Brez skrbi. Klub bo. Enkrat. Ker ga imajo že skoraj vse evropske države…Ker bo potreben.
Glede« faušije«.. Ja, res je, da vama zavidam. To priznam. Zakaj vama zavidam? Zavidam vama zato, ker z Alenko potujeta. S psi.. Ker se imata lepo... Ker srečujeta prijazne in pozitivne ljudi.. EMOCIJE... Ko sem brala tvoj report iz Srbije..., sem kar začutila vzdušje. Vidiš, to vama jaz zavidam… Jaz sem pred leti ogromno potovala službeno v Srbijo -ex Juga - in moram ti povedati, da tako srčnih ljudi zlepa ne srečaš. In kako so samo gostoljubni...
Sicer pa je že čas, da se tudi jaz malo »premaknem«. Čas hitro beži… Da mi ga ne bo »zmanjkalo«…
Slovenci pa... Saj si sama ugotovila... Jaz to že vem dolgo... Kot ljudje... Pravijo, da smo dolgočasni...Da spominjamo na Nemce.. Da smo hladni , vase zaprti...Samozadostni... Ne znamo se "smejati"... Ne znamo se veseliti z drugimi... ... No, pa ne vsi.
Nisem škodoželjna.. Čemu? Zaradi psov? Saj imam svoje »paciente«.. Že 2x toliko let, kot jih šteješ ti.. Ki jim nič ne manjka. In to dobesedno, v vseh pogledih..
In resnično privoščim ljudem uspehe... Kakršnekoli že. Ker vem, da uspeh ne pride kar tako, čez noč. .. Da je za vsak uspeh potrebno trdo delo, veliko časa, vztrajnost in vera v to, kar počnemo. Pa tudi denarja…..
.
Pred približno letom dni sem »odkrila« ta forum… Se sramežljivo oglasila… Se predstavila. In »nervozno« čakala reakcije….In potem na moje veliko veselje, res ste me lepo sprejeli. Ta dobrodošlica mi je dala elan in polet, da se redno oglašam.. Ker »posiljevati« ljudi na forumu kar tako pa tudi ne morem… Tudi drugi forumovci, ne samo »kokeraši, ste mi prisluhnili. Me vzpodbujali, ko sem pisala o svojem dečku. Me tolažili.
Že dolgo nisem več gospodična… Študij, kariera, služba, družina, otrok.. In je minilo 25 let. Letos je sin končal gimnazijo. Maturiral. Zelo uspešno. Vpisal željeno fakulteto. Fakulteto za matematiko in naravoslovje.
Zdaj pa imam zopet čas (in nekaj denarja) početi to, kar me veseli… Psi so še vedno moja velika »ljubezen«. .Še vedno rada govorim o njih. Še vedno rada pišem o njih.
»Materiala« mi ne zmanjka. Never ending storry…
Pred približno pol leta sem se vam prvič (po zelo dolgem času) pridružila na »razstavnem« parketu. Delno ste tudi ve pripomogle k tej naši odločitvi, da zopet obiščemo razstave. Čeprav priznam, »strah in dvom« mi nista bila tuja.
Nekaj sem vas poznala od prej, nekatere ste bile zame »nove«. In sem se »potrudila« z vsemi vami navezati stike. Z nekaterimi bolj, z drugimi manj uspešno.
Bila neizmerno vesela vaših pohval za našo novo pasjo pridobitev. Hvala. Izvedela marskikaj novega. Tudi glede zdravstvenih testov. Ker sem prebrala in slišala , da resni vzreditelji že postavljajo merila, višja od predpisanega »minimuma« - opravljajo zdravstvene teste, kljub temu, da še niso obvezni. Zaradi svojega ugleda, pa tudi zato, da se po par generacijah ne bi nepričakovano znašli v r..i.
Te teste naj bi imeli tudi samci, s katerimi bodo parile svoje psičke… Sem vas poslušala. In tako je Tony naš prvi pes z zdravstvenimi testi (vse je clear in kolki A) .
Strah in dvomi zaradi razstav? Ja, res je. Nikoli nismo znali »plesati« na razstavnem parketu. Ker naših psov Milan tega ni »učil«. Učil in vzpodbujal je druge veščine. Njemu pomembnejše. Njegov vrstni red in prioritete so bile pač drugačne kot prioritete ljudi, ki veliko razstavljate.
