Kaj vse naj bi bili ti delovni izpiti, mislim se zraven šteje tudi navadno športno šolanje-BBh, ali so potrebni kakšni višji izpiti? Razred delovnih sodnik ocenjuje potem drugače?
Aja, pa ta Angležinja, ki bo sodila na Hrušici, naj bi bolje ocenila naše borderja-bolj delovnega izgleda, ali kako? Mi lahko nekdo to malo razloži.
-Kar se razstav tiče priznam, da nimam pojma 
Sky, sporoči, kako se boš odločil, ker imamo pri nas podoben problem,
tudi jaz ne vem, koliko se mi splača...
delovni izpit je za borderje pašni izpit. Opravljati ga moraš v tujini, ker pri nas ni sodnikov.
Splača ne razstavo?
Hm, odvisno kaj pričakuješ.
Če te zanima ocena psa potem se splača. Ampak moraš it vsj trkrat, ker "vsake oči imajo svojega malarja".
Predvsem, če misliš vzrejat je fino imet nekaj ocen, oziroma opisov, da potem lažje izbereš primernega smaca , ki slabših točk ne potencira- če te seveda sploh zanima zunanjost. Ker če se koncentiraš na značaj in delovne lastnost in ti povedo, da ima tvoja psica premalo dlake, napačno lego ušes ali pa čudno barvo ipd, bi npr jaz kljub temu parila psa, ki jo dopolnjuje predvsem značajsko, ne glede na morebitne enake "slabosti" videza. Če npr še utrdim krajšo dlako s kratkodlakim samcim, bi mi bilo čisto vseeno- stvar okusa pač in cilja kaj hočeš.
Zagotovo pa npr napake kot kratke noge, predolg križ, kravja stoja niso nekaj kar bi človek lahko kar spegledal- to je že treba pazit.
Če pa misliš ali se splača za nabiranje lepotnih šampionatov? nikakor ne. Ti so itak ena neumnost, pa recimo če je pes res primeren in te veseli po rzstavah hodit je v tem še nek smisel. Če pa pes ni res perla trenutnega modnega trenda, oz če ti ni glavni hobi po razstavah hodit, je zguba časa in denarja.
Fer pa bi bilo, da bi vsak pes šel vsaj enkrat v odrasli dobi na telesno ceno, pa ni nujno na razstavo- v dobro pasme za kar je nujen pregled nad celotno populacijo.
+1