Avtor Tema: Angleški koker španjel [English Cocker Spaniel]  (Prebrano 654398 krat)

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Spol: Ženski
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
Angleški koker španjel [English Cocker Spaniel]
« Odgovori #1140 : 04 Oktober 2011, 20:18:11 »
AVTOR:Inanna

Potem imajo oni oboje, kot sem si predstavljala  Grin Prav to, kar naj bi koker bil.  Torej bi lahko bili uspešni v razstavnem ringu in v delu. Hvala za odgovor.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1141 : 04 Oktober 2011, 20:18:33 »
AVTOR:nezzek

Ja res je, samo dlako moraš čuvat, to je pa dejstvo. Wink Wink Wink Ker ko je enkrat pobrit, rata kodrast, kar pa se brez kemije ali pa ravnalca ne da več popravit..  Undecided Vsekakor če želiš imet oboje moraš garat kot norc, samo to, cel dan.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1142 : 04 Oktober 2011, 20:19:18 »
AVTOR:damayanti

No tole je slika angleškega koker španjela iz leta 1991 žal edina.

MOJA Privat slika Wink ( sem šla prav v podstrešje po star album, in jo poskenirala. Samo za vas punce
 na odgovor kako noben ,ki se vtika v tole debato nikoli ni imel kokra.( ali ga ne namerava imet)
ja drage deklice... nekateri smo bili v stiku s kokri  davno pred vami Smiley ( mislim , da se nektere takrat še rodile niste)

Nezzek.
Moje vprašanje kaj si mislila, je bil pa povod na vse žolčne izlive,ki sem jih ravno v tvojih postih brala, na vsakega kokra ki ni po TVOJEM "standardu"

In ne  ne obešam se.  Wink in Nezzek "“ with all-do respect.” ...   Kot si omenila si stara 18 let Wink...  sej si pridna, pa se zavzemaš za nekaj... ampak mislim , pa da midve bova  debato na tej ravni nadaljevali... čez nekaj let Wink  Če boš imela malce bolj odprta obzorja

mene sicer tale debata niti najmanj ne živcira... sproščeno debatiram... ampak je pa res, da je brezplodna... ti se svojih teorij oklepaš kot pijanec plota...in  ti počasi zmankuje argumentov ali pa jih sploh nimaš ... Najlažje je bit  ofračen in nesramen .
( pa sem se zadržala- čeprav zelo težko že v unem postu o lovcih, kjer si by the way dobesedno prepljuvala in tud užalila  še celo nekatere vzreditelje na tem forumu- da ne omenim da si dobesedno spluvala celotno zgodovino pasme )
Tvoj  ljubiteljski pristop pasmi  se je za moje poglede ( pa verjetno še za koga)  že takrat nehal

moj prvi post...  ki sem ga oddala v tejle debati je bil .
nanašal se je na VZREJO. ( ne na to kaj kdo ima doma)

povedanega je bilo dovolj... pa ne samo od mene... od Dive1, od suzice, od ovčke, roxi, deteljice itd....
kdor hoče razumet bo razumel, kaj smo hotele povedati..

Škoda pasme, da  določeni "bodoči vzreditelji "razmišlajo v tej smeri...

Torej nekateri smo bili in bomo še v stiku s kokri Wink... do takrat ,ko bomo  si pa želimo ,da bo pasma  kar se da čim manj izrojena.
 da bomo lahko imeli  kvalitetnega kokra Wink v vsej svoji veličini in karakterju.
Mislim pa da pravega vzreditelja mi ne bo težko izbrat...
Upam samo da ko ga bom imela da mi kdo lahko delal vsaj konkurenco v razredu delavnih  Tongue  Evil.. na delavnh tekmah pa očitno da bom imela še manj konkurence Evil

p.s. suzica. ČESTITKE ZA MULARIJO Smiley ( skoraj pozabila voščit  Embarrassed ) Prosim , da ne nehaš vzrejat.. enako velja zate Diva1 in vsi ostali ki  vzrejate še tako kot se šika  naprošam, da še naprej to ohranjate... če ne bom mogla  resnično NLT žverco  izbrat  Evil

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1143 : 04 Oktober 2011, 20:19:48 »
AVTOR:Lanabela

ja, interpretacija standarda zna biti triki. Pri samojedih recimo je tudi določeno razmerje med lobanskim delom, gobcem, ušesi....in temu ustrezajo tako volkci (daljši lobanjski del, daljši gobec, večja ušesa) kot medvedki (krajši lobanjski del, kratek gobec, majhna ušesa) Če bi dal skupaj dva bolj skrajna, bi tudi rekel, da nista ista pasma, pa sta oba v standardu

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1144 : 04 Oktober 2011, 20:20:11 »
AVTOR:nezzek

No Lanabela ampak ne gleda se samo glave, ne? Wink Pri nas izrecno piše "cobby type" kar pa lovski iz slik niso recimo. Pa še marsikaj drugega, kot npr. svetle jantarjeve oči ki so izrecno prepovedane, tako kot tudi piše, da ima pes močne kosti, "cat like paws, well padded" na kar se da recimo deloma vplivat. Potem imamo določene kote, spredaj 90 stopinj, zadaj pa mora prit ravna črta izpod repa pravokotno do tal do začetka tačke. In veliko je še stvari, ki bi jih lahko pisali, nenazadnje je že višina s standardom določena. Wink
Če pa pogledi ne bi bili različni, potem bi bili vsi psi enaki, tako pa imamo različne tipe.

damayanti, ne vem zakaj sama ne vzrediš psa kakršnega želiš, mislim, saj očitno veš veliko več kot nekateri tukaj. In ja 1991 je zelo daleč nazaj, ko je vsaka druga hiša imela "kuker španjela", ko je bilo po 45 legel letno, ko se je naštepalo ogromno psov, in potem je pasma strmoglavila zaradi preprodajalcev, ki so popularnost izkoristili. Ker so psi bili agresivni.
Moj standard je tak kot je tisti, ki ga lahko bereš na FCI-ju, pa KC-ju, tisti uradno priznani standard. Kateri je tvoj pa ne vem. Definitivno ne ta, katerega berem jaz, pa ne samo iz teh dveh virov.

