsem jasno, da je sterilizacija brez enega legla čisto normalna, nič zdravju škodljiva stvar - če pa ni samo po sebi jasno, pa je na internetu, na forumih že vsaka druga tema o tem...

Ne moreš pa trditi da razumeš razburjanje vrezditeljev in ljubiteljev pasme, sama pa si nabaviš nerodovniškega??

nezzek

• *
« Odgovori #637 : 18 November 2010, 19:35:21 »
Mene je zbodlo najprej tole:

Če se obesim samo na to in ne na glupost da je bilo psico treba parit pred sterelizacijo...
Za to, da je bil oče rodovniški nimaš dokaza. Lahko so lastniki psice to samo rekli, da bi zmanjšali krivdo in lažje prodali mladiče. Za moje pojme nihče, ki ima psa z rodovnikom NE bo paril svojega plemenjaka (pa če tudi dobi za to plačilo) z neko nerodovniško psico. Preprosto iz principa. Zakaj se je on trudil s psom, da je postal plemenjak, ko pa potem štepa nerodovniške mladiče? To ne gre skupaj se ti ne zdi?  Mislim, da so tukaj tudi kazni s strani komisij, lahko pa da se motim.
Poleg tega če je oče rodovniški ne zamnjša nikakoršne krivde. Mladiči so bili naštepani in zato so mešanci, morda podobni kokru. In ja res skačem v zrak ob takih postih, saj uničujejo pasmo katero imam sama doma in mi je nekaj do nje.
Tisti, ki se odloči parit svojo nerodovniško psico je zame nekdo, ki se na pse ne spozna kaj prav dosti (kajti če bi se, ne bi imel nerodovniških mladičev). Nima strokovnega znanja in pri  oskrbi legla ne zna delati po predpisih in nekih pravilih, katere je potrebno upoštevati za zdrave in vesele mladiče. Žal se med temi nahajajo tudi veterinarji, in prav oni bi rabili več znanja v tej smeril (moja teta je dobila "maltežana" od veterinarja, seveda nerodovniški naštepan mladič). In žal nekateri celo spodbujajo parjenja (nevem sicer iz kakšnega razloga). Tudi meni so ves čas govorili, če bom z mojo imela leglo, ker je tako lepa pa prijazna,... ampak vedno sem rekla ne. Zakaj bi morala parit psico, ki nima najboljšega zdravja, ko pa to lahko prenese na mladiče? Pa je kljub temu dober predstavnik pasme in seveda je rodovniška.
Veš, zavetišča so polna takih psov, ki so jih kasneje zaradi fobij, agresije in podobnih motenj zavrgli. Ti pa si s tem to samo podprla, in mogoče so rekli, da bo psica šla pod nož, lahko pa so se ti gladko zlagali, sem že večkrat slišala to foro.. Veš nič ni popolno, pri šteparjih pa sploh ne, saj imajo namazane jezike, in vejo kako prodati mladiča. In ljudje padejo v njihove pesti. S čim so jih pa hranili.. Eukanubo? To je najpogostejši odgovor namreč, ker je to edina hrana ki naj bi veljala za boljšo.. edina ki jo oni seveda poznajo. V resnici pa mladiče futrajo s slabšo hrano.

Kot je katajuska napisala, s tem se uničuje pse, pasmo in vse spravlja še v večji drek. Če ne bi bilo teh nerodovniških legel, bi se rodovniški tudi normalno lahko prodali mogoče tudi po nižji ceni. Dokler pa je folk tako neumen, da kupuje mešance za 600e se pa ne čudim, da so rodovniški okoli 1000. Veš nekomu se res zdi neumno, ko toliko truda v to uloži, potem pa nekdo pse proda po praktično enaki ceni.. Ker koliko ima stroškov nekdo, ki to štepa in koliko ima stroškov nekdo, ki to počne tako kot je treba... vrjemi, razlika je enormna. Sedaj imamo 2 legli, oba po 8 mladičev, pa še iz preteklega se niso vsi prodali.. kam bodo šli te mladiči? Kdo bo tako odgovoren, da jih bo vzel, ko pa vsi raje vzamejo poceni in "fejk"?

