Moj pes je ful prijazen.. nič ne bo naredil.. hoče se samo igrati!

Geri · 243170

pandy

• *
  • pandy
ne se kregat... :( :( :( Tosy se je očitno ustrašla,ko sta si tako v laseh in mi noče odgovorit(joke) :)   
sam res...ne se kregat....

Pandy in Rexy sta cukrčka dva,ki sta v mojem srčku doma!!!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Psi reagirajo različno, zato bom ostala pri tem, kaj se zgodi če je na eni strani katera od mojih psic, na drugi strani pa poljuben pes poljubne pasme in spola.
Rangirati se ne more, ker za rangiranje sta potrebna dva. Če eden jasno pokaže, da mu ni do tega. potem do rangiranja ne more priti.
Nasprotnika spravijo na tla izjemno redko, se pa zgodi na vsakih par let enkrat, da kakšen pes noče ali ne zna razbrati jasnega sporočila in kljub temu ne neha težiti. In včasih takega tudi spravijo na tla. Ker v hipu ko je pes na tleh psice odnehajo in se odmaknejo, nima nobene potrebe braniti se z ugrizi ali bežati. Kaj se zgodi potem?  Ponižani pes počasi vstane,  lahko se naredi da ga tam nekje nekaj silno zanima in gre kot da se ni nič zgodilo, lahko se previdno pozdravijo in gredo narazen ali pa se celo malo poigrajo.

Grizenje in lasanje je pri nas prepovedano. Če se slučajno spozabijo (izjemoma se to zgodi v medsebojnih prepirih, ampak res izjemno redko, pravzaprav se ne spomnim da bi v zadnjih par letih kateri toliko prebilo da bi grizla) jih neusmiljeno streskam narazen in če bi slučajno ne obmirovale, bi jih še enkrat natresla in hudo trdo streskala na tla. Pravzaprav je pretep (ali eventualni napad na kašno drugo žival ali človeka) edina situacija, kjer uporabim silo, ampak takrat pa pošteno in brez usmiljenja. V tako močnem krdelu mora biti prepoved grizenja absolutno pravilo, brez izjeme. Ne vem če si lahko predstavljaš kako izgleda skupinski napad petih psic na šesto. Naj povem da zelo grdo, tudi če se sploh ne grizejo ampak samo lasajo in tudi če jih dokaj hitro spraviš narazen.

Kdaj sem pa rekla da na mojih tečajih psov ne spuščamo? Ne vem kje si to pobrala, o svojih tečajih nikjer nisem nič napisala. Vsaj spomnim se ne. Spuščeni so na začetku in na koncu in tudi ko delajo so ponavadi brez povodcev in ovratnic. Privezani so več ali manj takrat ko čakajo da bodo na vrsti za delat. Samo so prvič že dolgo skupaj in se dobro poznajo, drugič pa nimam začetniških tečajev poslušnosti. In nikjer nisem napisala, da moje psice nagajajo drugim. Tudi nisem nikjer rekla, da se drugi psi niso še nikoli stepli med seboj. Seveda so se, nič pretresljivega sicer, ampak toliko pa že, da jih je bilo treba streskati narazen.

Mimogrede, ali veš da znajo socialno bolj spretni psi (ali psice) izredno elegantno končati prepir ali pretep med drugimi psi znotraj krdela (ali razširjenega krdela)?

chory

• *
Se opravičujem če je bilo videti kot kreganje. Ni bil tak namen.Kar se tiče izpuščanja v tečajih bom poizkusila poiskati in citirati. Vem pa da se socializiran pes če se le more izogne konfliktnim situacijan za izjemo tistih ki se strahu kakorkoli iz otroštva niso uspeli znebiti in jih napetost in strah prisilita da napadajo.Lanabela še enkrat se opravičujem vsem če je bil moj odgovor "napad" kar je očitno drugim izgledalo.Saj drugače sploh nisem huda in ne grizem. Lubčka na gobčka.

chory

• *
Shiva, na vsaj približno dobro organiziranem tečaju do takih situacij sploh ne bi smelo priti. smejo biti spuščeni, tudi na poligonu nePsi ki ne ubogajo ne  (v bistvu je tam še malo bolj zoprno kot na kakšnem travniku, ker veliko psov smatra poligon za svoje ozemlje)
Spuščanje  psov med odmorom tečaja se mi  ne zdi ravno primerna zabava, spuščanje takih psov pa je nedopustno.

Žal mi je, če izpade kot poveličevanje, ni mišljeno tako. Vendar določene stvari najlažje povem in pokažem na primeru svojih psic, ker jih pač najbolje poznam. V tolažbo naj ti zaupam, da so resnično angelske samo na sprehodih. Na domačem dvorišču znajo biti zoprne, da o tem, da je njihovo vedenje v hiši vse prej kot vzorno ne izgubljam besed.

