Avtor Tema: Angleški koker španjel [English Cocker Spaniel]  (Prebrano 654373 krat)

nezzek

• *
  • Spol: Ženski
  • Moja Bella in Murka :-*
    • My Dog & Junior Handling
Angleški koker španjel [English Cocker Spaniel]
« Odgovori #900 : 27 Maj 2011, 17:00:28 »
Evo spodaj slikica obljubljenega angleža. ;)

Sicer pa diva1 še vedno upam, na kakšen tvoj resen post ;)

Pino

• *
« Odgovori #901 : 27 Maj 2011, 18:02:05 »
Jaz sem se že informirala o E-ju, kjer tudi nisem tako navdušena nad besedami... bomo videli.

... kaj to pomeni Nezzek, si se že odločila?  ::)  ::)  ::)

Drugače pa je Alenka ponovno presenetila z imeni - pozitivno seveda!!! Prav tako pa me zanima, če bo kateri b&w, ali dodo vsi marmorčki ...

Za resno tema, pa tudi jaz čakam, da kaj novega izvem   ::) Dajmo Nezzek in Diva1 ...

Pino

• *
« Odgovori #902 : 27 Maj 2011, 18:06:13 »
Evo spodaj slikica obljubljenega angleža. ;)

... uf pa še tole Nezze, tale "kužman" izgleda fenomenalen ... Ga imajo naši tudi "v krvi" ?

Koliko pa je stara ta slika oz. je kužman še med nami?

Mi boš morala enkrat malo pokazati, kje lahko prebiram rodovnike ... pa saj si mi že omenjala stran, ampak seveda si nisem zapomnila ... leta  :-[   :-[ :-[

nezzek

• *
« Odgovori #903 : 27 Maj 2011, 19:06:47 »
Hmmmm... mislim da ga Pino nima noter... Buxi ga ima po očetu, Pika pa tudi. Bella ima pa njegovo mamo.

Se strinjam krasen samec je bil. Več lahko najdeš na Wiki Pedi. Tole je on:
http://www.gloriette-artemis.net/wikipedi/english-cocker-spaniel/gb/dog_9733.html

Hehe danes ima 18 let :P Ne vem ali je še živ ali ne. Kakorkoli, na tej WikiPedi strani lahko najdeš veliko psov, tudi naše Tamalannce. Je pa izredno "user unfriendly... :P "

diva1

• *
« Odgovori #904 : 27 Maj 2011, 21:47:45 »
Nezzek,

jaz pa sem mislila, da si že "pozabila"...
Pravzaprav upala, da si...Mogoče celo želela...

Veš, sem veliko premišljevala... Že začela s pisnim razmišljanjem... Pa sem  si premislila..
Zakaj?

Sem se "ustrašila"?... Se "bojim?"... Koga... ali česa?... Ma ne...

Zdaj me pa "vlečeš" za jezik...

Veš, sem približno 3x starejša od tebe in velike večine tukaj na forumu...  Seveda so izjeme... So še ljudje, ki so mojih let, pa se jim ne ljubi sodelovati....

Pri kokerjih "doživela" in "preživela  veliko.  Oba "sistema" - tako "zelenega", kot "komercialnega", multimedijsko obarvanega...

Pa da pišem o stvareh, ki so se dogajale.... Pa da pišem o ljudeh, ki so bili "aktivni tvorci" koker politike zadnjih 20 let...Da jih "dvigujem in kujem med zvezde"...Ali da "pljuvamo" po njih.  Zato ne vidim smisla... To je že "pretekli čas"...

Pa saj smo  tako želeli... Sami...Da je tako, kot je... Pa saj ni slabo... Daleč od tega... Vsaj red je pri rodovniških psih...  Papirologija urejena...

Da pišem o "spremembah", ki so se dogajale.. So bile dobre.., so bile slabe?...  Kakor za koga.... Za nekatere pozitivne..., za druge nič kaj obetajoče...Stagnacija vzreje, so rekli... In smo modrovali...  Se pogovarjali... Vroče debate, verjemi.  Tudi jeza, bes... "Zamenjali" smo vse občutke - od ledišča do vrelišča....

Tudi o vzrejni komisiji za šarivce je velikokrat tekla beseda....

O premišljeni, načrtni vzreji... Selektivni...  V smislu "izboljšanja",  pasme... Oziroma jo vsaj obdržati na nivoju standarda... Tako eksterierno kot "delovno"...  O izbiri ustreznih  plemenjakov...  O obeh vzrejnih ocenah, oz. vzrejniih vrednostih kokerjev; psic in psov   (saj veš kaj mislim.. tiste rimske številke  npr. I/I, ali I/0  -  prva ocena je zunanja (standard, oz. lepota ), druga pa - ne vem kako naj se izrazim, da me boste razumeli  - rekla ji bom "delovna" ocena - preizkušnja naravnih zasnov. Pa saj se je v vzrejno knjižico zapisalo in predlagalo ustreznega plemenjaka..., pa kaj, če je bila izbira le-tega (kar je tudi logično) še vedno avtonomna pravica lastnika...  Pa se je parilo pač za "vogalom"...

In kaj smo oz. so  ugotovili... Te zanima?
 Ugotovljeno je bilo, to da vzreja psov generalno upada...  Na KZS se vodijo na podlagi prijave legla oz. izdaje rodovnikov  letne statistike  legel  ter števila  mladičev  po posameznih pasmah.   Nekoč priznani  vzreditelji  so "reducirali vzrejo"... Zakaj?
Ker enostavno niso več bili finančno sposobno...Ker jim ni več zneslo sfinancirati leglo...  Ker niso imelo dovolj "kapitala" na zalogi...

Čisto poenostavljeno:

Nakup dobre psice,  ustrezna oskrba (hrana, boxi, ceplljenja, šolanje...) plačila  potrebnih "kinoloških" prireditev (ocena zunanjosti, PNZ...pa morda še kakšna razstava, kakšen CACIT...) ... vse to stane.... Jasno....   Pa da me ne boste narobe razumeli....  Ljudje so imeli več denarja kot  danes v teh "turbolentnih" časih...

In nekje pri dveh do treh  letih starosti psice se  lastnik  psice imeti leglo..

