Avtor Tema: Border Collie  (Prebrano 4139083 krat)

gulu

• *
  • Spol: Ženski
  • BC Lum, RR Dali in (z)mešanka Nija
Border Collie
« Odgovori #12870 : 20 September 2009, 13:31:20 »
Sožalje tudi od nas :( Grozno leto  :'(

shinegirl

• *
  • Poodles bring happines :)
    • blog
Border Collie
« Odgovori #12871 : 20 September 2009, 13:39:08 »
sožalje tudi z moje strani ???

TYASHY

• Gost
Border Collie
« Odgovori #12872 : 20 September 2009, 16:11:15 »
Ojoj  :'( Iskreno sožalje...  :'( Papa, Bay!  :-*

jojo

• *
  • Darky
Border Collie
« Odgovori #12873 : 20 September 2009, 16:25:24 »
joj... iskreno sožalje :'( :'( :'(

Bay

• *
  • Bay of gold
Border Collie
« Odgovori #12874 : 20 September 2009, 21:32:15 »
Ni najprimernejsi cas za vprasanja, ampak, ko bos lahko, bi te lepo prosila, ce lahko kaj vec napises o klinicnih znakih.

Znaki so se spreminjali. Začelo se je s tem, da je postala nezainteresirana za igro in ni hotela piti, jedla je normalno. Drugi dan je začela glavo obračati nazaj na bok, kar je postajalo vedno bolj pogosto. Na začetku je kri in voda kazalo začetek vnetja, tako da so jo zdravili za vnetje ledvic (2. dan po pojavu težav). Po drugem dnevu antibiotikov, se je stanje zelo izboljšalo, celo igrala se je z žogico, čeprav še vedno ni bila tista prava. Naslednji dan pa ponovno zelo slaba, najslabša do tistega trenutka: ali je stala (tudi po uro), čeprav bi se normalno vlegla, ko se je ulegla, pa je ležala, dokler ni bilo nujno vstati. Ponovno k vetu, kjer je bila diagnoza 100% erlihija. Na rezultate smo čakali cca en teden, vmes je stanje nihalo nekaj ur skoraj dobra, potem uro nič iz nje. Bolj kot sem tečnaril, da naj naredijo še kakšne preiskave, bolj so vztrajali naj počakamo rezultate. Rezultat je pokazal, da je sicer erlihijo preživela, vendar v preteklosti, tako da to ni imelo veze s tem.
Peljal sem jo v Postojno, kjer so jo opazovali in delali preiskave skoraj 1 teden: prvi dan so naredili ultra zvok, rentgen notranjih organov, analizo krvi in urina; vse super, so pa zamenjali antibiotik širšega spektra, sum pa je bil na vnetje sečil, ker ko je lulala, je lulala večkrat zaporedoma. Nato so se znaki ponovno spremenili: začele so "odpovedovati" zadnje noge, v bistvu kot da je pijana, vendar samo zadaj, sprednje so bile čisto ok. Težko je ustajala in se ulegla. Čez nekaj dni, je začela krožiti na mestu (zadnje noge čisto na miru in krožila s sprednjimi), na trenutke se je v zadnjem delu tresla, začela je bruhati. Kroženje na mestu je trajalo le dan ali dva, potem ni mogla več stati na mestu, zato je neprestano hodila gor dol, ležat sem jo moral dajati jaz. Ko je zvila glavo vstran se je po novem tudi vskločila v hrbtu (ledveni del), s sprednjimi tacami, pa se potegnila proti tlom (kot se pretegnejo, ko dajo sprednji del praktično v prostor, rit pa imajo gor, le da sprednjih tac ni dala čisto do tal). Slikali so celo hrbtenico in naredili CT glave s kontrastom ter rinoskopijo, ker je včasih vlekla zrak skozi nos: ponovno vse OK. Ugotovili so, da ima na stisk bolečino v hrbtenici v ledvenem delu, torej 100% je nekaj s hrbtenico.
Peljal sem jo k Matkotu, ki je takoj rekel, da to ni hrbtenica, da je glava. Po pregledu je rekel sigurno ni hrbtenica nekaj je v glavi. Žal iz Postojnskega CT-ja ni bilo videti ničesar, zato je ponovil CT, takoj prvi dan vzel kri in jo poslal na test za toksoplazmozo in ščitnico. Omenil sem mu, da mi je moj veterinar zatrdil, da za toksoplazmozo ni nobene možnosti, pa še znaki niso pravi. Rekel je, da so vse možnosti in res se je kasneje izkazalo, da je imela toksoplazmozo. Začela je bruhati pri najmanjšem zaužitju hrane. CT je pokazal, neke spremembe v glavi, ki pa jih sam ni znal definirati, zato je poslali slike na Dunaj. Poizkusil je različna zdravila, vendar nobeno ni odpravilo težavo (le eno je za nekaj dni, ko je začela sama jesti poleg infuzije).
Žal izvidov z Dunaja nimamo, je pa bilo na koncu stanje že kritično in po zagotovilu dr. Matka tudi če bi odkrili vzrok in ga odpravili so bile poškodbe možganov nepopravljive, zato smo se odločili kot smo se. Po njegovem je možno, da je toksoplazmoza naredila svoje na možganih.
Bay ni imela nikoli vročine.