Glej če bi morala vse argumentirati bi lahko vzela dopust.. zato sem to prepustila nekomu drugemu.. In ne, motiš se nikjer nisem nikoli pisala imensko. Diva1 in jaz imava dnevne pogovore, in čez njo ni šla niti ena beseda v mojih izlivih. Zato pa sem prej napisala, da pišem med vrsticami, in tisti, ki so globoko v kokrih, teh ki so zdaj na sceni, vejo več.  Smiley

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1145 : 04 Oktober 2011, 20:21:04 »
AVTOR:Pika-poka

Vidim, da se bo potrebno vključiti ali pa mi boste pojedli mojo Nežo in kdo bo potem vodil moje pse na razstave?  Wink

Kajti, drage gospe in gospodične, v moji psarni Tamalanna vzrejam namreč izključno razstavne pse, angleških razstavnih linij  tako kot to počnejo vzreditelji v Avstriji, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, da ne naštevam še preostale Evrope- torej tam, od koder se tudi k nam kdaj pa kdaj uvozi kakšen pes. Aja, seveda - tudi v Srbiji so taki - razstavni kot moji (recimo Galinagos ali pa Doubtless Cockers)  Da ponovim, vzrejam pse, ki so potomci angleških SH CH (show champion) ne pa FT CH (field trial champion).

Povedati moram še to, da vzrejam samo večbarve (particoloured) kokre - serce (seraste/marmorne pse, torej plavce, oranžne serce in če mi bo kdaj naklonjeno, še kakšno drugo barvo). V primerjavi z nekaterimi drugimi še nisem dolgo vzrediteljica, sem pa gotovo zamašila vrzel v vzreji slovenskih kokrov prav s to odločitvijo za večbarvne in ne enobarvne pse, saj jih takrat, ko sem sama začela z vzrejo, v Sloveniji že dolgo ni bilo več.

Ne maram se prepirati po forumih z anonimnimi pisci, lahko pa poizkušam argumentirano odgovoriti na določene postavke.
Torej, pojdimo k nekaterim netočnostim, ki so me zmotile. Najprej je tu stvar zgodovine. Damayanti (joj, kako zelo zoprna mi je anonimnost!!!) piše, da so bili v preteklosti vsi koker španjeli lovski psi (».pa da se vrnem nazaj na uno pravo lovsko vzrejo
 Če je ne bi bilo, dones ne bi bilo kokrov. To je dejstvo in pika«).

Tu je zadeva malo težka, ker do sredine 19. st. ni bilo prave razlike med posameznimi španjelskimi pasmami (http://www.spanieljournal.com/bkolehouse.html) in sta bila koker ter špringer kot pasmi ločena šele po zaslugi razstav, ki so se začele 1885 (ibid). Torej, kaj je bilo prej, lovski koker španjel ali razstavni koker španjeli? Dejstvo je tudi, da je po ločitvi pasme, večina vodečih vzrediteljev z njimi ne samo lovila, temveč tudi razstavljala (Joyce Caddy, Cocker Spaniels Today, str. 74). Poleg tega je bil odnos do lova takrat bistveno drugačen kot je v družbi 21.st., ne glede na to, da tudi ptičev, ki so jih »flushing dogs«  (nomen est omen!) takrat lahko priganjali proti puškam (in pred časom pušk v mreže), danes res ni več v izobilju – sloka (woodcock – ptica, po kateri ima cocker ime, je v Sloveniji močno ogrožena vrsta in dvomim, da bo lov nanjo doprinesel k njenemu ponovnemu pojavljanju tu. Ogroženi so tudi prepelica, jerebica, fazan in poljski zajec – skratka vsa divjad, za katero naj bi podili našega koker španjela.

http://www.ptice.si/index.php?option=com_wines&func=detail&Itemid=45&id=85
http://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/4200804514.pdf

Bom pisala v več postih

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1146 : 04 Oktober 2011, 20:21:56 »

Še malo zgodovine. Tu bi rada odgovorila na vse pripombe glede standarda, kot npr.

Damayanti: Pasma če se že vzreja je v celotnem paketu. tako kot piše v standardu. Ko bo pa standard drugačen, potem boste pa lahko zanemarjali  njegove naravne zasnove. Dokler je pa tak kot je... se je pa treba vprašat kaj dejansko vzrejate
 in kaj dobijo na koncu...KRIPLJE, alergične na vse živo, in vse pohabljene... z lepo dlako, rodovnikom s katerim si dejansko lahko rit obrišeš/ ker ti tud malo ne da garancije da imaš zdravega LOVSKEGA psa - kar še vedno po standardu je.
...  pasma ima standard in je tak kot je LOVSKI PES. pa se lahko na glavo postavite dokler tega ne boste iz standarda izbrisali  in ga prestavili v 9- grupo so komercialni rejci (tisti  ki terajo oz "kao" napredujejo  pasmo na bazi lepotnih idealov)  pokvarjenci.
 tako je  in tako se je izkazalo iz vse pasme in zgodovine pasem.
kamor so svoj nos utakni so uničili vse!
ja ja vsi znamo vtipkati v google cocker spaniel work, pa ti vrže slike ven
Deteljica : Ja men je tud smešno, kako kažejo pri raznih pasmah super pse izpred 100 let al pa delovne vzreje kot da niso po standardu  . Ja pa ljudi na teh psih so standarde napisal
Ovčka: Razstave forsirajo pse z veliko dlake, mocne konstitucije, itd, pa mi pokazi enega goldna ali kokra, ki je z vso to maso in dlako zmozen delat cel dan na terenu?
Torej standard, kot ga poznamo danes, je od leta 1986 in je le malo popravljen od tistega prvega iz leta 1902. Ta standard je tudi tisti, ki je veljaven za nas, saj ga priznava tudi FCI, ne samo angleški KC. Jaz se standarda res držim, zame je takorekoč »biblija«, ni dneva, da ga ne bi znova in znova prebirala – ker drugače ne moreš vzrejati pravih angleških koker španjelov, ki pa, resnici na ljubo, ne izgledajo kot tele iz teh stranI

http://www.felsteadgundogs.com/index.htm
http://www.felsteadgundogs.com/
http://www.felsteadgundogs.com/cockerspanielstuddogs.htm