Slišim ogromno zagovarjanj, v stilu; "mi našega psa ne želimo razstavljat, zato ne rabimo rodovnika". Res ni večje neumnosti. Če vzamem vzrediteljico od Belle. Iz prvih 2 legel se razstavljata samo 2 psa. Vseh mladičev v obeh leglih pa je bilo skupaj 16 (9 + 7). Razstavlja se moja Bella, za katero je rekla, da naj poskusimo, nam pa je bil to super izlet ter Buxi, katerega je sama obdržala za nadaljno vzrejo. Torej vseh ostalih 14 leži po kavčih (seveda tudi Bella in Buxi ležita po kavčih :D ). Res ne vem zakaj je težko kupiti zdravega predstavnika pasme, ko pa imaš s tem zagotovilo da je pes zdrav, pasemski poleg tega pa dobiš še super družbo, ogromno informacij od vzreditelja, ter hodiš na piknike, ki jih vzreditelji od časa do časa organizirajo. Meni je to super stvar, katere definitivno ne moreš doživeti pri naštepanemu mladiču. Potem pa sprašuješ po forumu zadeve, katere bi ti moral on vse razložit.

Bom raje nehala, bi pa lahko nadaljevala še kar nekaj časa  :P

Glede ušes, pa mislim, da je potrebno da so postrižena, zaradi "zračenja". Če nima vnetih ne pretiravaj z čiščenjem, saj lehko podreš naravno ravnovesje, ki se uspostavi v ušesu.

tprose4

• *
« Odgovori #638 : 10 December 2010, 13:25:30 »
Mene tudi grozno moti ta večna problematika pri nas. Bližam se koncu študija veterine in moram priznati da do nedavnega nisem vedela, razlike med rodovniškimi psi in nerodovniškimi "čistokvneži", prav tako kot tega ne pozna veliko mojih sošolcev. Tega nas ne učijo, tudi o sami prehrani psov sem na fakulteti izvedela bore malo... Neke razpredelnice in podatke, s katerimi si nisem znala nič pomagati... :(
Sem se pa seznanila s to tematiko, ko sem začela iskati, kje bom kupila svojega bodočega psa. Na začetku sem spoznala razliko med rodovnikom in "čistokrvnim mešancem", srečala sem pa tako "šteparje" ki so prodajali pse z rodovnikom, vendar so imeli vse lastnosti šteparjev in nič lastnosti dobrega vzreditelja, kot dobre vzreditelje, zaradi katerih sem ugotovila, da niso vsi v tem "poslu" samo zaradi marketinga in zaslužka, kot ponavadi pravi večina ljudi, ki so proti rodovniku (problem je neosvesčenost). S pomočjo forumov sem celo našla nekaj resnično vredu vzrediteljev, ker po pravici povedano, najlažje je najti šteparje na bolhi ali v salomoncu, dobri vzreditelji se ponavadi ne oglašujejo na vsakem koraku. Je potrebno iskati po kinološki zvezi, obiskati kakšno pasjo razstavo, brskati po forumih... Se v glavnem potruditi, kar pa se večini ne da, ker bi psa radi kupili z danes na jutri...  :(
Žalosti me nerazgledanost ljudi in to, da ko jih hočeš ozavestiti ter jim svetovati v njihovo korist in korist njihovih bodočih kužkov, ponavadi doživiš zelo grd odziv... Ljudje so enostavno užaljeni in prizadeti ter napadejo nekoga, ki jim želi samo svetovati. Kot da bi bila neke vrste agent ki promovira kakšno psarno in da bi za to dobivala provizijo...  ??? Pa nisem agent, niti psarne nimam doma, da bi jaz osebno imela kaj od tega.
Še bolj me moti, ker se še vedno najdejo veterinarji, ki ljudem pravijo, da naj ima psička eno leglo... To je najslabša možna varianta!!! Psičko je najbolje sterilizirati pred njeno prvo gonitvijo in potem ponavadi nikoli ni težav. Čim se psico sterilizira po njeni prvi gonitvi, lahko še vedno dobi tumor na seskih in še kaj, zgodi se, da nekatere ne morajo zadrževati urina, da se zadebelijo, se jim spremeni karakter... Če je sterilizacija pred prvo gonitvijo, pa tega ni. In sterilizacija ali kastracija ni nikakršen bav bav ali kaj groznega, mučenje ali še kaj, kar nekateri vneto zagovarjajo... Zdi se mi, da večina teh ljudi ki je tako proti kastraciji/sterilizaciji, je to zaradi lastnih spolnih frustracij in potem mislijo da bo pes npr. manj "možat" itd...
Glede na to, koliko obvestil o zavrženih živalih dobivamo, bi uvedla obvezno kastracijo in sterilizacijo pri vseh psih, ki ne bi bili za vzrejo. Ampak izključno za rodovniško vzrejo, z vzrejnim dovoljenjem, pregledom na bolezni itd... S tem bi se ubilo kar nekaj muh na en mah. Manj bi bilo zavrženih psov, izkoreninili bi šteparje, glede na to da bi se pse dalo dobiti samo pri vredu vzrediteljih, bi si ljudje omislili pse primerne njim in bi bilo manj nevzgojenih in napadalnih psov, pa še kakšna korist, ki se je trenutno ne spomnem, bi se našla.