Vsekakor premalo, ampak to ni moj problem. Moj problem je, da pripravim svoje psice tudi  na srečanja s takimi psi tako, da ne bo kakšnih sitnosti. Kako to dosežem pa je  moj problem. Da je to možno, se vidi tudi na slikcah, ki naj bi bile provokacija. Se popravičujem če spet zveni kot poveličevanje mojih psic, So samo za primer, podobnih sploh ni tako malo kot bi nekateri radi prikazali. Samo težje jih je dobiti v objektiv ravno pravi trenutek.

sicer pa: psi od 1 - 4 ne bi smeli  biti spuščeni nikoli in nikjer, tudi na osamljenem travniku bogu za hrbtom ne.  Pri 5 bi samo dodala - če je drugi pes neznan in privezan se mu tvoj pes nima kaj približevati. kako pa to dosežeš, je spet tvoj problem. Svojega psa lahko privežeš. lahko ga ustaviš da spusti drugega mimo ali pa ga pošlješ naokoli. ali pa še kaj drugega. Samo da zanesljivo deluje.

Pri tem sem se spomnila na akcijo, ki so jo pred leti izvedli lovci proti lastnikom spuščenih psov. Šlo je sicer samo za grožnje sprehajalcem ampak: spravili so se na koga drugega kot na stare mamce z zavaljenimi kužki, ki so bili na svoje vodnice dobesedno prilepljeni, čeprav brez vrvice. in jih tako prestrašili, da si še kakšen teden niso upale ven. Pri tem pa največjim in vsem znanim nesramnežem, katerih spuščeni psi so dejansko gonili divjad niso niti črhnili. Tistemu, za katerega je bilo splošno znano da svojega psa, ki niti ni bil lovske pasme uporablja za krivilov so se pa raje kar izognili. Je imel doma puško.

chory

• *
Ja zdej sem pa v vsej svoji neumnosti in neznanju upravljanja z računalnikom prestavila ves članek. Kako ga prestavim samo tisti del ki ga želim?

zoe

• Moderator
Chory, samo zbrišeš del, ki ga ne želiš citirati  ;) potem pa spodaj za temle znakom
Koda: [Select]
[/quote] napišeš svoj tekst  :)

"Get over your hill and see what you find there, with grace in your heart and flowers in your hair"

chory

• *
Thank you wery much. Bom takoj ob priliki poskusila.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Tisti citat se je nanašal na začetniške tečaje poslušnosti, kamor pride večje število  odraslih psov, ki se med seboj ne poznajo  in so zelo različno socializirani in vzgojeni. Vsaj na začetku psov na takih tečajih ni varno spuščati. Se pa ponavadi da spuščati pse v kakšni mali šoli, a tudi tu pod nadzorom, ne pa da delajo med odmorom kar hočejo. In pa tam, kjer so skupaj psi ki se poznajo, imajo  vsaj  osnovno socializacijo, ki obvladajo osnovno poslušnost in se jih da odpoklicati. Pa še v tem primeru je možnost da se sklofajo za kakšen predmet, branijo svoje nahrbtnike, jermene, prostore na katerih ponavadi ležijo...skratka veliko večja možnost konfliktov kot na sprehodu na nevtralnem ozemlju.

chory

• *
Popolnoma se strinjam z vsem,razen s tistim da psov v osnovah poslušnosti ne spuščate. In sicer zato ker je zelo velika razlika v tem da je naš kraj tako majhen, da večina psov ki obiskuje malo šolo potem nadaljuje tudi začetni tečaj osnov poslušnosti in se tako med seboj že poznajo in lastniki  že točno vejo kje prihaja do konfliktov oziroma so povečini že vsi sproščeni.Sedaj pa moj problem. Naša kala šteje 7 mesecev: Je zelo prijazna in se z večino psov lepo razume. Vendar ko na sprehodu srečava psa ali psico ki ga ne pozna kaže znake agresivnosti, do sedaj takega psa še nismo imeli. Prav izzaziva. POnavadi hoče izzvati konflikt Malo rit pa ji potem rešuje Lara ki je bila celo svoje življenje mirovnik in se nikoli ni izpostavljala. Kala ni larin mladič, ker je Lara glede na to da ima kolke D sterilizirana. Rada bi iz Kale naredila kar najbolj prijazno in družabno psičko pa me zanima kako naprej. Moram povedati da jo sevewda ob vsaki priliki učimo kaj je in kaj ni prav. V malo šolo smo jpo vključili že pri 3 mesecih ke je kazala očitne znake agresije iz strahu. Vse pse je odlično sprejela pko jih je spoznala in obratno.

