Nezzek,
jaz pa sem mislila, da si že "pozabila"...
Pravzaprav upala, da si...Mogoče celo želela...
Veš, sem veliko premišljevala... Že začela s pisnim razmišljanjem... Pa sem si premislila..
Zakaj?
Sem se "ustrašila"?... Se "bojim?"... Koga... ali česa?... Ma ne...
Zdaj me pa "vlečeš" za jezik...
Veš, sem približno 3x starejša od tebe in velike večine tukaj na forumu... Seveda so izjeme... So še ljudje, ki so mojih let, pa se jim ne ljubi sodelovati....
Pri kokerjih "doživela" in "preživela veliko. Oba "sistema" - tako "zelenega", kot "komercialnega", multimedijsko obarvanega...
Pa da pišem o stvareh, ki so se dogajale.... Pa da pišem o ljudeh, ki so bili "aktivni tvorci" koker politike zadnjih 20 let...Da jih "dvigujem in kujem med zvezde"...Ali da "pljuvamo" po njih. Zato ne vidim smisla... To je že "pretekli čas"...
Pa saj smo tako želeli... Sami...Da je tako, kot je... Pa saj ni slabo... Daleč od tega... Vsaj red je pri rodovniških psih... Papirologija urejena...
Da pišem o "spremembah", ki so se dogajale.. So bile dobre.., so bile slabe?... Kakor za koga.... Za nekatere pozitivne..., za druge nič kaj obetajoče...Stagnacija vzreje, so rekli... In smo modrovali... Se pogovarjali... Vroče debate, verjemi. Tudi jeza, bes... "Zamenjali" smo vse občutke - od ledišča do vrelišča....
Tudi o vzrejni komisiji za šarivce je velikokrat tekla beseda....
O premišljeni, načrtni vzreji... Selektivni... V smislu "izboljšanja", pasme... Oziroma jo vsaj obdržati na nivoju standarda... Tako eksterierno kot "delovno"... O izbiri ustreznih plemenjakov... O obeh vzrejnih ocenah, oz. vzrejniih vrednostih kokerjev; psic in psov (saj veš kaj mislim.. tiste rimske številke npr. I/I, ali I/0 - prva ocena je zunanja (standard, oz. lepota ), druga pa - ne vem kako naj se izrazim, da me boste razumeli - rekla ji bom "delovna" ocena - preizkušnja naravnih zasnov. Pa saj se je v vzrejno knjižico zapisalo in predlagalo ustreznega plemenjaka..., pa kaj, če je bila izbira le-tega (kar je tudi logično) še vedno avtonomna pravica lastnika... Pa se je parilo pač za "vogalom"...
In kaj smo oz. so ugotovili... Te zanima?
Ugotovljeno je bilo, to da vzreja psov generalno upada... Na KZS se vodijo na podlagi prijave legla oz. izdaje rodovnikov letne statistike legel ter števila mladičev po posameznih pasmah. Nekoč priznani vzreditelji so "reducirali vzrejo"... Zakaj?
Ker enostavno niso več bili finančno sposobno...Ker jim ni več zneslo sfinancirati leglo... Ker niso imelo dovolj "kapitala" na zalogi...
Čisto poenostavljeno:
Nakup dobre psice, ustrezna oskrba (hrana, boxi, ceplljenja, šolanje...) plačila potrebnih "kinoloških" prireditev (ocena zunanjosti, PNZ...pa morda še kakšna razstava, kakšen CACIT...) ... vse to stane.... Jasno.... Pa da me ne boste narobe razumeli.... Ljudje so imeli več denarja kot danes v teh "turbolentnih" časih...
In nekje pri dveh do treh letih starosti psice se lastnik psice imeti leglo..
Stroški: 1. paritev (velikokrat se plača paritev ob naskoku) v vrednosti mladiča ; to je najbolj običajna praksa...
2. kotitev ( če ni šlo vse "gladko", je moral posredovati veterinar)
3. ustrezna prehrana doječe psice in kasneje ustrezna hrana za mladiče
4. ureditev prostora za mladiče
5. plačilo rodovnikov za mladiče
6. ter veterinarske usluge (cepljenje proti "otroškim" nalezljivim boleznim )...
7. pa še kaj bi se našlo.... pa saj to ni predmet te "razprave"
In ko so to "sešteli"... Kar precejšen znesek... Ugotovili, da več ne zmorejo... Tudi izgubili službe... Posledično temu pa so se pojavile tudi težave pri oddaji kužkov...(termin prodaja meni osebno ne sede ...)