Stroški:  1. paritev (velikokrat se plača paritev ob naskoku) v vrednosti mladiča ; to je najbolj običajna praksa...
            2. kotitev  ( če ni šlo vse "gladko", je moral posredovati veterinar)
            3. ustrezna prehrana doječe psice in kasneje ustrezna hrana za mladiče
            4. ureditev prostora za mladiče
            5. plačilo rodovnikov za mladiče
            6. ter veterinarske usluge (cepljenje proti "otroškim" nalezljivim boleznim )...
            7. pa še kaj bi se našlo.... pa saj to ni predmet te "razprave"

In ko so to "sešteli"...  Kar precejšen znesek... Ugotovili, da več ne zmorejo... Tudi izgubili službe... Posledično temu pa so se pojavile tudi težave pri oddaji kužkov...(termin prodaja meni osebno ne sede ...)

In delno se KZS financira tudi iz te "dejavnost"...   Tudi KZS posredno "utrpela" izpad dohodka...

Na drugi strani pa so " prihajali" novi ljubitelji psov, ki so si te lahko privoščili...  Bili (in so) finačno sposobni. In se tudi odločili vzrejati....  Koker v smislu "delovnega" psa pač ni bil po njihovem okusu.. Ga tudi niso izbrali kot "lovca"....Ljudje se odločajo za kokerja iz drugih nagibov: srednje velik kuža, prijetne zunanjosti,  prijetna "facica"..., družinski kuža...

iN JE KZS "popustila"....  Pri vzreji.
V smislu, da je pri kokerjih dovolj ena vzrejna ocena - npr. I/0 ; ta ničla pomeni, da pač ni delovno preizkušen...), dovolj je bila (in še vedno je) le telesna ocena... Saj se ve in je vsespošno znano, da so kokerji "postali " družinski psi.  "Razmere na trgu" se pač spremnjajo.. Saj ni nič večno in dokočno...
Saj s tem ni nič narobe... Sem prepričana, da je zdaj za kužke (velike in majhne ) veliko bolje poskrbljeno... Kar je meni všeč.

Saj se še pred nekaj leti kokerjem ni nič kaj dobrega obetalo... Sem se že bala, da bodo "izumrli"... Pač niso "modni" psi....In so se ljudje raje odločali za maltežane, višavčke,mopse, shi tzuje....

Zdravstveni testi (PRA, FN in HD ) pa zaenkrat za kokerje še niso obvezni... Tujina pa  jih že opravlja.  

Je pa res, da današnje vzrediteljice v Sloveniji že opravljajo te teste, kar je vzreji lahko samo v plus... Res pa je, da pri kokerjih (vsaj iz moje osebne prakse) ne poznam bolezni kot so displazija kolkov, "bolezni oči" in ledvic...Glede na to, da je to običajna praksa v tujini, je očitno pri kokerjih prisoten "rizični" faktor.  Ne vem... Bom vesela, če mi kdo to pojasni...Za očke sem nekaj malega slišala... Za drugo pa ne vem...
Jaz bolj poznam one "navadne" bolezni...  Težave z ušesi,  odprta veka...

Še en problem bi izpostavila.  Vzreja - "zaprti krog"...    
Vzrediteljice imajo v glavnem doma psičke..(dve, tri...) Nobena nima doma plemenjaka (razen Alenka). Buxi - ki je plemenjak dobro leto ali pa dve...  Pa Buxi lahko "pokriva" samo določene psičke...Ne vseh. Morda je še kje kakšen, pa ne vem.  V glavnem pa na" trg" prihajajo mladi fantje, ki bodo komaj stopili v svet ljubezenskih avantur....
In vzrediteljice parijo v tujini... Ker očitno Slovenija nima pravega plemenjaka...   In vzreja postaja v SLoveniji dejansko "ZAPRTI KROG"...  Počasi bo vse eno samo veliko sorodstvo...
In retorično vprašanje:  Zakaj se  katera od vzrediteljic ni odločila in pripeljala v Sloveniji kakšnega ta pravega" fanta" ... Odgovor???   Odgovora ne poznam..

Nezzek, sprašuješ, zakaj tujci ne kupujejo kokerjev s Sloveniji... Slovenija je majhna... kot malo večje evropsko mesto.. Ponudba je skromna...  Pa še to "žlahta" s tujino...  Ničesar  "inovativnega" za tujce...Odgovor je torej na dlani.  Kristalno jasen... Ker zadnjih 5 let (ali pa še več)  nismo vzreditelji V Slovenijo pripeljali "nove krvi"....Katera bi bila zanimiva še za tujce, ne samo nam, Slovencem...
Psičke so kvalitetne..., samcev pa ni...  
Ja, pa saj sama veš... Formirajo se klani...  To pa si že moramo priznati in naliti čistega vina...
Ampak,  vesela sem, da se na področju vzreje kokerjev dogajajo same pozitivne stvari... Kvalitetna  vzreja. Lepe samičke..., dobri plemenjaki iz tujine...Dobri potomci...

Mi smo pred 16 leti pripeljali v Slovenijo našega Mister Magic of Black Mirraga...Čista angleška linija... Skoraj 2 leti prepričevali vzreditelja in svetovno poznanega mednarodnega kinološkega sodnika g. Jakkela, da nam  ga je "zaupa" .Se peljali 600 km v eno stran... Takrat je bilo to potovanje prava "odisejada"... Slabi avtomobili, še slabše ceste....Cena?  Ne vprašajte...Pa smo ga dobili in imeli polnih 16 let...

In že takrat je v SLoveniji primanjkovalo plemenjakov...  
O, to pa je bil koker, koker z veliko začetnico... V vseh pogledih... Lepotnih in delovnih.... Uspešen na vseh področjih...  Z vsemi titulami... In velikim številom "kelihov"... In nam v velik ponos...
Na hitro sem izračunala.... V svojih plodnih letih je z njegovo "pomočjo" na svet prišlo cca 180 mladičkov...  Ja, saj je tudi mene ta številka presenetila... Ja res, pravi Casanova...  Morda pa je po številu "ljubic"  celo premagal slavnega Casanovo...Kdo ve... Po številu "otrok" pa sigurno... Ne dvomim.
Samo pri nas je na svet privekalo 70 "otrok"... In smo "zibali"... To je bilo veselje....  
Tako, da smo tudi mi malo pripomogli k "nataliteti".

Res pa je tudi, da se njihovi lastniki z njimi niso udeležavali razstav... , vsaj velika večina od njih..
Lastniki črnih in black&tan kokerjev (malo starejših), pokukajte malo rodovnik... In poiščite med predniki Black Mirraga...  

