Evo mene... Zopet sem "prišla"... Ja, pa saj rada pridem..
Za nami je super delovni vikend. In se ne morem "zadržati", da te novice "iz terena" ne podelim z vami... Tonček se je izkazal... No, oba. Tudi Milan.
Sobota, 8.oktober. LKD Maribor je organiziralo PNZ in UP (uporabostno preizkušnjo) za šarivce... Kraj: Lovišče LD Pernica. Začetek ob 8.00 uri
No, pa saj povem se po vrsti... Počasi ...
Sobota, ob 6.30 zjutraj. Nista me hotela vzeti zraven.. Ja, čisto zares...
Ker je Milan rekel, da nimam kaj iskat zraven..."Svetiti"... Ker je vse mokro, mrzlo... Pa da bo sigurno trajalo do dveh, treh popoldne.. In da bom še zbolela... Da nimam "primerne obutve... Bla-bla ba..... Ja, čisto zares. Si predstavljate... Da sem mogla ostati doma.... Ko mali otrok... Zopet "rasna diskriminacija "po spolu... Moški svet gre lepo od doma, ženski svet pa naj bo lepo doma, čuva otroke....
No malo za šalo, malo za res. Saj vem, da bi ju samo motila... Pa tudi ostale jagre...
Če ni bi v petek celi dan tako vlivalo (deževalo) pri nas, bi šla.. Tako pa je imel Milan morda celo prav... Morda.. Zjutraj je bilo pri samo 3 stopinje....
Šla sta že ob 7.00 od doma... Ob 8.00 je bil začetek, pa še enega jagra, ki ima špringer španjela , sta spotoma pobrala..
No.. do 12. 00 je še nekako šlo.. Potem pa sem že bila nervozna... Nič se nisem mogla lotit prav... Hodila gor in dol, čakala in gledala na telefon...
Ura 14.00 popoldne ... Še vedno nič.... Pa nisem hotela klicati, da jih ne "zmotim"... Ob 15.30 pa le pokličem...
Pa pravi Milan, da so v gostilni na kosilu in da čakajo na rezultate... Da bo čez kakšno uro doma...
In potem sta končno le prišla.. Ob 16.30... Tonček je nerazpoznaven... Privlekel je domov čisto mokrega..
Ja, pa to bi še nekako šlo... AMpak celega zavozlanega v eno kepo, posuto s samimi pikeci..., tistimi od robidja, velikimi kot ena kičkugla...
Glede same PNZ... Jaz sem mislila, da bosta delala PNZ... Tako smo se skozi pogovarjali doma...
Pa MIlan ne bi bil Milan (ja, zdaj bi ga pa že morala poznati), da vedno kako všpiči... Tončka je prijavil kar na uporabnostno tekmo... Isto kot so delali prepeličarji in špringer španjeli... Prepeličarjev je bilo 6, špringerjev 9 in edini koker naš Tonček... Prijavljena je bila še ena psička - kokerka, oče ji je sin od našega Misterja, pa je gospod (tudi starejši) zbolel... Vročina in prehlad.. Tako, da ded ni mogel iz postelje... Se je tako slabo počutil... Vodniki sami lovci...
Milan je rekel, da je bilo zelo težko.. Tudi teren težak. Veliko robidovja , vse mokro... Spolzko.. Pa teren gor-dol...
Razdelili so jih v dve skupini po 8 psov... V Tončkovi skupini je bilo 5 špringerjev , dva prepeličarja, in Tonček.... Milan je rekel, da je bil Tonček izredno suveren... Nos, vztrajnost, iskanje, vodljivost....Za zajcem tudi lepo potegnil.. Glasno, tako kot mora...
Razen na vlečki fazana... Tu pa ni šlo tako, kot Tonček zna... Sled je izdelal v nulo..., prišel do fazana, ga našel... Moral bi ga pobrati in prinesti k Milanu...Pa se je obotavljal , kaj naj naredi s fazanom... Ni mu ga prinesel v prvo... Tako, da je moral Milan "posredovati", dodatno "povelje" - potem pa ga je Tonček le prinesel... Nerad... Ne bi rada, da zveni kot opravičilo...Milan je rekel, da ni bilo več podobno fazanu, bolj neki stari "spužvasti" crkotini...Fazan je bil vstreljen prejšnji dan, pa Milan in Tonček sta bila v drugi skupini, tako, da so ga tudi prejšnji psi že razcotali...Pa še moker teren, tako, da je bil fazan čisto "napit", kot goba... Najbrž tudi ni "dišal" več po fazanu. Očitno je, da ga Toni ni "prepoznal" kot fazana.. Bolj kot crkotino....
