Moj pes je ful prijazen.. nič ne bo naredil.. hoče se samo igrati!

Geri · 243288

Smrček

• *
  • Little star :*
Ja maš prov :-[ :-[

I´m the sweetest trouble maker ;) :D

damayanti

• *
S tem se pa res nemorm strinjat ::) za psa je dobro da se spoznava s psi (kako bi blo teb če bi ti starši, prijatelji kdor koli ki ga poznaš rekel da s temi ljudmi se pa nesmeš družt ker so recmo druge vere  ???)

Tole me spominja na en izlet ,ki smo ga imeli  enkrat pozimi :). Neka  sprehajalna pot od kempa v Luciji naprej ob obali do gostilne ribič ( smo hoteli it jest pa je bilo še prezgodaj in smo en sprehod užgali ;D)....( primorci sigurno poznate)
Glavna akterka neka prefinjena gospa srednjih let in njen mali pes ( ne vem kaj že). Vsi mimoidoči vključno z nami pse na povodcih.  Cucelj prosto tekal.
Ženska je dobesedno iskala folk ,ki je sprehajal svoje pse tam, malo cuce pa je  že od daleč v vsakega rinilo.

mi smo bili najprej še daleč proč, ko smo jo opazili kako kramlja najprej z neko lastnico labradorke, potem  z nekom z šar pejem , potem spet nek drug...itd. Ko smo se začeli približevati en drugemu... je že korakala proti nam.... in sem ji rekla - nikar! naša dva ne marata majhnih psov( čeprav to  ravno ni res  ... samo ona mi je šla že od daleč na jetra :)).... in mi je prbila tako izjavo.
To pa zato ker jima ne dovolite da se družita z vsakim  psom , psi se morajo družit in spoznavat... in pa seveda sledila je primerjava  z otroci ::)
In  je svojega cuceljna prav  vzpodbujala naj le gre velika kužka pogledat ???

No sedaj pa razplet ;D

Damč kot damč on pač ne šlivi psov - pa  cuceljnu niti ni bil zanimiv.
Všeč mu je bila Dina. In Dina maha z repom, cucelj pa  okoli nje( baba je tam nekaj ene modre nasvete okoli socializacije talala...  ::) ) .. nakar tisti cucelj poizkusi Dino naskočiti.( moj se je   samo nasmehnil in  z Damčem šel naprej)

Tista tri opozorila- lahko pozabimo ;D.
1,3/ ali manj/ sekunde in cucelj je bil pod njo,  v " lisica" položaju ( podrobno  ne bom razlagala kako to izgleda- predvidevam , da vas večina ve ;))

Predno je baba sploh opazila.... sem jaz samo stopila korak naprej in rekla pusti lisico >:D. Se sklonila in pobrala njenega cuceljna in ji ga dala v roke.
Niti slinast niti opraskan ni bil..... ona pa tiho kot miš- brez vsakega komentarja.

Dina ves čas na povodcu.
Potem, ko smo bili že kakšnih 100 metrov narazen mi je moj rekel, dej obrni se in poglej nazaj.
Cucelj je hodil poleg kot soldat- mimo njih še vedno ostali sprehajalci z psi. Tudi namignil ni več proti nobenemu. Še vedno prost- ne na povodcu....
Toliko o tem, da se morajo psi spoznavat in družit. ;) :D
Ta cucelj je naletel na  našo Dino. In jo je odnesel brez skrivljene dlake.  Lahko bi pa na kakšnega drugega, ki pa " lisice" ravno ne bi samo spustil , ampak bi jo prej še dvignil in v osmico zavrtel ;)

Zanimivo mi je samo to... da te izjave   ( jaz osebno) nikoli še nisem slišala od lastnika večjega psa.... sem jo pa že parkrat od lastnic manjših psov.
In tudi zanimivo mi je to da , če se že najde kakšen tak tečnež, je vedno majhen.....
Pa nimam nič proti tamalim,   je pa dejstvo da 70% majhnih psov je nevzgojenih. To ,da pes rine v vsakega psa je zame nevzgojeno. Sory.( pa naj zna miljon tristo ostalih trikcev).

Izvzeti tisti lastniki, ki se te napake  pri svojem psu zavedajo in dajo svojega psa vsaj na povodec.

p.s..( čeprav ena zanimivost pri  tej ženski je bila tudi to ,da je klamaturila okrog tistih ki so svoje pse imeli na povodcu-  pred nami je bil namreč še en gospod z buldogom ki je hodil poleg brez povodca in v njega se ne baba ne cucelj ni vtaknil)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
Prvo znamenje je rep ki ga grozeči pes dvigne da čvrsto stoji
Kaj pa če pes, ki že tako in tako ima vedno dvignjene rep? Kako boš pa to komentiral?

damayanti Bravo zelo dobro napisano.
Mi gre ful na živce npr. grem čez Tivoli in Aska na povodcu in proti njej pridirjata dva mala kužka ala maltežana in skačeta vanjo. En celo naskakovati. Aski seveda ta njuna nadležnost ni bila všeč. Lastnik teh dveh psov pa je samo opazoval kaj se dogaja. Niti enkrat ju ni pokical, kaj šele prišel pripeti. Tudi za moje besede se ni zmenil, ker sem mu jih par pač povedala. Ne maram, da Aska rine v druge pse, če ji jaz tega ne dovolim kot obratno. Vem, da Aska bi šla do vsakega psa skoraj.  Ta problem poizkušam odpraviti. Vem, da misli marsikateri lastnik psa, ker je ne pustim do njihovega, češ da je huda, drugi spet, ja zakaj je pa ne pustim. Ja zato, ker jo želim pač odvaditi tega rinjena, da mora vsakega psa, ki ga sreča pozdravit menda in ne zato, da bi onemu kaj naredila. Je pa tako kot pri ljudeh, noben pes ni angelček kot ljudje nismo. Pač eni psi se pač nikoli med sabo ne bodo razumeli kot eni ljudje ne. Čisto vsak pes pa naj bo še tako dobro vzgojen ima kosmata ušesa.