Res pa je, da smo mi osebno  zadnjih 5 let "spali", kar se vzreje tiče... Tudi glede razstav... Pa tudi Mister se je "postaral"... Nismo pripeljali novega, mladega samca, ker je bil Mister dominanten... Saj ne, da ne bi vzpostavili "umetni red", nam je bilo pa tako enostavneje, udobneje....  Mister in dve psički... Poezija...
In ko je naš Mister "odšel", smo se ponovno odločili za novega samčka...  Ker nam je nekaj manjkalo...  Ker je bil pri nas doma vedno tudi "fant"... Mešana pasja družba.. In smo zopet v "kompletni" zasedbi...

Nezzek, ti"  (zaenkrat) živiš "za razstave...  Tebe jezijo druge stvari ko mene... Pa saj se stvari premikajo... Tako, kot si želiš... Da te nekatere stvari "žulijo", pa mi je tudi jasno....Dvojna merila... Saj ne bodo več dolgo...

Res pa je, da si bom jaz še vedno prizadevala ohranjati "staro dediščino"... Zeleno...  Ker je to v meni.., mojih "koreninah"...
Pa saj za to ni potrebna puška...
Le  dober nos, temperament,  prinašanje pernate divjati na terenu, prinašanje iz vode in strelomirnost... Nič takega, kar ne počnemo vsak dan... Samo v drugi obliki...Aporti kot cufa, žogica...Voda... Španjeli jo tako ali tako obožujejo...Psi pa tako ali tako v tem uživajo...  
Pa saj si tudi sama tega mnenja: kar pač kdo želi početi s svojim psom...    

Ideja o klubu pa je naravnost fantastična.  In posledično z njim spletna stran.  Financiranje? Članarina?... Bomo že nekaj "pogruntali".. Samo "vsest" se moramo in ideji iz "inkubatorja"  vdihniti življenje... In pritegniti  "kokeraše", vzrreditelje, ljubitelje...  In sodelovati...  Kot eno... Zakaj" konkurenca"..., če pa je v slogi moč...
In obveščati... Da bi nam končno le uspelo zaustaviti "produkcijske linije" rodovniško-nerodovniških kokerjev... Da bodo bodoči potencialni lastniki kokerjev končno doumeli razliko... Da rodovnik ni samo "papir" za razstave... Da je veliko več... Da je poreklo..., jamstvo...   za vsaj naslednjih 15 let... Druženje.. , izmenjava izkušenj, pomoč, skupinski testi...  Veliko bo prednosti, v to sem prepričana...  

Neizmerno pa sem vesela, da kokerji doživljajo renesanso... preporod...

Tako, nekaj svojih misli pa sem vseeno "prispevala"... Več pa osebno... Velja?

Pa še nekaj...Psst...., mogoče pa bomo tudi mi zibali.... Letos.

Pa lep večer  še naprej...

Sem absolutno ZA.  

Zdravstveni testi (PRA, FN in HD ) pa zaenkrat za kokerje še niso obvezni... Tujina pa

Res pa je, da se v današnjem času "prepletata" dva vidika...

diva1

• *
« Odgovori #905 : 28 Maj 2011, 00:23:21 »
Komaj zdaj videla.... Konec mojega posta... Malo čuden... Nekaj se mi je "ponesrečiilo"... Se opravičujem...
Sicer pa tako ali tako že veste,... me "poznate" -   starejša gospa... železna doba..

Bi pa prosila za pojasnilo glede razredov na razstavah. Najbrž  je kdo izmed vas, ki razstavljate, ki to "obvlada"...

Konkretno pri kokerjih - razred delovnih

Jaz sem si vedno predstavljala, da se v razred delovnih prijavlja "ta prave" delovne pse..." Lovce"... Oz. pse, ki imajo lovski nagon..., opravljene določene preizkušnje..
Ki jim je to dnevna "rutina"... Ritual ...In ga s pogledi "iščem"... Spremljam vrstni red... Nestrpno... Gledam kataloške številko... Potem pa se pojavi čudovito lep primerek te pasme... Pri meni pa dvom... Delovni koker???   

In kaj vidim:
V  ocenjevalni ring pripelje lastnica čudovitega kokerja...Luštnega..., majhnega... 12,13 kg. Šminkerja... V ringu ne da niti nosa v travo. A v ringu je "vonjav", takšnih in drugačnih na pretek... Da bi "popišal" kakšen vogal... Markiral...    Ni govora...  Razstavni krog teče kot da je na "baterije"...V sokoraku z lastnico... In odtečeta vrhunsko predstavo...Dlaka izredno negovana..., prav tako ušesa..., dolga, svilena...

A jaz sem (po tej predstavi)  trdno prepričana, da ta kuža še nikoli ni videl zajca ali fazana, razen na Animal Planetu... In še to s kavča... Da njegova lastnica nima doma gumi škornjev in zelenih hlač... Da bi pa nesel fazana... Ne verjamem..  Ga ne more...  Da mu sigurno  vsakokrat, ko ga spustijo iz stanovanja , nataknejo na ušesa tisto "ruto", da si ja ne bi umazal in podrajsal ušes... Pa je prijavljen v razred delovnih????  Ne razumem, ni mi čisto jasno... Ne poznam "kriterijev"... Vem pa, da "nosa nima"... oz. ga ne "uporablja"...Kristalno jasno... Se vidi...  Nekaj malega pa že znam razbrati...

Naš pa se ni "odlepi" in vse vogale je vedno popišal... Texas...Divja liga.

No, če se komu ljubi, da mi to pojasni... Bom vesela... Hvala.

In ker se ob takšnih priložnostih spomnim našega Misterja, (pa saj vem, da sem vam že tečna), ne morem iz svoje kože, da nekaj ne povem o njem...

Velik, močan, robusten koker... Na zgornji meji standarda.. 20 kg....Pravi "ded"... Pa saj se to za delovnega psa spodobi...  Z lahkoto nesel zajca... Dolga leta spremljal lovce... Užival...
In bil enakovreden član zelene bratovščine...Spoštovan...  Ko je lani jeseni napolnil 16 let in odšel v "zasluženo penzijo",so ga kot  častnega člana  lovci "povabili" na jesenski zaključni lov....
Res lepa gesta...  Bila sem zraven... Kar orosile so se mi oči... "Častni lov" (bolj druženje) ... 40 mariborskih veljakov (župan, zdravniki, pravniki, privatniki...), med njimi pa moj oče z Misterjem. Ko je bilo "lova" konec in ko so položili divjad, so se poklonili in zahvalili tudi njemu... Mu zaželeli mirno in zasluženo penzijo.. In je bil tudi povabljen v gostilno, na malico...  Kot vedno... Dobil klobaso...  Saj so  ga v gostilni že poznali... Ga razvajali...