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
    • bebhinn.hostignition.com
Border Collie
« Odgovori #12875 : 20 September 2009, 21:37:31 »
Oh groza Simon  :'( Sožalje še enkrat  :'( :-*

tanita

• *
  • Love dogs
Border Collie
« Odgovori #12876 : 20 September 2009, 22:02:29 »
Sožalje...  :'(

minči

• *
    • http://flying-paws.si/
Border Collie
« Odgovori #12877 : 20 September 2009, 22:05:23 »
Sploh nisem vedela za Bay. Res mi je hudo, da ste morali dati vse to skozi.  :'(

zoe

• Moderator
    • Ginny
Border Collie
« Odgovori #12878 : 20 September 2009, 22:06:19 »
Grozno :'( Iskreno sožalje.

sibila

• *
  • still more white...
Border Collie
« Odgovori #12879 : 20 September 2009, 22:07:26 »
Tudi moje sožalje za Bay :'(

kalahit

• *
Border Collie
« Odgovori #12880 : 20 September 2009, 22:08:34 »
Simon zelo zelo žal mi je za tvojo Bay. :'(
Sama pa spet podoživljam vse kar sem prestala s Hitom. Sedaj vedno, ko ga pogledam, me spomni kako nemočni smo. :( :( Prav jezna sem, da je zbolel za nečim, česar nisem mogla opaziti, preprečiti...

Tudi Hit ni imel vročine, ni imel otečenih bezgavk, ne driske, ni kazal bolečin v mišicah. Testi so pokazali svoje. Pri njem je bolezen izbrala oko, lahko bi možgane, lahko mišice...

Če nebi kopala naprej in iskala pomoči, bi verjetno tudi Hit skupaj s Sambotom pričakal Bay.

Lydia

• *
  • Tarin
Border Collie
« Odgovori #12881 : 20 September 2009, 22:39:13 »
Grozno. Sožalje :'(

Ali sploh obstaja kakšen način, da preprečimo okužbo? Ali je samo "srečna in nesrečna zvezda..." ?

kalahit

• *
Border Collie
« Odgovori #12882 : 20 September 2009, 22:50:15 »
Bakterija toksoplazmoze se nahaja v v svežem mesu, v mačjih iztrebkih. Tam kjer se mačka pokaka, bakterija v zemlji lahko preživi tudi do 5 let. Torej če tvoj kuža stopi na okužena tla, poliže tačke ali pa nosi aport, ki ga je pokotal po taki zemlji, terenu.....

Ne vem no, verjetno bo kar srečna, nesrečna zvezda...  ??? ???

Bay

• *
  • Bay of gold
Border Collie
« Odgovori #12883 : 20 September 2009, 22:54:55 »
Nosečnicam "prepovejo" jesti surovo meso, dobro pranje rok, zelenjava je rizična. V veliki večini ljudje in živali toksoplazmozo brez težav prebolijo (rahla vročina ali pa še to ne). Težava se pojavi, če imaš oslabljen imunski sistem ali če zboliš v času nosečnosti. Rezultat krvi je lahko: negativen ali pozitiven, s tem da se pozitiven razlikuje na to, da si bolezen že prebolel in nisi v nevarnosti ali pa da jo trenutno prebolevaš.