lp

damayanti

• *
 To  kaj si drugi mislijo o tem , da imaš ti svojo psico- čeprav prijazno na povodcu-" naj ti čisto dol visi". Pa tudi če rine proti drugim, dokler jo imaš na povodcu, je še vedno pod tvojo kontrolo. In ne nadleguje drugih.

naša dva  tudi na take ne reagirata... čisto mirno nadaljujeta pot pa,  če tisti mimoidoči pes na povodcu po dveh skače.( malo bolj postrani ga pač gledata , to je pa tudi vse)

Mene moti ovohavanje spuščenih.

In se mi je naredilo tudi to , da sem bila  brez psov, pa se je od nevem-kod prijagal nek cufelj in me ovohaval. In mi je šel preklemansko na jetra. Še bolj na jetra mi grejo pa potem komentarji  lastnikov takih psov kot so " ja kaj mu pa je?"  a mate vi tudi kužka doma? in take budaleštine >:(

In res se mi še ni naredilo da  bi me velik pes ovohaval.... vedno tamali. Ker ima pač večina lastnikov majhnih psov  mnenje , da če je majhen ni nevaren , ni grozeč in lahko počne kar hoče.....in mora biti kar vsem všeč ker je pač majhen. ???

Smo  imeli pa tudi v pasji šoli eno tako vajo- katere smisel je bil srečavanje z drugimi psi - brez, da se ovohavajo.

Ena je bila dve  vrsti vodnikov s psi na poleg- nemoteče en mimo drugega. In druga smo delali špiralo- zopet nemoteče en mimo drugega
( na začetku ena izmed bolj zakompliciranih  vaj :D- ker so res čisto vsi en v drugega rinili... potem kasneje so se pa unesli... in so  hodili tudi brez povodca - brez  štuljenja v mimoidočega)
A ni to splošna vaja v  pasjih šolah? ???

Ferry

• Gost
Damayanti,

to je vsesplošna bolezen lastnikov psov. Kot si napisala pa prevladujejo mali cufiji. Tudi pri nas v blokarskem naselju je groza, kar se tega tiče, pa po večini te cufiji niso spuščeni, ampak so na flexijih, kar pa je zelo podobno.

In potem se zgodi, da greš na sprehod s svojima peskoma, ki hodita mirno ob nogi in se ti bliža lastnica (večinoma so to vedno ženske, vsaj pri nas) cufkota, ki se že na daleč repenči in ona, namesto, da bi vrvico krajšala, še naprej stiska fleksi, da se cufko še z večjo hitrostjo bliža tvojim psom. No potem pa zaštopa fleksi, ko se že skoraj z nosovi dotaknejo, s komentarjem, no kaj se pa repenčiš, a ne vidiš, da ti nič nočeta in podobne neumnosti. Zgodilo se je že večkrat, da imajo, fleksi spuščen na max in veselo okoli vogala in pes že vidi nas, ona pa še ne in ker ni pripravljena se ji fleksi od močnega potega iztrga iz roke in pes prileti direktno našima dvema pod noge in veselo grize in tuli. Naš beagle ni bojevnik in se revež odmika in beži (ni važno na velikost psa), afghanistanec pa začne nazaj sekati, samo zaenkrat smo ga še vedno nazaj držali, pa ne vem če ga bomo še. Zakaj bi pa ga????

LP

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Ko berem tele komentarje si ne morem kaj...glede na to, kako so nekateri lastniki psov tečni, bi bilo najbolje uzakoniti sprehajanje psov na največ pol metra dolgih povodcih (za velike mrcine še manj), z nagobčniki in plašnicami na očeh, da ja ne bi kdo koga pogledal ali boh ne daj povohal. Zelo priporočljivo bi bilo predpisati plašnice tudi preveč družabnim lastnikom psov, da ja ne bi s pogledali kakšnega tujega cucka ali se ga boh ne daj celo dotaknili. Otročičke pa bi bilo treba podučiti, da morajo tuje pse pustiti povsem pri miru, ker gredo lastnikom sitni otročički močno na živce. Za lastnike pa bi lahko natisnili majice s kakšnim priložnostnim napisom, recimo pozor grizem.

Felina

• *
he, he, he...pod to pa se podpišem. 
Mi pa ob takšnih malih in velikih nadležnežih, če po opozorilu ne pokličejo svojih psov (ker moj ne mara preveč s hormoni napumpanih samcev), vadimo strpnost.

Sreča se skriva v shih-tzujih. :)

sibila

• *
  • still more white...
Felina!Doma si! :o ;D

Pardon,ker malo smetim... :-[

Ferry

• Gost
Lanabela,

vsak ima rad svoj mir, konec koncev živimo danes v takem svetu, da imaš že v službi dovolj stresa, potem pa se ti takšne in drugačne neprijetnosti dogajajo še na sprehodu, ki naj bi veljal za tvojo sprostitev. Definitvno se strinjam z določenimi zgoraj napisanimi stvarmi, le tisto z nagobčniki in plašnicami je le malo praveč pretiravanja, če ima vsak svojega kužka na dovolj dolgi razdalji, potem psu ni treba povezniti vreče čez galvo, a ne? Kar se pa tiče otrok pa naj definitivno božajo le pse, ki jih osebno poznajo. Tukaj pa 100% stojim za tem!!