In za naše mladiče so se lovci pulili... Res pa je tudi, da smo imelo leglo vsako drugo leto... In Milan je skrbno izbral nove lastnike za njih. Resnično take, katerim pes ni bil samo orodje, ampak tudi družinski član. In brez grobosti in zapiranja v boks.
In vedno je "spremljal" lastnike in njihovo ravnanje s psom. Se družil z njimi in jim pomagal z nasveti in izkušnjami. Neštetokrat jih je tudi uril... Jih "uredil"....Nova frizurica...Nato pa se je z leti umiril  in začel uživati s svojimi" pasjimi otroki"...   
Vedno je rekel, da ima doma "mercedese".
Pa še res je bilo....

Pa res ni bi rada, da pojem "lov" razumete z negativnim predznakom... Streljanje... Ubijanje... Tega že dolgo ni več... Gre bolj za druženje..., pohajkovanje v naravi...
Ogledi...    Na koncu pa.... gostilna...   Tako pač je...  Najbrž ritual...

suzica

• *
« Odgovori #906 : 28 Maj 2011, 02:00:31 »

V razred delovnih se lahko prijavi pes ki predloži delovni certifikat (FCI) ki ti ga na podlagi ocenjevalnega lista iz delovne preizkušnje izdajo na matični organizaciji (KZS)
Certifikat je napisan v  5 jezikih in poleg vseh podatkov piše: S tem potrjujemo, da je imenovan pes uspešno opravil zahtevano delovno preizkušnjo, ki je potrebna za vpis v razred delovnih na vseh razstavah ki so pod okriljem FCI.
Torej ko pes enkrat naredi to preizkušnjo se mu ni treba več prikazati v lovišču in "uničevati" dlako.

Jaz sem si vedno predstavljala, da se v razred delovnih prijavlja "ta prave" delovne pse..." Lovce"... Oz. pse, ki imajo lovski nagon..., opravljene določene preizkušnje..
Ki jim je to dnevna "rutina"... Ritual ...In ga s pogledi "iščem"... Spremljam vrstni red... Nestrpno... Gledam kataloške številko... Potem pa se pojavi čudovito lep primerek te pasme... Pri meni pa dvom... Delovni koker???   

In kaj vidim:
V  ocenjevalni ring pripelje lastnica čudovitega kokerja...Luštnega..., majhnega... 12,13 kg. Šminkerja... V ringu ne da niti nosa v travo. A v ringu je "vonjav", takšnih in drugačnih na pretek... Da bi "popišal" kakšen vogal... Markiral...    Ni govora...  Razstavni krog teče kot da je na "baterije"...V sokoraku z lastnico... In odtečeta vrhunsko predstavo...Dlaka izredno negovana..., prav tako ušesa..., dolga, svilena...

A jaz sem (po tej predstavi)  trdno prepričana, da ta kuža še nikoli ni videl zajca ali fazana, razen na Animal Planetu... In še to s kavča... Da njegova lastnica nima doma gumi škornjev in zelenih hlač... Da bi pa nesel fazana... Ne verjamem..  Ga ne more...  Da mu sigurno  vsakokrat, ko ga spustijo iz stanovanja , nataknejo na ušesa tisto "ruto", da si ja ne bi umazal in podrajsal ušes... Pa je prijavljen v razred delovnih????  Ne razumem, ni mi čisto jasno... Ne poznam "kriterijev"... Vem pa, da "nosa nima"... oz. ga ne "uporablja"...Kristalno jasno... Se vidi...  Nekaj malega pa že znam razbrati...

Mislim da ko to  pišeš delaš krivico vzrediteljem ki se trudijo tudi v tej smeri in s svojimi ljubljenci delajo potrebne izpite. V ker nekaj državah je zaenkrat za CH potrebentudi še  delovni izpit.

Samo nekaj linkov ki so mi prišli najprej na misel:
http://www.franciniscocker.it/Gallery%20Lavoro.htm
http://www.bronzo.asp2.cz/ (če klikneš na Zkousky je veliko delovnih preizkušenj  tega čudovitega plemenjaka)
Torej tudi lepotci so fazana ali zajca videli v živo in ne le na Animal Planet.

diva1

• *
« Odgovori #907 : 28 Maj 2011, 03:01:42 »

Suzica,

najlepša hvala za odgovor. 

Resnično sem ti hvaležna, da si me podučila... To o razredu delovnih....Nisem imela pojma, da je temu tako, kot si mi odgovorila...

Se pa iskreno opravičujem  za svoje "razmišljanje"... Tako, da ja...Se strinjam... Ni bilo na mestu.. Ker nisem poznala "situacije"... , ne bi smela "soditi"...

In mi je resnično žal, da sem s tem svojim razmišljanjem storila krivico vzrediteljem, ki se trudijo  "na terenu"...
Morala bi najprej "vprašati"  in potem "razmišljati"... Če bi me  jezik še vedno  "srbel".. Dobra šola za naprej... Sem zopet Butalec..., kot že mnogokrat...

Tako, Suzica, še enkrat hvala, da poveš svoje mnenje in da nimaš dlake na jeziku... Saj ni  fajn dobiti "grajo"..., ko pa razmislim racionalno (in ne samo emotivno), je pa kar na mestu... Zasluženo.
Ni zastonj pregovor: "Le čevlje sodi naj kopitar"... 

To, da je v nekaterih državah zaenkrat za CH potreben delovni izpit - to sem  prebrala, slišala ...  A ga bodo v Sloveniji res ukinili.... In zakaj?

Pa lahko noč.

nezzek

• *
« Odgovori #908 : 28 Maj 2011, 15:52:23 »
No me veseli, da si se odločila napisat tudi sama, je poučno za vse, ki scene ne poznamo tako dolgo.