danaja

• *
  • moj mali princ
No, tole se mi vsekakor vedno zdi zanimiva tema, pa sem se odločila, da tudi sama napišem nekaj svojih izkušenj s tem. Zlasti zato, ker sem ravno nazaj s sprehoda in je spet prišlo do take situacije.
Kot pri svoji sedaj enajstletni psici, imam prav takšne težave na sprehodih tudi s štirimesečnim mladičem. Skoraj vsak dan se mi zgodi, da srečam (tudi po večkrat na enem sprehodu) kakšnega psa z neodgovornim lastnikom. Načeloma sem sicer proti temu, da je pes privezan in imam tudi svoja kosmatinca odvezana večino sprehoda, vendar pa ju VEDNO pripnem na povodec, ko zagledam, da se nam bliža kakšen pes. Oziroma pri psici je dovolj, če je primem za ovratnico, ker je zelo mirna in ubogljiva in se ji tudi ni nikoli dalo pretepati, ona se raje umakne. Imam sicer srečo, da živim v vasi, kjer je dovolj terenov, da so psi lahko spuščeni, kadar pa ju vzamem sabo v kakšno bolj urbano območje sta pa neprestano na povodcu, in se tudi strinjam z vsemi, ki ste napisali, da tako mora biti. Če ne zaradi drugega, že zato, da ti psa ne povozi avto! Podala bom par primerov, ki so se meni takole na sprehodih zgodili, začela pa bom z Dantejem, ker sem za Syb že našla nekakšno rešitev:
1. danes - srečam lastnico šarplaninca. Na srečo je Dante že ful ubogljiv in je takoj prišel k meni, da sem ga privezala.  Psa je sicer imela na flexiju ampak po njegovih kretnjah mi zadeva že na daleč ni bila všeč. Ona mi tuli, da ima pes rad mladiče, pa da bi bilo prav da se povohata, ko sem pa prišla bližje pa prime psa za ovratnico in reče, da nikoli ne ve, kaj bo naredil, ker je pes že star in nima potrpljenja z mladiči!  >:( ??? mislim, halo???
2. pred kakšnimi 14 dnevi sem srečala enega tipa z OGROMNIM labradorcem. Ko sem psa privezala in ugotovila, da on nima namena tega naredit sem se mu zadrla, naj ga vendar pripne - pa sem dobila točno tak odgovor, kot je naslov te teme! No, na srečo je bilo v tem primeru to sicer res, ampak, kako pa naj jaz to vem, če psa ne poznam?! In potem mi je tip še pamet solil, da se psi že vse med sabo zmenijo in da se ne bi smela bat takih srečanj... >:( >:( >:( Mislim, da se kakih 10cm previsok in 15 kil pretežak labradorec (v primeru, da je agresiven) in 18 kilski mladič ne moreta kaj konkretnega zmenit!
3. - tale bo tud dobra! Zadnjič sem hodila po enem polju. Mimo mene se pripelje avto, ženska ustavi in zatuli: ''saj ne bo nič!'' in se odpelje naprej. Meni nič jasno, potem pa se obrnem naprej in izza polja koruze pride nemški ovčar, tako star, da že komaj hodi. Brez ovratnice in nagobčnika, lastnica se pa itak mirno pelje naprej z avtom... seveda se je to tako hitro zgodilo, da svojega psa nisem uspela pripet, ampak, kot sem že rekla - dobro, da me uboga! Ubogi NO pa je moral letet za avtom, tako da se ni uspel zmenit za Danteja. Po nekaj dneh sprehajanja v tistem koncu sem na žalost ugotovila, da je to tudi edini način sprehoda, ki ga tisti pasji revež pozna :'(
4. Spet isto - hodim s psom, zagledam drugega, psa pripnem. Ženska z ZP teče z discmanom na ušesih, kar sem sicer videla šele kasneje. Dante je bil takrat star šele dobra 2 meseca. Psa je sicer poklicala ampak prijela ga pa ni - po moje ni hotela sama seb zmotit tempa pri joggingu al kaj! ::)
Rečem ji naj ga pripne, seveda me ne sliši in teče mimo. Tudi takrat pes ni nič naredil, samo mene pa je imelo, da bi jaz njej kaj naredila!!! >:( >:D