Felina,

vadiš strpnost. Kako? Če se pes zaganja in renči na tvojega?? Moj taplašen, se začne skrivati, tadrugi pa se pač začne braniti. A zdaj naj pa jaz, zaradi enega cufija pamet zgubim in naj enega v naročje vzamem, drugega pa zategujem s povodcem, da ga ne bo lopnil. Povej kako, če tebi uspe kaj takega, res svaka čast!

Lp

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Ravno zato, ker imam pse za sprostitev, se zaradi raznih motenj niti najmanj ne sekiram, ampak jih uporabim v svojo korist.

Ravno včeraj sem enega takega režečega pasjega zoprneža uporabila za utrjevanje pozornosti pri tamladi psici. Bilo je naravnost odlično. Cucek se je repenčil in režal, tamala pa je mirno tekla (spuščena, ker sem nekje ob poti izgubila povodec, ki je v nekaj minutah uspel shoditi in izginiti v nepovrat) na poleg pri kolesu, pa še z zelo lepo pozornostjo. Zaslužila je nekaj sirčkov, zoprnež pa se je kmalu naveličal. Saj se vsak naveliča, če ni nobenega odziva.

Enako ali pa še lepše se da uporabiti tečne otročičke ali druge mimoidoče. Če jim ne dovoliš, da bi pocrkljali psa so užaljeni. Če pa pojasniš, da mora pes najprej ubogati povelje, ki mu ga daš, šele potem se bo šel lahko crkljat za nagrado, pa (do sedaj še čisto vsi do zadnjega) z  veseljem sodelujejo.

damayanti

• *
hmmmmmm.....
mater našadva stojo  že znata držat.... novega psa ,da bi ga uporabila za stojo na plen( repenčneža) mi pa moj ne bo dovolil privlečt k bajti ???

za aport, pa ne vem, če bi bilo uporabno :-\- ponavadi " prinosilo" ne šavsa... :P :D ;)

Kje prodajajo majce  z unimi napisi  prijazen pes neprijazen lastnik ..... ali pa grizem ipd. ? :)

Ferry

• Gost
Lanabela,

ja dobro rešuješ svoje situacije, samo žal se tvojih nasvetov ne da posploševati. Prvič ti vodiš enega psa in njegova reakcija je pač taka kot je in jo poznaš in lahko ukrepaš. Jaz vodim 2 psa, ki popolnoma različno odregirata, zaradi različnih karakterjev in to je veliko težje obvladljivo. In ravno tako je odvisno od pasme, ki jo imaš in glede na to, da sem se pogovarjala že s kupi vzrediteljev afghancev, ki so mi potrdili, da ta pasma v večini ne mara božanja, sploh pa če je to tujec. Spet imam na sprehodu 2 karakterja, prvi pes beagle obožuje otroke, drugi - afghanec jih ne mara oz. ne mara če se mu kdorkoli - sploh pa od neznanih ljudi približa z namenom, da ga bo pobožal. To imajo te psi v karakterju in tega ne mara in tega ga ne bom silila in ker se tudi domačim večinoma izogne, ko ga želijo pobožati, ga ne bom s prisilo navajala, da bo dovolil, da to lahko naredi vsak tujec. Tak je in tak bo ostal in zato sem absolutno proti približevanju ljudi, ne da bi prej vprašali, če lahko, pa naj bo  to otrok ali odrasla oseba. Kako pa bi izgledalo, če bi vsak človek, ki bi ga srečala stopil do tebe in te začel božati po glavi, bi ti to ustrezalo?

LP

Lanabela

• Pravi Pesjanar
He he, jaz naenkrat vodim različno število psov, od 1 do 3, včasih tudi 4. Je pa res malce bolj zahtevno, kadar imaš s seboj samo enega.

Kar pa se božanja tiče - če bi me od malega navajali, da je to v redu in da tako mora biti, bi pač potrpela. Moje psice, razen tamale, (ta kar piska od navdušenja, če se kdorkoli izvoli zmeniti zanjo) božanja od neznancev ne marajo. Ampak so bile vzgojene tako, da božanje in druge dotike povsem stoično prenašajo. Še več, (očitno smo si lastniki in psi res podobni) situacijo skušajo obrniti v svoj prid in neznanca opiliti za kakšen priboljšek.

Felina

• *
Ferry...če psa pravočasno opazim (če ga ne, ga pač opozorilno faše in se sploh ne sekiram) mojega ta velikega dam v sedi, gledat me more v oči in ne sme trznit in lastniki hitro pridirkajo po njih, ko vidijo, da se ne šalim, da moj ne mara samcev (potem tudi dobita ogromno pohvalo in sta cela srečna). Očitno zelo resno delujeva v tej pozi. Tamali pa itak vedno sledi zgledu in naredi isto, čeprav nima pojma kaj počnemo (je pa res, da prav vsi psi štartajo na velikega, mali jih sploh ne zanima). Se pa najdejo kakšni čudaki, ki jih ne pridejo iskat, ampak do sedaj smo še vedno brez resnejših zapletov rešli situacijo, saj večina teh pičipokijev hoče bolj ali manj naskakovat (imajo pač revčki motnje zaradi debilnih lastnikov) in razen kakšnega bevskanja in zaganjanja še nisem videla v njih kakšne resne grožnje, razen nadležnosti visokih tonov glasu.