In delno se KZS financira tudi iz te "dejavnost"... Tudi KZS posredno "utrpela" izpad dohodka...
Na drugi strani pa so " prihajali" novi ljubitelji psov, ki so si te lahko privoščili... Bili (in so) finačno sposobni. In se tudi odločili vzrejati.... Koker v smislu "delovnega" psa pač ni bil po njihovem okusu.. Ga tudi niso izbrali kot "lovca"....Ljudje se odločajo za kokerja iz drugih nagibov: srednje velik kuža, prijetne zunanjosti, prijetna "facica"..., družinski kuža...
iN JE KZS "popustila".... Pri vzreji.
V smislu, da je pri kokerjih dovolj ena vzrejna ocena - npr. I/0 ; ta ničla pomeni, da pač ni delovno preizkušen...), dovolj je bila (in še vedno je) le telesna ocena... Saj se ve in je vsespošno znano, da so kokerji "postali " družinski psi. "Razmere na trgu" se pač spremnjajo.. Saj ni nič večno in dokočno...
Saj s tem ni nič narobe... Sem prepričana, da je zdaj za kužke (velike in majhne ) veliko bolje poskrbljeno... Kar je meni všeč.
Saj se še pred nekaj leti kokerjem ni nič kaj dobrega obetalo... Sem se že bala, da bodo "izumrli"... Pač niso "modni" psi....In so se ljudje raje odločali za maltežane, višavčke,mopse, shi tzuje....
Zdravstveni testi (PRA, FN in HD ) pa zaenkrat za kokerje še niso obvezni... Tujina pa jih že opravlja.
Je pa res, da današnje vzrediteljice v Sloveniji že opravljajo te teste, kar je vzreji lahko samo v plus... Res pa je, da pri kokerjih (vsaj iz moje osebne prakse) ne poznam bolezni kot so displazija kolkov, "bolezni oči" in ledvic...Glede na to, da je to običajna praksa v tujini, je očitno pri kokerjih prisoten "rizični" faktor. Ne vem... Bom vesela, če mi kdo to pojasni...Za očke sem nekaj malega slišala... Za drugo pa ne vem...
Jaz bolj poznam one "navadne" bolezni... Težave z ušesi, odprta veka...
Še en problem bi izpostavila. Vzreja - "zaprti krog"...
Vzrediteljice imajo v glavnem doma psičke..(dve, tri...) Nobena nima doma plemenjaka (razen Alenka). Buxi - ki je plemenjak dobro leto ali pa dve... Pa Buxi lahko "pokriva" samo določene psičke...Ne vseh. Morda je še kje kakšen, pa ne vem. V glavnem pa na" trg" prihajajo mladi fantje, ki bodo komaj stopili v svet ljubezenskih avantur....
In vzrediteljice parijo v tujini... Ker očitno Slovenija nima pravega plemenjaka... In vzreja postaja v SLoveniji dejansko "ZAPRTI KROG"... Počasi bo vse eno samo veliko sorodstvo...
In retorično vprašanje: Zakaj se katera od vzrediteljic ni odločila in pripeljala v Sloveniji kakšnega ta pravega" fanta" ... Odgovor??? Odgovora ne poznam..
Nezzek, sprašuješ, zakaj tujci ne kupujejo kokerjev s Sloveniji... Slovenija je majhna... kot malo večje evropsko mesto.. Ponudba je skromna... Pa še to "žlahta" s tujino... Ničesar "inovativnega" za tujce...Odgovor je torej na dlani. Kristalno jasen... Ker zadnjih 5 let (ali pa še več) nismo vzreditelji V Slovenijo pripeljali "nove krvi"....Katera bi bila zanimiva še za tujce, ne samo nam, Slovencem...
Psičke so kvalitetne..., samcev pa ni...
Ja, pa saj sama veš... Formirajo se klani... To pa si že moramo priznati in naliti čistega vina...
Ampak, vesela sem, da se na področju vzreje kokerjev dogajajo same pozitivne stvari... Kvalitetna vzreja. Lepe samičke..., dobri plemenjaki iz tujine...Dobri potomci...