O ne, to niso fotografije že 100 let mrtvih psov, ampak so živ dokaz, v katero smer bi lovci (kajti to so lovski psi, ne pozabiti) radi pripeljali koker španjela – ker zdaj bo moral postati tudi gonič in prinašalec (njegove osnovne divjadi, ki jo je prej samo plašil, itak ni več). V Veliki Britaniji je že skoraj od začetka ločitve pasem nastala velika razlika med delovnimi (oz. kot jim rečejo – Field Trial dogs) in razstavnimi psi (Joyce Caddy, ibid). Nima smisla, da citiram vse kar piše v različnih virih, dejstvo pa ostaja, da je koker španjelu, kot ga opisuje standard, bistveno bolj podoben razstavni kot pa delovni pes (poglejte si ta link http://www.felsteadgundogs.com/ in tu lahko preberete vse, kar ste želeli izvedeti o t.i. delovnem koker španjelu.

Standard govori o močnem, kratkem, kvadratnem psu, z dolgimi, na višino očes nastavljenimi  ušesi, z dolgimi svilenimi resami, nikoli kodrasto dlako, zelo močnimi kostmi, šapami in zadnjim delom (križec, zadnjica), tako da je od zadaj skoraj podoben malemu konjičku (cobby). Standard pravzaprav nikjer ne govori eksplicitno o temu, da je pes lovski, samo o njegovi zmožnosti za pokrivanje terena, uživanju pri delu kar si jaz predstavljam tudi kot zelo zabavno iskanje žogice po naši gošči ;-) (Joyce caddy, Cocker Spaniels Today, str. 49). Zgornji linki kažejo pse, ki so popolnoma drugačni.

Kdo torej res kvari pasmo in si standard prikraja po svoje, prosim?

In potem ni treba reči nič drugega, kajti če gremo pogledati npr. Tončkov rodovnik, bomo videli, da ima zadaj kup SH CH in nobenega FT CH – le zakaj ne – a vprašamo gospo Zojo (saj se redno srečujeva na razstavah)? In to, kar sem zdaj napisala, prosim, ni žalitev ampak je pohvala – ker so bili izbrani pravi psi.

Ker so v GB bistveno bolj pragmatični kot pri nas, so že zdavnaj razdelili pse na lovske (FT) in razstavne (SH), obe rodovni knjigi sta v okrilju KC (Kennel Club) – in vsi so zadovoljni! Lovci imajo lahko zelo težke lovske preizkušnje, na katerih večina razstavljalcev sicer nima kaj dosti možnosti (ampak lahko celo tekmujejo – vse opisano v Joyce Caddy, Cockers Today, Chapter Five, str.70), razstavljalci pa tudi ne prepovedujejo lovcem prihajati na razstave. Celo Show Spaniels Field day jim organizirajo.

Kar si mi (Neža in moja malenkost, pa morda še kdo) želimo, je pa to kar imajo tudi drugi – možnost, da tudi naši psi dobijo v matični domovini naziv šampiona SH CH SLO – razstavnega šampiona seveda, saj se za lovskega ne potegujemo. Tak naziv nam omogoča FCI (Buxi n.pr. je že INT. SH CH), pa tudi druge države, npr. Hrvaška, Češka, Slovaška, Avstrija... Resnično namreč ne razumem, zakaj bi imel nekdo kaj proti temu, saj vendar mi nikomur nič ne vzamemo.

Še nekaj netočnosti:

Damayanti: oceno dobi pri vas pes kako že I/I če vsaj pokaže eno delo a  je tako... če  je pa tiho kot rit, in nosa ne pritisne k tlom , pa ne upa v vodo, ali je celo streloplah..potem pa dobi I/O...
 no pa poglejno vse te vele plemenjake... kakšno imajo oceno ?

To seveda ne drži. Ta ocena pomeni, da pes ni lovski, ni opravljal izpitov (torej ni nihče preverjal ali je streloplah in ali si upa v vodo) No, Buxi si upa...

nadaljevanje sledi

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1147 : 04 Oktober 2011, 20:23:34 »
Avtor:Pika-Poka

Tuji plemenjaki nimajo takih ocen (ker je pač razlika med delovnimi in show psi) in da ponovim – JAZ VZREJAM RAZSTAVNE PSE –

Damayanti: ja res je pravilnik je tako napisan , da moraš bit v lovski opremi- ker je pisan za lovce... ampak iz katerega leta je ta pravilnik? 1984 lih da ni še maršal Tito spodaj podpisan.
Prosim , naj se mi javi  bilo kdo (govorim o pravilnikih.Ker kolikor vem so vsi pravilniki tako napisani)

Kinolog, št. 9, september 2010, 7. člen
Če je neka organizacija napisala Pravilnik o delu s šarivci, ki se ga potem v praksi ne drži, ni moj problem. Dejstvo je, da to, kar Neža trdi,  tam dejansko piše.

Sedaj pa odgovori gospe Tatjani, oziroma Divi 1, če ima to raje:

Seveda se popolnoma strinjam z njo z vsem, kar je povedala o vzreji na splošno, o morali in etiki – ker je to tudi meni vodilo. Strinjam se tudi s tem, da naj bi se ne mešalo barv (tu seveda jaz mislim na kombinacije večbarvnih in enobarvnih španjelov) in sem odločno proti.