Absolutno pa psu ne pustim nekontroliranega vedenja, ker je vedno in povsod kontrola moja domena in jaz kontroliram dogajanje, onadva lahko samo sledita meni in okolica je druga briga. Ko je zaplet, ga rešim jaz, onadva sta na čakanju tačas. Se pa mi je že parkrat zgodilo, da nisem bila 100% pozorna in ga je pač drug pes opozorilno fasal. Moj je potem tudi utrpel posledice korekcije zaradi samostojnega ukrepanja. In mu niso preveč všeč.

In ravno v tem je problem, da ravno in predvsem zaradi tega, ker živimo v tako nestrpnem svetu, bi moral biti vsak posameznik bolj strpen do okolice in soseda in bilo bi lepše za vse.  Delat pa lahko začnemo pri sebi in ne pri drugih. Sama probam tako, čeprav ob slabem dnevu se raje izogibam zelo frekventnih poti, ker takrat pa bi jih kdo resnično verbalno fasal.

Je pa res, da so si karakterji psov tako različni, da je včasih treba v ignoranco okolice vložiti ogromno truda in predvsem domišljije, ki je tudi meni dostikrat zmanjka. No, upam, da bodo sprehodi čimbolj sproščeni.  ;)

Sibila...jeeeeeeeeejjjj...dom a sem!!!!! Preživela sem letalo!!!! Se moremo kaj videt!!!

Ferry

• Gost
Felina,

ti po svoje rešuješ take težave, pač super, zavedati pa se moraš, da to, kar zagovarjam jaz - da hočem imeti na sprehodu mir in to pred vsemi, pa ni nobena nestrpnost, ampak čisto normalno obnašanje ljudi in nobna moja nestrpnost do drugih. Primer: se sprehajam brez psov po mestu in se srečujem s kupicami ljudi in nenadoma eden stopi do mene, me pošlata za rit ali pa me poboža po glavi in potem, če odreagiram sem nestrpnež??? Enako je pri psu, če ne mara, da se drugi pes v njega vtika ali pa človek, jaz to spoštujem in zato ne razumem ljudi, ki dejansko brez vprašanj silijo v mojega psa, to je enako, kot bi silili vame in to na kakršen koli način že. To z nestrpnostjo nima čisto nobene veze! In če bi mene potem, ko me je eden od ljudi, ki mi niso všeč pobožal po glavi, riti ali kjerkoli že in če bi bila pridna in nebi odreagirala, bi dobila nagrado-bonbonček, ma prosim no, konec koncev ima tudi pes svoj karakter in dostojanstvo in če nečesa ne mara, pač ne mara in jaz to spoštujem in to pričakujem tudi od drugih, da če že hočejo nekaj narediti, kar se tiče mene in mojih psov, da me vprašajo.

Lp

damayanti

• *
Ok , jaz sicer nekega resnega problema nimam, ker ne živim v mestu.
Se mi pa naredi ,da vsake toliko časa pa tudi grem iz tele moje vuko***ine v civilizacijo in tudi skozi mesto ali strnjeno naselje usekam kakšen sprehod s obema psoma( bolj nujen kot željen).

In moje opažanje je da, psov takole v civilizaciji je kar precej.... precej je tudi nekulturnih lastnikov- in veliko veliko je nevzgojenih ščenet- pa tudi mulcev ,ki so prepuščeni sami sebi-ulici je  veliko več kot jih je bilo v času mojega otroštva( čeprav sem odraščala v predmestju v času porasta generacije.... baje so bile redukcije štroma  bolj pogoste- pa se je poznalo leta od 74 - 77 :P).

Pa bi mogoče pričakovala , da bo več takih na vaseh ker je vseeno bolj sproščeno in prostorno okolje-  ampak ni ravno tako.

Sočustvujem resnično z tistimi , ki jim je vsakdanji sprehod ena sama muka - umikanje in ogibanje med težakarji.

Pri mojih psih je namreč tako da imata skoraj da preveč rada otroke- kdor koli le namigne ,da bi jih božal se že mečeta po tleh- da ne omenjam kako rada imata tiste tamale, ki so sladki po rokah ali okoli ust-  temu prištejem še ljubosumno tekmovalnost med njima....... kar ponavadi izpade zelo nadležno.
Sicer mulčkom je všeč- mamicam pa ponavadi malo manj da  jim psi ližejo otoke po ustih in glavi ( bacili itd... :) )

kar se tiče nadležnih ščenet.... kot sem že rekla ... damč jih ne šlivi- on je samozadosten in ima pred takimi kompleks večvrednosti in jih resnično ignorira.
Dina je sicer zelo tolerantna- se rada povoha, rada tudi poigra-   se pa ne pusti naskakovat
 ( bomo mogoče imeli še celo resen problem - ko jo bo treba parit- ampak o tem takrat)

Grejo pa meni osebno na jetra lastniki tistih psov, ki imajo spuščene. In to take tatečne spuščene.

Če je  tečnež na fleksiju- se ga da zrihtat ker se zaveda da  je omejen- V takem primeru se jaz zgolj ustavim in psa imata  ukaz stoj- in stojimo- jaz z zelo  resnim pogledom in molče- in večina se jih odstrani.
Problem je pa v tečnežih ki so prosti in ki se zavedajo da je nasprotnik proti kateremu se postavljajo na povodcu in omejen.

V urbanem naselju- med množico ljudi ponavadi če hočeš biti tisti strpen lahko le stojiš in čakaš....... ( sicer izpadeš v pogledu večine normalen in vsi  obtožujoče gledajo bevskača in njegovega lastnika) ampak je pa moteče.