Kar se pa teh dogodkov s Syb tiče sem pa zadevo rešila: ko je bila stara približno dve leti, je ena ženska s svojo psico nabirala regrat. Psica (trikrat manjša od moje) se je začela pokajat v Syb, česar pa ona ne prenese. Ženska se za to sploh ni zmenila in me je še celo posmehljivo pogledala, ko sem ji rekla, če lahko prosim, toliko prime, da greva midve mimo. Potem sem ji pa rekla, da ima minuto časa, da prime svojega psa, sicer bom jaz tudi odvezala svojo. In sem tudi jo! Posledice: Syb je tisto drugo skoraj zadavila........ :-\
Tista ženska je potem po vasi raztrobila, kako je moja psica agresivna in potem so vsi vedno hiteli pripenjat svoje pse, ko so naju zagledali ;D
Drug problem sem pa imela z nemško dogo, ki jo lastnika nista obvladala. Vsakič ko je zagledala Syb se jima je iztrgala iz rok in jo napadla, tip pa je potem tulil name, ko sem ga nadrla, naj psu vsaj da nagobčnik gor, če ga ne uboga in je zanj premočan.Takrat sem si pa nabavila poprov sprej. Uporabila sem ga samo dvakrat, potem se je pa psica bala mene in Syb je imela mir! >:D
Ta nasvet, ki ste ga nekateri dali sem gor - da pač rečeš, da tvoj pes pa ni prijazen, zares deluje, vsaj v večini primerov. Tudi jaz ta stavek uporabim, kadar nočem, da se kdo približa mojim psom - pa naj bo to drug pes, nevzgojen otrok ipd. Moj največji problem je zdaj ta, da je Dante mladič in večina folka sploh ne verjame, da je hud, pa tudi pes se tako obnaša, da se že na daleč vidi njegova prijaznost... :)

No za konec tegale mojega pisanja pa še ena bolj prijetna: na istem polju kot labradorca sem zadnjič srečala nekega fanta, ki ni mogel biti starejši od 18 let s pitbulko. Takoj jo je poklical k sebi, pripel in sva se v miru srečala, psa sta se povohala, še celo spregovorila sva par besed. Njegova psica je prijazna, šolana, jo pa vseeno prime iz istega razloga, kot jaz svojega psa:  ker ne ve, kako bo odreagiral drugi pes!
Če bi le vsi razmišljali tako!

Pozabil sem veliko imen ljudi, ki so se dotaknili mojega življenja. In si zapomnil veliko imen psov - ker so se dotaknili moje duše.

pandy

• *
  • pandy
kje kupite ta sprej?meni bi tudi zelo prav prišel....ob takih situacijah

lp
mateja

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
V trgovini za živali ga imajo. Ko sem jaz spraševala zanj, ga niso imeli a so ga nemudoma naročili.

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

pandy

• *
  • pandy
hvala! :)

lp
mateja

peapea

• *
  • Didldadldudl Oskar je pa štrudl!
Jaz sem spraševala v zoo trgovinah, pa ga nikjer niso imeli. Včeraj sem ga pa našla v Lovcu. Baje, da ga prodajajo v večini trgovin z lovsko opremo.
Pa še to. Imela sem že tri srečanja z istim psom, ki je vedno bolj agresiven. Lastnik je hudo bolan in ga "spušča", ker ga ni sposoben voditi na sprehod. Debato o tem, kako je pravzaprav največji izkaz ljubezni psu, da mu najdeš novega lastnika, ko ne moreš več primerno skrbeti zanj, pustimo tu ob strani. Zanima me, kako vi prenašate takšna "srečanja"? Mene je od zadnjega naravnost groza, ko vidim kakšnega tavajočega psa. Postanem panična in čisto otrpnem. Hočem pravzaprav samo vprašati, ali ta poprov sprej zanesljivo učinkuje? In kakšne posledice ima (lahko se zgodi, da poškropiš tudi svojega psa, ko ga drugi drži za vrat)?

In dogs we trust!

pandy

• *
  • pandy
Ja mene je tudi ful strah takih srečanj..se mi je že večkrat skor zgodlo,da so mi od groze solze pritekle,ko je drug pes "mrcvari" mojeg....jaz pa nisn mogla nič....2 velika psa...oba čez 40kg....ko jih mam sama samo malenkost več :)
mene tudi zanima kake posledice prinaša ta sprej?za zdaj ga še nisem kupila,vendar ga bom.

lp
mateja

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Če zadaneš oči in gobček, psu sigurno ni prijetno, peče, solzijo se oči, ni pa kakih trajnih posledic. Je pa treba pazit pri uporabi!
Najprej, je treba vedet, da ta sprej ne nosi na več metrov in je zadeva za uporabo na blizu. Treba je pazit tudi na svojega psa, sploh če piha in ne na zadnje tudi nase.
Lahko se zgodi, da ta sprej kakega psa v polnem nagonu ne gane. Ampak večinoma pa naj bi le.