Pljuvala, ne bom po nikomer. Vsak dela kar pač dela. In časi se spreminjajo, to je dejstvo. Včasih, je bilo normalno nekoga ubit na odru, zdaj zaradi tega sediš. In prav tako so se psi včasih uporabljali kot lovci, zdaj pa po tem ni več take potrebe. Pa kljub vsemu, so španjeli bili cenjeni domači ljubljenčki že v starih časih, vedno so bili oboje, nikoli samo strogo lovski psi. Pa se jim pozna, so odlični družabniki, težko jim je, če so ločeni od lastnika. Od družbe, na katero so močno navezani. Kateri se prilagajajo, ne glede na to kako se z njimi ukvarja.
Zato so tudi postali popularna družinska pasma. Ker so aktivni, ravno prav veliki in super izgleda. Za prvega psa primerni. V njihovi velikosti so samo terierji, ter nekateri damski psi. Pa lovski. In če ne želiš težke pasme ali hude lovske pasme, potem se odločiš za španjela. Ker je vsestranski. Super družabnik. Sploh če nisi za "damske" pse. Točno tako, sem se jaz odločila. In prav sem naredila, nikoli ne bi vzela druge pasme. Ker so mi všeč, te naši klovni.
Zakaj se za lepotna tekmovanja ukinjajo lovski izpiti? Ker je to nova možnost. Možnost za tiste, ki imajo doma psa kot ljubljenca, pa bi ga malo zaradi svojega egota, malo zaradi veselja do razstav pokazali. In vsi, ki rabijo izpite naredijo JCh naziv, potem pa nehajo. Ker nimajo več koristi. In z uvedbo naziva, se poveča populacija, ki bo razstavljala. Sama si napisala da KZS-ju zmanjkuje denarja.. torej? Poteza ni neumna, ter ne omejuje nikogar. Kdor ima željo delati lovske preizkušnje jih bo delal. Tisti drugi, bomo za naziv več časa razstavljali. Meni je to popolnoma fer poteza.
Lažje je recimo ptičarjem in goničem, ki imajo kratko dlako. Kokra imet za razstave in lov hkrati pa praktično ne gre. Ker je dlaka slaba. Tu je treba naredit izpit in potem čakat, da se dlaka spravi v red.
In naredit izpit v Sloveniji pomeni več kot v tujini. Rabiš samo za pristop k izpitu: Puško, lovko opremo, lovski nož, lovski nahrbtnik. Ja to se zahteva za pristop. In še enkrat povem, da jaz kot mladoletna oseba ne morem nositi orožja, ter zato ne morem imeti razstavnega šampijona. Žal.
Zato je nov naziv potrdila tudi FCI. In ni šlo tako hitro. Najprej se je izbrala komisija, ki je hodila po razstavah in spraševala razstavljalce, ali se bi s tem nazivom strinjali. In med njimi je bil prav T. Jakkel, vzreditelj tvojega Mistra. Bil je v tej komisiji in spraševal. In nato je FCI to sprejela, ker je bil odziv zelo pozitiven. Tako so zdaj lahko mednarodni lepotni Ch in državni, seveda tam kjer to sprejmejo. Običajno pa tudi rabijo po kakšen cac več, v Avstriji največ (rabiš jih 6). To pa ni mačji kašelj. Ampak vztrajni hodimo, ker imamo pse ki so konkurenčni. In upamo. In nosimo vsote v kinološke zveze.

Torej naziv ni napačen. Za nikogar. Ker s sprejemom tega naziva nikjer ne piše, da se lovskih izpitov ne sme delati več. Tisti, pridni jih boste delali.

Glede zaprtosti vzreje. Barvaste poznam najbolj. In Alenka, je imela s svojo Betty 24 mladičev - 3 legla. Potem pa imamo še Pupo, ter Elly. Obe sta nekako v sorodu z Buxom. Po očetovi strani. Tako je pač naneslo. Medtem ko jaz za Bello nimam nobenega samca. Zato sem prisiljena v tujino, če se karkoli odločim.
Za Buxija pa je prišla Pika. Kaj bo s temi mladiči se bo videlo. Je pa dejstvo, da obe z Alenko hrepeniva po angleškemu psu/psici. A žal, stvari niso tako enostavne. Nekdo, s tako malo izkušenj in nepoznanim imenom težko dobi psa iz velike psarne. Žal. Tu imajo prednost dolgoletni vzreditelji, ter sodniki. Z Alenko nisva nič od tega. Zato bova na svojega angleža morali dolgo čakati. Ampak imava kljub vsemu angleške linije v rodovnikih. In to je odlična osnova, katere se bova držali. Ker zdaj se veliko meša s skandinavci, dobro saj Kasja je tudi taka. Ampak držali bova naprej samo angleške linije, ker je to cilj, ki sva si ga zadali. Ker so Anglaži tisti primarni pri nas. V tujini pa tudi ni čisto vsak dober za naju. Linije veva za naše katere odlično pašejo skupaj, zato se jih drživa. ;)
Pri enobarvnih situacije ne poznam. In si ne upam ničesar rečt, ker bi bilo narobe.

Ja res se dogaja renesansa španjelov pri nas. Zdaj ko je spet začela pritiskati konkurenca. Tako kot sem napisala prvič. Konkurenca je gonilo, a ne smemo se kregati, ker pasmi to ničesar ne prispeva. Ustanovitev kluba, bi bila kot matura, dokaz odraslosti in zrelosti. In ni nujno, da se člane upošteva samo slovenske, lahko se priključijo tudi tujci. Vsekakor se tako opozori nase. In ker smo v dobi interneta, je spletna stran nuja, brez katere nihče ne ve zate. Sploh če si na začetku.

suzica

• *
« Odgovori #909 : 28 Maj 2011, 17:47:26 »
Diva jaz te nič ne kregam, samo povem dejstva, res pa je da mi je že večkrat prišlo na uho, da se je v Srbiji včasih dalo kupiti ta izpit. V Sloveniji sicer sploh ne vem kateri izpit bi bil pravi. (mogoče kakšna CACIT tekma), drugače se pa sploh za šarivce nič ne organizira in smo tako primorani izpite delat na Hrvaškem.
Jaz osebno sem lansko leto skušala narediti PNZ še pred izpitom na Hrvaškem in sem šla v Postojno. Doživela žalitve na račun tega da sem ženska in še kaj hujšega,  tako da sem  kar nekaj časa razmišljala da bi dotičnega sodnika prijavila KZS, pa kasneje ugotovila da nima smisla. Ampak kaj takega nisem doživela še nikjer, ko sem se pa kakneje pogovarjala še z nekaterimi ženskami pri drugih lovskih pasmah,  pa takšen odnos do punc ni osamljen. >:( 
Lovski izpiti se ne ukinjajo ampak je kot je že nezzek napisala dana možnost pridobiti Sh Ch za katerega ne potrebuješ prijavljat v razred delovnih ampak je samo več CAC - ov  ali CACIB-ov treba zbrati.