Ferry

• Gost
Se popolnoma strinjam s tabo,

mi žal nimamo poti, ki bi bila mirna, ker živimo v središču mesta, razen če bi se odpeljala z avtomobilom. Pač do sedaj se je še vedno vse srečno rešilo, predvsem zaradi mojih dveh, ki jih vedno uspem imeti pod kontrolo, problem je v tem, da se ta lastnik cucka nikoli ne nauči in ob naslednjem srečanju je vse enako in to je tisto moteče, pač včasih človek res nima volje, da drugi vpadajo v tvoj "intimni prostor" in "intimni prostor" tvojih psov in ti moraš to stojično prenašati. Pač zame je nestrpnost ravno to, kar počne večina ostalih, ki vpadajo v tvojo "intimnost" in ne to kar počnem jaz, ko to mirno prenašam. Vendar to moje obnašanje pač ne obrodi uspeha, bolje bi bilo, da svojih psov nebi držala pod kontrolo in bi se določene stvari zgodile in potem bi bilo definitivno z vsaj tem cufijem mir. Pač psi se tako zmenijo med sabo in se potem spoštujejo, dokler pa ti dovoljuješ da tuj cufi brez kazni skače po tvojem, je pa le cufiju voda na njegov mlin in še večji ponos in korajža, tvojemu pa velik padec v samospoštovanju in rangiranju, ki vlada med živalmi.

Lp

Felina

• *
Si me malo narobe razumela.  ;)  Nikogar nisem osebno obtoževala nestrpnosti, bilo je bolj razmišljanje ob prebiranju te teme, ko si vsi želimo malo zasebnosti, ki pa je več ni in ali si ob tem lahko samo strpen ali pa znoriš (sem tudi sama bila že dostikrat na dobri poti, da nekoga za vrat zgrabim).

Hotela sem samo povedat, da je vedno in povsod potrebna strpnost in da je zasebnost stvar, ki je v mestih več ne poznamo, ker nas je preveč na premalem prostoru, da bi bila  sploh mogoča.  meje pa seveda obstajajo, a so dostikrat prekoračene, zavedno ali nezavedno  ;) Za takšne primere pa je fajn, da imaš neko rešitev, ki ti omogoča vsaj približno mirno soočenje.

In zato od mojih psov, ne glede na karakter, zahtevam strpnost. Vem, kaj mu ne paše (in ga ne silim namerno v to, se pa neprijetnosti vedno lahko zgodijo) in takrat tudi sama rešujem stvari, ni potrebno, da jih on, ni to njegova domena. Tudi meni marsikaj ne paše, pa morem včasih stisnit zobe in nekaj naredit ali pa požret. Zato se mi zdi ta faktor vzgoje zelo pomemben in ga prakticiram od mladičak...takrat tudi meni prav pridejo vsi možni nadležneži  ;) .

V urbanem naselju- med množico ljudi ponavadi če hočeš biti tisti strpen lahko le stojiš in čakaš....... ( sicer izpadeš v pogledu večine normalen in vsi  obtožujoče gledajo bevskača in njegovega lastnika) ampak je pa moteče.

In točno to mi naredimo...damo se v sedi in čakamo na dobro voljo lastnika nadležneža. Je pa najbolj fajn poslušat mimoidoče, ki se zgražajo nad njegovo nevzgojenostjo in je lastnika potem sram, pa še meni ga ni potrebno nadirat in obdržim mirno kri.  ;) Moteče pa resnično rata, ko jih je ve enem dnevu že preveč. Na vsake toliko še gre, vsakodnevno pa ne vem, če bi prenesla. Zato pa sprehode opravljamo na bolj samotnih mestih. Se mi resnično smilijo ljudje, ki nimajo možnosti vsakodnevnega odhoda na samo.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kaj pa vem. Če nekdo živi v gosto naseljenem blokovskem naselju, kjer ne moreš pomoliti nosa iz hiše ne da bi na koga nabasal - pa ga to grozno moti, naj si raje ne nabavlja psa. Ker bo izgubil živce. Saj tudi sicer v kakšni večji gneči ne moreš ohraniti svojega "intimnega prostora".

Citiraj
dokler pa ti dovoljuješ da tuj cufi brez kazni skače po tvojem, je pa le cufiju voda na njegov mlin in še večji ponos in korajža, tvojemu pa velik padec v samospoštovanju in rangiranju, ki vlada med živalmi.

Popolnoma zgrešena logika. Cufi, ki skače na nekega psa, pa ta ne odreagira popolnoma nič, tudi ne doseže a ma popolnoma nič. S tem, da se za motnjo ne zmeni, cufiju pove, da je ta povsem nepomemben, sploh ni vredno, da bi ga pogledal, kaj šele se z njim rangiral (mimogrede - psom mora biti povsem jasno, da se s tujimi psi na nevtralnem terenu nimajo kaj rangirati.) Če ni nobene reakcije cufiji brez izjeme odnehajo. In s tem psu, ki je "napad" odignoriral samozavest močno zraste.

deteljica

• Pravi Pesjanar
jest sem pa dveh tem že mal neveličana, se mi zdi,da se ponavljamo, ko pokvarjena plošča na 50 straneh 10 ih forumov, pa se da vse v enem stavku povedat.
Prva je tista o rodovnikih in nerodovnikih (mej ga brez rodovnika, če ti paše, samo ne ga plačat oz kupit za božjo voljo) in
druga o privezovanju in nadlegovanju (ne nadleguj okolice nikoli in na noben način, če ne znaš drugač to uredit, cucka priveži in to tolk na kratko in s tako špago kot pač rabiš za to zagotovit).

l.p.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Ferry

• Gost
No super Felina, potem se pa ujemamo!!