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
« Odgovori #639 : 10 December 2010, 13:58:25 »
Najbolj bedno pa je, da folk, ki si kupi cistokrven priblizek necemu (pa cemerkoli ze), je uzaljen, ko jim reces, da je to pa mesanec... pri tem folku igra ob nakupu veliko vlogo ego in "za psa pa ze ne dam toliko"...

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #640 : 10 December 2010, 14:29:43 »
tprose4, upam, da si boš še kako študijo prebrala na temo kastracije. Ima namreč tako pluse kot velike minuse. Odvisno od situacije do situacije. In zaradi mene se lahko nabije miljon € kazni za neprijavljeno leglo ali celo več, ker so poden od podnja se strinjam, ampak nikakor nisem za obvezne kastracije na škodo živalim. Se opravičujem, ker to pišem v temo o kokrih.

tprose4

• *
« Odgovori #641 : 10 December 2010, 15:56:43 »
tprose4, upam, da si boš še kako študijo prebrala na temo kastracije. Ima namreč tako pluse kot velike minuse. Odvisno od situacije do situacije. In zaradi mene se lahko nabije miljon € kazni za neprijavljeno leglo ali celo več, ker so poden od podnja se strinjam, ampak nikakor nisem za obvezne kastracije na škodo živalim. Se opravičujem, ker to pišem v temo o kokrih.

res da so plusi in minusi (če ne drugega je že sama anestezija nevarna ne glede na poseg), vendar glede na vso problematiko pri nas (in po svetu), je še vedno več plusov, kot minusov.  je pa tudi res, da so o tem že cele debate, tako da o tem ne bom pisala tu. sem zgoraj samo omenila poleg, ko je bilo govora o rodovniških in nerodovniških psih, ker je prava poplava nerodovniških kokrov in tudi v oglasih se najde kar naprej kak kuker španjel, ki ga oddajajo pri po možnosti starosti 5 let in gor ali pa mešanec s kokrom.

tprose4

• *
« Odgovori #642 : 10 December 2010, 16:10:19 »
Zanima me, kakšne posode uporabljate za svoje kokrčke? A se pri nas še dobijo tiste ozke visoke posode, da ne namakajo uhljev v hrano in vodo? Sem spraševala že v nekaj trgovinah, pa so rekli, da se jih ne dobi več :(