Kar se plemenjakov tiče in zakaj ga "nimam", imam sicer dva samca eden je star 15 let in eden 10 let, tako da za mladinca ni ne prostora in ne živcev imeti še enega "lulčka". Mislim da ko hodim v tujino parit s tem ne zapiram možnosti paritve, res je tudi da do prihoda Tončka v Sloveniji nismo med enobarvnimi imeli pregledanega (clear samca na PRA in FN) torej ni bilo druge možnosti kot tujina. Jaz osebno grem raje v tujino kjer je "izbira" dobra, kot pa da imam doma samca z njim parim in kasneje ugotovim da mladiči niso nevem kaj in ga imam potem za "ljubljenčka" doma. Sem preveč zbirčna in nikoli ni dovolj dober.
Se vidimo jutri in še kakšno rečemo!

tprose4

• *
« Odgovori #910 : 29 Maj 2011, 20:43:41 »
Posmehovanje iz lovskih vrst sem tudi sama doživela, ko sem se zanimala pri lovcih za možnost šolanja lovskega psa, še predno sem dobila našo Tajčico... Ker sem želela psu omogočiti, da bi izkoristila svoj nagon, ker resnično najbolj uživa v naravi, ko da nos v travo in rep v zrak... Pa me je potem kar nekako minilo :(
Tako da bomo najverjetneje šle bolj v športne vode in nagon izkoriščale le na obiskih pri starših, ko Taja pomaga sosedom zvečer zganjati kokoši v hlev, kar dela kot mini border colie  >:D
Ampak sem pa bila resnično razočarana, saj sem upala, da bom lahko psa šolala tako, kot bi bilo glede na njegovo naravo najbolj primerno... 

nezzek

• *
« Odgovori #911 : 29 Maj 2011, 20:50:33 »
Meni je pa Bella včeraj pobegnila v visoko travo zraven pokošenega travnika, kjer je našla bambija (mlado srnico). Ta seved a v beg, Bella pa za njo... k sreči je po daljšem klicanju prišla nazaj, seveda, popolnoma blatna (dan prej je bila skopana...). Me je bilo tako strah, ker imamo enega lovca tu, ki baje ne mara psov in jih strelja... :( :(

Sicer pa čestitke Nini danes za JBOB in BOB ter super BOG3 male Kie v Hrušici! :D diva1 tudi tebi čestitke - zdaj je mali že JCh-SLO, ne??

tprose4

• *
« Odgovori #912 : 29 Maj 2011, 21:14:51 »
Ena takšna neumesna... Kako pogosto pa vi kaj kopate vaše kokre? Ker midva v bistvu Taje nikoli resnično ne kopava. Umijeva ji tačke, če pride blatna domov, drugače pa če še tako nori po blatu, ji nekako uspe, da se do doma vedno očisti in posuši. Tako da se samo čistimo, če pa smrdi po kopanju v naravi, jo obrišem z razredčenim kisom, ki uspešno odpravlja vonj po premočenem psu.

diva1

• *
« Odgovori #913 : 29 Maj 2011, 21:21:51 »
Ja, Nezzek, pa še res je.

Tudi mi veseli.  Tretji PRM. Naš Tonček je z današnjim dnem JCh-SLO.  Samo papirje še zberemo in pošljemo.... In  čakamo na uradno potrditev.  Saj je tako, a ne?

In hvala za čestitke.

In čestitke mali Kii tudi z naše strani...

Tokrat so nas "premagale" babnice.. Pa saj pravijo... na puncah svet stoji.... in punce veljalo za fante tri...

Tako, zdaj pa zaslužene počitnice...  Do jeseni..  Potem pa upam, da se še kdaj vidimo. V kontaktu pa tako ali tako ostajamo.. Saj moramo še veliko "postoriti"...

Tako smo rekle. In hvala za lepo druženje.

Pino, sem vesela, da sva se spoznali.

Suzica, tebi pa hvala za čudovite fotke.. Saj bi vam jih z največjim veseljem "pokazala", pa jih ne znam "prilepiti". Če pa sem globoko iz prejšnjega tisočletja...
Potrebujem resnično pomoč.

Nezzek, si Tončka dobro "prečohala"? Komentar?  

nezzek

• *
« Odgovori #914 : 29 Maj 2011, 21:44:25 »
Le pošljite, da bo uradno. ;)

Za Tončka tako: Glava je lepa, sorazmerna telesu. Ušesa dolga, očke temne. Vrat je dolg (korekten), hrbtna linija nisem sigurna - mislim, da je bil preveč zakrčen za realno oceno. Zadnji in sprednji koti pa so v balancu. Všeč mi je njegovo nabito telo, sicer se pa še dela. Prsa boš sama videla kako se bodo razvila, čeprav ima telo bolj očetovo kot mamino... Očeta sem prav pri eni taki starosti videla in postavljala, me močno spominja nanj (čeprav po mojem okusu bi bil bolj če bi bil mamin ;) ).
Ampak ni napačen, zdaleč ne.
Razen karakter, tu še rabi..to je vedno problem pri teh, ki so starejši uvoženi. To je treba vzet v zakup.

suzica

• *
« Odgovori #915 : 29 Maj 2011, 21:50:16 »
Evoga Tončka na CAC Hrušica!

diva1

• *
« Odgovori #916 : 29 Maj 2011, 22:47:51 »
Hej, punci...

Obema hvala, da sta se potrudili...

Se "slišimo".

nezzek

• *
« Odgovori #917 : 29 Maj 2011, 23:56:02 »
Jaz Bello tako, pred razstavami kopam. Pa zdaj jo 1x tedensko zaradi tega da ohranjam dlako v kondiciji.. pa seveda ko pride iz kakšne blatne kopeli  :P :P

katajuska

• *
« Odgovori #918 : 30 Maj 2011, 00:03:56 »
Lep Tonček! Čestitam za osvojen mladinski šampionat!

Čestitke vsem za uspehe na razstavi :)

Pino

• *
« Odgovori #919 : 31 Maj 2011, 09:28:16 »
No, pa se še jaz oglašam = obveznosti članstva  ;D

Bili smo v Hrušici, kje je bilo res lepo, spoznali veliko novih ljudi, prečohali velikoooooo kosmatincev, predvsem pa uživali v družbi kokerčkov! Diva1 in Suzica, veselilo me je, da smo se spoznale "v živo". Diva1, čestitke Tončku za mladinski šampionat!