Pri večbarvnih je kar nekaj problemov z »jajčki«, da temu tako rečem in tudi v mojih leglih smo jih imeli. Lahko rečem, da ste imeli izredno srečo, da nihče od vaših 160-170 mladičev ali celo več od teh in tudi ne njihovi potomci, niso imeli tega problema. Meni s tem ni bilo prizanešeno, pa nikoli nisem parila s kakšnim zvenečim plemenjakom (je itak že Neža razložila) – zatorej ne boleham za sindromom velikega plemenjaka – mislim, da je bilo o tem pojavu že toliko napisanega, da je ljudi že skoraj strah pariti s popularnim samcem.

Malo manj pa se strinjam s tem :

»če bi se kvaliteta ne enačila z razstavno uspešnostjo. Kjer ima praktično edino vlogo zunanjost, ostalo, kot je karakter ( razstavni karakter ni vedno karakter, značilen za pasmo) , zdravje, dolgoživost, sposobnost za delo....,je žal  »podrejeno«.
"In ve se ,da so šampionati in drugi  veliki razstavni rezultati predvsem pokazatelj lastnikovega vložka (časa, denarja in stroke)  v psa, ne pa  tudi njegovih genov. In ravno ustvarjanje "šampionskih legel"umičuje pasme, ne pa ponavljanje kakšne uspele kombinacije.«

Pri angleških kokrih je razstavni karakter točno tak kot je značilen za pasmo – če ga pes nima, ne more nikoli stati na stopničkah (razen, če dobro pozna sodnika Wink Razstavni koker španjel mora imeti vse karakteristike psa, o katerem govori standard – vesel, mahajoč z repom, ki veselo teka po ringu, ki kaže voljo do dela in veselje do ljudi...) Tak ne bo pes nikoli, če bo doma ležal na kavču in če se z njim ne bo delalo...

Ja kaj pa delamo?? No, tu pridemo do zanimivega vprašanja – namreč – ali je samo lov delo ali morda obstajajo tudi druge oblike dela za koker španjele? Na primer, obedience, agility, da postane terapevtski pes, da je policijski pes...) Oba Buxijeva sinova na Češkem poleg tega, da se razstavljata, opravljata tudi delo terapevtskih psov. Samo, morda @Damayanti meni, da zato, ker tu nikogar ne «jagamo«, to najbrž ni delo???

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1148 : 04 Oktober 2011, 20:24:34 »

Še ta citat Dive 1: In  na veliko  žalost moram povedati,  ima zadnje čase vedno več rodovniških mladičev »hibe«. Genetske »napake«…(displazije, epilepsija, sladkorna, dedne oblike raka, nepopolno zobovje, pred in podgrizavost, kleščasti ugriz, nepopolna spolovila…).
Damayanti: pa ne da bi imela kaj proti zdravstvenim testom... ampak vprašajte se mogoče v tej smeri zakaj jih je toliko potrebnih  ?
 če se ne bi zanemarjalo dejstva ,da je še vedno lovec in ne  družna pasma, jih pol tolk ne bi bilo potrebnih...

To, kar pravi ga Tatjana, drži, vendar jaz ne bi tega pripisovala s takšno lahkoto kar »razstavno uspešnim plemenjakom in ljudem, ki parijo bleščeče rodovnike«. To se je počelo že prej in v večji meri kot danes. Vsekakor je treba pogledati naokrog, kako izginja narava, kako je vse zastrupljeno, kako hrana ni več v redu, ne za ljudi in kaj šele za pse. Veliko teh bolezni psov pa se dandanašnji odkrije zato, ker gre preprosto več ljudi s svojim psom k veterinarju. Včasih se je bolnega psa pač ustrelilo, kajne, Diva 1? Ni bilo vse tako rožnato, veste. Jaz sem bistveno starejša od vas, moj oče pa je bil veterinar – zelo dobro se spominjam odnosa do psov v tistih krasnih starih časih...

Zato seveda menim, da je pripomba Damayanti ali plod zlobe ali pa res hude nevednosti – zdravstveni testi namreč z nasprotjem lovska/družna pasma preprosto nimajo prav nič. To, o čemer mi govorimo, so namreč genetski testi, o katerih se še pred 2002 ni vedelo kaj dosti, sedaj pa jih uporabljamo vsi, ki parimo. ZAKAJ neki? I, zato, ker je bolj varno, a ne? Gre za teste, s katerimi se lahko ugotovi ali je pes nosilec ali bo celo obolel za dedno slepoto ali smrtnim obolenjem ledvic. Ne boste verjeli – testirajo tudi delovne pse! Tako lahko vidim ali je moja paritvena kombinacija pametna ali ne – saj zavestno menda nihče ne želi producirati slepih ali bolnih psov. Zaradi tega je tudi več »outcrossinga« ali »crossbreedinga«. V tujini je za koker španjele obvezno tudi slikanje kolkov pri starosti enega leta. Vseh teh možnosti v »dobrih starih časih« ni bilo – ni bilo znanja in tudi nikogar ni brigalo ali bodo na svet prišli zdravi potomci ali pač... Danes pa – mislim, da smo vsi vzreditelji dolžni to storiti. Vi ste pač imeli srečo, če pravite, da nikoli nihče od potomcev ni zbolel za kakšno danes znano dedno boleznijo.