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #643 : 10 December 2010, 16:22:20 »
Jaz še imam od moje pokojne kukršpanjelke dve taki posodi za vodo/hrano, tako da če te ne moti že uporabljena posoda, ti ju lahko pošljem za božička. Čeprav pomoje bi se še mogle kje nove dobit.

nezzek

• *
« Odgovori #644 : 10 December 2010, 18:12:02 »
Jaz sem Belli kupila posodo v Mr. Petu.. (to visoko ozko)... si tam pogledala (v BTC-ju)?

Tudi jaz mislim, da obvezna kastracija in sterilizacija ne bi bila pametna rešitev... lahko se vzreditelj zmoti, ko izbira najlepšega v leglu, in ko vidi kako lepa je sestra/brat in bi bil le ta kastriran/sterilizirana ne bi imel nič od legla...  :-\

Poleg tega kastriranih samcev ne moreš razstavljat in kar nekaj ljudi se kasneje odloči, da bo razstavljalo svoje pse.. torej bi bili spet prikrajšani ;)

Pa še nekaj cukra...  :-* :-* :-* :-*

Mali Tamalannčki pri dopolnjenih 5 tednih...  :-|~ :-|~ :-|~ :-|~

diva

• *
« Odgovori #645 : 12 December 2010, 19:19:39 »
Joj, ti Tamalannčki so res cukri. Počasi bom dobila "sladkorno". Alenka, čestitam !
Punce, vidim, da še kar debatirate o  rodovniško nerodovniških psih. Resnično si želim, da bi o teh stvareh brali tudi ljudje, ki se odločajo za nakup teh psov.

ČISTOKRVNIH PSOV BREZ RODOVNIKA NI!!!.
Čeprav "čistokrvnih mladičev brez rodovnika" že več kot 10 let ni več, se še vedno (in vedno več jih je) najdejo KOMERCIALNI REJCI, ki jih brez slabe vesti ponujajo NAIVNIM KUPCEM.

Ta izraz je nastal v času, ko je veljajo, da je psička sposobna poskrbeti le za leglo s šestimi mladički, druge pa bi moral vzreditelj odstaniti, se pravi humano uspavati.
Navadno tega ni naredil (enostavno nimamo pravice odočati o življenju in smrti in prav je tako), ampak jih je oddal 6 z rodovnikom, sedmega oz. osmega pa brez njega in zato tudi ceneje. Naša država ima od leta 1999 Zakon o zaščiti živali, ki prepoveduje pobijanje zdravih živali. Temu je sledila tudi Kinološka zveza Slovenije in od tedaj izdaja rodovnike vsem mladičem, vzreditelj pa je dolžan zanje in za psico primerno poskrbeti.

Torej rodovnik dobi vsak mladič, ki je potomec staršev z veljavnim RODOVNIKOM,
- starši morajo imeti POZITIVNO TELESNO OCENO IN  oba morata pridobiti                                                                                               
-  VZREJNO DOVOLJENJE.

To po vzrejnem pregledu izda za vsakega psa in psico, ki ustrezata pasemskih standardom in  izpolnjujeta določena merila strokovni organ KZS. Predvsem morata imeti oba starša veljaven rodovnik, ki ga priznava mednarodna kinološka organizacija FCI. Za posamezne pasme so predpisani tudi različni zdravstveni kriteriji glede na ogroženost pasme: rentgensko slikanje kolkov, komolcev, ramenskih sklepov, pregled oči. KZS  najkasneje v 60 dneh po prejemu celovite dokumentacije, ki jo o leglu skupaj pripravita vzreditelj in vzrejno-tetovirni referent izda rodovnike.