Nezzek tebi še enkrat hvala, da si našemu Pinčotu zrihtala ušeska in vrat, ja pa da ne pozabim na rep ... pa res sedaj še bolje izgleda, ko ni tistega "čopka" na koncu  :o :o :o :o

Uživajte v družbi svojih kosmatincev, pa se "slišimo" oz "pišemo"

Diva1, Nezzek in Suzica, ve pa le še napišite/začnite s kakšno resno debato, saj vas je res prav dobro brati ... se veliko pomembnega naučimo!!!

Tequilla

• *
    • Bewitched Bubble Diamond Winner
« Odgovori #920 : 01 Junij 2011, 20:28:16 »
Tudi z naše strani Nini za super specialni dosežek na CAC Hrušica!!!  ;D ;D ;D
In seveda tudi Tončku za dosežen Mladinski šampionat! ;D ;D ;D

Po dolgem času sem se spravila malo na Pesjanarja in videla, da ste se zelo razpisale in priznam prav prijetno mi je bilo brati vaše debate, vendar jaz nisem prav dobra v pisanju zato bom raje samo prilepila nekaj slikc naših kokerskih repkov!!!  ;)

Se pa strijam z idejo o Kokerskem klubu z veseljem postanem član v njem!!! ;D

Mala Kia na stopničkah v FCI 8  ;D ;D ;D

Beauty!!! ;D

diva1

• *
« Odgovori #921 : 01 Junij 2011, 21:58:20 »
Ej, Tequilla,

pa saj ne morem, da se ne oglasim....Še pesebej zdaj, ko si na Pesjanarja "lansirala" kokerske repke...

Moram pa ti ( z največjim veseljem) povedati, da sva " barvno usklajeni"... V nulo...

Črna in pa black&tan kombinacija ... Tudi pri nas doma je tako....  2 črna "primerka"  in en primerek black&tan kokerskega repka...  Res repka, ker so v "starih časih" repe še kupirali....  Naša starejša psička  iz psarne Gallinagos,  ki pa bo počasi napolnila 9 let...

Saj bi jo "prilimala", pa ne znam....  Jo pa lahko pogledaš nekje okrog 19. oz. 20. strani na  tem forumu... 

Je že kaj novega pri vas?

Vem, da se bova še srečali.... In se že zdaj veselim. In ona tvoja "bradica".... Poezija...

Pa lep pozdrav tebi in tvojim.

Paša

• *
« Odgovori #922 : 03 Junij 2011, 07:54:32 »
Sedaj je pa že skrajni čas, da se še jaz malo oglasim, a ne!

Najprej hvala vsem za čestitke za uspehe na razstavi CAC HRUŠICA 2011:
Northworth Laburnum Maid-Pupa: Odlična I, CAC in BOB ( :-[)

in
Dazzle Me of English Lady-Kia: Excellent I, PRM, BOB mladi, BOB, BOG 3

Kar sem prebrala sem videla, da ste imele kar zanimivo temo!
Glede delovnih izpitov je moje mnenje naslednje. Želim si, da mi jih ne bi bilo potrebno delati, vendar do takrat, ko je to potrebno za naziv Ch., jih pač bom. V šolanje za izpite vložim kar nekaj časa in truda, zato da se po izpitu ponovno trudim, da bi psi naučeno pozabili, saj mi je to znanje že povzročilo težave. Nezzek, v mislim imam podobne izkušnje kot si jih ti imela z bambi.

Diva1, za to, da psi v ringu ne tiščijo glave v tla, vložim veliko veliko truda, šole, treninga, saj so prav vsi moji psi pravi "lovski" psi  :(. Morali bi jih videti na travniku  :)!
Pa še to Diva1, vaš Tonček se mi je izredno dopadel, glave je prekrasna!

Lp

Paša

• *
« Odgovori #923 : 03 Junij 2011, 07:55:34 »
 :-[
...nekaj pozabila....

Nezzek, tebi pa 100x hvala za pomoč v ringu!!!!!!!!!!!!!!!!!  ;)

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #924 : 03 Junij 2011, 08:54:28 »
Kateri izpit pa morate naredit za naziv Ch.?

diva1

• *
« Odgovori #925 : 03 Junij 2011, 15:16:12 »
Paša, lepo, da si se tudi ti oglasila...

In hvala, da si pohvalila našega Tončka...  Saj je mladenič res čeden...

Imam pa eno prošnjo... Ko boš utegnila... Glede delovnega izpita...  Namreč nikakor ne uspem "zbrati " informacij glede tega izpita.

Bi te prosila, če mi na kratko opišeš, kaj obsega ta delovni izpit... In ali ga pri nas v Sloveniji ni moč opraviti... Da ste ga opravljale preko meje (na Hrvaškem, če se ne motim).

Jaz razmišljam ,da je PNZ (preizkušnja naravnih zasnov) "ekvivalentna" delovnemu izpitu...  Morda pa ne...

Glede na to, da je PNZ za šarivce vsestransko uporabna "tekma" (vključno s preiskusom strelomirnosti, preiskavo "terena, vlečko, prinašanjem fazana oz. zajca na terenu ,  voda, prinašanje race iz vode...poslušnos, odpoklic...., vodljivost...)  mislim, da mora zadoščati... Ker praktično zajema popolna vse. 

Prosim pa za vaše mnenje.

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #926 : 03 Junij 2011, 15:32:14 »
Pri prinašalcih je PNZ obvezen za vzrejno dovoljenje, vse kar je več, toliko bolje. Isto, mislim, da velja za razstavljanje v razredu delovnih.
PNZ pa zajema prinašanje s kopnega, prinašanje iz vode, strelomirnost.

Če je torej pri španjelih tudi PNZ za Ch., potem vsekakor ne potrebuješ nobene puške ipd. Nič posebnega pravzaprav.

Zato me zanima, če je za Ch. potreben kakšen extra izpit.

Nezzek?

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #927 : 03 Junij 2011, 16:24:50 »
Pri prinašalcih je PNZ obvezen za vzrejno dovoljenje, vse kar je več, toliko bolje. Isto, mislim, da velja za razstavljanje v razredu delovnih.