No, in tu pridemo do jedra našega spora – vzrejna komisija in vzreja. Ker sem sama vzrejno preizkušnjo delala že nekajkrat in bila tudi na telesnem ocenjevanju, bi Divo 1 rada popravila v tem, da je bojda bolj temeljito od razstavnega sojenja. Vsekakor traja bistveno dlje in res je, da psa merijo (ampak, ne vem, no – k meni je prišel parit nek lovec s tako miniaturno kokrico, da je tudi v ringu še nisem videla tako majhne ... seveda je imela vzrejno dovoljenje). Da vedno pogledajo zobovje? No, mojim so ga, res je – ampak sem bila sama na razstavi, ko je bil Buxi še majhen in sem slišala, kako so se nekateri razburjali, ker je pes nekega pomembnega prijatelja lovcev bil brez zoba in sploh ne bi smel dobiti zelo perspektivne ocene – ampak jo je in kasneje še vzrejno oceno odlično – mislim torej, da si je sojenje tako na razstavi kot pri telesnem ocenjevanju precej podobno, kajne? Tudi brezplačno ni bilo. In nič kaj prijetno ni bilo – s psom sva hodila in hodila in hodila okrog mize s sodnikom, on je pisal in pisal, midva sva hodila in hodila... res je dolgo trajalo. Osebno mislim, da sodnik psa lahko veliko bolje oceni, če le-ta teče – samo tako vidi odriv, moč, vzdržljivost, kondicijo in seveda pravilno zgradbo telesa. Ni treba dirkati, ampak teči pa ja. Dobri sodniki tudi na razstavah vsakemu psu namenijo bistveno več časa kot 3 minute. Ne vem, kje so »lovski psi šli skozi dve rešeti več, primerjalno z razstavnimi psi«. Ko sem pripeljala Buxija na vzrejno oceno, je imel za seboj kakšnih 20 odličnih ocen pri 20 različnih sodnikih na 20 različnih razstavah po Evropi, med drugim tudi na svetovni razstavi. Povsod so mu pogledali zobovje in ali ima oni privesek spodaj in ali je dovolj temperamenten in neagresiven in »merry« itd. Ampak zelo resno so mu pogledali sprednje in zadnje kote, predvsem prednji kot (ramenski kot), kjer je pri španjelih ogromno nepravilnosti in ali je skladen – skratka, vse tisto kar naj bi tudi ocenjevalec za telesno oceno moral pogledati. Ja, in ocene so bile seveda tudi od 15. meseca naprej, ne samo iz kategorije »mladih«.

Da se vrnem k problemu. Kar mene moti je to, da se noče iti s časom naprej in da se trmasto ostaja na že davno preživetih stališčih. Recimo, da so koker španjeli samo lovski psi. Da so v Sloveniji (ampak samo tu!) tako zelo zdravi, da zanje niso potrebni nikakršni zdravstveni, ali -bognedaj - genetski testi. Da je vzreja tudi to, da potencialni novi vzreditelji vedo, na koga se z vprašanji lahko obrnejo in da bodo dobili relevantne, 21. stol. ustrezne odgovore. Da je vzreja tudi drugačen odnos do psov kot je bil včasih (kajti, draga Diva 1, mislim, da gledate na lovce skozi rožnata očala – vaš citat : » In lovci lepo skrbijo za svoje pse. Vsaj ti, ki jih jaz poznam. In poznam jih že dolgoooo«.)  Jaz namreč poznam lovce, ki so parili pri meni, pri enem je psička rodila na balkonu v snegu, mladiče pa so potem imeli v hlevu –  bili so res izjemno dobro socializirani!!! In še enega drugega, ki jo je imel pod kozolcem, paril pa jo je zato, ker so vnučki želeli videti ta čudež narave. Oba sta imela vzrejno dovoljenje, žal.

Dandanašnji razsvetljen vzreditelj upošteva tudi najnovejša dognanja ne samo iz genetike, temveč tudi o pasji inteligenci, pomembnosti zgodnje socializacije, ima spremenjen odnos do psice in pasjih mladičev, na kraj pameti mu ne pade, da bi psico z mladiči zaprl v garažo ipd. za 4 tedne in ji potem pobral mladiče ter jih hranil z mlekcem in rumenjački. Dandanašnji vzreditelj živi s kokri v svoji hiši, ker se zaveda, kako je to za njihov mentalni razvoj pomembno. Ali LKZ to res podpira? Iz primerov iz prejšnjega odstavka bi rekla, da ne. Pa to nista edina primera, jih imam še kar nekaj v spominu. Ali je LKZ res spremenila svoj odnos do lovskega psa kot prvenstveno »nekaj kar je uporabno«? Meni se vedno zdi, da se mojemu tetovirnemu referentu (lovec, kajpada) oba z možem zdiva malo čez les, ko tako pretirano skrbiva za mater in mladiče.

Jaz bi si želela takšno vzrejno komisijo, ki bi upoštevala tudi te zadeve o katerih sedaj pišem. Postaviti določene zdravstvene in tudi drugačne zahteve pred ljudi. Kaj res lahko vsak vzreja? Pod kozolcem itd.? Izgovor je vedno, da bo potem še več šteparjev. Mislim, da jim bomo kos izključno s kvaliteto - tako zdravstveno kot mentalno - naših psov in nikakor drugače. To pa lahko dosežemo seveda ne s tem, da se gremo kdo je bolj koker – lovski ali razstavni psi – ampak s premišljenim odnosom do vzreje in tu bi morala vzrejna komisija narediti bistveno več kot je do sedaj. Če mi sedaj kaj rečemo, nas vsi napadete češ da itak nimamo pravih kokrov, ne pomislite pa na to, da tak odnos pomeni stopicanje na mestu in da so nas že vse druge države prehitele po levi.

Zato pa se tam na neki razstavi v enem dnevu razstavlja 82 prelepih koker španjelov – nekatere imajo morda celo za lov. In medve z Nežo se strašno dobro počutiva, ko med vso to množico naša mlada pesa dobi opis BEAUTIFUL – TOP QUALITY. In zato v temu, kar se dogaja tu, vidim vso slovensko majhnost in zaplankanost, vso tipično »slovencljasto« nevoščljivost, privoščljivost in »da bi tudi sosedu krava crknila« odnos. In seveda ne smem pozabiti še na lisico in kislo grozdje iz znane basni...

Tako - to sem hotela povedati. Zelo veliko je in upam, da se bo komu ljubilo prebrati. Ker se ne oglašam tako pogosto, sem pač danes malo nadoknadila.  Grin

Alenka, psarna Tamalanna

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1149 : 04 Oktober 2011, 20:25:59 »
AVTOR:Idefix

Citiraj
Strinjam se tudi s tem, da naj bi se ne mešalo barv (tu seveda jaz mislim na kombinacije večbarvnih in enobarvnih španjelov) in sem odločno proti.