In sedaj bistvo: velikokrat slišim komentarje, saj je vseeno če nimajo rodovnika, na zunaj pa so povsem enaki pasmi, ki jo želimo kupiti in veliko cenejši.
Vedite, da je nekaj narobe!!!
In kaj bi to lahko bilo:
1. Spet smo pri vzrejnem dovoljenju, ki ga starši teh mladičev nimajo. Zakaj ga nimajo?  Ker s pasjimi starši ni  vse ok.Najbrž potem  ti komercialni rejci ne bi prodajali te mladičke za četrtino cene rodovniških, če bi bilo s pasjimi starši vse v redu!!!. NI LOGIČNO.
2. Nimajo rodovnika, ki dokazuje poreklo.
    Kaj je rodovnik? Rodovnik je javnopravna listina, s katero se dokazuje izvor in pasemska pripadnost določenega mladička. Pes je hkrati z rodovnikom vpisan v Slovensko rodovno knjigo. Sedanji rodovniki imajo poleg očeta in matere tega mladička vpisane še tri rodove prednikov, vsa dosežena prvaštva, delovne izpite in podatke o zdravstvenih izvidih.
3. Veste, mama psica nima rodovnika, oče naših mladičkov pa ga ima.
    VELIKA LAŽ!!!. Verjemite, prav nobeden lastnik plemenskega psa vam ne bo "posodil" svojega psa za ljubezensko avanturo, ko  boste vi, komercialni rejci  načrtno razmišljali o leglu in iskali "bodočega očka".
4. Gremo kupit mladička. Joj, pasje mamice pa ravno zdaj ni doma.Je pri pasjemu frizerju.  Srečali ste se s preprodajalcem. Žal.

Odgovorni vzreditelji s selektivno in nadzorovano vzrejo živali z dedno prenosljivimi bolezni izločijo iz vzreje!!! Ne želimo škodovati pasmi.  Komercialni rejci pa jih "uporabljajo"  in "zlorabljajo brez omejitev. Tako, da bodoči kupci resnično razmislite o teh trditvah, saj gre pri živalih, ki jih posedujejo komercialni rejci za dedne hibe- bodisi ZDRAVSTVENE  ali VEDENJSKE.

Na kratko o  zdravstvenih ali vedenjskih težavah:
Ker kupna moč v teh časih krize nezadržno pada, se kupci vedno raje odločajo za mladičke brez rodovnika, ki so vsaj po videzu enaki pasemskih.. In to s pridom izkoriščajo komercialni rejci v smislu povpraševanja in ponudbe. Žal pa so to nakupi brez premisleka in ustreznega znanja. Torej kupimo čistrokrvnega psa brez rodovnika (beri mešančka - oprostite, nimam nič proti kužkom osebno,  obsojam le njihove lastnike), nato pa si nakopljemo kup težav. To potrjuje PRAKSA.
Preverjeno. Poslušam zgodbe lastnikov kužkov, kupljenih pri komerciialnih rejcih. Mnogi mladički so neprimerno telesno razviti, okuženi s katero od nalezljivih boleznih.
Še večji razlog za skrb pa so vedenjske težave.  In če imajo kupci srečo in se izognejo takojšnjim obiskom pri veterinarju, pa večinoma bijejo boj s težavnim pasjim značajem ( lajanje, grizenje, renčanje....)

Rodovnik nam torej zagotavlja. da je pes zdrav, da ustreza pasemskim standardom ter da nosi v sebi karakterne lastnosti, primerne za pasmo, tako po videzu kot po značaju.
Seveda pa rodovnik ni jamstvo, da bo žival vedno zdrava. Le del lastnosti je namreč podedovanih,za druge poskrbimo vestni vzreditelji (prehrana, socializacija, cepljenje, stiki z drugimi živalmi, otroki, igra, čistoča...), tretjemu pa da pečat novi skrbni lastnik mladička.

In kar je zelo pomembno: odgovorni vzreditelji vedno dobro preverimo  in skrbno izberemo novega lastnika našega mladička , novemu lastniku pa bomo vedno v pomoč.  Vedno smo jim na razpolago za vse informacije, nasvete. In ne nazadnje, dobimo nove prijatelje.  To pa seveda ne velja za komercialne rejce.