Lanabela, če si opazila, se pač večinoma ljudje spoštujemo, razen ko greš npr. v kakšen nočni klub, pa te kdo za rit pošlata, drugače pa se meni načeloma niti v gužvi ne dogaja, da bi me kdo ogrožal oz. da bi vstopal v moj "intimni prostor", vsaj na tak način ne, da bi me motilo - to pomeni, da ti stopi pred nos, da se že skoraj z nosom dotikata. Jaz v svojih številnih letih še nisem imela problema, pa sem srečala že milijoni ljudi. Razlog je v tem, ker to ljudje med seboj spoštujemo, ker nihče ne mara, da mu neznanec stopi v intimni prostor kar tako.

Problem je v tem, ker veliko lastnikov upošteva samo želje svojega psa, ne pa tistega, s katerim se srečuje in če si njegov kuža želi ovohavanja potem se sploh ne vpraša, če si pa to drug kuža želi. Torej, če si en tuj človek želi vstopiti v tvoj prostor, naj bi potem to storil kadarkoli in kakorkoli si že želi, a se to ne dogaja, ker te pač spoštuje kot človeka in želje zadrži zase. Če bi človek vsaj parkrat v svojem življenju pogledal na žival vsaj približno tako, kot gleda na sočloveka, bi bilo veliko stvari drugačnih.

Ne razumem pa argumenta, da naj si potem nebi nabavila psa, a potem ob toliko norih voznikov na cesti, naj ne vozim avta, .... in naj stojično prenašam nestrpnost drugih. Ne, pač s pasivnostjo človek nikamor ne pride, jaz ne izgubljam živcev, moj komentar  je bil le, da bi morali včasih tudi malo popustiti pri kontroli svojega psa, sploh kadar gre za vdor v tvoj "intimni prostor" oz. "intimni prostor" tvojega psa in naj se psa sama zmenita in potem bo definitivno stvar rešena. Če pa preko vsej mej izvajaš kontrolo nad svojim psom, potem pa ima tisti pes, ki nima kontrole le še večji zagon, da naslednjič naredi isto, lastniki so pa večinoma tako kratki, da mu niti ne potegne ne, da dela nekaj narobe. Živali se znajo same med sabo zelo dobro zmeniti, pa absolutno ni treba, da teče kri, včasih je zadeva rešena samo z enim kratkim prijemom za vrat, pa se šibkejši preda.

Lp

damayanti

• *
ja Ferry žal je tako. Točno tako kot si napisala.

Verjetno bi se v tvojem primeru uredilo le tako, da bi psa spustila in bi  tvoj pes težakarju po pasje povedal, da mu njegovo početje ni všeč...... žal pa to pri nas ne gre- ker smo že tako ali tako vsi lastniki psov ( sploh večjih) na tapeti.  In po pasjem pomenu nihče ne bi tega smatral kot pasjo " debato" ampak kot še en napad psa.

Mi hodimo na Šolto... že par let zapovrstjo in odkar smo kupili parcelo še malo bolj pogosto... sicer poleti ,ko je sezona je popolnoma isto kot pri nas ...pozimi je pa drugače( osebno moj najljubši čas :-*

In v Maslinici( malo ribiško mesto je en tak tečnež... Muki. najstarejši pes tam okoli in on je gospodar tiste rive... Tečno ščene za popi*zdit.
In ta Muki ima navado, da se vtakne le v tiste pse ,ki so na povodcu...in to  najprej laja potem se pa približa od vzadaj in ugrizne  ( uščipne)  In to poleti ko je največ turistov in pozimi nič važno ... dvakrat trikrat je to naredil Dini ( damču ne).....
In vedno sem bila prav pozorna na tega Mukija.
 Pred kakšnima dvema mesecoma - mi zopetdol..... zvečer v Maslinico na pivo  in od daleč vidim Mukija... ko nas je videl je samo črto potegnil.... meni nič jasno od kod sedaj to ???.... se vsedemo v našo bazo( bife) in se cel personal smeji, nas pozdravlja- kar naenkrat  pijača na račun hiše..... meni še vedno nič jasno ???....potem pa začnejo Dina gor Dina dol... vsi psico božat..... še manj jasno ???( od kje jo sploh tako dobro poznajo in od kje to navdušenje)
No nakar le pove eden, da so  imeli nazadnje ko smo bili dol  najbolj zabaven šov....

baje je med  najino odsotnostjo( ko sva bila v Splitu) ta naš prijatelj prišel na pijačo z Dino in njegovo Luno..... in med potjo je Muki zopet po navadi od zadaj vščipnil Luno. In da je ta naš prijatelj spustil našo Dino , ki pa je  Mukija zapodila- in glasno gonila  čez celo rivo do njegovega doma- do njegove koče ( imajo na obali hišo)- ko je pobegnil v kočo ga je baje še celo zvlekla ven in zrukalain stolkla  kot norca.
In da od takrat naprej, kadar vidi muki večjega temnega psa teče domov v kočo kot raketa.

jaz sem mislila, da me bo fršlok. Tolk sem bila v šoku, da tudi  besede  nisem spravila iz sebe.....
Nisem vedla ali naj me bo sram ker moja psica goni ščeneta, ali naj bom jezna na Perota, ki mi tega tudi povedal ni ne tega dogodka, ne to, da je Dinosploh  vzel s sabo. ( kar sem kasneje predvidevala da prav namenoma..... skratka brez besed- pivo mi pa tudi ni preveč pasalo)

In oni meni še naprej veselo razlagajo kako je folk ploskal , ker  je pač vsem Muki "dosadan" itd. In da ima naša Dina doživotno pri njih kepico sladoleda s smetano na račun hiše. :-X In da je najboljši pas itd..... nakar se najde še en model  in reče, da če jo bomo kdaj parili, da on kupi njenega mladiča :-X

Nisem ponosna na to kar se je zgodilo- nasprotno ..... ampak povem ajde ,ko je že ravno debata.....
Si pa predstavljaj, da bi to naredila tukaj v kakšni Ljublanji ali Kranju.....
jaz , sem ziher še isti dan na poročilih... in drugi dan na naslovnici v časopisu.

