Ne, tako ne reagirajo zato ker so v krdelu. Velikokrat imam zunaj samo po eno naenkrat in reakcije niso nič drugačne. Kadar jih je več skupaj bi si res lahko podredile kogarkoli bi hotele, vendar tega (na nevtralnem terenu in z neznanimi psi) nikoli ni počnejo. Ker točno vedo, da se z neznanimi psi nimajo kaj rangirati. Tudi če bi se en pes (ali pa psica v mojem primeru) rad malo pomeril, mu lahko drugi pes povsem mirno pokaže, da mu ni do rangiranja, da ne ogroža prišlekovega položaja in da ga zanima približno toliko kot lanski sneg. In pretepa ni.
Na napad se da odgovoriti na mnogo več načinov kot samo z obrambo: napadalcu se lahko izogneš (če nisi privezan in če nimaš tako butastega vodnika da te rine naravnost vanj), napad lahko blokiraš (postaviš se v tak položaj, ki napadalcu jasno pove da se ga sicer čisto ni ne bojiš vendar se z njim nikakor ne misliš tepsti - če se pes postavi pravokotno na smer napadalca in ga povsem mirno počaka pri čemer napadalca ne gleda (+ še nekaj fines ki sodijo med pomiritvene signale) se napadalec skoraj vedno ustavi. Če se ne, še vedno ostane bodisi popolna podreditev ( ja tudi moje psice včasih to naredijo, čeprav jim v bistvu ne bi bilo treba. Takoj ko se napadalec ustavi sledi normalen pozdrav in potem bodisi kratka igra ali pa grejo po svojih poteh). Ali pa se napadalca zavali na hrbet in ga potem, ko se umiri se lahko normalno pozdravijo. Ne, bežijo pa res nikoli ne. Ker je taka reakcija najbolj nevarna od vsega kar bi lahko naredile.
Za reševanje svojih pasjih zadev me res ne rabijo in ja, na sprehodih so res sanjske. Malo manj so sanjske na domačem dvorišču, kjer znajo kakšnega vsiljivca tudi odgnati, pa tudi recimo na vadbišču, kjer so taglavne in svojim pasjim prijateljem iz razširjenega krdela to tudi pokažejo. Da o medsebojnih prepirčkih in sporih ne izgubljam besed. Vendar sta tudi v teh primerih strogo prepovedani dve stvari: grizenje in lasanje.