Na žalost so mladički brez rodovnika le PLOD BREZSRČNE NAČRTNE KOMERCIALNE (beri dvoriščne ) REJE Z EDINIM CILJEM - zaslužkom s čim manjšim vložkom.
Kdor prodaja te mladičke, se izogne stroškom za vzrejni, rentgenski ali veterinarski pregled, kvalitetno hrano, cepljenja. Kar pa je še huje in nehumano- psico lahko brez nadzora pari 2x na leto, čeprav to zakon prepoveduje. In tako ima s to ubogo psico 10-12 legel ,jo izčrpuje do onemoglosti, nato pa se je  ko mu ni več "koristna", znebi. "Pravi vzreditelji" pa  ima v reprodukcijskem ciklusu svoje  psičke največ 4 legla.

In še nekaj lepega:

Naš  kuža Mister Magic of Black Mirrage je 31. oktobra praznoval  16 let. Veseli smo, da je med nami. Dobro mu gre. Da bi le tako ostalo. Jaz mu vedno rečem, da je pravi dečko - dečko na prečko. Radi ga imamo in skrbimo zanj. Je  resnično naš družinski član.

Upam, da dvoma o nakupu  rodovniško nerodovniškega psa več ni. Psarna  Dravska  oz.naši psi in potomci naših psov smo resnično "živi primer zdravih, zadovoljnih kokerjev.

Lep pozdrav.
Psarna Dravska,
Tatjana
[/u]

diva

• *
« Odgovori #646 : 12 December 2010, 19:29:26 »
Obljubila sem, da tudi jaz "pokažem" naše ljubljenčke Tukaj so.

1. Stari gospod Mister Magic of Black Mirrage

2 psička black&tan  Kelly Gallinagos

3. psička Diva Dravska (črna)

nezzek

• *
« Odgovori #647 : 12 December 2010, 20:12:30 »
Se strinjam diva z napisanim.
In vse najboljše, da bi le šlo tako naprej!!  :) :) :)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #648 : 12 December 2010, 22:35:38 »
ker je prava poplava nerodovniških kokrov in tudi v oglasih se najde kar naprej kak kuker španjel, ki ga oddajajo pri po možnosti starosti 5 let in gor ali pa mešanec s kokrom.

Sem slišala ja. Se strinjam :(

tprose4

• *
« Odgovori #649 : 13 December 2010, 10:45:43 »
Še eno vprašanje  :) V kako veliki boksih imate vaše kokre? Ker nimam ravno predstave o tem, koliko prostora naj bi imel v njem, da ne bo notri lulal in kakal. Ker sem mislila, da naj bi bil boks čim večji, vendar sem prebrala, da je najbolje, da ima notri prostora samo za ležišče? Ali bi bil boks velikosti: višina 51 cm, dolžina 59 cm, širina 48 cm vredu? Piše da je primeren za manjše in srednje pasme.

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #650 : 13 December 2010, 11:08:58 »
Kolikor imaš prostora in če si privoščih eno samo za doma ali hočeš univerzalno , ki jo boš tudi kasneje sabo nosila. Da mora bit prostor samo za ležišče je neumnost. Pač daš manjše ležišče v večji boks. Predvsem, če bo zaprt ves čas, ko ste v službi je bolje, da je večji. Jaz imam še  ograjico za mladičke kot podaljšek kletke za mladičke v prvih mesecih, ko je več zaprt.

nezzek

• *
« Odgovori #651 : 13 December 2010, 18:34:33 »
Tudi jaz sem imela pri Belli ograjico, ko je bila mladiček, saj sem tako preprečila da bi uničila večji del stanovanja ;)
Glede boksa pa odvisno zakaj ga uporabljaš. Jaz ga imam samo za prevoz, in je tako velik, da se lahko mirno uleže, celo ameriški koker in Bella sta oba lahko mirno ležala noter če sta se potrudila (preverjeno ;) ).