Ga še nisem nikoli uporabila, čeprav ga imam. Sicer pa, če boste tako paničarle, vas bo pes še prej napadu. Upam da se tega zavedate, da lahko vaš strah vzbudi tudi še bolj negativni odziv pri tujem psu, kot pa bi če bi bili več ali manj ravnodušni in "verjeli v vašo premoč", meli tudi tako držo, ampak brez izzivanja.

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
Sama sem na Mengeškem polju že kar nekajkrat prišla v situacijo, ko bi lahko zagnala paniko zaradi spuščenega psa, dveh ali celo dveh, ki sta se sama podila po polju. Takrat si vedno rečem, zakaj še nimam spreja??? No ena stvar, ki jo vedno naredim v takem primeru je, da Albi ukažem prostor in lepo mirno počakava, da se pes priveže. Seveda to ne zaleže vedno. Se mi je že zgodilo, da sem morala s kolesom in nogami držati razdaljo med psičko podobno rotiju in Albo in rotiti lastnika naj le priveže svojo psico. Sam je trdil, da je njegova prijazna. Me pa zanima kako bi psica odreagirala v primeru, da bi Alba zarenčala, kar občasno ob srečanju s psičkami naredi.

Enkrat v Trzinu se mi je zgodilo, ko sva s prijateljem peljala Albo in še eno majhno posvojeno psičko iz zavetišča, ki sem jo tisti dan pazila, na sprehod, da naju je zasledovala skoraj 2 km nemška ovčarka, ki je enkrat že napadla Albo. Tisto je bila tudi zelo neprijetna situacija. Strah me je bilo predvsem za malo psičko. Zgodilo se ni nič, mogoče se lahko zahvalim prijatelju, ki je ob vsakem približanju malo povzdignil glas in ovčarka je obstala kot okamenela.

Drug banalen primer so ponovno eni trzinci, ki imajo velikega švicarja, očitno nesocializiranega, ki je že dvakrat napadel Kana od Shivas. Pes je očitno napadalen, saj se mu dobesedno utrga vsakič, ko gre katerikoli pes mimo. In lastniki, ga pošiljajo na sprehod na povodcu z otrokoma, ki oba skupaj nimata toliko kg kot pes sam. Tudi, ko odpirajo ograjo, da gre avto ven, je pes odvezan.

Moje mnjenje je, da so vsi psi kosmati in da bi moralo veljati neko splošno pravilo, da se psa v kolikor vemo, da rad sili v druge, ob srečanju z dugim enostavno pripne.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

peapea

• *
Sicer pa, če boste tako paničarle, vas bo pes še prej napadu.

Ja, se zavedam. Ravno v tem je problem. Ampak glede na izkušnje (napad na mojega psa in mene), je strah, panika, če hočeš, čisto podzavestna. Še predobro se zavedam, da sem v takem stanju pravi magnet za napadalnega psa. Zato tudi imam sprej - da mi daje občutek, da imam vsaj neko vrsto zaščite (psihološki trik na sami sebi ;)). Sicer resnično upam, da mi ga nikoli ne bo treba uporabiti. Konec koncev bi si ga veliko bolj zaslužil lastnik kot pa pes >:(.

In dogs we trust!

pandy

• *
  • pandy
Js si tut ne morem pomagat.Sicer me je pa strah samo 2eh psov,če mi prideta nasproti,drugih se ne bojim,ker Rex ni popadljiv.Upam pa,da se bom s časom znebila strah pred tema dvema NO-jema.Sam si nekak ne znam pomagat...

lp
mateja

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
niso lahke... Vem...

danaja

• *
  • moj mali princ
Jaz se sicer trudim, da takemu psu ne pokažem, da se ga bojim, vendar pa psi itak strah lahko začutijo (ker takrat ljudje podzavestno oddajamo nek vonj...?, vsaj tako sem brala). Drugače, mi je pa vseeno, če bi se v kakšni taki situaciji zgodilo, da tak pes napade mene - bolje to kot mojega psa. Jaz drugače dojemam zadevo, kot pa mladič, ki mu takšna izkušnja ostane za vedno v spominu in lahko vpliva na njegov karakter (nor. od tete Bearded Collie psičko je pri 4 mesecih napadla kokeršpanjelka in potem ni več prenesla te pasme, ne glede na spol in starost, pa je bila drugače full prijazna do vseh ostalih psov, tudi do psic). Tako da se v bistvu bojim samo za psa, ne pa tudi zase. Mene je že napadla rottweilerka, ki me je poznala od mladiča naprej, pa se danes vseeno ne bojim te pasme, ker vem, da niso vsi rottiji taki... :)

Pozabil sem veliko imen ljudi, ki so se dotaknili mojega življenja. In si zapomnil veliko imen psov - ker so se dotaknili moje duše.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Citiraj
Zato tudi imam sprej - da mi daje občutek, da imam vsaj neko vrsto zaščite (psihološki trik na sami sebi Wink

Zadeva deluje, če si povsem prepričan da bo res učinkovala. Z resnično uporabnostjo je pa nekako tako kot je bilo s tisto skirco, ki sem jo za "samoobrambo" vozila na kolesu v tistih davnih časih, ko je po Ljubljani strašil "razparač". V lastno obrambo naj povem, da druge si pa še nosa niso upale pomoliti ven ko je enkrat padel mrak - s sekirco ali brez nje.