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
Border Collie
« Odgovori #12884 : 21 September 2009, 08:40:50 »
Bay ne poznamo se, kljub temu nas veže neko poznanstvo preko Albe. Iskreno sožalje, bila je zame ena najlepših BC samičk pri nas.

uša

• *
Border Collie
« Odgovori #12885 : 21 September 2009, 08:48:34 »

Iskreno sožalje tudi od nas! :'( :'(

Macika

• *
Border Collie
« Odgovori #12886 : 21 September 2009, 08:51:36 »
Sožalje tudi od nas  :'(

petrca

• Pesjanar
  • BC Buffy in Gia & muca Suki
    • petrca
Border Collie
« Odgovori #12887 : 21 September 2009, 09:40:57 »
Iskreno sožalje  :'(

Dina

• *
Border Collie
« Odgovori #12888 : 21 September 2009, 09:50:14 »
sožalje... :'(

5rca

• *
  • Venka
    • 5rca
Border Collie
« Odgovori #12889 : 21 September 2009, 11:20:24 »
Bay, iskreno sožalje...  :'( :'(

deteljica

• Pravi Pesjanar
Border Collie
« Odgovori #12890 : 21 September 2009, 13:59:42 »
Bay, sožalje! :'( Slišati je grozljivo :(.
Tudi to da je toksoplazmoza lahko usodna za pse prvič slišim. Vedno sem mislila,da je to samo nekaj, kar je lahko nevarno le za plod (ne pa tudi za nosečnico) ???. Na žalost kaže, da tudi veterinarji niso kaj bolje informirani   :-X

Gayo

• *
  • BC Gayo
Border Collie
« Odgovori #12891 : 21 September 2009, 14:13:42 »
 :( :( :( :( :( :( 

.... ene stvari je nemogoče prebolet ... zato so vse besede odveč.
Džrte se Simon.

Bay

• *
  • Bay of gold
Border Collie
« Odgovori #12892 : 21 September 2009, 14:25:50 »
Deteljica,
kot jaz razumem stvar: parazit je v črevesju in tam ni nevaren, če pa v določenem obdobju preide v kri in telo zaradi oslabljenega imunskega sistema ne uspe parazita premagati naredi katastrofo drugje (oči, bezgavke, mišice, možgani...). Če je kakšen zdravnik tukaj gor oz veterinar bo mogoče bolje vedel in razložil zadevo.
Je pa res zanimivo, da kogarkoli vprašaš (veterinar ali otroški zdravnik) o toksoplazmozi in poveš situacijo (glede na to da imam 2 otroka doma, mi seveda ni vseeno), mirno rečejo nemogoče je, ni potrebno delati ničesar. Ta "NEMOGOČE" je očitno že zahteval živeljenje... Mogoče pa res sedaj ne vse skupaj gledam preveč črnogledo.

blumina

• *
    • jasnin spletni koticek
Border Collie
« Odgovori #12893 : 21 September 2009, 14:41:03 »
Bay, iskreno sozalje ob izgubi ljubljene psicke :'(

O toxoplazmozi pa... v majhnem procentu obolelih ob oslabljenemu imunskemu sistemu lahko povzroci pravo katastrofo. Niti ni tako malo primerov, tudi na netu se najde kaksne vse tezave lahko povzroca... in ja, na zalost lahko vpliva tudi na mozgane... k sreci so bili pri moji Blum mozgani neprizadeti... zato smo pred nekaj leti lahko zmagali.
Kdor je spremljal avstralsko temo tri leta nazaj - Blum je bila na nitki zivljenja vsaj 3 tedne. Sesuval se ji je cel organizem, oci so bile najprej na udaru. Le infuzija cel dan in noro ukvarjanje veterinarjev in ogromno srece je bilo potrebne, da smo nasli vzrok in resitev zanjo... in k sreci je prislo pravo zdravilo se dovolj kmalu, da je Blum na novo zazivela.
Sicer ima od takrat dalje neke bolecine, podobne tezavam pri artritisu obcasno in ravno zdaj se bodeva spet z njimi. A imam neskoncno sreco, da je Blum se vedno z mano.