Tole se mi zdi zanimivo - ali standard govori o ne-mešanju barv?
Sem malo zadaj - moji spomini na španjele so iz časa pred standardom 1986, in dva črna starša sta dala skoraj vse možne kombinacije barv  Roll Eyes

pika-poka

• *
« Odgovori #1150 : 04 Oktober 2011, 20:39:15 »
Zelo prijazno od Ninci, da se je potrudila dati nazaj naše stare prispevke - hvala!

Ker pa slikice očitno predstavljajo večji problem, ponovno pošiljam dokaz, da razstavni psi 1.) znajo plavati in 2.) to zelo radi počno in mi jim plavanje omogočamo, ne glede na dolgo dlako  :o
Buxi, torej:

Alenka

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #1151 : 04 Oktober 2011, 20:40:40 »
To je približno to. V kolikor boste nadaljevali z debato upam da bo le-ta na nivoju  ;)

Aha pika-poka me je prehitela, ja slikce so malo večji problem ampak z malo truda bomo probali tudi te spravit nazaj v sporočila.

nezzek

• *
  • Moja Bella in Murka :-*
    • My Dog & Junior Handling
« Odgovori #1152 : 04 Oktober 2011, 21:20:59 »
ninci super, da ste uspeli najt poste! :) :)

No mogoče še enkrat odgovor na tole:
AVTOR:Idefix

Tole se mi zdi zanimivo - ali standard govori o ne-mešanju barv?
Sem malo zadaj - moji spomini na španjele so iz časa pred standardom 1986, in dva črna starša sta dala skoraj vse možne kombinacije barv  Roll Eyes

Parjenje enobarvnega in barvastega psa pomeni nepravilno obarvane potomce. Torej če se recimo pari črnega z plavcem dobimo večinoma ven črne mladiče z belimi vratovi in prsmi, belimi noski, tačkami, glavami, ušesi,... Vsekakor so popolnoma izven standarda, kar pomeni, da ne dobijo rodovnika in niso uporabni za vzrejo (razen v USA, FIN in GR).
Naprimer takole izgledajo ti "nesrečniki".. (to so mladiči iz različnih legel.. )

Pa ni samo videz stvar ki je poroblem. Vsaka barva ima svoje prednosti in pomankljivosti. Npr., plavci so izredno inteligentni (zato zelo težki za razstavljanje), in močni psi, pravilne višine in mase, ter dobro dlako. Imajo večinoma dobre kolke, pojavljajo pa se problemi z zobovji in jajčki. Črni po drugi strani so zelo sam svoj tip, manjši, nežnejše konstitucije in "glupi" kot pravimo v razstavnih krogih - pripravljeni narediti vse in za nagrado še malo delati, včasih še preživahni. Rdeči pa so imeli kar nekaj časa probleme z agresijo in imajo od vseh barvnih različic še najslabšo kvaliteto dlake. Enobarvni imajo mogoče manj problemov z zobki in jajčki ampak imajo konstantne probleme s kolki. In ko se odločiš mešat vse te linije, ki nosijo različne prednosti in pomankljivosti, začneš v enobarvne vnašat probleme z zobki in jajčki, medtem ko v barvaste prinašaš problem kolkov, dlake.. Se ti zdi to smiselno? Toliko linij obstaja da se da najt kaj, ki bi popravljalo to kar imaš, zakaj bi morali gledat v nasprotne barve in s tem reskirat mogoče enega ali pa dva mladiča pravilne barve, pa tudi če ne pride do popolnih odstopanj, ki so možna, je tukaj veliko ostalih prej napisanih dejavnikov.

roy2

• *
« Odgovori #1153 : 04 Oktober 2011, 21:31:38 »
Kako to,da ne dobijo rodovnika?
A ni tako, da vsi mladiči rodovniških staršev z vzrejnim dovoljenjem dobijo rodovnik, dobijo pa vzrejno prepoved, če niso po standardu?

idefix

• *
« Odgovori #1154 : 04 Oktober 2011, 21:33:46 »
O, hvala :) No ja, samo pri nas sta bila samica in samec oba črna z belo liso na prsih, mladički pa en črn, dve rjavi, ena črno bela, ena črno-bel serec in ena rjavo-beli serec (če se še prav spomnim  ::) ). Iz vseh doslej prilepljenih slik pa se mi dozdeva, da sta bila oba starša iz lovskih linij.
Kaj pa se je zgodilo pred dobrimi 20 leti - iz pisanja sklepam, da so vse starejše linije izginile, pojavile so se nove, uvožene, večinoma angleške?  Ali to velja nasplošno, torej ali so tudi lovske linije tedaj izginile in so se kasneje pojavile nove?

diva1

• *
« Odgovori #1155 : 04 Oktober 2011, 21:34:24 »
Hej, moji dragi "kokeraši"!

Pa smo zopet skupaj.... In hvala Ninci, da ste uspeli Pesjanarja ponovno "postaviti na noge"... Moram priznati, da sem ga pogrešala...
Postajam "odvisnik".
Ja, rada prihajam sem, na Pesjanarja....

Nisem vam še povedala.. V soboto smo bili s Tončkom na razstavi v Kopru. "Popušili" na celi fronti... Na hitro popokali "šila in kopita"  in šli v Izolo na kosilo in na kavico z razgledom na morje... Da se potolažimo... Ja, res sem bila žalostna.  Kar na jok mi je šlo. Še najbolj zaradi Milana... Upam, da bomo hitro pozabili...

Zunaj je čudovito lepa jesen.. Lovimo še zadnje tople sončne žarke, ki nas tako prijetno božajo... Še vedno posedamo v naši "dnevni sobi" na prostem. Se pogovarjamo... O prijetnih stvareh.
Saj življenje vendar teče dalje...
In pri nas je zdaj tako...  "Vadimo"... V soboto pa "veliki finale"...

Lepo bodite in prijeten večer še naprej.

Tonček pa pošilja pozdrave vsem , ki nas radi berete, ki prihajate k nam "na obisk"..