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
S tem se strinjam, vedno je potrebno verjeti v stvar, drugače je brez veze.

Psi so najbolj iskreni prijatelji :):):)

http://www.mojalbum.com/rink/

peapea

• *
S tem se strinjam, vedno je potrebno verjeti v stvar, drugače je brez veze.

No, na tem bomo pa še malo delali  :-\.

In dogs we trust!

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Peljem danes Asko na sprehod po mestu in skozi en park. Že od daleč vidim enega gospoda, ki veselo govori po mobitelu in njegova zlata prinašalka ( to kasneje izvem, da je psička), ki se veselo sprehaja daleč proč od njega. Se nato srečamo, kjer ga povprašam (medtem časom je že nahal po mobitelu govoriti), če je psička ali pes in pove da je psička in povem, da moja tudi. Potem mi reče, ja potem so pa lahko problemi in naj se rajši midve umakneva. Pa se nisem in mu samo rečem, da bi jo moral imeti lepo privezano, a je ni niti pod razno ni namreval privezati in mi govoril, da njegove pa ni potrebno privezati in to še kar nekjajkrat ponovil, ko sva midve z Asko že naprej šli, ker se mi ni dalo s takim pregovarjati, ker učinka, da bi jo privezal tudi pod razno ne bi dosegla. Moja je bila ves čas na vrvici. Ma kaj je s temi ljudmi, kot da je tako težko imeti psa/čko na vrvic na sprehodu in to po centru mesta...lp

martinca

• *
Mislim, da sem že na nekaj forumih napisala moje mnenje o odvezanih psih, bom ga pa tu še enkrat ponovila.

Zaradi mene naj imajo vsi odvezane pse dokler se ne vtikajo v mojeg apsa, moje otroke in seveda mene. Nikakor ne posplošujem, da morajo biti vsi psi na vrvici. Če imate psa, ki mu v vsaki situaciji toliko zaupate, da je lahko spuščen in da vas bo ne glede na kočljivo sitacijo ubogal, prosim, naj bo brez povodca. Vsekakor verjamem, da takšni psi so, žal pa tudi vem, da se večina lastnikov močno precenjuje, kar se tiče vzgoje lastnega psa. :-\

Tudi nimam nič proti srečanju mojega psa z drugimi psmi, če je le to nadzorovano in na željo obeh. Vsekakor pa ne bom pustila nekemu neodgovornemu lastniku, da uniči vse za kar sem se jaz do sedaj trudila in se še trudim. Pomoje so najbolj nevarni psi lastnikov, ki že od daleč kličejo: "moj ne bo nič naredil, rad se bi samo igral" in potem , ko že pride do pretepa seveda izjavi:"to še ni nikoli naredil". Za takšne lastnike ponavadi vem, da psa nimajo pod kontrolo, ker bi ga drugače vsaj k sebi poklicali, ne pa pridirjali za nnjim, ko je ža prepozno. Takšni se tudi ponavadi v zelo velikem loku ognem. 8) 

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
martinca že res, samo, da pes hodi ful proč od lastnika, sicer pes sledi lastniku, samo več kot 5 , 10 ali več metrov proč od gospodarja in to po mestu je več kot preveč, se ti ne zdi? Kaj če bi Aska v ono psičko ali ona psička v mojo (moja privezana ona odvezana) skočila?? Je tako težko ob srečanjih prijeti psa/čko?? Moja sicer ni agresivna, je zelo prijazna, samo nikoli se ne ve in zna tudi kdaj kaj nazaj povedati, če je izivana (čeprav je to izrendno redko). Se popolnoma strinjam, da je treba svojemu psu popolnoma zaupati. Samo vsak pes ima kosmata ušesa, pa naj bo še tako vedno priden, samo nikoli se ne ve.
Tudi sama nimam nič proti nadzorovanemu srečanju psov, samo nočem, da mi kdo uniči v vse to v kar sem že vložila v Askino šolanje in še se trudim s tem, da še izboljšam to. Kot praviš, da so taki , ki pravijo sej moj pa ne bo nič naredil, še najbolj nevarni, je točno to res. Tako izkušnjo imam že z prejšnjim psom, ko mi je ena gospa zatrjevala, da njen je pa ful priden in ne bo čisto nič naredil in potem kako se je končalo, un pes je brez renčanaj bil na mojmu in ga vlekel za vrat sem ter tja. Na srečo zunanjih vidnih poškodb ni bilo kaj videti, saamo notranje pa je imel, pa ne bom o tem tukaj pisala...lp

