5rca-no to pa je vojna vihra, ki se je razvila, čeprav nisem želela, da bi se.
Vojna vihra se je razvila zaradi osebe, ki pozna osebno verjetno ene tri Spiridome in mogoče 5% populacije slovenskih borderjev (pa še to verjetno bolj od daleč kot osebno), za ostale je pa očitno slišala stvari od drugih "strokovnjakov". Pa se je na podlagi tega odločila, da je vsa slovenska vzreja pod nivojem (saj ni pametna samo v tej temi, obvlada kar nekaj pasem očitno).

Že samo to, da gre napisat, da se pri Spiridomu pari za barve, je taka brca mimo, da bolj ne more biti (kateri normalni človek bi šel pri dveh leglih cca 800km daleč stran parit zato, da bi dobil merle

).
Če se že Spiridrome omenja, enega malenkost poznam Friendly Kal - jaz in Bina sva navdušeni nad njim. Aja, pa Sabo občasno srečamo, z mojo se ne štekata (pač dve "smotani" babi, s poudarkom na žlehtnobi Bine), sem jo pa pri agi treningu videla enkrat in je psica fajn delala, pa tudi lastnika jo obvladata kolikor iz sprehodov vidim. Slišala sem tudi jaz slabe stvari o njih, ampak dokler sama ne spoznam vseh tistih psov v različnih okoljih in njihovih lastnikov in jih vidim v akciji in med psi-do takrat dopuščam možnosti da so OK in da niso.
Jaz do H legla poznam po par predstavnikov na leglo. Načeloma so vsi, ki jih poznam, čisto OK (so pa vsi v dobrih rokah). Dosti jih dela agility, nekaj tudi reševanje, precej jih je v "družinskih rokah". Potem iz H legla poznam vse razen enega. Vsi so mi karakterno OK (edini problem, ki ga ima moja, je ta, da zna narenčati nove pse, če se preveč vtikajo vanjo - če je to karakter na nuli, pa naj bo). Pri I leglu prav tako poznam večinoma vse. Razen enega, ki naj bi imel težave (pa še ta se, kot slišim, izboljšuje), so ostali OK. Da o delovnih sposobnostih ne govorim.

Toliko o teh dveh leglih, ki naj bi se parili s "problematično obarvanim samcem".

In ja, če imaš xy legel, se ti sigurno zgodi, da imaš kdaj smolo tako s kombinacijo kot z izbiro pravih lastnikov...
friga, če bi se gledalo pašne sposobnosti, bi moja Veni padla na vzrejnem.

Pa ne zato, ker ne bi imela kaj pašnega v sebi, ampak ker smo toliko delali na odpravljanju pašnih zadev, da se ji zdi bolj zabavno mene gledat kot ovce.

Pa bi verjetno slej ko prej prišel ven tudi ta njen pašni nagon, samo bi pa morala res ful delati na tem.

Kar se pa tiče zdravstvenih testov... Res, da pri nas zaenkrat še niso predpisani. Ampak recimo psarne, ki vzrejajo (Elaeth, SDO, Spiridom, Ovčarska,...) imajo narejenih kar nekaj testov ter poslikane kolke in komolce. Poleg tega se tudi drugače uporabljajo pri vzreji taki samci, ki so zdravstveno "čisti".