Mi smo pred 16 leti pripeljali v Slovenijo našega Mister Magic of Black Mirraga...Čista angleška linija... Skoraj 2 leti prepričevali vzreditelja in svetovno poznanega mednarodnega kinološkega sodnika g. Jakkela, da nam ga je "zaupa" .Se peljali 600 km v eno stran... Takrat je bilo to potovanje prava "odisejada"... Slabi avtomobili, še slabše ceste....Cena? Ne vprašajte...Pa smo ga dobili in imeli polnih 16 let...
In že takrat je v SLoveniji primanjkovalo plemenjakov...
O, to pa je bil koker, koker z veliko začetnico... V vseh pogledih... Lepotnih in delovnih.... Uspešen na vseh področjih... Z vsemi titulami... In velikim številom "kelihov"... In nam v velik ponos...
Na hitro sem izračunala.... V svojih plodnih letih je z njegovo "pomočjo" na svet prišlo cca 180 mladičkov... Ja, saj je tudi mene ta številka presenetila... Ja res, pravi Casanova... Morda pa je po številu "ljubic" celo premagal slavnega Casanovo...Kdo ve... Po številu "otrok" pa sigurno... Ne dvomim.
Samo pri nas je na svet privekalo 70 "otrok"... In smo "zibali"... To je bilo veselje....
Tako, da smo tudi mi malo pripomogli k "nataliteti".
Res pa je tudi, da se njihovi lastniki z njimi niso udeležavali razstav... , vsaj velika večina od njih..
Lastniki črnih in black&tan kokerjev (malo starejših), pokukajte malo rodovnik... In poiščite med predniki Black Mirraga...
Res pa je, da smo mi osebno zadnjih 5 let "spali", kar se vzreje tiče... Tudi glede razstav... Pa tudi Mister se je "postaral"... Nismo pripeljali novega, mladega samca, ker je bil Mister dominanten... Saj ne, da ne bi vzpostavili "umetni red", nam je bilo pa tako enostavneje, udobneje.... Mister in dve psički... Poezija...
In ko je naš Mister "odšel", smo se ponovno odločili za novega samčka... Ker nam je nekaj manjkalo... Ker je bil pri nas doma vedno tudi "fant"... Mešana pasja družba.. In smo zopet v "kompletni" zasedbi...
Nezzek, ti" (zaenkrat) živiš "za razstave... Tebe jezijo druge stvari ko mene... Pa saj se stvari premikajo... Tako, kot si želiš... Da te nekatere stvari "žulijo", pa mi je tudi jasno....Dvojna merila... Saj ne bodo več dolgo...
Res pa je, da si bom jaz še vedno prizadevala ohranjati "staro dediščino"... Zeleno... Ker je to v meni.., mojih "koreninah"...
Pa saj za to ni potrebna puška...
Le dober nos, temperament, prinašanje pernate divjati na terenu, prinašanje iz vode in strelomirnost... Nič takega, kar ne počnemo vsak dan... Samo v drugi obliki...Aporti kot cufa, žogica...Voda... Španjeli jo tako ali tako obožujejo...Psi pa tako ali tako v tem uživajo...
Pa saj si tudi sama tega mnenja: kar pač kdo želi početi s svojim psom...
Ideja o klubu pa je naravnost fantastična. In posledično z njim spletna stran. Financiranje? Članarina?... Bomo že nekaj "pogruntali".. Samo "vsest" se moramo in ideji iz "inkubatorja" vdihniti življenje... In pritegniti "kokeraše", vzrreditelje, ljubitelje... In sodelovati... Kot eno... Zakaj" konkurenca"..., če pa je v slogi moč...
In obveščati... Da bi nam končno le uspelo zaustaviti "produkcijske linije" rodovniško-nerodovniških kokerjev... Da bodo bodoči potencialni lastniki kokerjev končno doumeli razliko... Da rodovnik ni samo "papir" za razstave... Da je veliko več... Da je poreklo..., jamstvo... za vsaj naslednjih 15 let... Druženje.. , izmenjava izkušenj, pomoč, skupinski testi... Veliko bo prednosti, v to sem prepričana...
Neizmerno pa sem vesela, da kokerji doživljajo renesanso... preporod...
Tako, nekaj svojih misli pa sem vseeno "prispevala"... Več pa osebno... Velja?
Pa še nekaj...Psst...., mogoče pa bomo tudi mi zibali.... Letos.
Pa lep večer še naprej...
Sem absolutno ZA.
Zdravstveni testi (PRA, FN in HD ) pa zaenkrat za kokerje še niso obvezni... Tujina pa
Res pa je, da se v današnjem času "prepletata" dva vidika...