Zalostna prebiram, da je na zalost za Bay bilo prepozno...

Blumina

Gayo

• *
  • BC Gayo
Border Collie
« Odgovori #12894 : 21 September 2009, 16:06:58 »
... za Bay mi je resnično žal, na srečo v nesreči nekateri oboleli kužki preživijo, vsekako pa vsi imajo neke posledice ...

Glede resnosti bolezni in možnosti obolenja, pa lahko povem iz lastnih izkušenj. Za toskoplazmozo sem namreč konec osnovne šole (torej pred več kot 20 leti) tudi jaz zbolela in bila v bolnišnici pod strogim nadzorom celo poletje. Prvotno diagnozo so postavili da imam salmonele in gnojno angino, kar je vse bilo res, ker je imnuski sistem bil tako slab da sem pobrala vse kar je možno. Glavno obolenje pa je bila toksoplazmoza. Pri meni je bolezen napadla bezgavke in čeprav je trajalo cela 2 meseca, preden so odkrili kaj mi je, je še na srečo vseeno bilo pravočasno preden se je bolezen razširila na možgane. Lahko pa povem, da telo neverjetno hitro odpoveduje in da slab imunski sistem brez zdravljenja ne more branit telesa. Tudi okrevanje je dolgotrajno, sama sem imela redne kontrole še nadaljnji 2 leti 1x mesečno in nikoli več nisem prišla v telesno kondicijo pred boleznijo. Kljub temu, da sem sama prebolela toksoplazmozo do primera s Hitom nisem niti pomislila, da bi lahko tudi kužki zboleli.  :'(

... in prav zaradi lastne izkušnje kaj dela toksoplazmoza popolnoma razumem Simonov strah in ogorčenost še posebej glede na to da ima otročke.

Gayo

• *
  • BC Gayo
Border Collie
« Odgovori #12895 : 21 September 2009, 16:43:56 »
... na forumu nisem prav velik aktivna ...
... in včasih me kdo vpraša, zakaj nisem nikoli nič napisala, kaj se je dogajalo z mojim Gayotom, kako je zbolel in zaspal zaradi epilepsije.

Vsem, ki prebirate forum se opravičujem, ker svoje izkušnje z Gayotovo epilepsijo nisem delila z vami oziroma sem jo v živo le z redkimi posamezniki.
Z mano je danes krasen mladiček Babl, kljub temu, pa se še danes vsako noč borim s tem kaj se je dogajalo in na koncu zgodilo ter še vedno ne morem o tem pisat. :'(

Tosca

• *
Border Collie
« Odgovori #12896 : 21 September 2009, 20:20:20 »
Simon, iskreno sožalje :(
Bay je bila idealen primerek svoje pasme, lep pes z odličnimi naravnimi delovnimi sposobnostmi. Naj tudi na drugi strani mavrice uživa v družbi svojih prijateljev in ovčk.

Lidija

Alma

• *
    • UNIQUE'S DIAMOND
Border Collie
« Odgovori #12897 : 21 September 2009, 20:50:54 »

iskreno sožalje

alenkab

• *
  • Gingerbell Zio Frank - Deep
    • Elaeth
Border Collie
« Odgovori #12898 : 22 September 2009, 08:19:30 »
Simon tako sem si želela in upala, da ko se naslednjič slišiva rečeš, da je vse ok, da bo ozdravela, ...

Nikoli te ne bomo pozabili Bay! 

deteljica

• Pravi Pesjanar
Border Collie
« Odgovori #12899 : 22 September 2009, 09:31:34 »
Tudi jaz od izgubi psa nimam želje o tem pisat ali razgljabljat. Se pa zahvaljujem vsem, ki zberejo moč,da objavijo javno izgubo, ki je bila posledica bolezni ali nenavadne nesreče, saj s tem lahko marsikomu rešijo življenje.
Le tako skrbniki pravočasno prepoznamo simptome in kaj sugeriramo tudi veterianrjem, ki se žal mnogokrat ne znajdejo najbolje, ter smo še bolj pozorni na določene na videz nenevarne situacije.