Veliko lastnikov pa tudi pove, da so njihovi psi čist ok, sam če misli moja tečna bit pa znajo kej zarobantit.
No, take izkušnje imam jaz in bi ob tej priliki omenila tudi napačno postopanje določenih lastnikov mladičev. Dobro, saj razumem, da si extra previden, če ne poznaš tujega psa, ampak vseeno je dobro včasih pogledat stvari malo iz perspektive.
Torej moja psica se obnaša takole;
Pes z občutkom in vljudnostjo se ob srečajnu z mladičem vede precej pasivno in zadržano. Ga povoha nežno, za igro se mu uleže na tla .
.. eventuelno, če se ujameta, se igra z njim.. malo podi ona, malo se pusti lovit,..
.. pa nimam jaz kaj dosti s tem. Taka preprosto je.
Je pa tudi res, da če jo mladiči (oz. psi nasploh) začnejo provocirat z npr. vlečenjem za brado (ki je sploh mladičem strašno zanimiva igrača),... ali pa da ji kakšen odrasel ni preveč všeč in mu zato ne dovoli ovohavanja riti, bo opozorilno zarenčala naj se odmakne in se umaknila tudi sama, oz. bo mladiča (ki se zaganja vanjo, se ji obeša na brado,..) eventuelno vzgojno povaljala po tleh, česar ji ne dovoljujem (ker v primeru, da jo dovolj razkuri, mu sploh ne bo pustila več vstat in ga bo skoz metala po tleh) in gre v takem primeru takoj na povodec (če je že slučajno spuščena). Grize pa ne - vsaj zaenkrat še ni.
Da preidem k temu, na kar sem pravzaprav želela opozorit bom uporabila najbolj zadnji in idealen primer. Na vrtu nekega lokala smo kofetkali, moja psica lepo mirno in ignorantsko pod mizo, zraven mene, za sosednjo mizo družba žensk z mladičkom male pasme. Mali je bil jasno strašno firbčen in se malo, a ne preveč moteče, z bevskanjem pritoževal nad dejstvom, da je za sosednjo mizo pes. Pa sem rekla gospe, da ga lahko pripelje zraven, da je moja prijazna,.... In ga res pripelje zraven, se lepo povohata,.... Jazzki se mali ni zdel preveč zanimiv in se je kar nazaj ulegla. Z gospo smo se še nekaj pogovarjali, mali pa je Jazz vohal najprej spredaj okrog brade, potem je šel še proti riti, kar je še lepo ignorantsko prenesla, nakar se je mali (3 mesece) odločil, da jo mora povohat še malo višje in je zato kar splezal nanjo.. Sicer čisto nič hudega in tudi mojo psico si je že kdaj izposodil kakšen manjši pes, za spalno podlago.. seveda čisto odvisno od tega, kako sta se razumela... Da nadaljujem.. v tistem momentu je Jazz skočila pokonci (ne proti kužku, ampak samo pokonci) in zarenčala.. se tudi takoj nazaj umirila. Pač je opozorila da ji to ni všeč, pa verjetno jo je presenetilo in šokiralo, da je mali nanjo splezal in je zato skočila pokonci, namesto da bi zarenčala kar v leže. Gospa se je seveda ustrašila in se s kužkom previdno umaknila.
Če pustimo ob strani, da Jazz ni bilo v interesu se ukvarjat s tem kužkom in dejstvo, da pač včasih težko oceniš kaj nek pes misli s svojim izražanjem (renčanje VŠ je res kot bi grizlija poslušal, čeprav dejansko pomeni lahko samo dokaj miren "pusti me") in zato razumem gospo, bi rekla, da bi bilo vsekakor bolje da se gospa ne bi umaknila, ampak bi pustila da se mali kuža navadi ločevat opozorila od agresije,.....
O primerih, kjer lastniki, ko naju vidijo že od daleč, jemljejo svoje male kužke v naročje, pa sploh ne bi začenjala.