Že takrat, ko smo imeli tisti incident z sosedovim letečim mačkom... in, ko smo klicali policijo- samo da sem omenila  pse.....( če se skištaš na cesti jih čakaš eno uro) ni bilo 20 minut so prišli.

Pri nas če hočeš biti sprejemljiv okolici s svojimi psi ti resnično ne preostane nič drugega kot to, da stojiškot kip  in čakaš, kdaj se bo lastnik ščeneta le blagovolil pripet ali odpoklicat.
Sicer tudi dol, jaz sigurno ne bi Dine spustila ,da naredi kar je.... bi prej jaz Mukija brcnila, pa če bi takoj v Morje letel....

Ferry

• Gost
Deteljica,

čisto res je, vedno ena in ista debata, se strinjam s tabo!

Lp

Ferry

• Gost
Damayanti,

seveda se strinjam s tabo, jaz sem mislila na to, da pustiš psom naj se sami zmenijo, le v primeru, ko si napaden in imaš psa na povodcu. Meni se je to že 1000x zgodilo in sem tavečjega psa vedno tako močno zategovala, da sem ga skoraj obesila na povodcu, zato, da ni mogel skloniti glave k cucku, ki se mu je zaletaval v noge. Le v tem primeru sem razmišljala, da bi mu mogoče morala pustiti, da bi enkrat lopnil nazaj, mislim, da bi bilo dovolj, definitivno pa ga nebi spuščala s povodca oz. nebi dovolila, da se iz vsega skupaj razvije pretep. Pustiš le toliko, da pes pokaže nadvlado in pri cufiju je to hitro, priznam, da z velikimi psi še nikoli nismo imeli niti enega problema. Nevem, mogoče je sreča?

Lp

damayanti

• *
Damayanti,

seveda se strinjam s tabo, jaz sem mislila na to, da pustiš psom naj se sami zmenijo, le v primeru, ko si napaden in imaš psa na povodcu. Meni se je to že 1000x zgodilo in sem tavečjega psa vedno tako močno zategovala, da sem ga skoraj obesila na povodcu, zato, da ni mogel skloniti glave k cucku, ki se mu je zaletaval v noge. Le v tem primeru sem razmišljala, da bi mu mogoče morala pustiti, da bi enkrat lopnil nazaj, mislim, da bi bilo dovolj, definitivno pa ga nebi spuščala s povodca oz. nebi dovolila, da se iz vsega skupaj razvije pretep. Pustiš le toliko, da pes pokaže nadvlado in pri cufiju je to hitro, priznam, da z velikimi psi še nikoli nismo imeli niti enega problema. Nevem, mogoče je sreča?

Lp

Aja tako na blizu imaš ti taka srečanja?( te nisem dobro razumela)..... V takem primeru  bi pa jaz popustila povodec.

da se približa na meter dva razdalje ok- stojimo-.... da se mi pa zakadi v pse je pa zame napad  pa definitivno popustim povodec pa naj ga stisne k tlom in drži na " lisico".... lepo ali grdo- tvoji so na povodcu- tuj pes jih je napadel.

Ferry

• Gost
Ja, žal smo velikokrat tako na blizu,

saj pravim, flexi je zame strup, pač ljudje ga ne znajo uporabljati, saj veš pes je že za vogalom pod nogami tvojega psa, lastnik pa še izzavogala ni prišel, da bi videl kaj mu pes počne. Večkrat se tako zgodi na parkirišču, ko cufi z 6 metri naskoka zdrvi med avtomobili direkt v noge mojega psa, lastnik pa 5 min za njim. Da ne govorimo potem o zapletanju vrvice od fleksija med moja psa, moje noge, povodce. Ja skoraj 1x na teden imamo tako sceno, včasih pa se zgodi tako, da se lastniku fleksi iztrga iz rok, ker je nepripravljen oz. on še ne vidi nevarnosti, pes pa je že pri nas. Pa to lastnika absolutno ne izuči, naslednjič je spet ista scena.

Ja mislim, da bom tudi jaz začela popuščati povodec in ga ne bom več davila v takih primerih!

Lp

Sašenka

• *
Ne vem no, ko vaju berem izpadeta kot da imata nek čuden kompleks z velikimi psi, sploh damayanti in se počutita nadvse pomembno, ker imata VELIKEGA PSA, ki lahko poje vse cufije in cuclje in mukije in ščeneta. Jaz ima dva mala cuclja in tudi cenjeno veliko psico bullmastifko in vse sprehajam 3x na dan, živim v blokovskem naselju skoraj v centru Ljubljane pa tudi približno nimam toliko in takih problemov kot nekateri tukaj gor. Res pa je da ne pop!"%im vsakič ko srečam kakšnega lastnika psa in njegovega psa, res je da me ne motijo vsi, ki si drznejo pogledati v mojo smer, res je da ne izgubim živcev vsakič, ko srečam kakšnega spuščenega psa, res je da psice ne učim dajati malih psov na lisico ali kako že in res da moji psici ne bi niti na misel padlo da bi ganjala psa po celi rivi do doma in ga še stolkla zraven. Res je tudi, da na sprehodih ne zahtevam niti ne pričakujem popolnega miru, ker je to popolnoma nerealno razen, če se grem sprehajat nekam globoko v gozd pa še tam lahko srečam koga, ki bo za tamalima dvema tulil iiiiiiii, kok si pa ti luškan, buci buci, pridi sem da te pobožam muci mali pišek itn...

