Joj kakšni luštkani buhteljčki! Se mi zdi, da je bila naša Taja še včeraj prav takšna mala kepica, sedaj pa dobiva že čisto odrasle poteze obraza. Sicer ne zgleda, da bo velika, vendar je za najino malo stanovanje in avto prav priročna

Mogoče pa se mi zdi manjša zaradi tega, ker na ulicah več ali manj srečujemo samo ogromne "kuker španjele".
Ja, naša mala zlata kepa je kar naenkrat postala prava pasja najstnica, ki si že marsikaj upa in včasih glasno protestira, ko bi se mogla usesti, uleči... Ampak takšno jo imamo radi.
Zanima me, ali so tudi vaši kokri tako "glasni"? Vem, da je na izpitu potrebno, da glasno gonijo žival. Naša to počne tudi, kadar delamo trikce, kadar se vlečemo za igračo, ko jo spustim na daljši povodec in dam ukaz "voljno" (to je seveda njen najljubši ukaz

), ko teče za nama na kolesu, ko vadimo iskanje (eden se skrije, drugi pa jo pridrži, da se nato požene za njim glasno lajajoča).
Pa malce me skrbi, ker med cufanjem glasno renči, da naši sosedi najverjetneje mislijo, da imamo pri nas groznega in agresivnega bojnega psa. Vendar ni niti malo agresivna. Nikoli ne šavsne po roki, na ukaz lepo izpusti igračo, ko najde kakšno stvar in jo začne žvečit, mi jo na ukaz takoj prinese, čeprav ji vedno vzamem... Tako da to renčanje ni povezano z agresijo ampak z veseljem do igre... Vendar marsikomu, ki psa ne pozna zgleda zelo strašljivo, ko se poskuša cufati s psom in ko začne tako renčati. Ali pa ko se igramo na travniku pred blokom in smo zatopljene v igro, pa gre kdo mimo in si najverjetneje misli, da psa dražim in jo vzgajam v podivjano zverino...

Podobno je tudi, kadar vadimo trikce, ker poleg laja in spušča različne zvoke. Do sedaj sem bila vajena samo "tihih" psov, ki niso spuščali drugih glasov, kot da so lajali, renčali, zavzdihnili in cvilili. Medtem, ko se Taja "pogovarja" (to mi deluje še najbolj podobno temu), ker razne zvoke spušča karnaprej

Ali so tudi vaši kokri takšni?