Kaj naj rečem ? Presenečena sem, da je kar naenkrat takšno zanimanje za obarvanost v mastino pasmi. Vzrok, zakaj, me sploh ne zanima, ker bom z veseljem odgovorila.

Fokoso, hvala za pomoč.
Maja01, težko ti razložim, kakšna je DEJANSKO rumena barva pri mastinih, ker je v živo na odraslem mastinu še nisem videla in ker je zelo redka in jo je težko najti. Vem pa, da so se že skotili rumenčki, a žal slik nimam. Posedujem samo slike izredno redkih belih mastinov. V živo sem videla samo sive, modre, rjave, rdeče, oranžne, čokoladne, soboljevinaste, jelenje, progaste kar nekaj variacij ( sive, rjave, oranžne čokoladne, črne in peščene) drap, bež in peščene ter kot sem omenila že prej, po slikah še bele mastine In rumena barva ni drugo ime za bež, peščeno ali drap, to so samostojne barve. Rumena je rumena. Razliko lahko vidiš na mojih slikah, tukaj, ko je slikano še celo leglo, ko je bila Rumenčica še živa:
http://www.moj-album.com/slike/1079189/7tizcuznpxC4Wxsx.jpg
http://www.moj-album.com/slike/1079189/tjnqxMEUZW4BaW4w.v.jpg
http://www.moj-album.com/slike/1079189/NM4Ns7OA0rXr_JkL.v.jpg
In tukaj samo Rumenčico, kjer je zelo lepo jasno viden pridih rumene barve:
http://www.moj-album.com/slike/1079189/yzKn1b_UZHJGhkZw.jpg
Tale rumena mastinčica je imela rahel odtenek rumene barve in izkušenejši od mene so mi napovedali, da bi rumena barva postala še močnejša ob pravilni prehrani in z raznimi dodatki za vzpodbujanje pigmentacije še bolj izrazitejša. Po vsej verjetnosti bi imela srebrne ali sive proge. Ne vem, kako bi to v resnici izgledalo, ko bi bila odrasla. Na žalost tega ne bom nikoli izvedela. Ob paritveni kombinaciji mi je vzreditelj napovedal 1% možnosti za rumeno ter 99 %, da bom v leglu imela tudi rdečega mastina. No rdečih mastinčkov je več, kar nas je zelo razveselilo. Smo pa vsi presenečeni, da je smo ob tej paritveni kombinaciji dobili srebrno barvo in pa seveda neizmerno veseli za tole našo ubogo Rumenčico, ki je dokazala, da moja želja ni neuresničljiva. Sedaj sem prepričana, da mi bo nekoč tudi uspelo.
Žal, Maja, nikoli se nisem preveč trudila z iskanjem slikovnih linkov po internetu, sploh pa ne o barvnih kombinacijah. Niti ne vem, ali obstajajo, zato ti s te strani žal ne morem pomagati. Prav imaš ! Sličica v mojem avatarčku je res edinstvena, saj je takšne barve mastinčkov na svetu malo.
Kot znimivost naj povem da nekateri samozvani "strokovnjaki" trdijo, da je bež, peščena in drap posledica križanja med mastinom in angleškim mastifom. To so predvsem ljudje, ki ne poznajo zgodovine te pasme. Osebno se s tem sicer ne strinjam, saj mora mastino imeti poleg vsega tudi še mastifovsko konstitucijo.
Bom pa napisala par besed o tem kaj govori zgodovina o barvnih mastino kombinacijah.
" Približno 2000 let p.n.š. opisujejo velikega psa z kratko dlako in potlačenim gobcem ter nizko nošenim repom. Barva varira od rumene, rdeče, črne, tigraste, čokoladne, modre in sive z belo liso na prsih ali brez. Selekcija v teh časih je vzpodbujala agresivnost, neustrašnost in moč. "
In še malo kasneje v 19. st. :
"Od kje siva barva ? Po usmenem izrocilu je znano, da se je v Neaplju šele leta 1930 skotil prvi mastino v sivi barvi, katerega povezujejo s prekrasno modro dogo ( alano tedesco ). Na splošno velja, da je modra barva ( pri mastinih je to siva ) gensko dominantna v odnosu na recesivno rumeno ali rdeco barvo. Ravno iz tega razloga velja mnenje, da vsi mastini, ki so drugacne barve, odgovarjajo zelo redkemu prototipu."
Po zgornji trditvi veljajo moji mali mastinčki za zelo redek barvni prototip. To tudi potrjuje mojo tezo, da bi se dalo v zelo kratkem času ponovno obuditi stare potlačene barvne gene v mastino pasmi in celotni pasmi povrniti pridih starodavnosti in ji vrniti tisto široko paleto obarvanosti, ki so jo italijani s takšno lahkoto v zadnjih 80 letih zanemarili. Upala bi si celo trditi, da so jo zanalašč potlačili in s tem posledično naredili tej lepi pasmi veliko škodo. Pa kaj čmo

Barvna skomercializiranost ni občutna samo v mastino pasmi ampak jo lahko najdemo tudi pri drugih pasmah, kot so nemške doge, kjer nekateri sploh ne vedo, da je rumena ena od primarnih barv, nekatere npr, harlekin pa so hibridi in med seboj se naj nebi parili, razen v kombinaciji harlekin -črna, pa nekateri počno ravno nasprotno zaradi sive barve, ki je v zadnjem času kljub prepovedi parjenja zelo popularna. Pri bordojskih dogah, kjer je vedno večja popularizacija bordojcev s črno masko, kar je dejansko po standardu nezaželjeno, ljudem pa so tako všeč ti dobrodušni oranžni velikani s črnim gobcem. Potem poglejmo pri mopsih, kjer je primarna barva bila kamnito siva, danes pa so med najbolj modernimi črne in marelične siva pa se nam zdi grda. Pa še čivave, ki so v davnini prevladovale v izrazito modri barvi, danes pa so redke psarne, ki negujejo to barvo...in še bi lahko naštevala, te sem naštela iz glave.
Flatka, newfka, Mašy, piki_ca, tudi vam hvala za čestitke in lepe besede. Sem jih zelo vesela, saj s tem vsi vi, ki hodite na Zoyino predstavitev brat sveže novičke, potrjujete, da se ne trudim zaman.
Res je to velika prelomnica v naših življenjih in upam, da bo zelo pozitivna. Kako bo izgledalo pri naši hiši, ko bodo mastinčki malo zrasli, ne vem. Upam, da nam ne bo treba zamenjati pohištva.
Flatka, Šaška je bila najprej prestrašena. Saj veš, vsi smo hodili po prstih, šepetali, stereo je igral klasično glasbo, Šaška pa je previdno kuknila v cekarček z mastini. Najprej prestrašeno, potem z spoštovanjem in na koncu, ko je ugotovila, da da je notri tako veliko število mastinov, ji je verjetno kapnilo, da jih bo morala vse po vrsti zdresirati po svoje...in je požrla debel cmok...takrat pa sem jaz stisnila fotkiča in jo ujela, vso zaskrbljeno, na slikco.
Maja01, upam, da si zadovoljna z mojim odgovorom in da sem vsaj malo potešila tvojo radovednost.
Miša