Tatjana

(http://www.shrani.si/?19/vZ/3JfLfTz5/spa0274.jpg)
(http://www.shrani.si/?13/W5/2qcaYWZX/spa0275.jpg)
(http://www.shrani.si/?1S/EQ/46giNs1Z/spa0276.jpg)
(http://www.shrani.si/?1F/X7/1eLO8nGY/spa0278.jpg)

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #1156 : 04 Oktober 2011, 21:40:18 »
O madonca! Bazeeeen imate.  :P Fajn Tončku!

Zakaj bi naj inteligenten pes bil težek za razstavljat?  ???

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #1157 : 04 Oktober 2011, 21:45:48 »
diva1 :o :o  :o Super fotke! Menda niste streljali v domačem bazenu  ???  ;)
Jah, bo treba še zvadit hojo v razstavnem ringu, kajne 8) Pač je Tonček tudi "gozdni Joža", kakor jim ti praviš ;D In zagotovo se tam počuti bolj domačega  :) Vsak po svoje...

Nezzek: črni bolj butasti ??? Razen, če sem narobe razumela tisti del z "glupi"  :-[ ...heheh...se ne sliši ravno smiselno :D :D

nezzek

• *
  • Moja Bella in Murka :-*
    • My Dog & Junior Handling
« Odgovori #1158 : 04 Oktober 2011, 22:40:14 »
Tisti ki so pametni so težji za razstavljat, ker se hitro naveličajo rutine. Ko pa se pes naveliča rutine pa deluje zamorjen, nezainteresiran za dogajanje, ne pokaže se v najboljši luči ampak se vleče kot klada samo zato ker se mora.To je stvar, ko jo večinoma prenaša handlar.
Črni pa pravim da so bolj "glupi" zato ker se ne naveličajo rutine tako kot barvasti. Veliko raje tečejo po ringu, ustrežejo komurkoli, ki ga drži na drugi strani vrvice in za nagrado gre z veseljem še en krog odtečt. Seveda se da vse naučit obe barvi samo iz stališča razstav zdaj recimo pišem. Je pa to stvar, ki ni zrastla na mojem zeljniku, ampak sem imela pogovore na to temo že z večimi vzreditelji. ;)

idefix stvar ki jo ti opisuješ se sedaj dogaja po skandinaviji, kjer imajo psi vse možne barve v rodovnikih. En samec v skandinaviji (mislim da je Line Sam Someone to hug) je črne barve ampak baje nosi gen za 16 barvnih kombinacij. To meni recimo sploh ni.. ne vem, mislim, da so jih z namenom ločili, kot sem že prej malo pisala. Vsekakor je stvar osebne odločitve, in jaz osebno tega ne bi počela, ker je po mojem mnenju dovolj različnih linij, da ne pride do zaprtosti. ;)

roy2, mislim, da mi je nekdo razlagal, da ne dobijo rodovnika. Možno pa da tudi tisto drugo, najbrž pa je spet odvisno od zveze same.. lani ali predlani je v Nemčiji vzrediteljici čez ograjo pobegnila rdeča psica ter se sparila z modrim samcem in so prišli ven rdeči mladiči z belimi fleki po celih telesih. In kolikor sem razumela, so šli od nje za zelo nizko ceno brez rodovnikov.

diva1, a ti lahko pošljem Bello na kopanje??  ;D ;D Jooj ko bom velika bom tudi jaz imela nekaj takega za moje pse, v kolikor ne bom imela v bljižini kaj naravnega.  :-*

Agava

• *
« Odgovori #1159 : 04 Oktober 2011, 22:43:33 »
......

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #1160 : 04 Oktober 2011, 22:57:36 »
Agava, kam je šel tvoj post? Sem ravno hotela nekaj tvojega "uporabit" :) Si lepo napisala :-[

No, ja...vidim, da so še nekatere pasme, pri katerih so določeni stereotipi, kateri se mi tudi približno ne zdijo smiselni.
A so bili to pogovori z vzreditelji razstavnih španjelov ali tudi z ostalimi? Če je to neko splošno mnenje.

Aja, kako pa je s parjenjem črnih španjelov z ožigi? S katerimi se lahko, da se ohrani ta barva? Kako se jim sploh reče? :-[

diva1

• *
« Odgovori #1161 : 04 Oktober 2011, 22:58:00 »
Evo našega Tončka..

Fotografija je "nastala" v razstavnem ringu,  na sobotni razstavi v Kopru. Tonček v "razstavni pozi", v ozadju pa "del" Milana....

Avtor oz. fotograf: Nezzek

Nezzek, hvala, da si nam poslala to fotko.  In kljub temu, da si bila na razstavi zelo zasedena in  vodila 3 psičke, si  našla čas tudi za nas in "ovekovečila" Tončka.
Hvala še enkrat. Neizmerno sem vesela te fotografije.  In kljub "porazu"  ponosna na našega mladeniča.

andreychika

• *
« Odgovori #1162 : 04 Oktober 2011, 23:40:34 »
Tudi mene zanima to mešanje barv. Moja prva kokeršpanjelka je bila rdeča, z belo liso na prsih in po gobcu. Kotena je bila l. 1991. Pojma nimam, kakšne barve so bili starši in bratci in sestrice. Kot vidim (glede na količino belih lis na njej), je torej mogoče, da sta bila starša katerekoli barve? Ko sem dobila Valo, sem na sprehodu srečala eno gospo, ki se je ob njej čisto raznežila. In mi je začela razlagati, kako so tudi oni včasih imeli kokre, vseh barv. Mislila sem, da so najbrž imeli nerodovniška legla, samo zdaj pa več nisem tako prepričana. Od kdaj se barve torej več ne mešajo? Verjetno boste tisti, ki ste v tej sceni dlje, laže kaj povedali o tem.
Sem pa zadnjič (preden se je zrušil forum) malo brskala po rodovnikih od Valinih prednikov. In sem naletela na samca, črnega, za katerega je pisalo, da je paril večbarvno psico. Mislim, da plavo serko, ampak ne me držat za besedo. In to nedavno. Pred letom, dvema. Torej se še vedno mešajo barve?
Pa še eno vprašanje, za "starejše" (na koker-sceni, ne nujno po letih  :P). Koliko je sploh pri nas bilo pisanih kokrov? Jaz sem jih prvič zasledila s prvim leglom Tamalanncev. Oz. se mi zdi, da je prej še bilo eno leglo oranžno-belih. Vedno sem povsod videvala samo rdeče in črne (pa z ožigi). Je pa res, da nisem še ravno dolgo na svetu. :)

damayanti

• *
« Odgovori #1163 : 05 Oktober 2011, 00:09:25 »
Diva1
 Super slikce Tončka ;D...

kar se ostale debate tiče... sicer  je Agava res  uredu post napisala.
Očitno  tega kar je napisala ne opažam samo jaz.