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Citiraj
ne nadleguj okolice nikoli in na noben način

Seveda. Če bi se vsi tega držali, bi živeli v popolnem svetu. Pa se ljudje tega preprostega pravila kar nekako nočejo držati. Malo tudi zaradi tega, ker so merila o tem, kaj je nadlegovanje in kaj ne, precej različna. Hm, kaj pa zdaj. Lahko se jeziš, pritožuješ, zateguješ svojega psa, se živciraš in nazadnje od stresa celo zboliš. Ali pa si vsaj do amena zagreniš življenje. Lahko nadležnežem vračaš milo za drago, lahko poskusiš ukrojiti svet po svoji meri - poskusit ni greh. Meni se zdi popoln nonsens zgubljati živce zaradi takšnih skrajno nepomembnih banalnosti, kot so recimo tečni cucki in rahlo nadležni ljudje. Kot da ni drugih, res pomembnih težav dovolj.

Tako je Sašenka.
Saj sem enkrat že napisala tisto zgodbico o psu ki zaide v hišo ogledal. Naj jo še enkrat?

Ferry

• Gost
Sašenka,

to ni kompleks, se pa hudičevo motiš, ker imam poleg velikega psa, še beagla, ki pa absolutno ne sodi med velike pse. Pa če ti po pravici povem,  je naš beagle popolnoma napsihiran, ker ko je bil še sam (večji pes je prišel kasneje), pa je popolnoma presran, ker je doživel 2 napada višavskega terierja (dveh različnih lastnikov), eden se je iztrgal lastniku iz rok, bil je brez povodca, eden pa je lastniku iztrgal iz rok fleksi. Ker se naš beagle nima želje braniti, jih je pač fasal, ker ga v tistem spopadu in kupu zapletenih povodcev nismo uspeli pravočasno odstraniti od napadljivega psa. Pač ti imaš srečo, da se giblješ v takem krogu ljudi, jaz npr. imam v istem sklopu blokov 3 primerke takih ljudi s fleksijem, ki jih ne znajo uporabljati in se vedno znova znajdemo v takih situacijah.

Nesramno pa je razmišljati o nas kot nestrpnežih do cufijev, ni res, meni je vseeno, če ima pes 1 cm višine ali pa 90 cm višine, da ne boš narobe razumela, beagle ni dosti večji od višavca. In če misliš, da je neko moje izzživljanje nad manjšimi psi, ker imam pa sedaj večjega psa, se pa globoko motiš. Glede na to, da svojega psa absolutno ne spodbujam k agresiji in nikoli ni niti muhi skrivil perutničke in če si preberš nazaj mu niti ne dovoljujem, da obračuna s psom, ki se mu zaletava v noge. Edina moja izjava je bila, da bi morala v takem primeru pustiti, da mu moj tavečji pes pokaže nadvlado (to ne pomeni, da ga bo strgal, če si imela kdaj priložnost to opazovati, kako to deluje pri psih, se v večini primerov vse uredi brez kakršnegakoli velikega pretepa, ampak samo z opozorilnim šavsom oz. pes ga opozorilno zgrabi za vrat in to je to, nobene krvi), beagle tega tko ni sposoben, ker je že popolno straumiran od prejšnjih napadov in le beži, bi pa rada videla, da bi se tudi on znal braniti ob napadu, pa ni nobena velika pasma, da ne bo pomote.

Torej Sašenka, mislim da tukaj napačno sklepaš, da smo neki sovražniki malih psov.

Lanabela, se strinjam,

se v bistvu nihče ne živcira, jaz samo pravim, da bi bilo veliko več stvari hitro urejenih in veliko manj brazobraznih lastnikov psov in samih psov, če bi se mogoče kdaj v določenih situacijah psa sama na 4 oči zmenila. Kot sem že omenila je v večini primerov to hitro in enostavno rešeno. Ne predstavljajte si vedno, da se psi do smrti pobijejo, to so le izjeme.

Lp

damayanti

• *
Ne vem no, ko vaju berem izpadeta kot da imata nek čuden kompleks z velikimi psi, sploh damayanti in se počutita nadvse pomembno, ker imata VELIKEGA PSA, ki lahko poje vse cufije in cuclje in mukije in ščeneta.

jah no ja.....   kaj naj ti rečem.... smatraj in razumi kakor želiš- ne da se mi obrazlagat/ ponovno in ponovno/ pač ne razumeš vsega kar sem napisala in hotela povedat , sem danes že izpolnila kvoto viška časa.

kar sem napisala o dogodku- je pač en dogodek na katerega jaz osebno niti najmanj nisem ponosna/ ampak jaz sem pač jaz, nikoli ne trdim in ne bom  da so moji psi " mila  breznapake angelska bitja" in superiorni in z lahkoto povem  v takih debatah tudi  o njihovih napakah in lapsusih ki jih zagrešijo.  Ne hinavim pač kako naj drugače obrazložim ;)

pač eni debatiramo.....   glede na to, da je tudi tema taka... se niti ne pritožujemo( kottudi to  ti nisi razumela) ampak zgolj debatiramo.
Je pa nekaj res ;)...... sicer ne učim psa na psa  dajat na lisico- ampak učim psa aportirat lisico. Ker se pač to zahteva od pasme mojega psa.   In tako v nadaljevanju moja psica tak nauk uporabi včasih tudi v praksi, ki je podobna delovni situaciji.
Deloven lovski pes je od nog do glave -od jutra do večera. Se ji služba ne konča ob 14.30.

sedaj pa če razumeš moje metafore ali ne .... za danes mi je dovolj. :)