Okrog dveh so komaj prišli na vodo... Pes je bil že celi moker in zmantran... Ja, dolgo je trajalo...
Na vodi in raci se je solidno odrezal... Milan je pričakoval več... Tako, da je tudi na vodi izgubil eno točko...
V vodo je sicer takoj šel... AMpak mu tudi raca ni bila najbolj všeč.. Tudi bolj podobna "crkotini"... Ga je moral Milan malo vzpodbujati... Saj veste..
Tisti, ki delate s psi : "primi aport"...
Seštevek točk: skupni seštevek točk 134. II. nagradni razred na UP.
135 točk pa je dovolj za I. nagradni razred.
Zmanjkala je samo ena točka.... Če bi vlečko fazana izdelal malo bolje in dobil tam 3 točke, 4 točke pa so največ , (dobil pa je 2) in ko se to množi s tistim faktorjem 6, bi dobil v tej disciplini 18 točk, tako pa je dobil 12. In potem bi bila skupna ocena 140 točk in prvi nagradni razred...
ZMANJKALA JE "MIŠJA DLAKA".. Ali pa še manj.
Ja, pa nič zato... Dober je bil!!!. Je Milan razmišljal, da se je pač pes zmedel, ker ni vedel, kaj je to za ena crkotina... Ni bilo podobno najbolj fazanu, a najbrž tudi ni imelo tistega "pravega" duha, kot ga Toni pri fazanu pozna... Vse razmočeno.... Pri raci isto... Najbrž res... Ker če je kdaj Toni naletel na kakšno crkotino, ko sta bila v lovišču, mu jo je MIlan prepovedal vlačiti...Saj veste, kakšna bolana žival, pa ti še okuži psa....
Če pa iz tega ocenjevalnega lista od UP, seštejem točke, ki so potrebne za PNZ, pa jih ima 110.
In 102 točki sta dovolj za I. nagradni razred pri PNZ... Pri kokerjih se PNZ in UP razlikujeta po težavnosti... UP je zahtevnejša preizkušnja... za bolj izurjene "mačke". Več disciplin ...
Tako, da je skupni seštevek sobotnega "izleta" I. nagradni razred v PNZ in II. nagradni razred na UP.... Za eno točko je Tonček popušil še I.nagradi razred na UP-ju...
Ocene po posameznih disciplinah so javne, zapisane za vsakega psa takoj po posamezni opravljeni disciplini...
Vsi prisotni vidijo psa na delu in slišijo. oceno sodnika...
Na koncu se točke po disciplinah samo seštejejo...
Pa vidite. Res sem neki čudni patron... Zdaj mi ta ena točka in tista crkotina od fazana ne greta iz glava...
Ker pri vlečki je Tonček zanesljiv...
Smo pa zadovoljni... Tako, da je obema, Milanu in Tončku uspelo... In če je Milan rekel, da se je Tonček danes izkazal, potem bo že držalo... Ker vreme in teren sta naredila svoje... Sicer pa je še mlad kuža , star 17 mesecev... Na UP običajno prijavijo pse nekje okrog 2,5-3 leta staroste - že izkušene "mačke"--
Ja, tudi "frizurco" smo rešili... Pač malo postrigli... Tudi z malce krajšo fizurco je Tonček čeden..
In zdaj bo tudi Tonček nadaljeval Milanovo tradicijo... In tradicijo vseh naših psov. In v soboto je postal uradno njegov PARTNER v lovišču.. Partner, ne pomočnik. Plemeniti angleži so partnerji, nemci pa pomočniki... Tako, da vesste (he-he) . In v skupni razvrstitvi je bil 3. najboljši pesjanar... So mu jagri zaploskali... Na podelitvi... Ja, zdaj pa juriš na VUP...
Ne vem... To pa je garanje... In VUP oziroma narejena tekma je krona za psa... Čisto zares. KRALJ... Bomo videli... Milan gre že v 80.leta.
Ja, je pa Milan plačal rundo za vse jagre... Za vseh 16 in tudi za sodnike in pomočnike na tekmi.... Je pa rekel, da so gostilne postale drage.. 48EUR... Pa je zakokrožil na 50 EUR, je rekel... In jaz vem, da je to res..
Ker on vedno pusti "trinkgeld", napitnino...
Pa še povabilo sta dobila... Na lov v sosednjo lovsko družino naslednjo nedeljo.... Ja, Milana imajo jagri radi...
Pa še eden najstarejših je.. Taka "siva eminenca"... Baje so ga bili zelo veseli...
Zopet sem se razpisala... Saj sem bila v dilemi... Ampak morala sem se malo "pohvaliti"... Upam, da mi ne zamerite.. Te "samohvale"...
Lepo bodite.
Tatjana