Skratka ,ko boste zaključili debato o barvnih kombinacijah,  bi se pa  jaz vrnila nazaj na temo o  Standardu in  Vzreji
Da odgovorim g. Alenki  pika-poki... če ne zaradi drugega zaradi vljudnosti, ker me je že tolikokrat omenila v svojih prispevkih  ;D

katajuska

• *
« Odgovori #1164 : 05 Oktober 2011, 00:19:01 »
Agava, kam je šel tvoj post? Sem ravno hotela nekaj tvojega "uporabit" :) Si lepo napisala :-[

No, ja...vidim, da so še nekatere pasme, pri katerih so določeni stereotipi, kateri se mi tudi približno ne zdijo smiselni.
A so bili to pogovori z vzreditelji razstavnih španjelov ali tudi z ostalimi? Če je to neko splošno mnenje.

Aja, kako pa je s parjenjem črnih španjelov z ožigi? S katerimi se lahko, da se ohrani ta barva? Kako se jim sploh reče? :-[

Črni z ožigi (black and tan) spadajo med enobarvne kokre. Torej z vsemi enobarvnimi kokri (črni, rdeči (zlati :) ), soboljev, črn z ožigi, rjav z ožigi, rjav)

JennyK

• *
« Odgovori #1165 : 05 Oktober 2011, 07:18:10 »
Ninci, hvala hvala za ves trud glede "izgubljenih" postov...  :o  :-*
Jaz na forumu nisem prosotna veliko časa, tako da časovno bolj capljam za ostalimi, ki pridno pišejo. Jaz pa sicer z zamudo, a velikim veseljem berem!
Diva1, Tonček je krasen!  :-* Katjuška, pa tudi tvoja slika mi je zelo všeč! Blazno luštni so mi tile črni/ rjavi z ožigi! Predvidevam pa, da prav veliko pa takšnjih legel ni v SLO?
Lp vsem in še enkrat hvala za poučne poste. Kot pravijo na nekem sosednjem forumu.... imam pripravljene kokice za nadaljevanje branja....  ;)
Katja

Inanna

• *
    • Wai
« Odgovori #1166 : 05 Oktober 2011, 07:19:25 »
Katajuska, hvala ;D Zdaj mi je vsaj malo več jasno. Ne bi pa niti pomislila, da spadajo ti z ožigi med enobarvne  :-[
Pa jih lahko pariš z rdečimi npr.? S črnimi verjetno prej....ali kako? Se gleda tudi barve, ki jih nosijo, testira mogoče?

Paša

• *
« Odgovori #1167 : 05 Oktober 2011, 09:08:41 »
Joj punce ste se razpisale...

Jaz se v kakšno podrobnejšo debato ne bom spuščala, se z vsemi napisanimi stvarmi ne strinjam, bom pa napisala samo moje izkušnje z "brihtnimi" večbarvnimi in "butastih" enobarvnimi koker španjeli. Sem lastnica ene črno bele koker španjelke in treh enobarvnih črnih koker španjelov (ena je črna z rjavimi ožigi). Sem tudi vzrediteljica več kot 20 enobarvnih in večbarvnih koker španjelov, tako da sama sebe tretiram kot dokaj izkušeno glede obnašanja teh primerkov :-).

Sama težim k tem, da moji psi opravijo izpite iz poslušnosti po programu B-Bh in sicer iz preprosdtega razloga, živimo v mestu in menim, da psi morajo znati vsaj osnove poslušnosti. Z obema "barvama" sem opravila izpite brez težav in ne bi mogla reči da je katera pametnejša, sta pa med seboj popolnoma različni. So pa moje izkušnje pri razstavljanju teh psov ravno nasprotne od Nezzek.

Moja Pupa (črno bela) bi tekla v nedogled v krogu, le da ima mojo pozornost, da mi ustreže in da so moje oči na njej, je klovn in bi za pozornost prodala dušo. Enaka je tudi Kia (enobarvna, črna z ožigi), medtem ko Paša (črna), najraje sploh ne teče na vrvici  :(, ampak bi raje sama prosto tekla zraven. Moje izkušnje bi lahko rekla da so popolnoma drugačne od Nezzek. He, Nezzek, verjetno se strinjaš, da v primeru, ko pes zataji v ringu, tu nastopimo mi in skušamo iz njih izvleči največ, jih motivirati, ampak saj ti to od nas najbolje obvladaš!!! So pa tudi taki primeri, ko je to skoraj nemogoče. Glede zlato rjavih veliko ne bom govorila oz. pisala, saj jih sama nimam doma, čeprav jih kar nekaj v zadnjih letih izhaja iz moje vzreje.

Inanna, črne z rjavimi ožigi lahko parimo z vsemi enobarvnimi (črni, zlato rjavi,...)

Paša

• *
« Odgovori #1168 : 05 Oktober 2011, 09:11:35 »
Mladički iz našega zadnjega legla:

Paša

• *
« Odgovori #1169 : 05 Oktober 2011, 09:14:57 »

Double Truble of English Lady (Kiin bratec, o kateri sem prejšnji post pisala, njeno najnovejšo sliko imam še na fotoaparatu)

...moja ena in edina Paša!

...in še največji klovn - Pupa.