Pri prinasalcih je za vzrejnega dovolj PNZ (kot si napisala) ali vzrejna preizkusnja (kjer se namesto divjadi prinasa dummyje), za razstavljanje v delovnih rabis pa tekmo v prinasanju, kar PNZ pac ni.. Torej tudi za dosego sampionata rabis delovni izpit (TP-R).. Je pa razlika med PNZ in TPR ogromna (vem iz izkusenj, imam z mojim opravljeni obe  8)).

Po prebranem sklepam, da je pri kokrih isto, sem sla pa tudi ze iskat po internetu glede tega, in nikjer ne najdem nic..  :-[

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #928 : 03 Junij 2011, 16:56:41 »
Aha, to pa vem, da je precejšnja razlika med PNZ in TP-R. Nisem pa vedela, da slednjega rabiš za razstavljanje v delovnem razredu.
No, nisem se toliko zanimala v tej smeri.

Po tej logiki je potem pri kokrih verjetno res isto, ja.

Jaz sem tudi malo iskala in nisem nič pametnega našla, zato pa sprašujem ;)

diva1

• *
« Odgovori #929 : 03 Junij 2011, 18:21:12 »
Inanna in Ovčka,

hvala, da sta se oglasili...

Ampak obe se "motita"...  Ni več tako... Je KZS "popustila"...   Pri  angleških koker španjelih že nekaj časa (kar nekaj let) za vzrejno dovoljenje ni več potrebna PNZ. (preizkušnja naravnih zasnov) . PNZ se opravlja do starosti psa 2 leti.

Za vzrejno vrednost je dovolj je le ocena zunanjosti psa (se pravi telesna ocena).

Vzrejna vrednost psa je še vedno "sestavljena" iz dveh rimskih ocen; prva ocena pomeni telesno oceno, druga pa je rezlultat t.im. PNZ (seštevek točk po posameznih disciplinah) . PNZ se opravlja do starosti 2 let... Ampak PNZ ni več obvezna za dodelitev vzrejnega dovoljenja... Nekoč pa je res bilo to potrebno...

KZS je "popustila"....Ker danes velika večina kokerjev ni več v  "lovskih" rokah.... Se le še bolj ali manj razstavljajo...    

Vzrejna vrednost psa (psice) je sestavljena tako:

1. Za pse ki imajo opravljeno PNZ:    vzrejjna vrednost je iz dveh rimskih številk:  Npr. I/I,  ali I/II, ali I/III -
 prva rimska št. je telesna ocena oz. standard - I je najvišja ocena...,  druga rimska ocena pa je ocena PNZ;I., II. ali III. nagradni razred.. (glede na število osvojenih točk po posameznih disciplinah).
2. Za pse, ki pa ne opravljajo PNZ - pa je vzrejan vrednost sestavljena tako:  Npr. I/O, ali II/O -  Prva ocena tako kot zgoraj (telesna ocena, standard..,  druga ocena  - to je O, pa pomeni, da pes nima opravljene PNZ...

Tako, da večina (razstavnih) kokerjev ima vzrejno dovoljenje  I/0.
In ker je zaenkrat za dosego šampionata v Sloveniji  (vezano na razstave) potreben delovni izpit ( in ker je koker v svoji "prvobitnosti "in klasifikaciji  še vedno lovski pes - šarivec), so si pač kinologi "izmisllili" delovni izpit...

Ki se ga opravi (samo 1x) in se potem psa lahko do smrti prijavlja v razstavni razred pod razred delovnih...
Menda je ta delovni izpit "nastal" kot posledica  neposedovanja in (ne)uporabe strelskega orožja pri teh lastnikih.  Ne vem, nisem prepričana točno zakaj  gre oz. je "šlo"- Nekaj povezano z orožjem, s puško.... Tako sem razumela... To bodo punce povedale, ker vedo... Ker so opravljale ta preizkus... Saj je Paša povedala, da ga je rabila za dosego šampionata... Izključno...

Mi pa smo "lovci" in tudi Tonček bo...  Radi bi, da bo...In bomo opravljalii PNZ... Letos jeseni...Ker je PNZ tudi "pogoj" za vstop v lovišče...Saj naš Milan rabi "pomočnika"  na terenu... Ker ni rad sam.... Vedno je imel pasjo družbo in tud Tonček bo "podedoval" to njegovo dediščino....  Brez psa nikamor.  Tudi v gostilno ne...Razen v spalnico... To je edina "izjema"... Samo v njegovo spalnico ne...
Kaže kar obetavno...Saj Milan in Tonček "vadita" pridno... In Toni je zelo dojemljiv za "perje" in puško...  

In me je zanimalo naslednje: glede na to, da so v PNZ zajete vse "veščine", ki so potrebne za kvalitetnega "pomočnika na terenu", ali je uspešno opravljena PNZ lahko ekvivalent delovnemu izpitu?
In ali lahko psa s potrdilom o uspešno opravljeni PNZ  prijavim tudi v razstavni razred delovnih?  Po moji logiki ja.... In kje se "dobi" tisto potrdilo od FCI, ki je zahtevano, da se mora priložiti  k  prijavi (prijavnici)  za razstavo pod razred delovni ?

Ali je potrebna še kakšna dodatna preizkušnja?...   Ne vem pa, kaj bi moral pes še dodatno opraviti.... Če je uspešno opravil PNZ...   Ker to lovski pes "dela" praktično vsak dan... Ker mu je to tako in tako v" krvi"...  Res pa je, da je s kužkom potrebno "delati"... Nagon je eno (prirojeno),  "vaja" pa dela mojstra...
In velike zasluge ima tudi vodnik...     Mogoče pa sem (ali bom) zopet Butalec.... Nič več mi ni jasno.....  

Zato sem prosila Pašo, (ali pa koga, ki ima s tem t.im. delovnim izpitom osebne izkušnje),  da mi "pove", kaj mora pes "znati" oz. narediti , da opravi delovni izpit...  
In zakaj je potrebno iti v tujino.  Naši psi so zavedeni v slovensko rodovno knjigo pri KZS, zato predvidevam, da se da to narediti tudi v Sloveniji... Pa še manj "stroškov" bi bilo....   Bi ostal denarček za "priboljške"...

Paša, res sem se nasmejala... Tistemu, kar si napisala....  Citiram: "V šolanje za izpite vložim kar nekaj časa in truda, zato da se po izpitu ponovno trudim, da bi psi naučeno pozabili, saj mi je to znanje že povzročilo težave....Prav simpatično.  

Punce, lepo se imejte in uživajte s svojimi  štirinožci.... Vikend je pred vrati....