Občasno smo pred leti obiskovali razstave. Bili uspešni.. Tudi CACIB naslov poznamo… Dobili smo ga z black and tan psičko (moram se malo považiti , he-he) .Dokazali, da so tudi resnični lovci lahko občasno manekeni . Da je standard psa (kot tako radi omenjate) za vse enak. Porušili mit, da imamo lovci »slabe« pse, v smislu exterierja…
Ja, ampak naša »Barbika« je plesala z vami samo eno pomlad. Ko smo naši lepotici naredili še razstavno frizuro, (vodno, ne trajno, da ne bo pomote) jo nalili in polili z razni šajni, je Milan rekel, da je kot Barbika in da še celo diši »po babah«. Ter, da se mu bodo vsi smejali.. No, ponosen pa je bil. In je govoril o tem osvojenem naslovu svojim zelenkotom še kar nekaj časa.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TVOJ CITAT
Parjenje psov, ki si ne zaslužijo vzrejnih dovoljenj, ki širijo slabe lastnosti, ni selekcije, vse je "odlično".
Mirno spim. Brez problema pripeljemo naše pse na kakšen »izredni« vzrejni pregled. Tonček tako ali tako pride prvo soboto v novembru. Je še premlad za očka…- Lahko tudi obe psici… Ena je že tako ali tako prestara in ni več »nevarna« za širjenje slabih lastnosti. . Obe sta že imeli legla . In v leglu nismo imeli vidnih genskih hib .
Tonček tudi ima jajčka so na svojem mestu, zobovje je pravilno in popolno, višina v mejah standarda…
Tudi pri psicah je vse OK, edino morda kakšen kilogramček preveč…
Na ta citat pa bi rada napisala nekaj splošnih dejstev in argumentov, ki praktično lahko veljajo za vse pasme, ne samo našo pasmo.
Odgovorna vzreja in odgovorno lastništvo psa zahtevata od vsakega človeka predvsem čistost misli,ter odločanje na osnovi razumskih, ne pa čustvenih postavk – kar ne pomeni zanikanja pomembnosti dejstva, da je odgovoren vzreditelj enako zavezan tudi morali in etiki.
Vsak, ki se odloči, da bo svojega psa oz. psico paril, bi moral dobro poznati njegove prednosti in pomanjkljivosti. Neprimerne (oz. nepopolne) » primerke« za vzrejo pa bi moral »vzrejno upokojiti.«
Vzreja je zahteven »hobi«. Ker vključuje živa bitja, ki so človekov spremljevalec že tisočletja in ki so v popolnosti odvisna od nas, je nujno , da je vzreja odgovorna. Vzreditelj je za svoje delo in svoj "izdelek" moralno odgovoren od dne, ko se odloči, da bo paril njegove starše, pa do dne , ko pes za vedno zapre oči. Je stvarnik in angel varuh. Je vila rojenica in žal, včasih tudi« angel »smrti.
Vsa ta dolga leta pa je Milan pošteno delal. Odgovorno vzrejal.
Zelo ga je motilo večno nakladanje o izboljšanju pasem. Naravnost jezilo ga je. In je dejal, da bi bil zelo vesel, če bi pasme ohranjali take, kot smo jih podedovali, ne pa jih uničevali. In imel je prav.
Za intermezzo.... Nikoli v svoji vzreji ni »mešal« barv…Najbrž z razlogom… 25 let samo črni in pa black and tan kokerji ... Pravijo, da so črni najbolj temperamenti. .
Rekel je, da mešanje barv vodi v »propad«..Različne barve, različni temperamenti… Različna vrsta dlake… Različna »pigmentacija… Različni »tipi« psov znotraj pasme…
Ljudje, ki jim je resnično mar za vzrejo in ki nekaj o vzreji vedo, so "tradicionalisti... In izključno vzrejajo samo eno pasmo. Poglejte znane in "stare" vzreditelje... Rodovnike ...
Imel je tudi vizijo, željo po black and tan kokerjih… In jo uresničil. Načrtno delal. Preučil rodovnike…To,da je »prišel« do black and tan potomcev, tudi ni zgolj naključje....
In mu je uspelo. »Boter« približno 40 B&T kokerjem.
Predvsem (in to je najbolj pomembno), pa je na »svet spravil« zdrave kokerje, z dolgo življenjsko dobo, sposobne in navdušene za »delo«, z merami kot jih dovoljuje standard ( res pa je, da je bil vedno bližje zgornji meji, ker je želel delovne, močne pse in psice). Nismo poznali alergij, nismo poznali neješčih psov, težav z dlako, zobovjem, nepopolnimi spolovili…
Pri nas samci niso šli od doma brez jajčk… Bili sta tam, kjer morata biti… Prav tako ne z nepravilnim zobovjem in ugrizom… Tudi tega nismo poznali…
In ko je Milan prišel do tega, kar je »iskal in želel«, je ponovil paritveno kombinacijo.