kimmy

• *
Aska, ti si jo srečno odnesla, moj sorodnik pa v podobnem primeru ne, ko je vlekel stran drugo psico, ki je skočila na njegovo. Na urgenco je moral iti šivat roko. Lastnica sploh ni upala prijeti svoje psičke in jo povleči stran.
Drugi primer je bil poleti pri bohinjskem jezeru, v vodi je plavala z lastnikoma zlata prinašalka (mogoče isti lastnik zlate prinašalke, kot pri Aski ), potem sta šla ven. Psičko sta pustila kar v vodi in se vlegla in sončila. V vodo so šli 3 otroci in njuna dedek in babica. Psička pa takoj okoli njih. Pa je lepo rekel dedek : ali lahko pokličete psa, ker se ga vnuček boji. Sta se sončila naprej, kot da ne slišita, samo sta sigurno slišala, ker sta bila med nami in dedkom, mi smo bili oddaljenejši, pa smo slišali. Pa dedek spet : a bi poklicali psa ! Pa spet nič. Dedek malo počaka pa spet : a lahko pokličete psa, ker se ga otrok boji, ker plava pri njem ?! Potem lastnik le pogleda in reče točno ta stavek, ki je tema : saj ne bo nič naredila, se hoče samo igrati. Pa se uleže nazaj. Potem je pa dedek čist znorel. In šele takrat je poklical lastnik psičko >:(.
Vse preveč je lastnikov, ki nočejo privezati svojih psov, ko bi bilo to potrebno, potem pa ljudje mečejo vse lastnike v en koš. Najslabše je pa to, kar piše Aska, da tak pes lahko uniči ves trud šolanja, da postane agresiven do drugih, ali pa se jih boji.
Lp, T.

Satin

• *
  • When wilderness calls...
Citiraj
Drugi primer je bil poleti pri bohinjskem jezeru, v vodi je plavala z lastnikoma zlata prinašalka (mogoče isti lastnik zlate prinašalke, kot pri Aski ), potem sta šla ven. Psičko sta pustila kar v vodi in se vlegla in sončila. V vodo so šli 3 otroci in njuna dedek in babica. Psička pa takoj okoli njih. Pa je lepo rekel dedek : ali lahko pokličete psa, ker se ga vnuček boji. Sta se sončila naprej, kot da ne slišita, samo sta sigurno slišala, ker sta bila med nami in dedkom, mi smo bili oddaljenejši, pa smo slišali. Pa dedek spet : a bi poklicali psa ! Pa spet nič. Dedek malo počaka pa spet : a lahko pokličete psa, ker se ga otrok boji, ker plava pri njem ?! Potem lastnik le pogleda in reče točno ta stavek, ki je tema : saj ne bo nič naredila, se hoče samo igrati. Pa se uleže nazaj. Potem je pa dedek čist znorel. In šele takrat je poklical lastnik psičko .

