Ker me venomer na privat morite kako sem se imela in kako se imam sedaj, bom kar tukaj podala splosni odgovor.
Nekatere zanima Albanija,na kratko bi jo okarakterizirala s tremi besedami: umazanija, mercedesi in lila barva.

Ze na prestopu meje nas je pozdravila umazana vasica, luknjasta cesta in prijazni ljudje:

Luknjaste in ozke ceste so prepolne vozil po vecini mercedesov in kombijev. Ker so me ze veliko pred odhodom v Albanijo prestrasili z nevarnimi zgodbicami sem jo poizkusila cimprej preckati a sem zal za 400 km potrebovala celih 10 ur. Na vecjih bencinskih crpalkah te polek pumparjev pozdravijo tudi oborozeni varnostniki.
Njapogostejse vozilo je mercedes. Vidis od zavidljivih raritetnih primerkov, celo predvoji mercedes v solidnem voznem stanju do zadnjega modela, ki je bil ravnokar predstavljen na zadnjem avtomobilskem sejmu.
Kamorkoli pogledas, veliko lila barve, fasade velikih his, stanovanjskih blokov, vozil in znacilnih ograj okrog posestev. Da ne govorim o majckah, jaknah, kapah in ostalih modnih dodatkih. Ce v daljavi zagledas nekaj lila barve, potem je to ziher smetisce.
Velja pravilo, da ima vsak avto svojega policaja in ce malo bolje pogledas najdes v premeru 10ih metrov se dva, ki pomagata usmerjati promet. Cestna kultura je na psu, krozisca uporabljajo tako konjske vprege in kolesarji, ce se le da v obratni smeri. In nikar se ne cudite, ce boste zagledali policaja kako v kroziscu usmerja promet.
Tirana in Elbasan sta lepi mesti a sem imela premalo casa, da si jih poblize ogledam. Albanci so zelo ponosni na nas slovenske turiste in tudi ce ne znajo niti pikice tujega jezika, ti kar v svojem povedo, da imajo sorodnike v Sloveniji. Po veciji znajo nemsko in anglesko in so voljni priskociti na pomoc.
Na vsakem koraku so vidni ostanki prejsnjega rezima in tisti njihovi znameniti bunkerji stojijo na vsakem koraku.
Za vstop v Albanijo je potrebno placati 10 eu turisticne takse in 5 eu za vozilo. Za pse nisem placala nic, so mi pa povsod pokukali v prtljazni prostor in jih obcudovali. Bili so navduseni nad mastini in jih tudi kot posmo poznali, vsec jim je bila Saska in odkrito priznali, da prvic v zivljenju vidijo bullterierja.
Crna Gora...

ne bom prevec kritizirala. Povem naj samo to, da je to zelo klanovsko usmerjena drzava, se vedno brez pravega pravnega reda, veliko korupcije na vseh ravneh, velike razlike med ljudmi. Na eni strani blisc in bogastvo na drugi beda in revezi. Vse je zelo drago. Spominja me na cas po letu 1980 v sari jugi. Elektrika je al pa je ni, odvisno od vremena. Kadar udari strela smo lahko tudi brez mobilcev. Internet, ko se povesi traja celi teden, da ga poberejo.Kabelske ne poznajo, razen v redkih primerih v vecjih mestih.
Kinoloska kultura je skoraj na nuli. Vsi brez izjeme imajo pse za cuvanje his, objektov, crede ali pa za pasje borbe.

Hrano in opremo je zelo tezko najti ustrezno, tako, da se moram kar posteno znajti, da prehranim naso pasjo trdnjavo.
Ce se v tej drzavi znajdete kot turist, potem imate kaj videti. Crna Gora je polna kulturnih spomenikov in verskih znamenitosti. Obiskala sem enega najvecjih in najlepsih manastirjev, ki je vklesan v skalo:

Obisk Skadarskega jezera je posebno dozivetje in pa seveda njihovo crnogorsko primorje, ki ga odlikujejo pescene plaze. Za moje pojme je dalec najlepse mesto Kotor, saj je do potankosti arhitekturno ohranjeno.
Podgorica, njihovo glavno mesto, ki se je prej imenoval Titograd, se je v zadnjih treh letih popolnoma spremenila in na zunaj prevzelo podobo evropskega mesta polno luck, reklam in blisca, ki za trenutek prekrije bedo.
Ob vecerih je najbolj popularna zabava podgoricanov obiskovanje kulturnih prireditev, kjer se zbira vsa elitna smetana. Vcasih so v enem veceru celo tri prireditve, za katere je znacilna brezplacna pogostitev.Vcasih se mi zdi, da je namen teh prireditev, da estradni ljudje pokazejo svojo novo garderobo ali pa samo pridejo na ogled, da se jih ne pozabi, nekateri pa samo zato, da se preprosto zastonj nabasejo z uvozenimi dobrotami, kjer po vecino prevladujejo slovenski proizvodi ( sampanjec, sokovi )
Tudi sama sem se jih nekaj udelezila in med drugim srecala njihovega predsednika drzave ter zupana Podgorice:

Nekateri umetniki pa so tudi kinolosko navdihnjeni:

Sama se trenutno ukvarjam z "novim leglom". Bila mi je zaupana zadolzitev za mladicke, na katere sem prav ponosna, saj lepo napredujejo. Naj povem, da so barvno usklajeni saj so trije roznati eden pa harlekin:

Nasi mastincici sta trenutno zaposleni z osvajanjem Zokija, saj kar tekmujeta med seboj, katera mu bo dala vec poljubckov, katere se bo bolj stisnila k njemu in katera se mu bo bolj priljubila. Moram priznati, da je nas Zoki pravi kavalir, kot vedno in obema posveca veliko pozornosti ter jima dovoli, da gresta v svoji igri vcasih tudi cez mejo. A je vseeno vcasih po njegovem neznem pogledu opaziti, da mu je Seyka malo bolj prirasla k srcku:

Missa