diva1 me veseli da ste dočakali, tudi če je edinka, punčko
Glede Kinologa pa... nisem želela javno komentirat ampak si mi pritisnila na živec. Pač ne bo šlo da spregledam ta post.
Letos smo se začeli pogovarjati ponovno bolj resno o klubu, SKUPNEMU klubu, ki bi družil vse ljubitelje španjelov. Vzreditelje, lastnike in ljubitelje. In bi bil koristen za vse po malem. Pisalo se je veliko idej in bile so pozitivno sprejete. Se morda motim? Končno sem si mislila; "pa je le možno, da tudi v sloveniji delujemo kot enotna povezana skupina, in to okronamo s klubom, kar bi pripomoglo k izboljšanju pasme, vzreje,...". A očitno sem bila preveč naivna. Še vedno so tu ljudje, ki na druge ne gledajo enakovredno, ne kot partnerje in prijatelje ampak kot konkurenco in sovražnike. In s takim odnosom kluba še kar nekaj časa ne bo. Ker nas ni toliko, da bi lahko zbirali kdo bo noter in kdo ne. Vsi ali nič..
Ja na naslovnici je res simpatična slikica od Emily, katero sem posnela v Mariboru. Me ne moti, Emily je lepa psička in nobenega ne sme biti sram, da je ta pes na naslovnici. Me pa žalosti, da je tekst dokaj klasičen opis pasme, ki se ga da prebrati na vseh spletnih straneh. Če že govorimo o članku v Kinologu, bi sama izbrala drugačen pristop, bolj strokoven in ne tako klasičen opis pasme (namig - preberite opis pasme na mojpes.net...). Vseeno gre za bolj strokovno glasilo. To je moje mnenje.
Potem pa če se že spuščam v to, pojdimo še malo v podrobnosti.
Članek res omeni "vse" psarne, kar je lepo od Slavice, saj ji to na nek način ni bilo potrebno. Moti pa me, da če že piše o slovenski vzreji, zakaj ne more bit noter več slik SLOVENSKIH (vzrejenih v sloveniji) psov. Samo 2 sta taka v članku. Denny Ankaranski in moja Bella, za katero tako ali tako ne piše pod sliko nič, tako da se ve samo za Dennyja. Noben od niju ni niti IntCh.. pa imamo v Sloveniji kar nekaj doma vzrejenih psov, ki so INT CH.. Laura in Paša Izpod Špika, ter seveda (ponovno) naš Buxi z IntSHCH titulo - prvi slovenski koker, ki jo sploh ima in drugi od vseh psov v Sloveniji..
Poleg tega se v članku omenja, da je bilo uvoženih več samcev (plemenjakov iz tujine)... no jaz osebno vem samo za enega samega, to je tvoj Tony. Kje je tukaj masa ki jo opisuje ne vem. Imamo pa slovenske plemenjake, ki parijo. Predvsem pa mislim, da od plemenjakov vzrejenih v SLO iztopa Buxi. Ker je ta trenutek edini, ki pari (veliko) po tujini in se njegovi mladiči prodajajo brez problema v velike psarne. Vem, da je večina ljudi ob tem pisanju zelenih ampak stvar je dejstvo. In seveda, o slovenskih plemenjakih ni niti besede.
Poleg tega, me skrbi izjava "španjeli imajo hruškasto glavo"... če tako učijo slovenske sodnike, potem se jim bom do konca življenja izogibala. O hruškasti glavi ne piše nikjer popolnoma nič. Standard določa nekaj popolnoma drugačnega.. in ni čudno, da Buxi nima ok glave ko pa le ta ni hruškasta ampak po standardu. Zdaj ko pa bo šlo v roke vsem sodnikom bo pa itak vse samo še slabše..
Poleg tega za ta članek smo vedeli in Slavica me je prosila za pomoč pri fotografijah. Z Alenko pa sva jo obe prosili naj ne objavlja slikice, ki je noter od Betty. Poslala sem 3 slike od Betty, ki so bolj kvalitetne in Bettka je lepša. Ampak očitno, je bilo bolje, da se psa pokaže v slabi luči. Zakaj, res se sprašujem zakaj se ne more pasme enostavno pokazati v dobri luči. Poleg tega sem poslala tudi slikice od Albe in Belle (obe ponovno slovenske vzreje) ampak bolje je imet slabo sliko avstrijske psice. Pod katero piše "ostale barve" namesto oranžni serec (orange roan). Kot sem rekla, poslala sem 10 slik ok, bila je objavljena 1 ampak še ta je imela narobe napisane podatke (čeprav sem pri vsaki dodala fotografa in imena psov, lastnikov..). Škoda mojega časa?
So tudi druge malenkosti ampak te so me res zbodle.
Pišem to zato, ker je bila idealna možnost, da se naredi promocijo slovenske vzreje in da se začne več zaupat slovenskim kokrom na razstavah. Ampak dokler mi sami ne vrjamemo vanje, potem tudi sodniki ne bodo. In se bo pač konstantno dogajalo, da bo slovenec dal italjanu/hrvatu/... in hrvat bo vedno dal hrvatu in italjan italjanu,.... žal pa ne morem rečt, da bo slovenec dal slovencu. Redko se to zgodi. Razen, če gre tu za sodnike, kar pa je popolnoma drugačna situacija.
S tem odgovorom nimam namena sprožat nekega kreganja in podobno ampak želim, da se standarde malo dvine. Želim, da se naredi korak naprej, da se prispeva malo več kot je potrebno. Treba bo za dobro pasme razmišljati več in bolj široko.
Najbolj ironično pa je, ker je par strani naprej na slikah iz razstave v MB-ju Buxi na tretjem mestu v grupi pod sojenjem sodnice, ki je članek napisala... tam so ji očitno bili slovenski psi veliko bolj všeč...