kimmy kako mi je to dobro znano, sicer se ni zgodilo pri nas ampak pri naših sosedih na morju v avtocempu Stoja že kar nekaj let nazaj. Na plaži ki je bila zaradil ljubko oblikovanega zalivčka, ki je bil zelo primeren za majhne otroke, vedno polna ljudi še posebaj družinic z otroki (tako majhnimi kot velikimi) so se nekega dne lepo prikolovratli eni z dobermanom, ki se je povrh vsega vode še bal, malo naprej v vrsticah vam bo znan tudi razlog. Nimam nič proti da ljudje jemljejo s sabo svoje živalce na morje, vendar v tem primeru po mojem mnenju polne plaže niso ravno najbolj pameten izbor da se oni tam hodijo sončit in plavat in poleg tega je okoli avtocampa Stoja kar lepo košček obale. Saj smo imeli kar nekaj kolegov tako med rojaki, tujimi in domačimi gosti ki so imeli s sabo svoje pse in eni tudi mačke, vendar jih večina ni hodila na to plažo ampak malo naprej kjer ni bilo veliko ljudi, tisti ki pa so hodili na to plažo pa so imeli svoje prikolice in avtodome 2-3 metre višje od plaže v senci pod borovčki in pesjani so bili tam, saj so oni ponavadi kar od tam hodili v morje. Ti so se lepo razkomotli (in to ne v senci na soncu >:(, najbrž si lahko zamislite kako je bilo pasjemu revežu vroče) in se potem seveda počasi odpravili proti morju, da se namočijo in bogega psa so dobesedno vlekli za sabo, saj se je z vsemi 4 upiral, nakar lastnik zgubi celotno potrpljenje, dvigne psa in ga vrže naravnost v vodo v delu zalivčka kjer je voda bila malo globlja ampak še vedno polna otrok, ne boste verjeli ko je vrgel psa tudi pisnil ni da naj se otroci vsaj odmaknejo, tako je peso priletel med otroke, pes je pri tem ko je hotel pobegniti iz vode popraskal kar nekaj otrok med njimi tudi mojega brata, 3 kar precej hudo (mislim da so morali celo nekaj šivati), mojeg brata pa na srečo samo rahlo. Mojemu fotru se je že ob njihovem prihodu dvignil tlak, vendar jim je na prijazen način poskušal dopovedat da tole ne bo šlo, seveda se je lastnik naredil gluhega in neumnega, kar pa je mojega fotra še malo bolj razp!"%ilo in mu je kar lepo naravnost povedal da v primeru da bo kaj narobe bo trpel posledice, no ob dogodku je mojemu fotru do konca počilo, pa ne samo njemu še ostalim. Ko je tipo videl kaj se je zgodilo in kaj ga zunaj čaka, sploh ni hotel ven, reveža psa pa je prijel za ovratnico in ga s sabo povlekel v še v globjo vodo, moja mami je očeta komaj zadržala da ni šel za tipom, ker bi ga po vsej verjetnosti zlomil kar tam v vodi s psom vred. Tako so nakoncu pobrali njihove stvari in jih čez ograjo ki je ločevali del plaže od dela plaže kjer so bili zasidrani čolni zmetali  v vodo, oni so preplavali okoli do tam, se hitro pobrali ven, pes se je tako tresel da je komaj hodil za njimi. Tipo je čez nekaj minut sicer priletel nazaj z oskrbnikom kampa in se začel dreti na nas in mu razlagati kaj so mu naredili, no na njegovo žalost oskrbnik ni potegnil z njim, ko je videl otroke popraskane, vem da je moral tip še isti dan zapustiti kamp po tistem ko je policija naredila celoten zapisnik, ne spomnem pa se ali je plačal tudi kako kazen. Vendar tudi vseeno ne verjamem da tudi če otrok ne bi videl, da ne bi potegnil z nami, ker je šlo v 99% za stalne goste ki smo tam letovali vsako leto.

In potem smo zaradi takih norcev vsi lastniki ožigosani v očeh ostalih >:( V celotni zadevi je poleg otrok najslabši konec potegnil ravno ubogi pes, ki je v svoji vnemi da reši iz vode poškodoval otroke.

P.S: Pa sorry ker sem bila tako dolga! :-[

martinca

• *
martinca že res, samo, da pes hodi ful proč od lastnika, sicer pes sledi lastniku, samo več kot 5 , 10 ali več metrov proč od gospodarja in to po mestu je več kot preveč, se ti ne zdi? Kaj če bi Aska v ono psičko ali ona psička v mojo (moja privezana ona odvezana) skočila?? Je tako težko ob srečanjih prijeti psa/čko?? Moja sicer ni agresivna, je zelo prijazna, samo nikoli se ne ve in zna tudi kdaj kaj nazaj povedati, če je izivana (čeprav je to izrendno redko). Se popolnoma strinjam, da je treba svojemu psu popolnoma zaupati. Samo vsak pes ima kosmata ušesa, pa naj bo še tako vedno priden, samo nikoli se ne ve.
Tudi sama nimam nič proti nadzorovanemu srečanju psov, samo nočem, da mi kdo uniči v vse to v kar sem že vložila v Askino šolanje in še se trudim s tem, da še izboljšam to. Kot praviš, da so taki , ki pravijo sej moj pa ne bo nič naredil, še najbolj nevarni, je točno to res. Tako izkušnjo imam že z prejšnjim psom, ko mi je ena gospa zatrjevala, da njen je pa ful priden in ne bo čisto nič naredil in potem kako se je končalo, un pes je brez renčanaj bil na mojmu in ga vlekel za vrat sem ter tja. Na srečo zunanjih vidnih poškodb ni bilo kaj videti, saamo notranje pa je imel, pa ne bom o tem tukaj pisala...lp

Aska saj sem jaz tudi želela povedati enako. S tem, da se drug pes ne vtika v mojega mislim, da naj bo pes ali ob gospodarju na poleg ali pa tako daleč stran, da ni v dosegu mojega psa. Moj pa je načeloma vedno ob srečanju privezan, razen kadar srečamo kužke, ki jih poznava.