Čisto osebno imam jaz raje pse iz ponovljenih, znanih kombinacij. Ker točno vem, kakšen bo »izdelek». In da bomo z njim zadovoljni… Na nek način »varnost«. In zame je ponovljena paritvena kombinacija velika prednost in ne slabost. In nenazadnje , psička ima v svojem reprodukcijskem ciklusu le 3-4 legla… Ne bom eksperimentirala… Ni potrebe. To je tako majhna številka novih mladičkov v primerjavi s celotno populacijo.. Paritvene kombinacije so izključno stvar vzreditelja. Eni radi »eksperimentirajo«, drugi pa imamo radi »varnost«.
To sem se zopet »naučila« od Milana (he-he)… Pa res. Vedno bolj mu postajam »podobna«..
In opažam, da se naše vzrediteljic raje poslužujejo outcrossinga.
V naravi pa…, odvisno od posamezne vrste… Ampak načeloma ni težnje po čim večji raznolikosti, ampak je prisotna težnja k ravnotežju med raznolikostjo in stabilnostjo…
Outcrossing le načeloma prinese raznolikost (običajno se bolj tava v »temi) , z linebreedingom pa se vnaša stabilnost (poenostavljeno povedano).
In še nekaj splošnih ugotovitev, ki praktično veljajo za vse pasme:
Naslednji » problem« je težnja, da naj se za vzrejo »uporabljajo »izključno samo NAJBOLJŠI psi.
Kar bi bilo sprejemljivo, če bi se kvaliteta ne enačila z razstavno uspešnostjo. Kjer ima praktično edino vlogo zunanjost, ostalo, kot je karakter ( razstavni karakter ni vedno karakter, značilen za pasmo) , zdravje, dolgoživost, sposobnost za delo....,je žal »podrejeno«. ".
In ve se ,da so šampionati in drugi veliki razstavni rezultati predvsem pokazatelj lastnikovega vložka (časa, denarja in stroke) v psa, ne pa tudi njegovih genov. In ravno ustvarjanje "šampionskih legel"umičuje pasme, ne pa ponavljanje kakšne uspele kombinacije.
Konec koncev, še vedno je žal prisotna miselnost, da so samci tisti, po katerih se ocenjuje potomstvo, čeprav vemo, da k temu enakovredno prispevata oba starša. To pa lastniki psic radi pozabimo… In (ne)zadovoljstvo nad leglom pripisujemo samcu.. Zmotno.
Ob naštetem, mnogo vzrediteljev oz. lastnikov psic (ne samo začetnikov), popade tudi tako imenovani "sindrom velikega plemenjaka". Ja, misel, da bo prvak s svojimi geni in »osebno odličnostjo« že sam po sebi prispeval k izboljšanju njegovega vzrejnega materiala. Ter naredil »reklamo« njegovi psarni.
Vsem "naštetim pacientom", oz. žrtvam« pasti« je skupno to, da parijo rodovnike. Zveneče.. Šampionske… Tuje… Ker še vedno mislijo, da je tuje boljše… Da je tudi trava tam bolj zelena…
Zgolj »papirno« parjenje in parjenje titul, brez upoštevanja vseh ostalih faktorjev, pa ni nikakršna formula za uspeh. Prav nasprotno, večinoma so vzreditelji celo razočarani… Ker leglo ni izpolnilo pričakovanj…. Rodovniki so polni »mrtvih« psov, katerih vzreditelj nikoli ne bo videl na lastne oči….Prav tako ne bo videl njihovega potomstva. Nikoli se ne bo pogovarjal z ljudmi, ki te pse imajo, nikoli ne bo dobil pravega »feedbacka«… In potem začnejo vzreditelji teči »novi krog«… Poiščejo novega »velikega plemenjaka«….
Saj vemo, razstavljajo se tako ali tako vedno samo najuspešnejši primerki… Ostali povprečneži pa so »skriti« doma.
In na veliko žalost moram povedati, ima zadnje čase vedno več rodovniških mladičev »hibe«. Genetske »napake«…(displazije, epilepsija, sladkorna, dedne oblike raka, nepopolno zobovje, pred in podgrizavost, kleščasti ugriz, nepopolna spolovila…).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.s
O hibah in odgovornih vzrediteljih pa bom nekaj napisala jutri... Za danes imam "dovolj".. Sem že utrujena od tipkanja in razmišljanja.. Priznam...
Jutri pa pridem "nazaj"...
Seveda, če koga sploh zanima?
Lep pozdrav in hvala, da ste prebrali ta "roman". Še sanjalo se mi ni, da bo tega toliko...
Tatjana