tprose4

• *
« Odgovori #652 : 14 December 2010, 16:30:28 »
Po moje bolj za njen prostor v stanovanju (predvsem za navajanje na sobno čistočo), čeprav na kak kamping bi bilo tudi vredu vzet (se pravi bo kletko potrebno stlačiti v cliota  ;D), za v avto pa sem kupila kar varnostni pas. Čim manjša kletka (ker je majhno stanovanje), ki bo dovolj velika za kokra in v kateri bi imela dovolj prostora  ;D

tprose4

• *
« Odgovori #653 : 20 December 2010, 10:00:06 »
Takšna bi bila premajhna za samičko: Višina 51 cm, dolžina 59 cm, širina 48 cm?

nezzek

• *
« Odgovori #654 : 20 December 2010, 18:28:09 »
Hmm.. Pomoje ne, kokri so načeloma visoki nekje med (samice) 38 in 39cm (plečna višina seveda) dolgi pa prav toliko. Mislim, da bi v tem boksu lahko ležala, je pa najlažje če sprobaš :P

tprose4

• *
« Odgovori #655 : 20 December 2010, 20:10:51 »
Ne morem probat, ker dobim kepico  :) Ta bi šla pa najprej še v boks od našega mačkona ;D Sicer sem mislila kupit velikost M (ki je 76cm dolga), vendar nikjer ne najdem kakšne poceni rabljene, tole velikost sem pa našla poceni rabljeno. 

nezzek

• *
« Odgovori #656 : 20 December 2010, 20:33:20 »
Najbrž bo prišla noter, če ne boš imela ravno ogromne psice ;)

Pa še par slikic moje babnice..  ::) :P

diva

• *
« Odgovori #657 : 29 December 2010, 22:54:55 »
Hej, punce!
KJe ste? Nič se ne oglasite, tako, da mi je že kar dolgčas.
Nezzek, ti si še edina, ki nam sporočiš kaj novega. Hvala.
Alo, malo se "zmigajte".

Ali pa ste že "padle" v priprave na silvestrsko noč?

Eno vprašanje za trpose4 - če prav razumem, pričakuješ malo kepico? To pa bo veselje. Kje jo boš kupila - pri psarni Izpod Špika ali Tamalanni?

Javi. Razneslo me bo od radovednosti, saj sem zasledila iz tvojih postov, da si želiš "zlatega" kokerčka. Me veseli.

Jaz pa resno razmišljam o tem, da bom začela pisati knjigo o kokrih. Pravzaprav ne kot priročnik, ampak bolj v smislu prigod in dogodivščin, ki sem jih doživela v svojih 30-letih sobivanja z njimi. Bo zanimiva. Obljubim.

Tako, zdaj pa se le kaj javite.

Lep "kosmat" pozdrav.

Tatjana

nezzek

• *
« Odgovori #658 : 29 December 2010, 23:18:34 »
Tamalannci so že po večini odšli domov.. samo še 2 sta ostala.. en samček, ki išče razstavni dom in pa psička, ki bo ostala za vedno kot kaže.. ;)

Ah kako se pa lahko upreš tej faci??  :P  :-* :-*

Čeprav če mene vprašate je še vedno najlepša moja Bella!!!  ;D ;D ;D

Knjiga bi bila sigurno uspešnica prav tako kot Marley&me.. ;) Če pa boš potrebovala še kakšno pisano dogodivščino pa kar povej.. z Bello jih imava na zalogi!  :D
Tale je bila sigurno ena "boljših"... :P

Uživajte, pa čim manj pokanja vam želim.. ;)

katajuska

• *
« Odgovori #659 : 01 Januar 2011, 20:49:24 »
Hehe, ta zadnja fotka pa je svetovna  :o

Tan vam želi lep začetek novega leta 2011